|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
standardowy nadgarstek?
hej dziewczynki,
coś mnie zastanowiło. od lat żyję w przeświadczeniu, że nadgarstek mam mniejszy, niż stawa przewiduje - ledwo naciągane 15cm, dobijanie 2-3 dziurek w paskach od zegarków to norma, bransoletki muszę mieć dziecięce, bo ze mnie spadają wszystkie inne... a że przy okazji gestykuluję dużo, to już zdarzyło mi się przypadkiem cisnąć w kogoś luźnym ozdóbkiem ![]() a tutaj ostatnio, zbierając dane do wymianek i grzebiąc po różnistych wątkach patrzę - wiele z nas ma ten problem, część nawet gorzej ode mnie! a przecież jest standard, że zegarki są dość duże, łańcuszki raczej nie schodzą poniżej 14-15cm itp... chodzi o to, że niby prościej skrócić, niż wydłużyć, czy jak? wobec tego moje pytanie brzmi: jaki macie obwód nadgarstka? czy miałyście kiedyś jakieś problemy w związku z jego wielkością (małością)? |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: standardowy nadgarstek?
a no ja zawsze miałam i mam z tym problem
mój nadgarstek mierzy aż 15cm i zawsze zegarki do przeróbki dlatego może odzwyczaiłam się od nich i od bransoletek też zawsze za dużo zachodu z przeróbkami miałam
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
No ja też mam ten problem - mój nadgarstek ma 14cm.
Zegarek mam z bransoletką, z której można odpinać ogniwka Zdjęłam wszystkie A bransoletki noszę bardzo rzadko. Moja ulubiona jest o zgrozo na gumce |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Witam w klubie, ja mam naciągane 13 cm. ;P
Zegarki rzadko noszę, ale nie ma to z obwodem nadgarstka nic wspólnego; bransy faktycznie mam w większości na gumce, jedną chainmaille, kilka robionych przez siebie, więc dopasowanych; z innych, składających się z segmentów, po prostu wyjęłam jeden lub dwa. Rozmiar nagarstka przeszkadza mi tak naprawdę tylko przy drewnianych okrągłych bransach z jednego kawałka, które uwielbiam i z radością nosiłabym, ale tylko raz w życiu udało mi się trafić taką, która po opuszczeniu ręki nie znalazłaby się gdzieś w połowie dłoni. Nie mam natomiast pojęcia, jakie mają być bransoletki, które sama robię - żyjąc w przeświadczeniu, że sama mam nienaturalny, zmutowany nadgarstek, obejrzałam kiedyś w celach edukacyjnych trochę bransoletek w galeriach, z czego mi wyszło, że najpopularniejszy rozmiar to 19 cm. I takie mniej więcej bransoletki zadowolona robiłam, dopóki pewna moja znajoma o dość dużych rękach, szerokim, jak mi się wydawało, nadgarstku, i grubych kościach, nie stwierdziła, że mierzona bransoletka jej spada! Zreflektowałam się i teraz robię różne rozmiary, ale dalej nie wiem, w co celować i jestem w kropce, bo przecież nie zawsze bransoletę da się/warto zmniejszyć ze względów kompozycyjnych. A już zupełnie nie wiem, co robią z rozmiarem dziewczyny, które tworzą np. sztywne, zapinane bransy z blachy srebrnej...Bardzo chciałabym się dowiedzieć, jak Wy sobie z tym radzicie. A w ogóle to dzięki, kocuria, że założyłaś ten wątek.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
To ja zawsze myślałam,że niewymiarowa jestem ;] A tu się okazuje że na odwrót.
Mój nadgarstek ma 15 cm i nigdy nie nosiłam bransolet ani nie kupowałam bo wszystko było na mnie za wielkie i spadało. Standard to bransy mające 20 - 21 cm. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
przed chwila zmierzyłam, mam 16cm, ale bransoletek nie nosze. Zawsze miałam problem z ich zapinaniem, a latac za kims "zapnij mi bransoletke" jest irytujące
. Pomijając fakt, że jeszcze nie powstała taka bransoletka której nie byłabym wstanie zerwać, popsuć itp.
