Moja siostra chyba niszczy sobie ¿ycie! co robiæ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-07-31, 07:17   #1
Laurencja11
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 107

Moja siostra chyba niszczy sobie ¿ycie! co robiæ?

Dziewczyny,w wielkim skrócie.
Okazuje siê,¿e ani ja,ani moja siostra nie mamy chyba szczê¶cia do facetów.W±tek za³o¿ylam,bo sama ju¿ nie wiem co my¶leæ na temat mojej siostry,a bardzo siê o ni± martwiê.
Ona 25 lat,jej narzeczony 27 lat.On razem z ojcem prowadzi ma³y warsztat samochodowy pod miastem,remontuje mieszkanie nad warsztatem.Moja siostra jest z tym facetem nie jestem pewna z jakiego powodu.On niby jest wykszta³cony,po studiach,ale nie ma zbyt du¿ych aspiracji ¿yciowych.Na imprezach,gdy pojawiaj± siê razem kole¶ rzuca rubasznymi ¿arcikami,które nikogo nie bawi± i ci±gle z racji zawodu mówi o tych samochodach.Z wa¿nych informacji o nim wiem,tylko tyle,¿e jego poprzednia dziewczyna by³a chora,wcze¶nie starali siê o dziecko z racji jej choroby,ale ona poroni³a.Parê miesiêcy potem siê rozstali i pozna³ moj± siostrê.
Moja siostra jest jego totalnym przeciwieñstwem. Jest b³yskotliwa,chcia³aby podró¿owaæ,ale on nie chce,poniewa¿ chce mieæ "co¶ swojego" w postaci domu,rodziny.Moja siostra pracuje w mie¶cie oddalonym 1h drogi od miasta,gdzie jej narzeczony ma warsztat.Pracuje naukowo,robi naprawdê zawodowo fajne rzeczy i czuje siê w tym spe³niona,albo tak przynajmniej twierdzi.Przyje¿d¿a do domu na weekendy.Zauwa¿y³am,¿e w mie¶cie gdzie pracuje jest zupe³nie inn± osob±.Weso³±,u¶miechniêt± ,pozna³am te¿ jej towarzystwo z tego miasta.Rozmowa toczy³a siê na zupe³nie innym poziomie,zupe³nie inaczej to spotkanie wygl±da³o,ni¿ te które maj± miejsce w naszym domu rodzinnym gdy odwiedza rodziców z narzeczonym.
Jej narzeczony nie jest z³ym facetem,na swój sposób chyba siê stara,jednak na imprezach lubi przesadziæ z alkoholem i byæ wtedy zbyt szczerym.Powiedzia³ mojemu ch³opakowi podczas jednej z imprez,¿e staraj± siê z moj± siostr± o dziecko,bo on od czasu gdy jego by³a poroni³a bardzo chcia³by mieæ potomka.Oczywi¶cie syna,który pomaga³ mu w warsztacie.
Gdy odwiedzi³am moj± siostrê w mie¶cie gdzie pracuje zaczê³y¶my szczerze rozmawiaæ.Odwa¿y³am siê zapytaæ o to czy planuje dziecko,bo ona zawsze s³ynê³a z pogl±du,¿e dzieci mieæ nie bêdzie i kropka.Na moje pytanie rozp³aka³a siê,a mi zrobi³o siê g³upio.Zaczê³am j± przepraszaæ,¿e chyba zbyt intymny temat poruszy³am,a ona ¿e spoko i zaczê³a mi siê zwierzaæ,¿e ona tego dziecka nie chce,chce siê dalej rozwijaæ naukowo,a dziecko w ich sytuacji to powa¿ne ograniczenie.On w ka¿dy weekend zachêca j± do starañ o dziecko,jest nakrêcony do tego stopnia,¿e w wyremontowanym mieszkaniu planuje pokój dla malucha.Ona p³acz±c powiedzia³a,¿e bierze tabletki anty w tajemnicy przed nim,a on chcia³by uprawiaæ seks tak czêsto jak to tylko mo¿liwe,aby szybko zasz³a w ci±¿ê.
Zapyta³am dlaczego z nim nie porozmawia i czy on od pocz±tku wiedzia³ o jej planach na ¿ycie.Powiedzia³a,¿e gdy siê poznali jasno okre¶li³a siê,¿e dzieci to nie jej bajka,tym bardziej teraz gdy kariera naukowa poch³onê³a j± do reszty.On powiedzia³ podobno,¿e spoko,z czasem jej siê zmieni.I tak s± ju¿ razem kilka lat,s± po zarêczynach.
Nie chcê siê wtr±caæ w ¿ycie mojej siostry,ale wiem,¿e w jej ¿yciu dzieje siê co¶ bardzo niedobrego.Moja siostra nie powiedzia³a te¿ swojemu facetowi,¿e pracuje w jednej firmie ze swoim by³ym.Kiedy¶ spotka³am moj± siostrê w przerwie na lunch z nim.Dosiad³am siê do ich stolika.Rozmowa niby na luzie,ale co¶ mi w ich relacji nie pasuje.Ci±gle na siebie patrz±,u¶miechaj± siê,on przynosi jej kawê,pomaga zak³adaæ kurtkê i niby to zwyk³e gesty uprzejmo¶ci,ale oni maj± ze sob± kilka lat zwi±zku.
Widzê,¿e moja siostra jest w rozsypce.Bojê siê,¿e zdecyduje siê na dziecko ze swoim narzeczonym i bedzie wtedy bardzo nieszczê¶liwa.Od kilku miesiêcy zbieram siê do rozmowy z ni±,ale ci±gle to odwlekam bo nie wiem czy to dobry pomys³.
Dziewczyny,oceñcie proszê sytuacjê,bo ja ju¿ nie wiem co o tym my¶leæ.
Pogadaæ z sis czy nie wtr±caæ siê w jej ¿ycie ?

