|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Kolacja 3h przed snem
Mam pytanie dot. właśnie jedzenia kolacji 3h przed snem. Może komuś to pytanie wyda się głupie i bezsensowne, ale ja jednak mam z tym problem
![]() Jeżeli np. jem kolację o 21, bo wiem, że około północy pójdę spać, ale w czasie tych 3 godzin i tak nic robić nie będę, tzn. obejrzę jakiś film i poczytam książkę, czyli będę leżeć w łóżku pod kołdrą, to czy to się nie liczy jak bym spała? ![]() Nie śmiejcie się tylko proszę z tego pytania ![]() Aha i jeszcze jedno podobne pytanie. Gdy po zjedzeniu obiadu pójdę na godzinną drzemkę w ciągu dnia to czy to nie wpłynie niekorzystnie na spalanie kalorii i przemianę materii? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Kolacja 3h przed snem
hm.
ja zjadam normalną kolacje (kanapki) na 3 h przed snem właśnie. w czasie tych 3h siedzę przed komputerem, ogladam tv, czytam coś, piszę. też się nad tym zastanawiałam. ale wydaje mi się, że tutaj chodzi po prostu o jakąkolwiek aktywność (nawet czytanie książki np.) hm, poza tym: przecież w jedzeniu & życiu nie chodzi o to, żeby spalić WSZYSTKIE kalorie jakie się zjada. a dzinne zapotrzebowanie kalorii jest sporzytkowane przede wszystkim na pracę naszego organizmu. przecież to było by chore: zjem na kolacje o 20 kanapki z maslem i szynką a o 21 ide pobiegać żeby to spalic.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
W trakcie snu organizm przechodzi w tryb wielkiej oszczędności i nawet leżenie w łóżku spala dużo więcej kcal. Poza tym kolacje białkowo-tłuszczową możesz jeść i na 30 minut przed snem nie bojąc się absolutnie niczego.
Takie kanapki nie są niestety idealnym wyjściem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Sen dzieli się na dwie fazy - sen wielofalowy i paradoksalny.
Pierwsza faza to sen wielofalowy. W momencie 'zaśnięcia' metabolizm momentalnie spowalnia swoją pracę, więc wnioskując z tego co napisałam - można leżeć w łożku 3h przed zaśnięciem i zajadać się kolacją (byle nie była zbyt 'ciężka') ![]() Co do drzemki.. spanie w ciągu dnia zaburza naturalny rytm 'życia' organizmu. Drzemka nie jest przestępstwem, ale raczej ją ograniczać, bo organizm baardzo szybko się przyzwyczaja do spania w ciągu dnia.. No i po posiłku raczej nie poszłabym spać - zamiast tego wybrałabym się na spacer (oooj, wiem, ciężko tak po dobrym obiedzie iść na dwór, ale na pewno jest to dużo zdrowsze) (:
![]() |
#5 |
BAN stały
|
jakie kanapki nie są idealnym wyjściem? nie rozumiem..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jako kolacja? Żadne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Dziękuje wszystkim za odpowedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to ma do rzeczy ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ale kotek jest na utrzymaniu a nie redukcji;]
Jak napisał Wyrak - to nie ma większego znaczenia. Dostarczanie energii przed snem, której organizm nie jest w stanie zużyć, więc musi magazynować - prowadzi do powstawania tłuszczu. Czy jest się na redukcji czy nie. W momencie gdy się odchudzamy błędów powinniśmy się jak najbardziej wystrzegać. Gdy osiągnęliśmy upragnioną wagę możemy już sobie pozwolić na więcej kcal (bo nie trzymamy deficytu) i na więcej odstępstw od racjonalnego żywienia. Ze względu na to, że nie była mowa o redukcji - napisałem, że nie są idealnym wyjściem, a nie, że są wykluczone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
ja jedzac bialkowe kolacje chudne, a to nie jest cel utrzymania.
nie no blagam was niebawem wyjdzie na to,ze mozna jesc tylko owsianke, na obiad warzywa i mieso a na kolacje wiesniaka;]
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jeśli jesz białkową kolacje i chudniesz nie zmieniając nic innego to masz deficyt kaloryczny. Ot, cała zagadka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.