|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 374
|
Sos serowy?
Chciałam zrobić jutro na obiad malutkie pulpeciki drobiowe z makaronem w sosie serowym (z żółtego sera) i tu pojawia się problem - jak ów sos zrobić?
![]() Popytałam google'a i najczęściej pojawia się przepis, żeby zrobić beszamel, dodać ser, stopić i finito. Wydawał mi się ok aż do momentu kiedy natknęłam się na negatywne opinie, a to że mdły, a to że mąką czuć... I zaczęłam się martwić ![]() Gdzieś natknęłam się na przepis, żeby do rondla z kremówką dodać ser i na wolnym ogniu mieszać aż do roztopienia się. Macie jakieś podpowiedzi? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sos serowy?
Ja często robiłam sos serowy z serków topionych, smak w sumie zbliżony do żółtego. Podgrzewałam w garnku śmietanę, do tego wrzucałam serki i rozpuszczałam
![]() Z gotowych pomysłów smakował mi sos serowy Knorra, ale nie wiem, czy chcesz koniecznie sama robić, czy wolisz pójść na łatwiznę ![]()
__________________
everything happens for a reason |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: Sos serowy?
Cytat:
dla mnie był strasznie chemiczny. robię sos tak samo jak koleżanka Naughty Fairy albo mój ukochany to śmietana 18% i do tego albo lazur niebieski albo gorgonzola. ![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 226
|
Dot.: Sos serowy?
Ostatnio robiłam sos ze śmietany 12% z serem pleśniowym (tylko że nie lazur ale chyba camembert pleśniowy) - podgrzewasz śmietanę i wrzucasz kawałki sera. Podobnie robiłam kiedyś z topionym - jak kupisz dobry topiony ser to właściwie możesz zastąpić ser zółty topionym własnie.
__________________
https://wizaz.pl/Mikroreklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 44
|
Dot.: Sos serowy?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Sos serowy?
Ja zawsze robię sos serowy w taki sposób, że rozpuszczam trochę masła a następnie dodaję mleko i rozpuszczam w nim zółty ser. Jak mam ochotę to dodaję do niego ser pleśniowy (proporcje zależne od efektu, jaki chcę otrzymać)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 272
|
Dot.: Sos serowy?
ja zawsze daję na oko to co akurat mam i zawsze wychodzi coś zjadliwego
![]() najczęściej śmietana/mleko, woda i mąka plus do wyboru: serek topiony, serek taki biały kanapkowy, ser żółty czosnek granulowany, sól, pieprz, gałka, ewentualnie vegeta można pokombinować ![]() Edytowane przez tasik92 Czas edycji: 2011-08-16 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 858
|
Dot.: Sos serowy?
Ja do śmietany (18 ew. 12%) dodaję serek topiony (śmietankowy). Jak się roztopi, to wlewam trochę bulionu z kostki rosołowej (dodaje smaku
![]() Można zrobić wersję z droższym serem, np. pleśniowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: Sos serowy?
Cytat:
no ja też taki uwielbiam ![]() fajnie też jak smażysz mięso - jak już je ściągniesz z patelni zostaje Ci naturalny sos- wykorzystaj go jako bazę do sosu serowego- daje fantastyczny posmak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: Sos serowy?
Cytat:
na samą myśl mi się żyły zatykają. ![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Świnoujście
Wiadomości: 432
|
Dot.: Sos serowy?
Mój sprawdzony sos serowy: na każdy serek topiony (100g) dajesz 120-150ml mleka. Na 4 osoby 2 serki wystarczą (u mnie się sprawdza). Mleko podgrzewasz w garnuszku, wrzucasz serki i ciągle mieszasz bo lubi się "przyssać" do dna. Jak już powstanie kremowa konsystencja to doprawiam. Czasami dodaję zioła, czasami paprykę- zależy na co ma chęć. Przepis przemyciłam z restauracji w której pracowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 436
|
Dot.: Sos serowy?
Boski jest, dobry do szparagów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 158
|
Dot.: Sos serowy?
musze zrobic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 1 313
|
Dot.: Sos serowy?
Ja kroję drobno cebulę, troszkę podsmażam, dodaję trochę maggi. Potem zalewam mlekiem, dodaję serek topiony, starty żółty ser, trochę bazylli, oregano.
![]() Jak mam wenę to gotuję kilka różyczek brokóła i dodaję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sos serowy?
poszukuje przepisu na sos serowy naajacysie o zapiekania w piekarniku
![]()
__________________
24.08.2019 - synku czekamy <3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Sos serowy?
Prawdziwy serowy to beszamel plus ser zolty.
Taki z serkow wydaje mi sie oszukany ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- To wlasnie beszamel plus ser (dzis wlasnie robie do ziemniakow i dorsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 45
|
Dot.: Sos serowy?
Osobiście robię sos serowy z topionych w taki sposób:
Miksuję serki(najlepiej 2) w niewielkiej ilości mleka,następnie wlewam na patelnię i mieszam aż zgęstnieje. Smakuje super ze smażonym tuńczykiem z puszki(!) i kukurydzą konserwową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 734
|
Dot.: Sos serowy?
Ja robię z serków topionych, które rozpuszczam w bulionie. Osobiście lubię i wkrajam trochę pora ( z tej zielonej części, dla ożywienia smaku).
__________________
Kiedy się rodzimy potrafimy tylko żyć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: usa
Wiadomości: 1 521
|
Dot.: Sos serowy?
moj przepis to cos w stylu "wytwor sosopodobny"
![]() do miesa na patelni (kiedy juz jest usmazone) dodaje bardzo duzo sera tartego (np. mozarella + pepper jack: troche delikatnosci z nutka jalapeno) ![]() ![]() gotuje to doslownie kilka min az smietana odparuje, ser polaczy wszystkie skladniki. nie uzywam maki bo nie przepadam za takim rozwiazaniem ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Sos serowy?
Tyle razy robiłam sosy, ale jeszcze nigdy serowego sosu. Hmm ciekawe jak to naprawdę smakuje, muszę spróbować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 25
|
Dot.: Sos serowy?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 2 464
|
Dot.: Sos serowy?
A ja robię tak, widziałam w telewizji a potem sama zaczęłam, pyszny.
Białe wino, niedużo, no i zależy czy możecie pić bo alko odparuje, a możecie zastąpić rozpuszczonym rosołkiem z kostki. Do tego wrzucam serki topione, trochę żółtego sera, przyprawy jakieś np pieprz ziołowy majeranek, pieprz kolorowy i można zagęścić zasmażką jak za rzadki wyszedł. Trzeba to wszystko zagotować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.