Edytowane przez Laurencja11
Czas edycji: 2018-07-31 o 12:49
Laurencja11 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 07:59   #2
kotissska
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 770
Dot.: Moja siostra chyba niszczy sobie ¿ycie! co robiæ?

Cytat:
Napisane przez Laurencja11 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny,w wielkim skrócie.
Okazuje siê,¿e ani ja,ani moja siostra nie mamy chyba szczê¶cia do facetów.W±tek za³o¿ylam,bo sama ju¿ nie wiem co my¶leæ☠na temat mojej siostry,a bardzo siê☠o ni± martwiê.
Ona 25 lat,jej narzeczony 27 lat.On razem z ojcem prowadzi ma³y warsztat samochodowy pod miastem,remontuje mieszkanie nad warsztatem.Moja siostra jest z tym facetem nie jestem pewna z jakiego powodu.On niby jest wykszta³cony,po studiach,ale nie ma zbyt du¿ych aspiracji ¿yciowych.Na imprezach,gdy pojawiaj± siê razem kole¶ rzuca rubasznymi ¿arcikami,które nikogo nie bawi± i ci±gle z racji zawodu mówi o tych samochodach.Z wa¿nych informacji o nim wiem,tylko tyle,¿e jego poprzednia dziewczyna by³a chora,wcze¶nie starali siê o dziecko z racji jej choroby,ale ona poroni³a.Parê miesiêcy potem siê rozstali i pozna³ moj± siostrê.
Moja siostra jest jego totalnym przeciwieñstwem. Jest b³yskotliwa,chcia³aby podró¿owaæ,ale on nie chce,poniewa¿ chce mieæ "co¶ swojego" w postaci domu,rodziny.Moja siostra pracuje w mie¶cie oddalonym 1h drogi od miasta,gdzie jej narzeczony ma warsztat.Pracuje naukowo,robi naprawdê zawodowo fajne rzeczy i czuje siê w tym spe³niona,albo tak przynajmniej twierdzi.Przyje¿d¿a do domu na weekendy.Zauwa¿y³am,¿e w mie¶cie gdzie pracuje jest zupe³nie inn± osob±.Weso³±,u¶miechniêt± ,pozna³am te¿ jej towarzystwo z tego miasta.Rozmowa toczy³a siê na zupe³nie innym poziomie,zupe³nie inaczej to spotkanie wygl±da³o,ni¿ te które maj±☠miejsce w naszym domu rodzinnym gdy odwiedza rodziców z narzeczonym.
Jej narzeczony nie jest z³ym facetem,na swój sposób chyba siê stara,jednak na imprezach lubi przesadziæ z alkoholem i byæ wtedy zbyt szczerym.Powiedzia³ mojemu ch³opakowi podczas jednej z imprez,¿e staraj± siê z moj± siostr± o dziecko,bo on od czasu gdy jego by³a poroni³a bardzo chcia³by mieæ potomka.Oczywi¶cie syna,który pomaga³ mu w warsztacie.
Gdy odwiedzi³am moj± siostrê w mie¶cie gdzie pracuje zaczê³y¶my szczerze rozmawiaæ.Odwa¿y³am siê zapytaæ o to czy planuje dziecko,bo ona zawsze s³ynê³a z pogl±du,¿e dzieci mieæ nie bêdzie i kropka.Na moje pytanie rozp³aka³a siê,a mi zrobi³o siê g³upio.Zaczê³am j± przepraszaæ,¿e chyba zbyt intymny temat poruszy³am,a ona ¿e spoko i zaczê³a mi siê zwierzaæ,¿e ona tego dziecka nie chce,chce siê dalej rozwijaæ naukowo,a dziecko w ich sytuacji to powa¿ne ograniczenie.On w ka¿dy weekend zachêca j± do starañ o dziecko,jest nakrêcony do tego stopnia,¿e w wyremontowanym mieszkaniu planuje pokój dla malucha.Ona p³acz±c powiedzia³a,¿e bierze tabletki anty w tajemnicy przed nim,a on chcia³by uprawiaæ seks tak czêsto jak to tylko mo¿liwe,aby szybko zasz³a w ci±¿ê.
Zapyta³am dlaczego z nim nie porozmawia i czy on od pocz±tku wiedzia³ o jej planach na ¿ycie.Powiedzia³a,¿e gdy siê poznali jasno okre¶li³a siê,¿e dzieci to nie jej bajka,tym bardziej teraz gdy kariera naukowa poch³onê³a j± do reszty.On powiedzia³ podobno,¿e spoko,z czasem jej siê zmieni.I tak s± ju¿ razem kilka lat,s± po zarêczynach.
