|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czuję się nieszczęśliwa i nie umiem tego zmienić.
Cześć. Nie czuję się szczęśliwa. Ale pisząc to zachowuję się chyba jak jakiś rozwydrzony bachor, bo przecież wszystko mam. Mam 27 lat, pracę, rodzinę, znajomych, faceta. A mimo to czuję się jakby “uwięziona” w swoim dotychczasowym życiu. Zawsze miłość była dla mnie ważna, kochałam mocno, byłam w kilku związkach. Raz kończyły się lepiej, a raz gorzej, no jak to w życiu. Z moim obecnym facetem jestem 1.5 roku i mam nadal bardzo mieszane uczucia. Ale ganię się za nie, że przecież życie to nie bajka, tylko proza i może być tylko gorzej, a mnie się trafiło wspaniale. Idealnie się rozumiemy, jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi, jesteśmy dla siebie wielkim wsparciem, mamy podobne zainteresowania i poglądy na życie, ale… No właśnie, jest ale i to z mojej strony - po prostu nie mam ochoty na seks. Kiedy go uprawiamy jest przeciętnie, nie czuję wielkiej potrzeby tego robić. Na początku myślałam, że się docieramy i wszystko się ułoży, z czasem zaakceptowałam, że po prostu tak jest i inne dziedziny życia są na tyle fajne, że można o tym nie myśleć. Ale to nadal co jakiś czas powraca.
Nie jestem jakaś napalona, nigdy nie byłam, swoje libido określiłabym jako średnie, przeciętne. Ale nie przypominam sobie takiej sytuacji w żadnym poprzednim związku. Jedni faceci podniecali mnie bardziej, inni troszkę mniej, ale końcem końców seks zawsze był dla mnie przyjemnością. Tutaj jest mi po prostu obojętny, nie czuję takiej potrzeby. Co ciekawe, bardzo lubię się przytulać i nawet całować, ale w łóżku śnią mi się inni mężczyźni. Zastanawiałam się, co jest ze mną nie tak. Jaki błąd popełniam, popełniłam? Czy jestem jakaś nienormalna, że taki wspaniały, dobry, opiekuńczy facet po prostu mnie nie podnieca? Zaczęłam myśleć, że to moja wina. Że jestem idiotką, która nie docenia wspaniałego mężczyzny i za karę dostanie jakiegoś bad-boya, za którym ślepo poleci, a on później złamie jej serce. Wiele nocy przepłakałam nad swoją głupotą, niedojrzałością. Ten facet wiele mi pomógł, jest moim wielkim wsparciem. Ja dla niego też. Nigdy przed nikim się tak nue otworzyłam i nigdy nikt tak dobrze nie rozumiał, jaka jestem. Czuję, że to jest jakiś głupi żart losu - jesteśmy tak podobni wewnętrznie, jakby dwie połówki jabłka, a tak nie pasujemy do siebie fizycznie. Mam 27 lat, życie nie jest jak z bajki. To nie są wieczne emocje i motyle, piękne miłości i romantyczne uniesienia. A im więcej tych lat będę miała, tym gorzej, tym trudniej. Nienawidzę siebie za te myśli, nie rozumiem, czemu tak czuję. Mam wrażenie, że jestem swoją największą przeszkodą do szczęścia, bo kiedy znalazłam wreszcie kogoś, kto mnie rozumie i z kim mogłabym spędzić życie, bo czuję się dobrze i bezpiecznie, to przeszkadza mi taka mała, a jednak wielka rzecz. Czuję, jakby dla mnie życie uczuciowe się skończyło. Jakbym siedziała w jakimś dole bez wyjścia, nie wiem, co mam zrobić. Jakbym już nie miała szansy na odmianę sytuacji. Widzę szczęśliwe pary na instagramie, facebooku, moich znajomych i myślę sobie, że oni nie mają takich rozterek i problemów. Biorą śluby, mieszkają razem, cieszą się sobą w pełni. A ja mam coś takiego w charakterze, że widać na własne życzenie muszę cierpieć. Myślicie, że powinnam iść do psychologa i porozmawiać o tym, co jest ze mną nie tak? Pomóżcie, poradźcie, już nie mam siły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czuję się nieszczęśliwa i nie umiem tego zmienić.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
A co, jeżeli to wszystko mi się wydaje, bo jestem głupią idealistką, która chciałaby za dużo od życia mimo że niby wszystko ma? Ile kobiet dałoby się pokroić za faceta, który je tak traktuje. A ja wybrzydzam jak jakiś rozwydrzony bachor...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może faktycznie spróbuj z terapeutą, myślę, że mogłoby Ci pomóc poukładanie myśli z profesjonalistą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Pociąg seksualny jest mega istotny w związku. Jeżeli Ty się męczysz z tego powodu, to nawet jeśli wszystko inne będzie super, to i tak nie będziesz szczęśliwa z tego jednego powodu. Jak myślisz, czy Twój teraźniejszy partner czymś szczególnym się wyróżnia na tle eksów, że w tej sferze nie jest tak jak powinno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jak nie chcesz od razu odchodzić i wolisz próbować to ratować, to co powiesz na wizytę u seksuologa albo u terapeuty? To specjaliści którzy lepiej ci doradzą niż my na forum
