siłownia, dieta, masaże - a tu nic ... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-17, 12:58   #1
RiotKitty
Rozeznanie

Unhappy

siłownia, dieta, masaże - a tu nic ...

cześć wszystkim
na wstępie zaznaczam, że szukałam podobnego tematu, który już istnieje, jednak stwierdzam, że każdy ma inne podejście, inaczej ćwiczy, inaczej je i jedna rada nie jest lekiem na wszystko.

pokrótce opiszę swoje działania w celu zgubienia kilogramów:
od pierwszego marca co drugi dzień chodzę na siłownię. kilkadziesiąt minut marszobiegu, ostatnio dołożyłam do tego ćwiczenia na nogi i brzuszki (100-200).

jem mniej, nie wyeliminowałam z diety węglowodanów (choć wiem, że powinnam), spożywam dużo nabiału. słodycze naprawdę okazyjnie. nakładam sobie mniejsze porcje niż zawsze.
mój standardowy dzień żywieniowy wygląda mniej więcej tak:
1) rano przed wyjściem z domu miska płatków z mlekiem, jeśli nie ma czasu to nic
2) około 10-11 dwie duże kanapki - ciemne pieczywo pełnoziarniste lub zwykłe pszenne bułki z szynką i papryką/żółtym serem + jakiś jogurt/deser jogurtowy
3) około godziny 16 przychodzę do domu i robię sobie kanapki lub inną przekąskę, np. dwa tosty w opiekaczu
4) około 18-19 jem trochę większy posiłek, taką obiadokolację - np. miseczka zupy czy kotlet z dodatkami
5) do momentu zaśnięcia staram się już nie jeść niczego, czasem przegryzę jakiś owoc
piję bardzo dużo zielonej herbaty, mniej więcej dzbanek dziennie. czasem też robię sobie miętową albo owocową bez słodzenia oczywiście.

dość często robię sobie masaże balsamem i peelingi.

po każdej wizycie na siłowni jestem wykończona. zawsze jestem zlana potem, a ostatnio zaczęłam mieć zakwasy.

w dniu zero ważyłam dokładnie 70kg. był to dokładny i wiarygodny pomiar.
dziś weszłam na wagę i pokazała ... 71,8kg. dżinsy zrobiły się przyciasne, majtki się wpijają, uwidocznił mi się cellulit. nadmieniam również, że dopiero skończył mi się okres więc o gromadzeniu wody w organizmie nie ma mowy.

nie wiem już co robić. mam wrażenie, że cały wysiłek poszedł na marne. aż się odechciewa ćwiczyć, skoro daje to przeciwne rezultaty ...

ps. czy za szybko oczekuję rezultatów ?
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 13:23   #2
marioladabr
Zakorzenienie

Dot.: siłownia, dieta, masaże - a tu nic ...

Moim zdaniem maz dietę do bani
Zamiast przekąski typu kanapki czy tosty z opiekacza proponuję gotowane mięsko z sałatką (ale bez majonezu i śmietany a raczej ze zdrową oliwą)
O której chodzisz spać? (ostatni posiłek powinien być 2-3 godz. przed snem, więc jeśli jesz o 18-19 a idziesz spać o północy to trochę źle...)
Co jadasz po treningu i jak długo ten Twój trening trwa?

Napisałaś że jak nie masz czasu to jadasz płatki z mlekiem na śniadanie. Jakie o płatki? A co jadasz jak masz czas? Jak często NIE masz czasu?

No i od kiedy starasz się zmienić swój wygląd... czy od "zero" minęło pół roku czy może 2 tygodnie...
marioladabr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 13:34   #3
RiotKitty
Rozeznanie

spać chodzę około północy, zgadłaś
po treningu jem to, co się nawinie o danej godzinie - czyli najczęściej jest to godzina 17 - mała porcja obiadu, który jedzą akurat wszyscy domownicy (np. wczoraj - kopytka z sosem i trochę kapusty do tego). ćwiczę nieco ponad godzinę, czasem 70 minut.
płatki raczej z kategorii tanich z pszenicy typu kółeczka w miodzie czy coś podobnego - ponoć są zabronione przy próbach schudnięcia. jakiś czas temu regularnie jadłam muesli ale właściwie zaczęło mi to zastępować normalne posiłki i jakoś wystopowałam, codziennie musiałabym kupować po opakowaniu
rano zazwyczaj nie mam czasu, by coś zjeść - czasem tylko chwycę kawę bez cukru i wypiję kilka łyków