Nie chcê siê wtr±caæ w ¿ycie mojej siostry,ale wiem,¿e w jej ¿yciu dzieje siê co¶ bardzo niedobrego.Moja siostra nie powiedzia³a te¿ swojemu facetowi,¿e pracuje w jednej firmie ze swoim by³ym.Kiedy¶ spotka³am moj± siostrê w przerwie na lunch z nim.Dosiad³am siê do ich stolika.Rozmowa niby na luzie,ale co¶ mi w ich relacji nie pasuje.Ci±gle na siebie patrz±,u¶miechaj± siê,on przynosi jej kawê,pomaga zak³adaæ kurtkê i niby to zwyk³e gesty uprzejmo¶ci,ale oni maj± ze sob± kilka lat zwi±zku.
Widzê,¿e moja siostra jest w rozsypce.Bojê siê,¿e zdecyduje siê☠na dziecko ze swoim narzeczonym i bedzie wtedy bardzo nieszczê¶liwa.Od kilku miesiêcy zbieram siê do rozmowy z ni±,ale ci±gle to odwlekam bo nie wiem czy to dobry pomys³.
Dziewczyny,oceñcie proszê sytuacjê,bo ja ju¿ nie wiem co o tym my¶leæ.
Mo¿esz j± wspieraæ niezale¿nie jak± decyzjê podejmie, rozmawiaæ ale bezpo¶rednio nie ka¿, nie krytykuj. Nie wtr±caj siê w nie swoj zwi±zek, jest doros³± dziewczyn± i powinna ¶wiadomie podejmowaæ decyzje. SAMODZIELNIE. Je¶li ona nie zechce nic zmieniæ to Ty tym bardziej na to nie wp³yniesz, a wyjdziesz na osobê mieszaj±c± w cudzych sprawach.
Nawet te ewentualne dziecko i ci±¿a to ich sprawa, nie Twoja.
kotissska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 08:13   #3
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Siostra ma 25 lat i piszesz ze juz dlugo z nim jest. To znaczt ze pewnie byl jej pierwszym powaznym zwiazkiem i dlatego ciezko sie rozstac.

Fajnie o nia dbasz mysle ze powinnas z nia pogadac, moze pokazac ten watek jak bedzie wiecej odpowiedzi.

Wyglada na to ze ona dziecka nie chce ale czuje sie zmuszana-wesprzyj ja w tym co ona chce zeby sie nie ugiela bo bedzie tego zalowac. Trzeba tez podjac decyzje- chlopak wie czego chce, mowi szczerze o planach jakie ma na ich zycie. Fajnie by bylo nikogo nie oszukiwac tylko podjac konkretne decyzje.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 09:37   #4
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Nie wtr±caæ siê. To doros³a kobieta i sama podejmuje decyzje. Moim zdaniem nie powinna¶ nawet komentowaæ niepytana.
Zreszt± niektóre twoje obiekcje s± nawet zabawne. Na przyk³ad ta, ¿e nie powiedzia³a facetowi, ¿e pracuje z ex, tak jakby mia³a obowi±zek mu o tym mówiæ. Albo ¿e co¶ jest nie tak w ich zwi±zku, bo siê do siebie u¶miechaj±, patrz± na siebie i on jej pomaga zak³adaæ kurtkê. Serio to s± sprawy, którymi siê martwisz?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 09:57   #5
kotissska
Rozeznanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85173636]Nie wtr±caæ siê. To doros³a kobieta i sama podejmuje decyzje. Moim zdaniem nie powinna¶ nawet komentowaæ niepytana.
Zreszt± niektóre twoje obiekcje s± nawet zabawne. Na przyk³ad ta, ¿e nie powiedzia³a facetowi, ¿e pracuje z ex, tak jakby mia³a obowi±zek mu o tym mówiæ. Albo ¿e co¶ jest nie tak w ich zwi±zku, bo siê do siebie u¶miechaj±, patrz± na siebie i on jej pomaga zak³adaæ kurtkê. Serio to s± sprawy, którymi siê martwisz? [/QUOTE]

