|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomocy!!! Miesiączka!!!
Witam serdecznie,
Założyłam tutaj konto by być może trafić na złotą radę. Żaden lekarz u jakiego byłam nie potrafi mi pomóc. Może któraś z Was miała podobne objawy i długo zderzała się ze ścianą szukając pomocy w gabinetach ginekologicznych. Mam 23 lata. Otóż moim problemem są miesiączki i czas przed nimi. Dwa tygodnie przed miesiączka zaczynam odczuwać totalne osłabienie, lekarka mi powiedziała, że powinnam znaleźć sobie jakieś hobby (!!). Jestem po prostu nie do życia, nawet przebranie ubrań sprawia, że dyszę jakbym godzinami biegała maraton. Dodatkowo mam okropne uderzenia gorąca i potów. Raz zimno, raz gorąco. Przed okresem mam bóle w podbrzuszu i w krzyżu, bywa nawet, że w połowie cyklu bardzo zabolą mnie jajniki i na momencie odczuwam drętwienie i słabość w konczynach, mdleje i rzygam. Nie ważne, czy wypije od rana litr wody, czy zjem obfite śniadanie - rzygam i tak. Nie mam lekkiego owłosienia, ale do najlżejszych też nie należy. Martwią mnie czarne, grube kłaki dookoła sutkow, wyrywam je sobie bo są oblesne. I rośnie mi pod brodą jeden równie gruby i czarny włos, którego namiętnie wyrywam. Co do okresu - żyję non stop w strachu. Boję się że dopadnie mnie w pracy lub w innym miejscu publicznym. Boję się, że nadejdzie, że znów będę cierpieć. Miesiączki mam w nieregularnych odstępach, ale raczej nie wykraczają poza normę z tego co czytałam bo raz mam krwawienie w 25 dniu cyklu, a raz w 31... Miesiączki mam obfite, leje się ze mnie jak wodospad. Podczas ataku nie wiem czy siedzieć na kiblu i srać, czy rzygać, czy mdleć... Często bywa tak, że krzyczę z bólu, mam zimne poty i na serio nie czuję rąk i omdlewam. Nie raz wzywali do mnie pogotowie i wtedy zastrzyk w tylek z ketonalem i czymś na rozkurczenie. Niestety pogotowie przyjeżdża niechętnie i w sumie się im nie dziwię, ale proszę mi wierzyć że ciężko mi to wytrzymać. Z leków jakie dostaje to Nimesil, ratuje się czasem Doreta na tramalu, ketonale i ibuprofeny. Ale ile można ćpać te leki, psuć sobie od nich bebechy? ![]() Proszę bez niemiłych komentarzy, może ktoś mnie nakieruje jakich badań zażądać i na co nakierować lekarza bo tak się nie da żyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Are you talking to me?!
|
Dot.: Pomocy!!! Miesiączka!!!
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie miałam. Oni uważają, że zbadanie samego TSH wystarczy. Może jak pójdę i wytkne, że może to to i to, to coś się ruszy. Mam nadzieję. Myślałam też jeszcze, że może to endometrioza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]() Musisz poszukać jakiegoś ginekologa endokrynologa, lekarza, który ma właśnie te dwie specjalizacje. Ci są zdecydowanie bardziej ogarnięci w leczeniu zaburzeń hormonalnych. Dobrze jest dostać od takiego lekarza skierowanie do szpitala na oddział ginekologiczny; wtedy zrobią Ci diagnostykę w jednym miejscu i w ramach NFZ.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam takie same problemy jak Ty, w czasie okresu lało się ze mnie jak z wodospadu. Pierwsze dwa, czasem trzy dni były wyjęte z życia bo spędzałam je w łóżku zwinięta w kłębek. Ratowałam się Ketonalem, bo nic innego nie działało. Miałam też problemy z grubszymi włoskami na brodzie, dlatego poszłam do ginekologa endokrynologa. Po zbadaniu wszystkiego co możliwe okazało się że to nie jest ani endometrioza ani problemy hormonalne. W mojej rodzinie wiele kobiet miało takie same problemy jak ja i twierdziły że to kwestia genetyczna, ale ja uparłam się że to nie jest normalna sytuacja i że można coś na to poradzić.
Ginekolog przepisała mi Yaz (antykoncepcję), który pomógł w szczególności na obfitość miesiączek. Z bólem już nie tak bardzo, ale troszkę sytuacja się poprawiła i przynajmniej nie wymiotowałam z bólu co chwilę. Do czasu aż zmieniłam Yaz na Seasonique i to się okazało strzałem w 10. Seasonique bierze się bez przerwy przez 3 miesiące, więc ma się tylko 4 okresy w roku. Poprawa nie była natychmiastowa, ale z każdym kolejnym okresem było coraz lepiej. Do tego stopnia, że teraz praktycznie nie zauważam że mam okres (mimo że odstawiłam tabletki już rok temu). U mnie tabletki nie powodowały żadnych skutków ubocznych, więc były idealnym rozwiązaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U mnie też poprawa była niewielka, dopiero Seasonique pomogły. Przy nich okres jest tylko 4 razy w roku, więc nawet gdybyś nie poczuła ogromnej poprawy, to i tak okres jest o wiele rzadziej i jest czas żeby trochę odpocząć pomiędzy falami złego samopoczucia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Are you talking to me?!
|
Najważniejsza jest diagnostyka. Dziewczyna nie miała żadnych konkretnych badań, więc najpierw trzeba wykluczyć konkretne schorzenia, np. endometrizę.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jasne że tak, ja dostałam tabletki po pełnej diagnostyce która nic nie wykazała (o czym wyraźnie napisałam w pierwszym poście). Napisałam co zadziałało u mnie, bo pozwoliło mi na normalne życie o którym przez kilka lat zdążyłam już zapomnieć.
Najważniejsza jest wizyta u dobrego ginekologa endokrynologa który powinien zlecić odpowiednie badania a następnie leczenie. Jednak warto też pamiętać że antykoncepcja jest często przepisywana w przypadku endometriozy, z zaleceniem przyjmowania wielu opakowań po sobie, z przerwą na krwawienie raz lub dwa razy do roku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.