rzecz, która mnie dziwi to to, że przecież zanim postanowiłam coś ze sobą zrobić (czyli mniej więcej w połowie lutego, kiedy to wsiadałam sobie na orbitreka i jeździłam do utraty sił) jadłam co tam sobie chciałam i ważyłam stale 70kg, nie mniej, nie więcej, i ta waga stała w miejscu od dłuższego czasu. teraz jem mniej, nie kupuję czekolady ani chipsów, biegam i cyferki rosną. dlaczego ?
Stary 2010-03-17, 14:09   #4
marioladabr
Zakorzenienie

Bo źle się odżywiasz. Za dużo węgli za mało białka, za mało warzyw zielonych...
To ż cyferki poszły w górę to może być wina tego, że mniej jesz może niż przed próbą odchudzania... organizm najnormalniej w świecie dostał sygnał "mniej dostaję, trzeba magazynować". Musisz przyspieszyć metabolizm a to osiągnisz poprzez wprowadzenie regularnych zdrowych posiłków (4-5 x dziennie). Płatki miodowe/czekoladowe/cynamonowe i inne tego typu są zabronione - poczytaj ile to ma węglowodanów i cukrów.
Kopytka z sosem - nawet nie chę wiedzieć ile to ma kalorii
Po treningu białko obowiązkowo

Na śniadanie zamiast płatków to np. jajko na twardo (wieczorem na spokojnie można sobie ugotować) + chuda szynka + sałata lub cykoria lub kapusta pekińska lub inne warzywko.
lub jajecznica usmażona na teflonie bez tłuszczu (jak nie możesz bez pieczywa to z kromką cimnego)
Nie wiem czy chodzisz do szkoły czy do pracy, ale i tu i tu można zabrać jogurt, kefir, serek wiejski (polecam te produkty odtłuszczone, mają mniej węgli), jakiś owoc. Lub można sobie dzień wcześniej przygotować sałatkę (różne warzywa z sosem vinegret).
Obiad to powinno być gotowane/poeczone chude mięso lub ryby (o panierce można zapomnieć ) z ryżem i sałatką jakąś
Kolacja powinna skąłdac się z też z białka (chudy nabiał/jajka/ chude mięso)... z warzywka jakiegoś...

Takie jest moje zdanie... ale ekspertem nie jestem, może któraś z dziewczyn ma większą wiedzę na temat żywienia...
marioladabr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 14:18   #5
krolewnasmieszka
Raczkowanie

moi zdaniem tez dieta jest powodem.
Ona niweczy wszystko co mogłabys osiągnąć przy wysiłku fizycznym.
Jesli masz motywacje zmień to .zamiast kopytek surówka, zamiast tostów jogurty naturalne, serki wiejskie-zobaczysz , że bedzie efekt
krolewnasmieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 14:23   #6
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RiotKitty Pokaż wiadomość
cześć wszystkim
na wstępie zaznaczam, że szukałam podobnego tematu, który już istnieje, jednak stwierdzam, że każdy ma inne podejście, inaczej ćwiczy, inaczej je i jedna rada nie jest lekiem na wszystko.

pokrótce opiszę swoje działania w celu zgubienia kilogramów:
od pierwszego marca co drugi dzień chodzę na siłownię. kilkadziesiąt minut marszobiegu, ostatnio dołożyłam do tego ćwiczenia na nogi i brzuszki (100-200).