![]() Rozmawiałaś o tym ze swoim facetem, mówiłaś mu o tym? I w czym tkwi problem - jest mówiąc bez ogródek "kiepski" w tych sprawach, nie patrzy na twoje potrzeby? Robi to automatycznie? Nie dba o atmosferę? Czy chodzi raczej o to że masz niskie libido? To może być spowodowane chorobami, zaburzeniami hormonalnymi, niekiedy blokadą psychiczną. Może masz niską samoocenę? Ja sama miałam przez długi czas ten problem bo nie akceptowałam swojego ciała, więc nie miałam ochoty "zdejmować ciuchów". Może tu tkwi problem? A może miałaś tak zawsze? Jest coś takiego jak aseksualność, ale w ogóle nie jestem doświadczona w tym temacie więc musiałby się wypowiedzieć ktoś kto wie coś więcej. Mi na libido pomogły regularne ćwiczenia fizyczne (4-5 razy w tygodniu). Brałam też macę, taki suplement, ale nie wiem, ile to było tego zasługą ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nasze pierwsze spotkanie wyglądało trochę inaczej. Każdy z eksów spodobał mi się już od początku. Może nie tak, że traciłam głowę, ale pierwsze co czułam, to zainteresowanie wyglądem, taką "chemię". Później zaczynaliśmy rozmawiać i jakoś naturalnie to szło. Tutaj nie było tej pierwszej "chemii", chociaż też go zauważyłam w tłumie, wydał mi się przystojny, to akurat było na imprezie. Ale zaczynaliśmy bardziej jako znajomi, później przyjaciele, chociaż też z podtekstem (pocałunki, seks był późno, po ponad pół roku znajomości, zwykle był wcześniej, po ok. 2-3 miesiącach). Od początku nie czułam tych emocji, które zawsze mi towarzyszyły, raczej spokój i bezpieczeństwo, ale uznałam, że skoro w poprzednich związkach początkowe emocje doprowadziły do rozstania, to skoro teraz inaczej, to może właśnie lepiej, poważniej. Poprzednie związki trwały: 2.5 roku, 1.5 roku, 3 lata, wszystkie skończyły się rozstaniem, w każdym to nie ja byłam jego inicjatorką (mnie zależało). Pierwszy nie wiedział, czego chciał, byliśmy bardzo młodzi, a on chciał poszaleć, więc zerwałam. Drugi musiał wyjechać za granicę, zerwaliśmy, bo nie widział związku na odległość. Na trzecim bardzo mi zależało, ale po 3 latach uznał, że nie pasujemy do siebie, mamy inne priorytety w życiu i odszedł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie mam niskiej samooceny, nigdy nie odczuwałam wstydu z powodu własnego ciała, nagości. Do tematu seksu podchodzę naturalnie, otwarcie. Z pierwszym chłopakiem było okej, ale bez szału, no ale miałam wtedy 18 lat. Z drugim było niesamowicie, bardzo mnie podniecał. Trzeci również, otworzył mnie na świat seksu, bo lubił różne pozycje. Najgorsze jest to, że ten obecny również chciałby eksperymentować, a ja jakoś nie mam na to ochoty. Jedyną różnicę, jaką widzę to taką, że ci dwaj, z którymi miałam najlepszy seks mieli ciemne włosy, natomiast obecny i pierwszy to blondyni. Ale przecież to nie ma żadnego sensu i nie pod kolor włosów wybiera się partnerów, to koszmarnie płytkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Było tak od początku, że ta sfera związku z nim nie sprawiała ci przyjemności, czy pojawiło się z czasem? Po pierwszym razie z nim coś ci nie pasowało czy zorientowałaś się później? Może po prostu nie trzeba tak głęboko grzebać i odpowiedź jest prosta - on cię nie pociąga i tyle. Z tym kolorem włosów to raczej przypadek, ale nie wiem w sumie ![]() Jak masz się do tego zmuszać to nie ma sensu. Ale jak chcesz spróbować to jak mówiłam, seksuolog albo terapeuta, albo radzić sobie na własną rękę: jakieś nowe zabawki, pozycje, przebieranki, cokolwiek byle wprowadzić nieco nowości? Nie byłam nigdy w twojej sytuacji a nie czuję się na miejscu żeby ci kazać z nim zrywać, sama chyba wiesz jak to wygląda ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
lokalna gwiazda
|
Jeśli facet cię nie pociąga, to żadna siła tego nie zmieni.
