|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ogrzewanie powierzchni 80-100 m2 i rachunki z tym związane
Hej dziewczyny
![]() Zastanawiam się nad kupnem w przyszłym roku bliźniaka/niedużego domku/segmentu o powierzchni 80-100 m2 - celuję w 4 pokoje plus wiadomo łazienka, przedpokój. Chciałam zapytać, ile wychodzą mniej więcej rachunki? Przy założeniu, że mieszkałyby tam 2 osoby z czego jedna zawsze pracuje zdalnie (niezależnie od pandemii i innych). Generalnie jestem ciekawa, jak u Was czy Waszych znajomych/ rodziny to wychodzi. Zakładając, że nie oszczędzam na ogrzewaniu paląc śmieciami czy gumą bo nie mogłabym z tym żyć. Ale też warto podkreślić, że nie jestem zwolenniczką ogrzewania 24/7 na full, teraz mieszkam w ocieplanym bloku i włączam kaloryfer sporadycznie, żeby zapobiec pleśni, bo preferuję zdecydowanie cieplej się ubrać zamiast ogrzewać (ma to m.in. związek z tym, że zaraz dostaję kaszlu wdychając nagrzane mocno powietrze i ogólnie nie wpływa to na mnie dobrze). Głównie tak naprawdę interesuje mnie kwestia właśnie ogrzewania zimą, ale też inne wydatki (prąd, woda, śmieci/whatever). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Śnięta Mucha
|
Dot.: Ogrzewanie powierzchni 80-100 m2 i rachunki z tym związane
A to nie jest zależne od strat cieplnych danego budynku? Sposobu ocieplenia, systemu w jakim go zbudowano?
U rodziców na 2 osoby 400zł za prąd przed podwyżkami - kuchenka, bojler, dwa komputery, dwie lodówki, zmywarka, pralka.
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Celowałabym w coś typu pompa ciepła+fotowoltaika. Prąd przy 100 metrach to u nas +/- 180 zł na mc wliczając w to osobny licznik na grzanie wody w bojlerze (80 zł samo mieszkanie). Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Lasagna_ze_szpinakiem Czas edycji: 2022-09-06 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeśli ceny się nie unormują to niestety sporo zapłacisz za ogrzewanie. Pamiętaj, że w bloku jesteś ogrzewana przez sąsiadów, dom trzeba lepiej dogrzać, bo nikt Cię nie dogrzewa. A dodatkowo trzeba doliczyć sobie podgrzanie wody.
Aktualnie najtańszym źródłem ogrzewania wydaje się gaz ziemny, ale patrząc długoterminowo to w 2028 kończy się dofinansowanie do cen gazu i będą one rynkowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak była kilka lat temu zimniejsza zima to tak do 1200 zł za 2 miesiące rachunki dochodziły. Ogrzewanie gazem, w tym grzejemy tez gazem wodę i to jest w tych rachunkach już, wtedy około 350-400 zł za 2 miesiące latem są rachunki za gaz. Nie gotujemy na gazie, wiec tego kosztu w tym nie ma.
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Mam 90m, wysokie na 3,2m i rachunki za ogrzewanie to miesięcznie jakieś 350-390 zł w sezonie grzewczym- piec gazowy. Mieszkanie w starej kamienicy z tym, że mam mieszkanie docieplone od wewnątrz. Prąd to jakieś 150 zł, woda 120 zł, czynsz i opłaty abonamentowe pominę bo to wszystko zależy od miasta. W mieszkaniu mam standardowe 22 stopnie, więcej nam nie potrzeba. Mieszkam na pierwszym piętrze, mieszkanie jest umiejscowione po środku, dzięki temu jest dość ciepłe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja się właśnie cały czas nad tym zastanawiam. Będziemy startować z budową domu, ok. 118 m2 powierzchni użytkowej i póki co, myślimy o pompie ciepła. Gazu nie będzie na pewno, a żadnego pieca na pellet czy węgiel nie chcemy. Tylko jak widzę ceny tych pomp, jak poszybowały do góry, to mi trochę słabo. Ewentualnie możemy jeszcze zamontować klimatyzację z funkcją ogrzewania. W sumie działa jak pompa ciepła, a cena dużo niższa. Zobaczymy. Jak zwykle wszystko wyjdzie w tzw. praniu, czyli będzie zależało od tego ile będziemy mieć na to funduszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym celowała w 2 niezależne i kompletnie inne sposoby ogrzewania. Do tej pompy ciepła, drogie ustrojstwo ale teraz chyba warto w to zainwestować, dodałabym najprostszy, mechaniczny kominek/kozę- czyli taki, który nie potrzebuje prądu do rozprowadzenia ciepła, ani specyficznego paliwa (pellety itp.). Coś ostatnio znajomi moi przeklinali, ze niby kominek mają, ale jakby pradu nie było to on ... przestaje spełniać swoją funkcję, bo cały ten płaszcz wodny i jakieś sterowniki kominka u nich funkcjonują na prąd. ja mam stary , zwykły kominek gdzie sie po prostu pali ![]() A miałam plan go likwidować, ale teraz to on zostanie nawet jakby kolejne x lat miał stać nieużywany i nadal zawalać salon. No widać, ze różnie może być, a podejrzewam ze skoro się budujecie, to macie plan tam mieszkać kilkadziesiąt a nie kilka lat.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pompy ciepła, to na etapie inwestycji warto zaprojektować tą wodną a nie powietrzną, bardzo droga inwestycja, ale rzeczywiście jest później opłacalna (znajomi chyba 4 lata temu się budowali, kosztowała ich ta pompa ze 100k zł, ale teraz zimą płacą za prąd jedynie ok 1000-1500 zł za ogrzanie 160m2 domu + normalne zużycie prądu za 2 miesiące). Powietrzna szybko się eksploatuje i rachunki za prąd są dość mocarne. Ja mam gaz z butli i płacę za ogrzewania 200 m2 domu w miesiącach zimowych 1200-1500 za miesiąc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie spotkałam się żeby ktokolwiek wodne robił. Pompa też się opłaca bez fotowoltaiki i rachunki nie są duże, ale to do nowych domów że współczesnym ociepleniem. Do istniejących to też średnio pod tym względem, ze albo trzeba wymienić grzejniki na wielkie kolosy albo zrobić podlogowke, czyli rozwalić cały dom. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2022-09-08 o 08:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89342173]Nie chodziło Ci przypadkiem o gruntowa pompę ciepla?