Otó¿ to.
Mo¿e to wynika z jednego pierwszego zdania : Okazuje siê,¿e ani ja,ani moja siostra nie mamy chyba szczê¶cia do facetów.
Wiêc w³a¶nie wypada³oby zostawiæ ¿ycie siostry siostrze, a skupiæ siê na sobie i w³asnym nieszczê¶ciu z facetami.
Stary 2018-07-31, 10:02   #6
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Pogadaj z siostr±, nie czaj siê.
sama widzisz jak bardzo stresujaca musi byæ dla niej ca³a ta sytuacja, skoro przy pierwszym twoim zagajeniu wtedy wybuchnê³a p³aczem.

Rozmowa to jeszcze nie wtr±canie siê. Czasami ludzie naprawde nie maj± z kim szczerze pogadaæ, wyrzuciæ z siebie. czasami potrzebuj± zeby osoba która jest im zyczliwa tak bezinteresownie, po prostu, pogada³a, powiedzia swoje zdanie, moze co¶ u¶wiadomi³a.
czasami potrzeby jest maleñki impuls, zeby wyj¶æ z marazmu.

ja bym j± zapyta³a, jak sobie wyobra¿a swoje ¿ycie kiedy¶. Bo to co robi, raczej prowadzi do wiecznego nieszczê¶cia, siedzenia z dzieckiem przy warsztacie samochodowym, lub wiecznego udawanie niep³odno¶ci. I co? Bêdzie lataæ siê niby leczyæ na pokaz, równolegle ³ykaj±c tabletki anty.
jej wybór, ale jak co¶ siê wypowie wprost, to czasami dopiero siê krystalizuje a nie jest tylko wypieranym poza ¶wiadomosæ faktem.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 10:02   #7
peopeo
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 903

Je¶li ju¿ siostra ci siê zwierzyla, to odbylabym szczer± rozmowê. Nie chodzi o to, by zrywala z chlopakiem, bo kto¶ tam uwa¿a, ¿e do siebie nie pasuj± intelektualnie. Chodzi o etap ¿ycia na którym s±. On chce stabilizacji, dziecka, ona rozwoju i kariery. Tego nie da siê pogodziæ ot tak, szczególnie, ¿e twoja siostra jako kobieta tego nie czuje, nie ma tego ciep³a które dziecko powinno dostaæ, tego poczucia, ¿e jest chciane, wymarzone, wyczekane. Jest, ale tylko przez jedno z nich. Potem ca³e ¿ycie siostra mo¿e ¿a³owaæ, ¿e zasz³a w ci±¿ê pod presj±, gdy nie by³a gotowa, mo¿e mieæ milion pretensji do siebie, do otoczenia, to naprawdê powa¿ny krok. Dzieci powinny byæ chciane i planowane, a ona ewidentnie nie chce dziecka w tym momencie. Dla dobra tego hipotetycznego dziecka, nie powinna zachodziæ w ci±¿ê pod presj±, bo tylko dziecka potem szkoda
peopeo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-07-31, 12:55   #8
Laurencja11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kotissska Poka¿ wiadomo¶æ
Otó¿ to.
Mo¿e to wynika z jednego pierwszego zdania : Okazuje siê,¿e ani ja,ani moja siostra nie mamy chyba szczê¶cia do facetów.
Wiêc w³a¶nie wypada³oby zostawiæ ¿ycie siostry siostrze, a skupiæ siê na sobie i w³asnym nieszczê¶ciu z facetami.
Otó¿ nie,to akurat nie ma nic do rzeczy.Nie mia³am zamiaru siê wtr±caæ,ale ta sytuacja rozwija³a siê te¿ w naszym domu.Moja siostra wraca³a czasami do domu rodzinnego na weekendy,do swojego starego pokoju.Rodzice zaczêli siê o ni± martwiæ,ale nie pytali o nic,ona prawie nie wychodzi³a z pokoju,mia³a wory pod oczami,widaæ ¿e p³aka³a.Nastêpnie jak zaczê³y¶my rozmawiaæ to zaczyna³a siê przede mn± otwieraæ,wiêc poczu³am siê tak czy inaczej w³±czona w t± sprawê.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Napisane przez peopeo Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li ju¿ siostra ci siê zwierzyla, to odbylabym szczer± rozmowê. Nie chodzi o to, by zrywala z chlopakiem, bo kto¶ tam uwa¿a, ¿e do siebie nie pasuj± intelektualnie. Chodzi o etap ¿ycia na którym s±. On chce stabilizacji, dziecka, ona rozwoju i kariery. Tego nie da siê pogodziæ ot tak, szczególnie, ¿e twoja siostra jako kobieta tego nie czuje, nie ma tego ciep³a które dziecko powinno dostaæ, tego poczucia, ¿e jest chciane, wymarzone, wyczekane. Jest, ale tylko przez jedno z nich. Potem ca³e ¿ycie siostra mo¿e ¿a³owaæ, ¿e zasz³a w ci±¿ê pod presj±, gdy nie by³a gotowa, mo¿e mieæ milion pretensji do siebie, do otoczenia, to naprawdê powa¿ny krok. Dzieci powinny byæ chciane i planowane, a ona ewidentnie nie chce dziecka w tym momencie. Dla dobra tego hipotetycznego dziecka, nie powinna zachodziæ w ci±¿ê pod presj±, bo tylko dziecka potem szkoda
Dok³adnie,zgadzam siê w zupe³no¶ci.Nie mam te¿ pewno¶ci co do jej faceta,który przywo³a³ raptem historiê z poronieniem swojej by³ej partnerki.To dla mnie zabrzmia³o jakby tylko z tego powodu chcia³ mieæ dziecko z moj± siostr±.
Stary 2018-07-31, 12:59   #9
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 298