jem mniej, nie wyeliminowałam z diety węglowodanów (choć wiem, że powinnam), spożywam dużo nabiału. słodycze naprawdę okazyjnie. nakładam sobie mniejsze porcje niż zawsze.
1) rano przed wyjściem z domu miska płatków z mlekiem, jeśli nie ma czasu to nic
2) około 10-11 dwie duże kanapki - ciemne pieczywo pełnoziarniste lub zwykłe pszenne bułki z szynką i papryką/żółtym serem + jakiś jogurt/deser jogurtowy
3) około godziny 16 przychodzę do domu i robię sobie kanapki lub inną przekąskę, np. dwa tosty w opiekaczu
4) około 18-19 jem trochę większy posiłek, taką obiadokolację - np. miseczka zupy czy kotlet z dodatkami
5) do momentu zaśnięcia staram się już nie jeść niczego, czasem przegryzę jakiś owoc
piję bardzo dużo zielonej herbaty, mniej więcej dzbanek dziennie. czasem też robię sobie miętową albo owocową bez słodzenia oczywiście.

dość często robię sobie masaże balsamem i peelingi.

po każdej wizycie na siłowni jestem wykończona. zawsze jestem zlana potem, a ostatnio zaczęłam mieć zakwasy.

w dniu zero ważyłam dokładnie 70kg. był to dokładny i wiarygodny pomiar.
dziś weszłam na wagę i pokazała ... 71,8kg. dżinsy zrobiły się przyciasne, majtki się wpijają, uwidocznił mi się cellulit. nadmieniam również, że dopiero skończył mi się okres więc o gromadzeniu wody w organizmie nie ma mowy.

nie wiem już co robić. mam wrażenie, że cały wysiłek poszedł na marne. aż się odechciewa ćwiczyć, skoro daje to przeciwne rezultaty ...

ps. czy za szybko oczekuję rezultatów ?
Z taka dieta i cwiczeniami o rezultaty bedzie bardzo ciezko, wrecz mozesz o nich zapomniec... Jesz nieregularnie i slabo jakosciowo, cwiczenia ktore masz sa przynajmniej po czesci malo efektywne, nie robisz nic, zeby podkrecic metabolizm, nie dbasz o posilki okolotreningowe. Zapraszam do zapoznania sie z podwieszonymi tematami w dietetyce i na fitnessie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 14:30   #7
RiotKitty
Rozeznanie

czyli dobrze mówiła mi moja mama: 'ciało się wystraszyło odchudzania i szybko chce zrobić zapasy'
dziękuję za rady, są dla mnie naprawdę cenne. odstawię płatki śniadaniowe, będę kupować ciemny chleb i serki wiejskie, a wieczorem będę gotować sobie jajko na śniadanie !
pozdrawiam wszystkich
Stary 2010-03-17, 15:19   #8
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
czyli dobrze mówiła mi moja mama: 'ciało się wystraszyło odchudzania i szybko chce zrobić zapasy'
dziękuję za rady, są dla mnie naprawdę cenne. odstawię płatki śniadaniowe, będę kupować ciemny chleb i serki wiejskie, a wieczorem będę gotować sobie jajko na śniadanie !
pozdrawiam wszystkich
Zabierz sie do tego bardziej kompleksowo, nie konkretne produkty, a sposob odzywiania:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-03-17, 18:30   #9
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
A "dużo nabiału" to gdzie? Bo dopatrzyć się nie mogę. Deser jogurtowy, 250ml mleka do płatków?
Kompletnie nie masz pojęcia o diecie, nie dziw, że efektów brak.
Poczytaj 10 zasad zdrowego żywienia, posiłki okołotreningowe, zapoznaj się z tym co zawiera białko, czym są węgle, bo chyba masz niedostatki wiedzy w tym zakresie
Powodzenia
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 19:02   #10
FakeBlondie
Rozeznanie

Całą dietę trzeba poprawić. Tak jak i trening.
Warto wykonywać ćwiczenia siłowe i kradio

Odchudzam się i ujędrniam (od 07.03.10-07.05.10).
FakeBlondie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 07:01   #11
marsi11
Zakorzenienie

Jak rano nie masz czasu na śniadanie to przygotuj je wieczorem.

Ugotowanie jajek zajmuje od 3-do 10 minut, w tym czasie można wziąć prysznic i zrobić wiele innych rzeczy.

Brak czasu jest tylko wymówką

A bez śniadania kochana to Ty daleko nie zajedziesz.
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-20, 12:43   #12
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość

Ugotowanie jajek zajmuje od 3-do 10 minut, w tym czasie można wziąć prysznic i zrobić wiele innych rzeczy.