I to nie jest tak, że ty będziesz uprawiała seks dla świętego spokoju, byleby mieć dobrego faceta i wszystko będzie ok. On w końcu zauważy twój brak pożądania i entuzjazmu, będzie ci miał za złe, że nie inicjujesz seksu i zacznie się źle w tym związku czuć. Finalnie będziecie nieszczęśliwi oboje, więc i tak się rozejdziecie, tyle że nieco później. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie widzę innego wyjścia niż się rozstać. On Cię nie pociąga i co więcej nigdy Cię nie pociągał. Na dłuższą metę Twoja frustracja będzie się pogłębiać. Byłam kiedyś w bardzo podobnym związku tylko że byłam wtedy młodsza niż Ty- wszystko ok, rozumieliśmy się świetnie, super się bawiliśmy razem, była czułość, ale ta jedna sprawa od początku się nie kleiła. Po 3, 4 latach moja frustracja była już na tyle duża że wszystko w nim zaczęło mnie denerwować. A miałam identyczne myśli jak Ty- opisywałam je nawet tu na wizażu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=759345 Rozstaliśmy się i to była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu.
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Spotkałaś kogoś fajnego, wartego związku? U mnie to tez jest trochę inaczej, bo to nie moja pierwsza relacja, mam porównanie i jestem parę lat starsza, więc "wyszaleć" to już się powinnam była te 5 lat temu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze to nie obwiniaj siebie, partner to jednak nie to samo co przyjaciel, musi być ten czynnik X, tutaj tego nie ma i to nie twoja wina.
Ten związek nie wygląda dobrze, skoro po tak krótkim czasie masz takie przemyślenia. A pary na fb i insta to akurat wiele wspólnego z rzeczywistością nie ma, nie porównuj się do nich, nikt o swoich problemach w związku w internetach nie mówi Jak najbardziej poszłabym do psychologa, masz prawo do takich przemyśleń i odczuć i nie wmawiaj sobie inaczej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli jesteś ciekawa odpowiedzi to poczytaj ten wątek ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1247571 Kiedyś uważałam inaczej, teraz uważam, że udany seks w związku jest koniecznym składnikiem, jest równie ważny jak zaufanie czy szacunek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
No cóż, byłam w takim związku. Wszystko super, oprócz seksu. Przy czym mój partner był po prostu egoistą i nie chciało mu się wyrafinowanych wygibasów, ot takie "touch me wsadź mi"
![]() Bull shit, teraz mam wszystko. I super zrozumienie i świetny seks. Z innym facetem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
1.5 roku to mało. Ja bym się chyba rozstała, a na przyszlosc nie wchodziła w związki, gdzie od początku nie ma chemii, bo ona się później nagle nie pojawi. Dla mnie przyciąganie seksualne z partnerem jest bardzo ważne, byłabym sfrustrowana, gdyby tego nie było. Ty chyba też jesteś.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tego czy czułam się głupio- było mi przykro że tamten nowy mnie olał ale o starym w ogóle nie myślałam w ten sposób i ani przez chwilę nie żałowałam rozstania mimo że było wiele momentów kiedy czułam się samotna. Wiekiem aż tak się nie przejmuj- mój facet miał 32 lata kiedy się poznaliśmy a też wcześniej kilka dobrych lat był sam bo nie chciał się wiązać z kimś na siłę.
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Ile kobiet dałoby się za to pokroić? Niewiele. Raczej te stare i brzydkie, które zapomniały jak cielęciem były. Albo te tkwiące w związkach z bad boyami, które czytając opis twojego faceta wyobrażają sobie, że ich piękny łobuz by je tak dobrze traktował. Przeciętna młodo wyglądająca i w miarę ładna dziewczyna ma wielu takich orbiterów, ty po prostu z braku laku zdecydowałaś się z jednym z nich związać.