Zapytaj siostrê po co jej zwi±zek, który j± unieszczê¶liwia, do³uje? Musi byæ w tym zwi±zku? Niech sobie wyobrazi, ¿e ju¿ nie jest - popro¶, aby to sobie zwizualizowa³a. Co takiego siê w tym momencie bêdzie dzia³o z jej ¿yciem. Jakie widzi tego plusy i minusy. Niech ta my¶l w niej kie³kuje. Nie tylko stosunek do posiadania dzieci jest tu problemem (chocia¿ to jeden z wiêkszych, nie do przeskoczenia problemów), ale równie¿ to, ¿e ona ju¿ widzi jego jak±¶ tak± nadmiern± jowialno¶æ (delikatnie mówi±c). Im dalej w las, tym wiêcej drzew - za kilka lat serio bêdzie na niego patrzy³a i siê zastanawia³a co ona w tym facecie widzia³a, skoro ju¿ teraz nieco jej wstyd pokazywaæ siê z nim w¶ród ludzi. To, ¿e co¶ ich tam po³±czy³o w przesz³o¶ci, nie oznacza ani tego, ¿e wiele ich ³±czy, ani tego, ¿e powinni byæ razem.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2018-07-31 o 13:01
Ellen_Ripley jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 13:00   #10
Laurencja11
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85173636]Nie wtr±caæ siê. To doros³a kobieta i sama podejmuje decyzje. Moim zdaniem nie powinna¶ nawet komentowaæ niepytana.
Zreszt± niektóre twoje obiekcje s± nawet zabawne. Na przyk³ad ta, ¿e nie powiedzia³a facetowi, ¿e pracuje z ex, tak jakby mia³a obowi±zek mu o tym mówiæ. Albo ¿e co¶ jest nie tak w ich zwi±zku, bo siê do siebie u¶miechaj±, patrz± na siebie i on jej pomaga zak³adaæ kurtkê. Serio to s± sprawy, którymi siê martwisz? [/QUOTE]

Zabawne ? Kilka znajomych osób pracuje w tej samej firmie.Na imprezie jeden z moich kolegów z innego dzia³u powiedzia³,¿e by³ ¶wiadkiem dwuznacznych sytuacji miêdzy nimi podczas przerwy w pracy.Wystarczy ?
Stary 2018-07-31, 13:21   #11
theali
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 604

Siostra jest doros³a i z pewnymi problemami musi poradziæ sobie sama. Moim zdaniem ju¿ na pocz±tku powinni byli powa¿nie porozmawiaæ, kiedy jej stwierdzenie o nieplanowaniu dzieci zosta³o skwitowane "jeszcze Ci siê odmieni" Posiadanie (lub nie) dzieci jest kwesti± raczej istotn± dla zwi±zków i nie do koñca rozumiem budowanie relacji z kim¶, kto ma w tym temacie zupe³nie inne zdanie.

