|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dluga podroz pociagiem-jak to jest??
niedlugo mam jechac nad morzem.mieszkam w czestochowie , nad morze jade do miedzyzdroi-z biura turystycznego-oboz mlodziezowy (ok 40 osob+ moze 3 opiekunow-tak bylo w przypadku autokaru; nikogo nie znam, czasem sie zdarza ze jezdze po raz 2 czy 3 ...itd z tymi osobami-jeden zaklad pracy rodzicow, ale o tym kto jedzie dowiaduje sie w dniu wyjazdu albo na miejscu pobytu......no ale trzeba wziasc pod uwage ze moga byc tez obcy ludzie)
![]() ![]() ![]() pomoze mi ktos? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: dluga podroz pociagiem-jak to jest??
Jechałam parę razy nad morze w nocy pociągiem (też mieszkam na południu Polski).. no i stwierdzam, że jest to raczej męczące. Tyle, że ja podróżowałam nie kuszetkami tylko tak normalnie na siedząco, ewentualnie pół-leżąco jak przedział nie był całkiem zapełniony
![]() Toalety nie wyglądają zachęcająco ![]() ![]() ![]() Chusteczki odświeżające jak najbardziej się przydadzą. Udanego wypoczynku ![]()
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Koniecznie weź chusteczki odświeżające i co tu dużo mówić, luksusów się nie spodziewaj. Życzę Ci żeby podróż szybko Ci minęła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A masz kuszetke czy zwykłe przedziały?
Ja jechałam do Pragi pociągiem...zwariowac można szczerze mówiąc. Pełno ludzi.Spać tak się raczej średnio dało(też w nocy jechalam). Palenie tylko w przedziałach wyznaczonych(to są trzy przedziały na poczatku wagonu) w innych miejscach typu przejscie, te złączenia wagonów zabronione. Toalety hmm radze zabrać chusteczki, papier toaletowy, moze wode do twarzy w spray'u bo woda w toaletach raz jest raz jej nie ma.No oczywiście jak się spodziewasz miesiączki to podpaski, tampony.Szczoteczka i pasta do zębów też sie przyda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja również życze Ci szybkiej podrózy ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
na luksusy i mnóstwo miejsca nie ma co liczyć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() osobiści uwielbiam jeździc pociągiem a, szczególnie w nocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest z paleniem w warsie to nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja jutro bede jechac pociagiem 14 godzin - w wagonie sypialnym. prawie co roku tak jezdze, w przedziale jest umywalka, wiec mozna bez problemu umyc rece czy twarz. toaleta to standart - mysli sie tylko o tym zeby jak najszybciej to miejsce opuscic.
taka jazda jest dla mnie meczaca tylko wtedy, jesli nie uda mi sie choc na chwile zasnac..
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Raz jechałam nocą . Ze Szczecina do Katowic , a tam przesiedka do Bielska Białej.Około 11 godzin jazdy. Jednym slowem tragedia... Rano gdy zajechaliśmy już do Katowic byłam dosłownie połamana. Czułam każdy kawałeczek swojego ciała ,każdy mięsień i kosteczkę. Spać spałam, ale co chwilę , a to ktoś trącił niechcący , a to konrola biletów, a to coś na Ciebie spadnie , albo ty spadniesz na coś ... Z powrotem jechałam w dzień. 8 osób w przedziale, słońce grzeje , okno zamknięte ,bo pewnemu dziadkowi wiało w ucho.Piec..smażalnia... Nie dało się wytrzymać. Przestałam te 11 godzin w korytarzu i podziwiałam widoczki... PKP sa w opłakanym stanie, chyba nie prędko się to zmieni...
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a ja lubie jezdzic pociagami. maja swoj "urok"
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
jechalam z katowic do świnoujscia nie wspominam tego miło, wole jezdzic autobusem i powtorze: ubikacje sa obskurne!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
"A masz kuszetke czy zwykłe przedziały?"
nie wiem, bo to biuro organizuje, moj tata tylko poszedl do biura i zobaczyl na tablicy ze wyjazd jest o 20:49-dokladnie mowiac, a powrot o 7 rano.byla z nim gatka czy my zaplacimy za bilety czy oni wykupia grupowe z tym.ja mowilam ze powinni wyklupic.najlepsze jest to ze o 14 w dniu powrotu mam slub ![]() ![]() ![]() ![]() a jeszcze jedno pytanko mam, jak to jest z bagazami?jest jakies specjalne miejsce?czy kazdy ma przy sobie swoja torbe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
nad siedzeniami są półki na bagaże, tzn. coś takiego jak masz nad wieszakiem w domu
![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja jechalam dwa razy nocnymi.. raz z zielonej gory do warszawy i cala droge sie namarzlam plus praktycznie sama ( konduktor sie mnie przy sprawdzaniu biletow spytal czy sie nie boje taka sama bo ostatnio jakas babke okradli) mozesz sobie wyobrazic jak sie balam cala droge wiec mimo ze bylo pusto w ogole nie spalam tylko sie czailam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wez chusteczki odswiezajace jak najbardziej jak pisaly dziewczyny wyzej ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