Zajechać zajedzie... karawanem na cmentarz.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 13:36   #13
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Dokladnie, stwierdzenie "nie mam rano czasu na sniadanie", to sciema. W tym wypadku chciec znaczy moc.

Stary 2010-03-20, 14:56   #14
_Novotna_
Wtajemniczenie

tak tak śniadanie rzecz święta, już wielokrotnie złapałam się na tym, że rano 'zapchałam się' mocną kawą i niby nie byłam głodna a za 2 godziny rzucałam się na pierwszą lepszą rzecz np. drożdżówka słodka, wogóle słodkości, słodkie soczki itp. A jak zjem choćby kromke razowca z szynką lub twarogiem to już mnie te rzeczy nie kuszą
Stary 2010-03-20, 20:28   #15
larva
Wtajemniczenie

To już nawet nie chodzi o rzucanie się na jedzenie, ale wielokrotnie byłam świadkiem sytuacji, w których moje koleżanki mdlały na wf albo normalnych zajęciach, bo nie jadły śniadania. "Nigdy nie jadłam, nie mam czasu i ochoty" - najczęstsze wymówki.
Stary 2010-03-23, 19:51   #16
marsi11
Zakorzenienie

no i gdzie autorka posta?
mam nadzieje,że ta krytyka będzie konstruktywna

nota bene słabo mi się robi jak pomyślę,że jeszcze jakiś czas temu też nie jadłam śniadań, wiem, że sobie zrobiłam krzywdę

dziś już sobie życia nie wyobrażam bez sniadanka
Stary 2010-03-24, 14:53   #17
das_salat
Raczkowanie

a u mnie prawie codziennie na śniadanie miska owsianki
das_salat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 16:24   #18
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

Cytat:
Napisane przez das_salat Pokaż wiadomość
a u mnie prawie codziennie na śniadanie miska owsianki
U mnie też często ostatnio Wymiennie z musli w najróżniejszych kombinacjach

Sama jak byłam młodsza przez jakiś tydzień,dwa nie jadłam śniadań,bo wstawałam późno,niby nie miałam czasu i w ogóle,ale..NIGDY WIĘCEJ!To był zdecydowanie błąd i to nie tylko w kontekście odchudzania.Nie wyobrażam sobie teraz dnia bez śniadania - daje mi strasznego kopa rano..

Do autorki postu: - zdrowe odżywianie wcale nie wiąże się z wywaleniem z jadłospisu węglowodanów!Desery jogurtowe,tosty to też nie są sprzymierzeńcy odchudzania .
Rzadko białko,mało błonnika - ogólnie źle.
A brzuszki nie spalają tłusczu,tylko modelują mięśnie.
Przeczytaj wątki podwieszone i ułóż od nowa plan dietowania .

Edytowane przez Hei_di
Czas edycji: 2010-03-24 o 16:26
Hei_di jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 16:29   #19
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hei_di Pokaż wiadomość
U mnie też często ostatnio Wymiennie z musli w najróżniejszych kombinacjach

Sama jak byłam młodsza przez jakiś tydzień,dwa nie jadłam śniadań,bo wstawałam późno,niby nie miałam czasu i w ogóle,ale..NIGDY WIĘCEJ!To był zdecydowanie błąd i to nie tylko w kontekście odchudzania.Nie wyobrażam sobie teraz dnia bez śniadania - daje mi strasznego kopa rano..
mądra dziewczynka
powinnyśmy założyć klub: moja filozofia- nie ma to jak zdrowe pożywne śniadanko ;-) hehhe

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 20:12   #20
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