Rozumiem, ¿e martwisz siê o siostrê, ale równocze¶nie - to ona zachowuje siê nie w porz±dku wobec narzeczonego (bior±c w tajemnicy pigu³ki, zamiast jasno postawiæ sprawê). Prowadzenie warsztatu i chêæ posiadania dzieci to nie jest co¶ z³ego, tylko wizja ¿ycia, do której on ma prawo - tak jak siostra do swojej. Tylko trudno po³±czyæ dwie tak ró¿ne hierarchie priorytetów.
theali jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-31, 13:23   #12
Konto usuniête

Cytat:
Zabawne ? Kilka znajomych osób pracuje w tej samej firmie.Na imprezie jeden z moich kolegów z innego dzia³u powiedzia³,¿e by³ ¶wiadkiem dwuznacznych sytuacji miêdzy nimi podczas przerwy w pracy.Wystarczy ?
Nie wystarczy. Bo co to niby s± dwuznaczne sytuacje? Kto je generuje?
Poza tym co innego pracowaæ z by³ym, a co innego wchodziæ z nim w "dwuznaczne" interakcje niewa¿ne gdzie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-31, 13:25   #13
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez theali Poka¿ wiadomo¶æ
(...)
Rozumiem, ¿e martwisz siê o siostrê, ale równocze¶nie - to ona zachowuje siê nie w porz±dku wobec narzeczonego (bior±c w tajemnicy pigu³ki, zamiast jasno postawiæ sprawê). Prowadzenie warsztatu i chêæ posiadania dzieci to nie jest co¶ z³ego, tylko wizja ¿ycia, do której on ma prawo - tak jak siostra do swojej. Tylko trudno po³±czyæ dwie tak ró¿ne hierarchie priorytetów.
I w tym punkcie nie ma co szukaæ dla niej usprawiedliwieñ.
Stary 2018-07-31, 13:33   #14
Konto usuniête

Cytat:
Siostra jest doros³a i z pewnymi problemami musi poradziæ sobie sama. Moim zdaniem ju¿ na pocz±tku powinni byli powa¿nie porozmawiaæ, kiedy jej stwierdzenie o nieplanowaniu dzieci zosta³o skwitowane "jeszcze Ci siê odmieni" Posiadanie (lub nie) dzieci jest kwesti± raczej istotn± dla zwi±zków i nie do koñca rozumiem budowanie relacji z kim¶, kto ma w tym temacie zupe³nie inne zdanie.

No nie wiem. To raczej facet jej nie traktuje powa¿nie twierdz±c, ¿e jeszcze siê jej odmieni. Oni ju¿ o tym rozmawiali i dosta³ niezbêdne informacje - siostra autorki nie chce siê rozmna¿aæ.
Obecnie nie wiemy czy go oszukuje czy nie. Autorka nie poda³a tego info. Facet mo¿e sobie planuje potomstwo, bo ma gdzie¶ zdanie swojej dziewczyny, a mo¿e dlatego, ¿e go ok³ama³a i twierdzi, ¿e nie stosuje antykoncepcji.
Stary 2018-07-31, 13:39   #15
kotissska
Rozeznanie

Cytat:
Je¶li nawet to ich sprawa, mo¿e siostra wcale nie chce Ciê wtajemniczaæ w to? Nie pomy¶la³a¶ o tym?
Troska swoj± drog±, ale prywatno¶æ w takich kwestiach to druga.
Stary 2018-07-31, 13:47   #16
theali
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85179196]No nie wiem. To raczej facet jej nie traktuje powa¿nie twierdz±c, ¿e jeszcze siê jej odmieni. Oni ju¿ o tym rozmawiali i dosta³ niezbêdne informacje - siostra autorki nie chce siê rozmna¿aæ.
Obecnie nie wiemy czy go oszukuje czy nie. Autorka nie poda³a tego info. Facet mo¿e sobie planuje potomstwo, bo ma gdzie¶ zdanie swojej dziewczyny, a mo¿e dlatego, ¿e go ok³ama³a i twierdzi, ¿e nie stosuje antykoncepcji.[/QUOTE]

Niepowa¿nemu traktowaniu nie przeczê. Ale siostra te¿ mog³a z tej rozmowy wyci±gn±æ wnioski - gdybym by³a przekonana, ¿e nie chcê mieæ dzieci, to z pewno¶ci± nie wi±za³abym siê z facetem, który rzuca tekst "jeszcze ci siê odmieni". A ona kontynuowa³a ten zwi±zek.