Nie spotkałam się żeby ktokolwiek wodne robił. Pompa też się opłaca bez fotowoltaiki i rachunki nie są duże, ale to do nowych domów że współczesnym ociepleniem. Do istniejących to też średnio pod tym względem, ze albo trzeba wymienić grzejniki na wielkie kolosy albo zrobić podlogowke, czyli rozwalić cały dom. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Tak, tą właśnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89340656]Bardzo niskie rachunki i to jeszcze za taki metraż. U mnie 110 m i za najgorsze miesiące zimowe około między 900-1200 za 2 miesiące (samo ogrzewanie plus woda, bo gotuje na indukcji). Dom jest nowy, doskonale ocieplony, bez strat ciepła (brak choćby balkonu). Temperatura ustawiona 19 w ciągu dnia jak nas nie ma, 21,6 po powrocie czyli od 17 około, w nocy znów spadek. W sypialniach 19-20.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Tak, sa dosc niskie ale: - nasz segment jest w środku - mamy stosunkowo małą powierzchnię dachu w stosunku do metrażu - jest podpiwniczony w całosci (a to tez wielka poducha powietrzna izolująca od spodu - specyficznie rozplanowany (pomiędzy piwnicogarazem a domem jest klatka schodowa i 2 pary drzwi- a więc to tez tworzy "sluze powietrzną" izolującą od piwnicy - mamy duży przedsionek który tez robi za taka "sluze powietrzną" od zewnątrz Sąsiedzi z tego samego szeregu którzy mają inaczej rozplanowane wnętrza i mają strefę piwniczną użytkową (łazienki, pralnie, pom. gospodarcze), połączoną z poziomem 0 i 1 otwartymi schodami kręconymi (garaże sa u nich osobne od reszty strefy piwnicznej) a przedsionki wielkości jakoś 1x1,5 m -czyli klasycznie polskie wciskanie się do domu przez "szafę " ![]() ![]() Myślę, ze o tym się za mało mówi, ze plan domu wewnatrz, oraz usytuowanie domu w przestrzeni- zwrócenie na kierunki świata i osadzenie w mniej lub bardziej wietrznym miejscu terenu, osłonięcie roślinami od warunków atmosferycznych, też jest dość kluczowym czynnikiem wpływającym na to, jak potem wyglądają koszty ogrzewania. Niedaleko mnie, ktoś sobie postawił dom na szczycie niezalesionego wzgórza, no widok ma pewnie piękny, ale ile buli za ogrzanie domu stojącego na wiecznym wietrze ze wszystkich stron to ja nawet nie chce wiedzieć. Pomysł beznadziejny. Zwłaszcza u nas na Pomorzu gdzie za przeproszeniem, pizga zimnym wiatrem bez przerwy, cały rok. ![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A jeszcze tak co do kominków z płaszczem wodnym. Też mi się wydawało, że to będzie super alternatywa do głównego ogrzewania, ale jak poczytałam, że trzeba do tego mieć jakiś dodatkowy bufor, sterowniki to odpuściłam ten pomysł. Jeśli pójdziemy w pompę ciepła, to będzie podłogowe ogrzewanie, czyli rurki z wodą. Jeśli w klimatyzację z funkcją ogrzewania, to na podłogę pójdą maty grzewcze. No i do tego, tak jak piszesz, niezależny kominek lub koza. Ale to jeszcze daleka droga do tego. Edytowane przez KokinoNero Czas edycji: 2022-09-08 o 20:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do opinii, że prąd jest drogi, to co w takim razie w dzisiejszych czasach nie jest? Gaz? Węgiel? Póki co prąd jeszcze wychodzi z tego wszystkiego najtaniej. Szczególnie jeśli ktoś zainwestował w panele fotowoltaiczne. Odnośnie suchego powietrza, to u mnie w mieszkaniu, w okresie grzewczym (mieszkam w bloku, ogrzewanie CO, kaloryfery) zawsze jest suche powietrze. Ratuję się nawilżaczami, gdy mi to już zaczyna mocno doskwierać. Ja jeszcze nie wiem na 100% na jaki sposób ogrzewania się zdecydujemy, ale klimatyzacja sama w sobie będzie z pewnością. Mam ją w mieszkaniu i nie wyobrażam już sobie upalnych dni bez tego. Także w nowym domu z pewnością też będzie. Czy z funkcją ogrzewania czy nie, to czas pokaże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.