pytalam sie siostry(bo w stanach mieszka juz 3 lata, a jechala raz nad morzem, gdy byla jeszcze w polsce) teraz i powiedziala ze musze miec zarezerwowane miejsce,dla kazdego z osobna i dodala ze w jej przypadku-co prawda nie biuro, tylko byl to jakis zwiazek mlodziezy, ktory zarezerwowal caly wagon dla nich .....a to brzmi optymistycznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
jechałam rok temu z kumpelami nocą nad morze
jechała z nami kolonia, dzieciaki spały na podłodze na korytarzu na śpiworach, bo nie było miejsca w przedziałach zgadzam się z laylą - jeżdżenie pociągiem ma swój urok, co rok korzystam z usług PKP jadąc w Bieszczady do rodziny albo nad morze, nie przeszkadzają mi złe warunki w WC, nie kąpię się tam, tylko dosłownie "oddaję mocz i uciekam", wsio ![]() po necie krążył kiedyś tzw. poemat o sikaniu w pociągu, pamiętacie? ![]() jakby któraś jeszcze nie czytała to dodaję: Poemat o sikaniu w pociągu Poranek wczesny Jadę pospiesznym Wprost do Warszawy Załatwiać sprawy. Pociąg o czasie Ja w drugiej klasie Wagon sie kiwa Pije trzy piwa. Łódź Niciarniana, W pęcherzu zmiana. Pęcherz nie sługa, A podróż długa. Ruszam z tej stacji Do ubikacji. Kto zna koleje Wie, jak sie leje. To co się trzęsie W Los Angelesie Formę osiąga W polskich pociągach. Wyciągam łapę, Podnoszę klapę, Biada mi biada, Klapa opada. Rzednie mi mina Trza klapę trzymać. Łokieć, kolano Trzymam skubaną. Celuje w szparkę, Puszczam Niagarkę, Tryska kaskada, Klapa opada. Fatum złowieszcze wszak wciąż szcze jeszcze. Organizm płynną Spełnia powinność. Najgorsze to, że Przestać nie może. Toczę z nim boje Jak Priam o Troję, Chce się powstrzymać Ratunku ni ma. Pociąg się giba, A piwo spływa. Lecę na ścianę Z mokrym organem, Lecąc na drugą Zraszam ją strugą, Wagonem szarpie Leję do skarpet, Tańcząc Czardasza Nogawki zraszam. O straszna męka, Kozak, Flamenco, Tańcze, cholera Wzorem Astair'a. Miota mną, ciska, Ja organ ściskam. Wagon się chwieje, Na lustro leję, Skład sie zatacza, Ja sufit zmaczam. Wszędzie Łabędzie Jezioro będzie. Odtańczam z płaczem La Kukaraczę, Zwrotnica, podskok Spryskuje okno, Nierówne złącza buty nasączam, Pociąg hamuje Drzwi obsikuje I pasażera Co drzwi otwiera Plus dawka spora Na konduktora. Resztka mi kapie Na skrót PKP. Wreszcie pomału Brne do przedziału. Pasażerowie Patrzą spod powiek. Pytania skąpe "Gdzie pan wziął kąpiel?" Warszawa, Boże! Nareszcie dworzec! Chwila szczęśliwa Na peron spływam, Walizkę trzymam, Odzież wyżymam. Ach urlop błogi Lepszy od fizjologii. Ulga bezbrzeżna. Pociąg odjeżdża, Rusza maszyna Hen w dal Po szczy... Po szynach PS. ile % wynosi zniżka szkolna w PKP? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja dla odmiany jechałam z nad morza na poludnie
![]() ![]() co do toalet w pociagach no sa one raczej w niefajnym stanie wiec warto miec ze soba jakies nawilzone husteczki czy walsny papier toaletowy ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
W wagonach sypialnych (tak to się nazywa?
![]() Niedługo jadę znad morza w góry takim pociągiem i zastanawiam się jak będzie. Aha, jeszcze jedno... Tam są okna w takich przedziałach? Można oglądać widoki zamiast spać? ![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Skoro jedziecie zorganizowaną grupą ludzi z biura, to na pewno macie zarezerwowane częśc pociągu - jeden/dwa wagony. Inaczej nie może być, ponieważ dzieci rozlazłyby się po pociągu co utrudniłoby opiekę nad wami wychowawcom.
![]() ![]() Wydaję mi się, jak dobrze znam rozkład jazdy pociągów nad morze, przesiadki po drodze nie będzie. Najwyżej podjedziecie jakimś autobusem do ośrodka, ale to będzie kwestia 10 minut drogi... Też mieszkam na PD Polski blisko Częstochowy i jechałam kilka razy nad morze nocnym pociągiem. Był to zwykły przedział, żadna tam kuszetka. Spać się dało średnio, ale ja spałam z mineralną woda pod głową-robiła za poduszkę. Wagony były zapełnione, ale z toalety możnabyło swobodnie skorzystać... Palenie na korytarzu do okna. Weź sobie "mokre" chusteczki, przydadzą się. Wodę mineralną, coś do jedzenia najlepiej pieczonego, wędzonego co się długo trzyma. Wszystkie szynki, jajka latem smakują yy tak sobie. ![]() ![]() SZczęśliwej podróży. ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą przyjżyj się wagonom z zewnątrz-przy jednym wejściu jest papieros a przy drugim przekreślony papieros.I tak jest na każdym wagonie. Jeżdze często pociągami więc wiem.Zresztą ostatnio jechałam ze 2 miesiące temu. Też mi się to wydaje bez sensu ale cóż nie ja to ustalam. Z korytarza zazwyczaj przeganiają i nie ma znaczenia czy stoi się przed przedziałem dla palących czy nie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Nie będzie tak źle- PKP nie takie straszne jak to mówią
![]() ![]() ![]() P.S. Poemat boski... ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
fajny
![]() ![]() no coz, troche jestem podniecona ta cala podroza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
a ja lubie nawet dlugie podroze pociagiem - i to bardziej niz autobusem ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zobaczymy bo niedługo będe jechać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.