![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Nuta irysa
No, właśnie, jakoś tak ostatnio zaczął mi po głowie chodzić irys i jego nuta w zapachach.
Jedyny zapach z dobrze wyczuwalną nutą irysa, który kojarzę, to My Queen i jako że baaardzo mi się Królowa spodobała, zaczęłam zastanawiać się nad innymi zapachami z nutą irysa. Znacie jakieś inne...? Lubicie nutę irysa w perfumach...? I jeszcze jedno: czy to właśnie irys odpowiada za pudrowość zapachu...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nuta irysa
Hiris Hermesa i, bardziej retro, Arpege Lanvin.
kiedyś uwielbiałam irysa, teraz mniej. Rzeczywiście, to on jest odpowiedzialny za pudrowość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W Hiris zapach Irysa pochodzi z tego co pamiętam z kwiatu i z kłącza, na mnie miął lekko metaliczna nutę. To dosyc specyficzny aromacik
![]() Irys uważany jest za legendarny afrodyzjak zwany w starozytności "Satyrionem" ![]() Irys jest jedną z niewielu rośln, które w perfumiarstwie wykorzystywane są w całości , ich kłącza, część zielona i kwiaty. Najbardziej pożądane i najdroższe są kłącza, ich proces obróbki do stanu możliwego do wykorzystania w perfumiarstwie jest dosyc długi i trwa 3 lata , wcześniej Irys musi trzy lata rosnać,potem dopiero uzyskuje się z niego cenny olejek , dlatego jest dosyć drogim składnikiem. Po obróbce przypomina woń fiołka. Nuty Irysa znajduja sie w takich zapachach jak : Anna Sui klasyczna - w nucie serca 5Th Avenue Elizabeth Arden - wnucie bazy Glow Jennifer Lopez - w nucie serca Still Jennifer Lopez - w nucie bazy Classique - w nucie serca Fragile - w nucie serca L`Instant Guerlain - w nucie serca Valentini Gold - w bazie Jeans Couture Woman Versace - w nucie serca Tresor- w nucie serca Wera Wang "Wera Wang" W Lutensach : Chergui, Blanc Musk i Miel de Bois. Także w Magot Etro i zdecydowanie w Royal Pavillon Etro obok rózy, tuberozy i gardenii. Także w najnowszych zapachach : Guerlaina Insolence i Inspiration Lacoste w nucie bazy . Znajdują się w większości zapachów kwiatowych Creed i Hermesa . Nadto ; Łempicka, Chanel 19, Desnuda, B21 Orlane, Tumulte, Escada klasyczna, większosć kompozycji Caron . Celine Oriental Summer, BLV Notte Woman ...... Duzy masz wybór.
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
radze potestowac przed zakupem, bo to dosc specyficzny zapach.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zapach - Irys, to niedawno wypuszczony Ferre Gianfranco Ferre, dominująca nuta jest własnie irys
Opis: The new FERRE fragrance vibrates with a sunny femininity and makes an impression of utter refinement and luxury. The soul of the new scent is the Iris - a symbol of seduction and aristocratic beauty, found in the top, middle and bottom notes. The top notes are vibrant and intense with Calabrian Bergamot, Iris leaves and the exotic notes of Honeydew Melon and Pineapple. The Heart is a symphony of rich floral notes; Ylang Ylang, Magnolia, Freesia, Muguet, Rose, Jasmine and the delicious, regal scent of Iris. The base is warm and sensual with Iris Root, Sandalwood, Basmati Rice, Amber, Vanilla |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hiris to "przeca" czarna dzika marcheweczka
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam miniaturkę, zapach przyjemny, kobiecy, kwiatowo-pudrowy ![]() Intensywny irys, w towarzystwie m.in. gardenii, frezji, jaśminu, jest jeszcze w Essence Marca Jacobsa ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Na basenotes znalazłam następujący zapach. który zawiera nutę tego kwiatu - jest to Heure Exquise Annick Goutal (nie wiem, jak z dostępnością u nas, ale pewnie będzie ciężko). Zapach jest opisywany jako romantyczny, lekko pudrowy, nostalgiczny z wyczuwalną nutą różano - irysową.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mocno irysowa jest też Mania Armaniego (ta nowa)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Najpiękniejszy irys znajduje się według mnie w Bazar Ch. Lacroix i to w bazie. Jest absolutnie perfekcyjny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
O, mój wątek