Twoim problemem jest to, że dałaś sobie wiele rzeczy wmówić - tych, które wmawia się dzieciom, a szczególnie kobietom: "Nie doceniam go", "jestem jak rozwydrzony bachor", "to by było płytkie patrzeć na wygląd", "dotrzemy się", "pociągający = bad boy", "wyszaleć się (utożsamiane ze szczęściem dozwolonym tylko do stosownego wieku)", "pewnie jestem idealistką" - widać, że miałaś mózg prany przez ludzi w nieszczęśliwym związku (rodzice?) i nie znasz nic innego. Uznajesz ich prawo do wpędzania cię w poczucie winy. Baaaardzo się zdziwisz, kiedy zobaczysz, jak ludzie potrafią dbać o swój komfort i nie mają żadnych oporów przed wybraniem partnera kierując się np. kolorem włosów, jeśli to dla nich ważne. Tobie się wydaje, że ktoś doceni twoje "poświęcenie", a przyzwyczajasz tylko ludzi do manipulowania i rządzenia tobą oraz unieszczęśliwiasz partnera, bo on przecież prędzej czy później się skapnie, jeśli jeszcze nie widzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87989714]1.5 roku to mało. Ja bym się chyba rozstała, a na przyszlosc nie wchodziła w związki, gdzie od początku nie ma chemii, bo ona się później nagle nie pojawi. Dla mnie przyciąganie seksualne z partnerem jest bardzo ważne, byłabym sfrustrowana, gdyby tego nie było. Ty chyba też jesteś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] W jakim sensie 1.5 roku to mało? ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- 2 Cytat:
![]() Pamiętam Twój wątek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
W takim, że lepiej zakończyć niesatysfakcjonujący związek wcześniej niż później. To jeszcze nie kilka lat, żeby było jeszcze większe przywiazanie i "szkoda lat i wspomnień"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87989950]W takim, że lepiej zakończyć niesatysfakcjonujący związek wcześniej niż później. To jeszcze nie kilka lat, żeby było jeszcze większe przywiazanie i "szkoda lat i wspomnień"
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To prawda, na pewno łatwiej zakończyć nieudany 1.5 roczny niż nieudany 10 letni. Już slyszę te gadania ciotek "Nie szkoda ci? Tyle lat razem...". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Zastanów się czy nie masz problemów np z hormonami? Zrób sobie badania.
Bardzo ważne też- idź do seksuologa, nie tylko psychologa ale seksuologa. Dowiedz się najpierw w czym jest problem zanim zostawisz faceta, którego kochasz. Może to hormony, może Cię nie podnieca, a może problem lezy gdzie indziej? Przechodziłam coś podobnego, miałam bardzo udany 4 letni związek, bardzo kochałam mojego narzeczonego. Nie słuchaj głosów, które mówią, że skoro Cię nie pociąga to znaczy, że to nie ten. Powodów dla ktorych tak jest może być wiele. Trzymaj się i nie poddawaj ![]()
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87989714]1.5 roku to mało. Ja bym się chyba rozstała, a na przyszlosc nie wchodziła w związki, gdzie od początku nie ma chemii, bo ona się później nagle nie pojawi. Dla mnie przyciąganie seksualne z partnerem jest bardzo ważne, byłabym sfrustrowana, gdyby tego nie było. Ty chyba też jesteś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ![]() Jak w związku od początku nie ma chemii, to nie ma czego zbierać i szkoda czasu. Człowiek się przemęczy rok, dwa, ale za 5 lat już nie wytrzyma. U mnie była chemia, ale był inny problem. Wytrzymaliśmy jakieś 3 lata. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Monika828282 Czas edycji: 2020-07-18 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
lokalna gwiazda
|
Nie traciłabym kilku tygodni na faceta, który w żaden sposób mnie nie pociąga. Nauczona doświadczeniem, bo jeden facet wyprosił u mnie szansę. I nie polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Femme fatale
|
Cytat:
Tak więc to przypomina seks z przyjacielem, z dodatkowymi benefitami, ale nie związek. Przy związku potrzeba czegoś więcej niż tylko ''lubię go'', on jest również moim przyjacielem''. Tak, przyjaźń jest ważna w związku i powiedzmy najczęściej się zaczyna od przyjaźni, ale musi być też ta iskra, podniecenie, zainteresowanie seksualne (wzajemne) no i te słynne... k#iki w oczach. Bez tego to nie jest związek. Bo gdyby te wszystkie aspekty były, ale się wypaliły no to zdarza się w związkach, ale tego nie ma od początku więc nie warto bo tego nie można nazwać związkiem.
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.