|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Marzenie/ związek
Jestem z narzeczonym 3 lata, poznałam go za granicą.. Zaraz po przyjeździe nastawiona byłam od razu na powrót po Max 2-3 miesiącach, ale że poznałam „jego”, to powrót poszedł na dalszy plan- na tyle że po roku czasu, już mieszkając razem, planowaliśmy zakup mieszkania, ale okazało się że zdolność jest zbyt niska.. Bylo fajnie, kolorowo, ale z późniejszym czasem zaczęłam coraz bardziej tęsknić za Polską, za rodzicami, tu od początku jak jestem, mam straszny problem z pracą, co chwile przez 2 lata inna praca, plus fakt że nie znam języka i nie mam żadnych kursów itd, więc lądowałam za każdym razem w takich pracach w których się źle czułam- co za tym idzie ciągły brak pieniędzy.. teraz może i mam „stałą” pracę, taką jaką lubię- ale tylko na pół etatu, więc 3/4 idzie na same opłaty, wyżywienie itd.. od jakiegoś ponad roku coraz gorzej się tu czuje, nie mam tu zmajomych, tylko partner, z językiem mam ciężko przez co nie jestem nawet w stanie sama zalatwic jakiś spraw.. W Polsce to jest to że znam swój język, mogę iść pracować tam gdzie będę chciała, nie miała bym problemów z pieniedzmi jak tu- że na nic mnie nie stać od 3 lat.. problem pojawia się z partnerem, on tu ma rodzinę, zna perfekcyjnie język bo skończył tu szkołę, siedzi tu 9 lat, ma fajną pracę w której pracuje 3 lata, mnóstwo znajomych.. jego wizja życia w Polsce to bieda, życie od 1 do ostatniego, zarabianie marnego 3-4000 zł i przede wszystkim fakt ze nie ma w Polsce tylu znajomych co tu, i rodziny.. Nie wiem już co mam robić, bo ciężko mi wybrać albo zostać z nim tu i się męczyć, ciągle żyć bez kasy, albo wrócić sama do Polski i zakończyć 3 letnie narzeczeństwo, gdzie z jednej strony będąc w Polsce, w końcu znalazła bym normalną i fajną pracę, miała bym dużo więcej pieniędzy i mogła bym sobie pozwalać na przyjemności, ale bez niego.. a tu mam jego ale nic poza tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marzenie/ związek
Cytat:
Czemu przez tyle czasu nie nauczyłaś się języka kraju, w którym jesteś? Nie poszłaś na jakieś kursy?
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
W Twojej sytuacji rozważyłabym powrót do Polski, skoro tam nie masz perspektyw i nie czujesz się dobrze. Wszystko co Cię tam trzyma opiera się na Twoim związku z narzeczonym, gdyby coś poszło nie tak zostałabyś tam zupełnie sama. Niestety, z tego co piszesz Ty byłaś w stanie zmienić swoje plany i zostać w obcym kraju ze względu na partnera, ale on nie zrobi tego samego dla Ciebie.
Z drugiej strony nie wiem gdzie przebywasz, ale wiązałaś jakieś nadzieje z tym krajem? Bo jeśli zdecydowaliście się na ślub, a narzeczony zdecydowanie nie chce przeprowadzić się do Polski to znaczy, że raczej planujecie zostać za granicą. Skoro macie tam docelowo mieszkać, to dlaczego przez 3 lata nie opanowałaś tamtejszego języka, nie zrobiłaś jakichś dodatkowych kursów lub np. nie poprawiłaś swojego wykształcenia? Nie bierz tego do siebie, ale skoro chciałaś lub chcesz tam osiąść z przyszłym mężem to dobrze byłoby się tym zainteresować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Straciłaś już 3 lata. Jeśli chcesz tam zostać, to weź się porządnie za język, wykorzystaj to, że pracujesz w niepełnym wymiarze etatu i ciśnij język na maksa. Za pół roku będziesz mówiła komunikatywnie, za rok płynnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jego sytuacja chyba też nie jest najlepsza skoro w drugim wątku piszesz to: Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
na twoim miejscu juz dawno bym sie spakowala i wyjechala nie wiem na co wogole czekasz ,tkwisz w patologi po uszy
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie ma sensu w tym tkwić. Dziewczyno, jesteś w takiej sytuacji toksycznej, że to jest hit, że w tym siedzisz tyle czasu. Ten związek już umarł. On nie przepracował sytuacji, wyżywa się na tobie psychicznie i fizycznie. Chcesz trzymać się tego w nieskończoność?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Jako przyklad, ja gdybym wrocila do Polski, to czekalaby mnie co najwyzej praca w sklepie jako sprzedawca. W moim miescie jest duzo pracy ale zadnej, stalej i dobrej posady. W Holandii nie mam takiego problemu... ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Autorko, w jakiej branży robisz? Skad przeświadczenie, że w Polsce będziesz żyć na lepszym poziomie i od razu znajdziesz prace?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.