![]() W temacie: Hirisa zakupiłam i jestem zachwycona, chociaż kupiłam w ciemno i to cud boski, że mi się ten cudak spodobał - silnie wyczuwalna marchewka, taka słodka, soczysta, lekko metaliczny posmak, irys jakby z fiołkiem - tworzą niesamowita intymność tego zapachu. Ferre i irys - klapa totalna, bo to irys w jakimś okropnym owocowo-słodkim sosie. My Queen - a jednak nie będzie z tego miłości: przy którymś teście poczułam się uduszona, sądzę, że odpowiada za to połączenie irysa z migdałem i heliotropem. Insolence - zbyt pudrowy, zbyt fiołkowy, zbyt dosłowny i jakos ciężko było mi dla niego znaleźć okazję, kiedy mogłabym go zakładać. A Bazar nie znam...Zaraz idę na KWC ![]() Edytowane przez joasiak1 Czas edycji: 2007-02-14 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A flagowy przykład irysa czyli Shalimar ? W nucie serca, po jakiejś godzinie ładnie się rozwija - i najlepiej w edt ( w edp jest bardziej cytrusowo-waniliowo-różano)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jeden przykład - L'Heure Bleue, które poznałam dzięki Toccacie ![]() Niesamowity, suchy, ziemisto-wilgotne wcielenie irysa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To słodkich snów, ja też dziś wieczorem Shali, ale dezodorant, bo w mocniejszym nie zasnę ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Przecudny irys spleciony w miłosnym uścisku z eterycznym fiołkiem (dziś Walentynki - mogę sobie pozwolić na takie ckliwe opisy
![]() ![]() ![]() Irys bardzo pudrowy, połączony z bergamotką, wetiwerem, fasolką tonka, drzewem cedrowym, narcyzem, piżmem i geranium występuje w Bois d'Iris The Different Company. Kompozycja wyrafinowana, zresztą zapach wykreował Jean-Claude Ellena. Jak dla mnie niestety trochę zbyt ulotny, słabo wyczuwalny, przeto mając go na sobie wiercę się, kręcę, pocieram nadgarstek, prycham, wwąchuję się ponownie i tak w kółko. Ogólnie wolę lepiej czuć zapachy. I wolę irys w wersji takiego mokrawego kłącza jak w Apres l'Ondee. Są jeszcze Iris Silver Mist Lutensa (traumatyczny zapach, pamietam, że mnie silnie od niego odrzuciło, aż mam ochotę spróbować raz jeszcze), Iris Santa Maria Novella (nic ciekawego moim zdaniem, ale nie jestem obiektywna, nic mi się z SMN nie podoba), Fleur d'Iris i Iris Bleu Gris MPG, Iris Nobile Aqua di Parma i Iris Demeter (ten ostatni mi nieznany). Więcej irysów nie pamiętam, jak coś znajdę to wrzucę ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety tak cudnie wysublimowanych irysów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczególnie Apres L'Ondee, chociaż może można go jeszcze dopaść w salonach Guerlaina, tak sobie gdybam...? (to mój odwieczny dylemat: poznać i cierpieć, że nie stać mnie na zakup czy nie poznawać i żałować, że coś mnie omija) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Irys ma ciekawy, odmienny od większosci kwiatów zapach, chłodny, bodajże w Japonii był symbolem męstwa, "męskim kwiatem".
Mi przypomina puder, z lekko syntetyczną nutą (plastikowe zabawki?), po maksymalnym wwąchaniu się na "dnie" pudrowości czuć coś dziwnego miętowego - tak odbieram zapach irysów ![]() Na mój nos dużo irysa - a przynajmniej podobną "aurę" ma BLV. Oczywiscie kłącze pachnie inaczej.
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
[quote=Toccata;3698803]Przecudny irys spleciony w miłosnym uścisku z eterycznym fiołkiem (dziś Walentynki - mogę sobie pozwolić na takie ckliwe opisy
![]() ![]() ![]() Czyli jak po letniej ulewie,słońce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam niestety całej butli, ale jeśli tylko nadarzy się okazja to jej nie przepuszczę ![]() ![]() Faktycznie ja też uważam, że Apres to jeden z najpiękniejszych zapachów Guerlaina - obok Shalimar ![]() Aha, przypomniało mi się, że Frederic Malle ma w swojej ofercie coś irysowego. Musi być równie niesamowity jak pozostałe kreacje Editions de Parfums
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Odkurzam wątek irysowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Ja wyczuwam irysa dość mocno w EDP Gucci - na równi z wanilią. Ach... tak sypiecie tymi nazwami niszowców, że mi po prostu głupio
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.