Co do pogrubionego:
Cytat:
On w ka¿dy weekend zachêca j± do starañ o dziecko,jest nakrêcony do tego stopnia,¿e w wyremontowanym mieszkaniu planuje pokój dla malucha.Ona p³acz±c powiedzia³a,¿e bierze tabletki anty w tajemnicy przed nim,a on chcia³by uprawiaæ seks tak czêsto jak to tylko mo¿liwe,aby szybko zasz³a w ci±¿ê.
Z wypowiedzi autorki wynika, ¿e narzeczony siostry nie wie o pigu³kach.
Stary 2018-07-31, 13:54   #17
Konto usuniête

Cytat:
Niepowa¿nemu traktowaniu nie przeczê. Ale siostra te¿ mog³a z tej rozmowy wyci±gn±æ wnioski - gdybym by³a przekonana, ¿e nie chcê mieæ dzieci, to z pewno¶ci± nie wi±za³abym siê z facetem, który rzuca tekst "jeszcze ci siê odmieni". A ona kontynuowa³a ten zwi±zek.
Ale to dzia³a w dwie strony. Facet móg³ siê nie wi±zaæ z kobiet±, która nie chce mieæ dzieci, skoro jemu tak bardzo zale¿y na za³o¿eniu rodziny. I co wiêcej, to on w tej kwestii wiêcej traci na takim zwi±zku
Cytat:
Co do pogrubionego:

Z wypowiedzi autorki wynika, ¿e narzeczony siostry nie wie o pigu³kach.
Pewnie nie wie, ale te¿ mo¿e nie wiedzieæ, bo nigdy o tym nie rozmawiali, a nie dlatego, ¿e dziewczyna go oszukuje.
Stary 2018-07-31, 13:59   #18
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85179716]
(...)
Pewnie nie wie, ale te¿ mo¿e nie wiedzieæ, bo nigdy o tym nie rozmawiali, a nie dlatego, ¿e dziewczyna go oszukuje.[/QUOTE]

Z wypowiedzi Autorki w±tku, która przytacza s³owa swojej siostry naprawdê jednoznacznie wynika, ¿e dziewczyna oszukuje narzeczonego, bo on zak³ada, ¿e staraj± siê o dziecko, a ona nigdy temu nie zaprzeczy³a. Tu naprawdê szukanie wyt³umaczeñ w stylu "ale mo¿e nie pogadali o tym" brzmi wrêcz komicznie. No nie pogadali pewnie te¿ o seksie ze zw³okami lub gwa³ceniu zwierz±t.
Stary 2018-07-31, 14:15   #19
Laurencja11
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85178961]Nie wystarczy. Bo co to niby s± dwuznaczne sytuacje? Kto je generuje?
Poza tym co innego pracowaæ z by³ym, a co innego wchodziæ z nim w "dwuznaczne" interakcje niewa¿ne gdzie.[/QUOTE]

Nasz znajomy,który tam pracuje widzia³ jak moja siostra sta³a z ex przy ekspresie do kawy w pomieszczeniu gdzie pracownicy maj± przerwê,a ex mojej siostry trzyma³ d³onie na jej po¶ladkach.Moja siostra bêd±c w domu rodzinnym odbiera³a telefon od ex szybciutko uciekaj±c za drzwi,bo to niby "temat s³u¿bowy" i nie chcia³a nikomu przeszkadzaæ.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85179196]No nie wiem. To raczej facet jej nie traktuje powa¿nie twierdz±c, ¿e jeszcze siê jej odmieni. Oni ju¿ o tym rozmawiali i dosta³ niezbêdne informacje - siostra autorki nie chce siê rozmna¿aæ.
Obecnie nie wiemy czy go oszukuje czy nie. Autorka nie poda³a tego info. Facet mo¿e sobie planuje potomstwo, bo ma gdzie¶ zdanie swojej dziewczyny, a mo¿e dlatego, ¿e go ok³ama³a i twierdzi, ¿e nie stosuje antykoncepcji.[/QUOTE]

Siostra przedstawi³a mu na pocz±tku zwi±zku swoje stanowisko,podobno nie zg³asza³ wtedy ¿adnego sprzeciwu,tylko rzuci³ tym tekstem,¿e jeszcze jej sie odmieni (mia³a wtedy 22 lata gdy zaczêli ze sob± byæ) i tematu nie podejmowali przez kilka lat.Dopiero teraz wyskoczy³ z histori± poronienia z poprzedniego zwi±zku i ¿e raptem chce mieæ co¶ swojego,w postaci domu i rodziny.
Co do tego,¿e bierze tabletki-ja to tak zrozumia³am,¿e moja siostra rzeczywi¶cie go oszukuje,bo bierze te tabletki po kryjomu.

