|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kontuzje sportowe
Hej,
jak sobie radzicie z kontuzjami? Fizjoterapeuta / maści / masaże ? Czy odpuszczacie na jakiś czas ze sportem i czekacie aż ból minie? Ja pół roku temu złapałam kontuzję pośladka, odpuściłam - ból ustał. Teraz chciałam wrócić do treningów, ale ból powrócił. Czeka mnie wizyta u fizjoterapeuty, ale boje się, że zabroni mi ćwiczyć. Jakieś rady ? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kontuzje sportowe
Cytat:
Żaden fizjo nie zabroni ćwiczyć. Chyba ze jakiś niedouczony szarlatan. Oni lepiej niż ktokolwiek ogarniają, ze nic tak człowiekowi nie szkodzi, jak brak ruchu. Co najwyżej poproszą o przerwę i dadzą na ten czas ćwiczenia korekcyjne do robienia, oraz ewentualnie nakieruja na bardziej odpowiednią formę ruchu. Ale to drugie w sytuacjach naprawdę ekstremalnych, kiedy coś jest już na stałe i bardzo nie tak z funkcjonowaniem aparatu ruchu samego w sobie. Jakieś wady wrodzone, choroba, deformAcje, pozostałości niezrehabilitowane na czas po silnych urazach ( wypadkach)
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Zależy jaka kontuzja. Poza tym moim zdaniem trzeba na to patrzeć szerzej. Nie można zaleczyć kontuzji i wrócić do ciężkich treningów. Najlepiej by było, gdyby każda osoba, która chce np. trenować siłowo, przeszła przez kilkumiesięczny trening mobillity oraz konsultacje z fizjo. Jeżeli siedzimy w pracy przez 8h, to nie łudźmy się, że organizm będzie gotowy na ciężki trening siłowy.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wiosną miałam bardzo poważne i dokuczliwe nerwobóle pleców i zakaz jakichkolwiek ćwiczeń przez 4 miesiące.Leczyłam się zastrzykami,lekami + trzy tygodnie (dzień w dzień) zabiegów sanatoryjnych,które wykupiłam prywatnie po wizycie u lekarza sanatoryjnego. I właśnie te zabieg i mi pomogły.
To czy można ćwiczyć czy nie - zależy od rodzaju kontuzji i jest to sprawa bardzo indywidualna. Zazwyczaj lekkie przeciążenia mięśni (przeważnie potreningowe) nie są groźne i można ćwiczyć.Poważniejsze urazy zazwyczaj na jakiś czas wykluczają możliwość trenowania
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Dużo zależy od rodzaju urazu. Na początku roku przechodziłam rehabilitacje na odcinek lędźwiowy. Miałam problem przez długotrwałe siedzenie przy kompie.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze nienalezy unikac cwiczenia bo sie mialo kontuzje, to inna sprawa - wrecz przeciwnie, najlepiej miejsca niegdys kontuzjowane wzmocnic
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.