Cytat:
mądra dziewczynka
powinnyśmy założyć klub: moja filozofia- nie ma to jak zdrowe pożywne śniadanko ;-) hehhe
Nie widzę problemu
Zdrowe śniadanko i stop dietom takim jak ta w 1 poście
Stary 2010-03-24, 21:26   #21
RiotKitty
Rozeznanie

ja tu ciągle jestem, obserwuję co piszecie

no i trochę się poddałam od czwartku nie ćwiczyłam, dzisiaj się objadłam. achhh

Edytowane przez RiotKitty
Czas edycji: 2010-03-24 o 21:28
Stary 2010-03-25, 19:16   #22
belldrim
Przyczajenie

a co jesli nie zjem po treningu nic? ćwiczę wieczorem i chcę mieć naprawde chude nogi ;/ czy da się uzyskać taki efekt?
Prosze o odpowiedz na mój post tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=106338&page=2
Będę wdzięczna... ;*
belldrim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-25, 20:07   #23
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez belldrim Pokaż wiadomość
a co jesli nie zjem po treningu nic? ćwiczę wieczorem i chcę mieć naprawde chude nogi ;/ czy da się uzyskać taki efekt?
Prosze o odpowiedz na mój post tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=106338&page=2
Będę wdzięczna... ;*
Bedziesz spalac miesnie glownie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-25, 21:32   #24
larva
Wtajemniczenie

Belldrim - po treningu jem i moje nogi stały się naprawdę szczupłe . Poza tym nie wiem, czy to jest wykonalne - przynajmniej ja nie wytrzymałabym tego ssania w żołądku. Aż do rana .
Stary 2010-03-26, 06:49   #25
marsi11
Zakorzenienie

ważne jest aby podkręcić metabolizm a nie sprowadzać się do trzech posiłków o przypadkowych porach

ja niestety tak pół życia robiłam i dziś bardzo bardzo ciężko pracuje aby raz,że podkręcić metabolizm a dwa by "naprawić ciało" bo naprawdę je skrzywdziłam serwując taki tryb i sposób życia
Stary 2010-03-26, 10:26   #26
belldrim
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Bedziesz spalac miesnie glownie...
A czy nie da sie spalić jednocześnie mięśni i tłuszczu?
Stary 2010-03-26, 10:58   #27
Jelonek
Zakorzenienie

A po co chcesz palić mięśnie? Żeby spowolnić metabolizm i w niedługim czasie obrosnąć tłuszczem? Palenie mięśni przez osoby, które w ten sposób chcą zmniejszyć obwody (takie oszukiwanie) to jeden z najbardziej niedorzecznych pomysłów jakie czytam Coś w stylu nie jedz po 18 Skąd Wam się to bierze?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 11:49   #28
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A czy nie da sie spalić jednocześnie mięśni i tłuszczu?
A dlaczegoz Ty bys chciala kiedykolwiek palic miesnie ?

Na redukcji powinno sie walczyc, zeby utracic jak najmniej miesni i jak najwiecej tluszczu, duza utrata miesni = spowolniony metabolizm, a to zwykle prowadzi do powrotu przynajmniej czesci wagi i zwiekszenia %bf
Niestety, ale u masy dziewczyn pokutuje przekonanie, ze waga i kilogramy sie licza i ze mniej kalorii = lepiej, a to nie takie proste.

Stary 2010-03-26, 12:01   #29
belldrim
Przyczajenie

ale czy naprawde nogi bez tluszczu z samymi miesniami będą chudsze?? Podobno mięśnie mają większą masę niż tłuszcz... juz po kilku dniach biegania czuje ze spodnie są w udach i łydkach za ciasne... :/
Stary 2010-03-26, 13:32   #30
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
ale czy naprawde nogi bez tluszczu z samymi miesniami będą chudsze?? Podobno mięśnie mają większą masę niż tłuszcz... juz po kilku dniach biegania czuje ze spodnie są w udach i łydkach za ciasne... :/
Uwierz mi, widziałam nie raz ciało bez grama tłuszczu. Leżakowało w formalinie od dłuższego czasu (ale nie wylądowało tam przez nadmiar ćwiczeń ) i z pewnością było chude
Mięśnie więcej ważą! niż tłuszcz, ale co to ma do rzeczy w obwodach?
Biegasz codziennie, dość długo, więc nie dziwne, że mięśnie, które zapewne do tej pory były używane do siedzenia, co najwyżej przejścia z pokoju do kuchni po porcję jedzenia i z powrotem się buntują Odpoczynek rzecz święta, jak to mówią, Ci niewierzący też

Edytowane przez Jelonek
Czas edycji: 2010-03-26 o 13:36
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości