|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Eden- Cacharel. Odurzający czy odrzucający...?
Większość z Was pewnie zna ten wydany w 1994 roku zapach
![]() Sama jestem posiadaczką flakonika od niemal dwóch lat. Zapach kupiłam w ciemno. Przyznaję, że oczekiwania wobec niego miałam spore. Bardzo chciałam poczuć całe naręcza kwiatów, o których czytałam w opisie : jaśminy, lilie wodne, konwalie i róże. Być może to właśnie dlatego po pierwszym użyciu przeżyłam rozczarowanie. Owiała mnie chmura zapachu miętowej pasty do zębów i gorzkiej akacji. Otoczenie nie padło na kolana z zachwytu ![]() Niedawno znów przypomniałam sobie o Edenie i postanowiłam dać mu kolejną szansę. Mimo, że ponownie używam go w upalne dni, wydaje mi się, że tym razem Eden jest dla mnie o wiele łaskawszy. Daje się oswoić i ładnie układa na skórze. Użyty późnym popołudniem, rano wciąż jest dość dobrze wyczuwalny. W końcu odkrył przede mną woń kwiatów ![]() Eden na pewno jest zapachem charakterystycznym, wyróżniającym się wśród wszechobecnych kwiatowo-deserowych woni. Dusznym i nieco staroświeckim. Jak Wy scharakteryzowalibyście ten zapach? ![]() Kim jest dla Was kobieta, używająca Edenu ? ![]() ![]() Wrzucam kilka znalezionych w Internecie zdjęć i zapraszam do dyskusji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Eden- Cacharel. Odurzający czy odrzucający...?
Dawno nie wąchałam Edenu, a szkoda. Dla mnie zdecydowanie zapach odurzający, wyobrażam sobie, że jakiś wielki, krwiożerczy kwiat z horroru mógłby tak pachnieć
![]() Czy wypada? Szkoda życia na nudne perfumy, a taka niestety jest większość współczesnych zapachów, przynajmniej tych mainstreamowych, kompletnie wyprana z charakteru. Mając do wyboru Eden i jakiś bestseller typu Armani Si Passione zdecydowanie wybieram Eden Kobieta pachnąca Edenem to osoba, której lepiej nie podpaść ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Psiejsko czarodziejsko :)
|
Moja mama kiedyś używała Edenu i choćby przez to ten zapach kojarzy mi się "dobrze". Osobiście najbardziej do mojego nosa trafia drzewna nuta. Wyobrażam sobie drewniany taras gdzieś w ciepłym kraju, wysuszony od słońca. Jego deski są gładziutkie , aż chce się na nich położyć i promieniują ciepłem i własnie drzewem.
Jak widać, co nos, to inna wizja. Lubię ten zapach za jego wyrazistość, to, że nie podlizuje się otoczeniu.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o trwałość Edenu, to nie znam większego mocarza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Kocham Eden. Pachnie zapuszczonym, zdziczałym ogrodem, gdzie dociera mało słońca a z moczarów unoszą się bagienne opary, jest narkotyczny i odurzający
![]() Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie wąchałam Eden, a uważam, że byłoby ciekawie pachnąć jak "wielki, krwiożerczy kwiat z horroru"
![]() Przejrzałam piramidkę zapachową na fragrantice i złożenie wydaje się być ok, jedynie róża nie bardzo mi pasuje, ale jest najmniej wyczuwalna. Kupować w ciemno? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Arctium lappa L.
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam do wyboru opcję "wszystko albo nic", czyli albo pełna flaszka 50 ml albo wcale ![]() Duszny, mocno zielony, trochę kwaskowaty brzmi dla mnie jak Aura Muglera. Czy te perfumy mają ze sobą coś wspólnego ![]() W takim razie plus dla Edenu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Arctium lappa L.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
hej wszystkim! :)
|
Dla mnie te perfumy też nie pachną różami wcale
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Eden kiedyś pachniał jak "dżungla, w której żyje mięsożerna liana" (takie, lub bardzo podobne określenie znalazłam na fragrantice). Kiedyś, tzn. w ubiegłym tysiącleciu, te perfumy miały moc, one żyły, pulsowały, ich zieleń była dzika i nieokiełznana. Obecnie mam flakonik i teraz ten zapach nawet nie jest cieniem samego siebie sprzed lat. Po prostu takie nijakie zielone kwiatuszki. Gdzie ten pazur, ta dzikość, ta zielona furia???
No i trwałość. Kiedyś to faktycznie był dwudniowy killer, a dzisiaj znika ze skóry po kilku godzinach. Ten zapach po prostu został wykastrowany, teraz jest grzeczny, szybko znika i ogólnie brak mu wigoru. Chociaż i tak się wyróżnia na tle współczesnych kompozycji, więc może tylko się czepiam, ponieważ pamiętam, jaki był kiedyś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Ten starszy flakon jest z zielonego szkła, a nowy tylko pomalowany na zielono ![]() Edytowane przez Iryska75 Czas edycji: 2018-06-20 o 07:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem kiedy, ale musiała być. Pamiętam wrażenia swoje (i otoczenia) jeszcze z początku tysiąclecia. Gdy się nim wypachniłam, to na uczelni ludzie wiedzieli, że tego dnia jestem (nie było widać, ani słychać, za to było CZUĆ ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Ten "Twój" jest z 2014 Edytowane przez Iryska75 Czas edycji: 2018-06-20 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.