Edytowane przez Laurencja11
Czas edycji: 2018-07-31 o 14:17
Stary 2018-07-31, 14:21   #20
kotissska
Rozeznanie

Cytat:
Nasz znajomy,który tam pracuje widzia³ jak moja siostra sta³a z ex przy ekspresie do kawy w pomieszczeniu gdzie pracownicy maj± przerwê,a ex mojej siostry trzyma³ d³onie na jej po¶ladkach.Moja siostra bêd±c w domu rodzinnym odbiera³a telefon od ex szybciutko uciekaj±c za drzwi,bo to niby "temat s³u¿bowy" i nie chcia³a nikomu przeszkadzaæ.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Siostra przedstawi³a mu na pocz±tku zwi±zku swoje stanowisko,podobno nie zg³asza³ wtedy ¿adnego sprzeciwu,tylko rzuci³ tym tekstem,¿e jeszcze jej sie odmieni (mia³a wtedy 22 lata gdy zaczêli ze sob± byæ) i tematu nie podejmowali przez kilka lat.Dopiero teraz wyskoczy³ z histori± poronienia z poprzedniego zwi±zku i ¿e raptem chce mieæ co¶ swojego,w postaci domu i rodziny.
Co do tego,¿e bierze tabletki-ja to tak zrozumia³am,¿e moja siostra rzeczywi¶cie go oszukuje,bo bierze te tabletki po kryjomu.
Ja bym siê wkurzy³a gdyby nawet moja w³asna siostra odwala³a takie szpiegowanie. A co TOBIE do tego, gdzie i czyje d³onie siê znalaz³y? To ju¿ przegiêcie. Mo¿e z tej znajomo¶ci wyjdzie co¶ dobrego. Nie wiem z czym tu masz problem. Mo¿esz wyja¶niæ?
Za mocno ingerujesz w jej sprawy. Nie masz w³asnych problemów? Siostra zrobi jak uwa¿a, robi jak uwa¿a (sytuacje w pracy) wiêc skoñcz te pilnowanie.
Stary 2018-07-31, 14:22   #21
theali
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85179716]Ale to dzia³a w dwie strony. Facet móg³ siê nie wi±zaæ z kobiet±, która nie chce mieæ dzieci, skoro jemu tak bardzo zale¿y na za³o¿eniu rodziny. I co wiêcej, to on w tej kwestii wiêcej traci na takim zwi±zku

Pewnie nie wie, ale te¿ mo¿e nie wiedzieæ, bo nigdy o tym nie rozmawiali, a nie dlatego, ¿e dziewczyna go oszukuje.[/QUOTE]

Móg³. Pod tym wzglêdem oboje zrobili g³upotê i nie mo¿na - moim zdaniem - przypisaæ winy jednej stronie.

Je¿eli jej zachowanie nie jest oszustwem, to chyba ró¿nie definiujemy oszustwo. On siê nakrêca, urz±dza pokój dziecinny, nalega na czêste zbli¿enia - a ona dziwnym trafem zapomina wspomnieæ, ¿e siê zabezpiecza. Ale jasne, lepiej p³akaæ siostrze w rêkaw ni¿ powiedzieæ narzeczonemu, ¿e nie, nie odmieni³o jej siê i wci±¿ nie chce dzieci.
Stary 2018-07-31, 14:43   #22
Konto usuniête

Cytat:
No dobra, ale nadal nie rozumiem co mia³oby siê tutaj zmieniæ, gdyby twoja siostra powiedzia³a facetowi, ¿e pracuje z exem.
Cytat:
Najistotniejsze jest w tym wszystkim co ona mu w³a¶ciwie powiedzia³a gdy z tym wyskoczy³. Bo je¶li nie zgodzi³a siê na zasadzie "ok, to od dzisiaj siê nie zabezpieczamy i planujemy dziecko", to tak, oszukuje go. Je¶li on sam z siebie zacz±³ o tym gadaæ i urz±dzaæ pokoik, a ona po prostu nadal bez ¿adnych dyskusji jest konsekwentna w pierwotnych za³o¿eniach, to ja oszustwa nie widzê.
Cytat:
Móg³. Pod tym wzglêdem oboje zrobili g³upotê i nie mo¿na - moim zdaniem - przypisaæ winy jednej stronie.

Je¿eli jej zachowanie nie jest oszustwem, to chyba ró¿nie definiujemy oszustwo. On siê nakrêca, urz±dza pokój dziecinny, nalega na czêste zbli¿enia - a ona dziwnym trafem zapomina wspomnieæ, ¿e siê zabezpiecza. Ale jasne, lepiej p³akaæ siostrze w rêkaw ni¿ powiedzieæ narzeczonemu, ¿e nie, nie odmieni³o jej siê i wci±¿ nie chce dzieci.
Póki co nie wiadomo co ona nagada³a narzeczonemu i czy w ogóle cokolwiek nagada³a, a do zwierzania siê siostrze te¿ siê nie pali.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-07-31 15:43:56

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.