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
uff, czyli nie jestem dziwolągiem
![]() moje patenty, problemy, narzekactwa: ![]() ![]() w sensie nieopalone przedramiona ![]() ![]() hm. a moj kot wykonuje nieskoordynowane ruchy. za duzo house'a sie dziewczynka naogladala chyba :P Edytowane przez kocuria Czas edycji: 2010-03-03 o 00:02 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedyne 2 bransy jakie noszę to są wymiankowe. Nic innego mi nigdy na rękę nie pasowało. Rzemienie też nosiłam albo kupowałam drobnicę i nadziewałam na podwójną nitkę i dowiązywałam. I potem nosiłam na ręce z 4 metry drobnicy Ale fajnie wyglądało Tak gruba bransa się z tej drobnicy robiła po kilkunastokrotnym owinięciu nadgarstka Metalowe/ srebrne - te które mi się podobały miały 16 cm, czyli i tak za duże na mnie |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Standardem jest 20-21?! Niedowiary...
Ja mam szerokie kości i tym samym szerokie nadgarstki. Bransoletka którą ostatnio popełniłam mniej więcej w tym rozmiarze zjechała mi z ręki z wielkim hukiem a wydaje mi się że łapki mam konkretne... No ciekawe, ciekawe... Może jednak mam bardziej filigranową budowę niż sądziłam
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
naprawdę polecam drut pamięciowy - nie musicie go rozciągać, i trzyma się solidnie
![]() dużą kwestią jest też stosunek dłoni w najszerszym miejscu do nadgarstka - u mnie wynosi 1, jak zwinę kciuk to nadgarstek jest nawet trochę większy jak masz 15 w nadgarstku, ale np 18 w dłoni i kciuk ci się nie zwija jak małpce (i kocurii), to zupełnie inna sprawa jest...
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
U mnie nadgarstek 15cm, wiele bransoletek nosiłam, nie odpinając bo mogłam je zsunąć.
Moje klientki jednak noszą te wymiarowe 19-21cm. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie - co do wykonywania bransolet. Zawsze lepiej zrobić standardzik ale zostawić sobie pole manewru by w razie czego skrócić ;] Dlatego lubię bransy łańcuszkowe lub robione z różnych elementów. Można łatwo skrócić
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do bransoletek - jesli sa duze kamienie to dlugosc owszem moze siegnac 20-21cm, niemniej obwod moze sie zamykac w 16-17cm. Ja uwazam ze standardem na rozmiar jest wlasnie owe 16-17, a ze sama mam duze lapy to robie czasem i cos wiekszego - w koncu na chudzielcach sie swiat nie konczy
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
joanko, nie chciałam urażać, jestem baaaaardzo wielką fanką twoich prac
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
no ja tez z tych chudzielców - nadgarstek nie całe 14 cm
wszystko zawsze skracam o ile sie da ![]() ale udało mi sie trafić na ten swoj chudy nadgarstek zegarek na sztywnej bransolecie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
aż musiałam zmierzyć mój nadgarstek i mam 15 cm
![]() ja noszę bransoletki bo je lubię i sama sobie robię, kiedyś dostałam od znajomej bransoletki spiralki, jeszcze wtedy nie siedziałam w biżu,a ona dłubała namiętnie i zrobiła mi od razu 5
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
łaa czyli ja też niejestem dziwolągiem :P ogólnie nie jestem szkieletorem ale nadgarstek mam wyjątkowo wychudziały - 14 cm, kiedyś lubiłam bransoletki.. ale wszystkie musiałam zwężać, ewentualnie nosiłam takie na gumce :P teraz już mi się znudziło ciągłe przerabianie i przyzwyczaiłam się ze ładnych bransoletek w moim rozmiarze nie ma.. ewentualnie na zamówienie lub po przeróbkach i tym samym bransoletek nie noszę
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam 13 cm
rączki jak patyczki za to dupsko wielkie
|
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
no toś mnie rozbawiła
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
effcia82:
![]() ![]() poprawiłaś mi humor ![]() ![]() ![]() Ja mam niewymiarowe 15,5 przy skórze... ciężko mi dobrać bransolety i zazwyczaj mi zatrzymują się na kciuku.. :/ Edytowane przez MadiSilk Czas edycji: 2010-03-03 o 10:09 |
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Asiu, myślę, że poruszyłaś ważną kwestię - co innego długość bransoletki, a co innego obwód nadgarstka, na który jest przeznaczona. Przy dużych/grubych elementach to naprawdę daje dobrych kilka cm różnicy!
A sama też mam bardzo chudy nadgarstek - chyba ok. 14 cm, a na pewno poniżej 15 cm. Edytowane przez kulkam Czas edycji: 2010-03-03 o 10:37 |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Podobnie jak Wy myślałam, że jestem niewymiarowa
Zrobiłam dwie bransoletki na siebie i mało kto umiał się w nich dopiąć, a dla jednej znajomej "to nie bransoletka, tylko taki większy pierścionek.". Z rozmiarami palców macie taki samo? Nie znam się na rozmiarówce pierścionków, ale wiem, że ja mam zawsze jedne z najmniejszych. Małe nadgarstki, to i dłonie też małe ![]() Jeszcze trochę i stworzymy tu Klub Posiadaczek Małych Dłoni
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
a pierścionki z kolei muszę nosić relatywnie spore - podobno mam jakieś dzikie stawy w palcach, które powodują, że pierścionki muszą być sporo większe, niż normalnie
![]() szalone 13, o ile wiem, na wskazujący i serdeczny
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Mój nadgarstek to 15 cm, bransoletki robiłam standart 19-21 cm i okazuje się ,że moje potencjalne klientki mają szersze nadgarstki niż 21 cm i jak z tego wybrnąć?
|
|
|
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
standardowy nadgarstek to 17 cm z groszem, wbrew pozorom większość osób nie jest mała i chuda
lub nie ma drobnych rąk. ja mam 15,5, ale spore dłonie, więc nic mi nie spadało nigdy, inna sprawa, że nie noszę bransoletek, po prostu. biżuteryjnie - obwód [nie długość bransoletki!] powinien zaczynać się od 15 - 16 cm, a kończyć to wiadomo, jak wyjdzie, można dodać łańcuszek do regulacji.
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam 16cm, ale bardzo szerokie dłonie - jeszcze żadnej sztywnej, np. drewnianej bransoletki nie udało mi się założyć. A pierścionki moich koleżanek z trudem wchodzą mi na mały palec, ewentualnie nie wchodzą w ogóle.
Co ciekawe, skórzane rękawiczki noszę w rozmiarze S Nie wiem co w takim razie noszą osoby o mniejszych dłoniach...
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Mój nadgarstek - 14cm - ogólnie mam chude ręce. Zawsze jak robię bransoletkę, to mierzę na mamy ręce - ona też nie za grube, ale pod 16cm podchodzi
![]() Natomiast w mam szerokie stawy w palcach i pierścionki muszę 15, a i tak mi latają, bo dalej palec jest chudy.
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
wow, widze ze nie jestem jedynym dziwolagiem z 13cm nadgarstkiem
![]() co do zegarkow- w skorzanych paskach tata zawsze mi dziurki dorabial, a metalowe wybieram z tymi wymiennymi ogniwkami, tylko zawsze problem z tarcza mam, bo wszystkie sa taaakieeee meeggaaaaa ;/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

zawsze za dużo zachodu z przeróbkami miałam
Zdjęłam wszystkie