|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sposoby radzenia sobie ze stresem
Witajcie,
"Nadmierny stres może sprawiać, że gorzej będziesz radzić sobie z wyzwaniami dnia codziennego, może też generować lęki, nerwowość, wywoływać depresję, rozdrażnienie, roztargnienie, problemy z koncentracją i podejmowaniem decyzji. Dzieje się tak, kiedy napięcie nerwowe w twoim życiu przerasta twoje zdolności radzenie sobie z nim. Ten „zły” stres to nic innego, jak (...) poczucie beznadziejności i bezradności połączone z przekonaniem, że straciło się kontrolę nad okolicznościami (...) sprawia, że masz ochotę po prostu się poddać". źródło: http://www.samodoskonalenie.info.pl/...cji-stresowej/ Posłużyłam się pierwszym cytatem, na jaki się natknęłam w internecie, który zresztą trafia w sedno problemu. Niedawno uświadomiłam sobie, że żyję w ciągłym stresie. Postanowiłam poszukać sposobów na przeciwdziałanie temu stanowi, innych niż "strategia unikania". Byłabym Wam szalenie wdzięczna za wszelkie rady, zaprezentowanie przykładowych form radzenia sobie ze stresem, relaksacji, a jeśli nie jest to naruszenie regulaminu wskazanie konkretnych miejsc, wydarzeń, linków do mp3/filmów, wszelkich rzeczy, które mogą nam w tym pomóc. Jednemu może pomoże kontakt do sprawdzonego psychologa, drugiemu informacja o odbywających się rekolekcjach, spotkaniach we wspólnocie np., trzeciemu kurs x,y, czwartemu joga, szkoła tańca itp. Z góry dziękuję za odzew ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sposoby radzenia sobie ze stresem
mnie pomaga taniec, ale ja to ja. każdy ma własny sposób na odstresowanie, np. mój brat umawia się ze znajomymi, chodzi na imprezy. wszystko byle zająć czymś głowę
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
mam ten sam problem co Ty.. kiedyś wystarczyło, że wsiadłam do samochodu i pojechałam do lasu,na spacer czy nad jezioro posiedzieć. Sama. teraz mało rzeczy potrafi mnie całkowicie odprężyć.
Czasem też działa spotkanie ze znajomymi,impreza troszkę % i całonocne tańce. Człowiek jest później tak zmęczony,że o niczym nie myśli
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
impreza.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja mam sposobów kilka... ale jeśli stres spowodowany jest jakąś trwałą nierozwiązaną sytuacją, to może sie okazać, że nie pomaga nic, jak tylko rozwiązanie owej sytuacji
![]() Moje sposoby... Ksiązka Intensywny wysiłek fizyczny (najlepiej poboksować, pobiegać, coś takiego) Wyjazd w jakąś głuszę, najlepiej nad morze, posłuchać szumu fal, odciąć mózg i... najlepsze - robótki ręczne - jak się koncentruję na tym co robię, to nic innego nie ma znaczenia, totalnie zapominam o wszystkim ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
po drugiej stronie szafy
|
używanie wyszukiwarki
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wizażomania
![]() Sen po ciężkim dniu, Sport, Książka lub słuchawki na uszach, Ciepła herbatka, kakao, mleko, Nie polecam podjadania, to chyba najgorsza opcja, która potem przynosi jedynie opłakane skutki ![]() Kto co lubi, czasem pomagają nawet porządki, sprzątanie, potem widzę, że moja praca przyniosła miłe dla oka efekty ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
świetna rada, proszę więc o linka, bo chyba wyszukiwarka się zestresowała i nie odnalazłam żadnego podobnego wątku, który by mnie interesował.
Nie wiem też czy zauważyłaś, że chciałabym, żeby dziewczyny pisały nie tylko "joga", ale np. Joga w "x" w Warszawie. Bo ja np. chętnie wybrałabym się do miejsca sprawdzonego, które ktoś z czystym sumieniem polecił (tak,żeby się nie rozczarować). Oczywiście można tu też rzucać luźne uwagi, co kto lubi. Jeśli wątek kogoś drażni i uważa go za zbędny to proszę go zamknąć, założyłam go bo mam problem i szukam konkretnych przykładów z Waszej strony, które zmobilizują mnie (i jak mi się wydawało nie tylko mnie) do działania. Pozdrawiam
Edytowane przez Onetta Czas edycji: 2010-01-13 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
po drugiej stronie szafy
|
Służę
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251278 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=363386 Zresztą te dwa wątki wyświetlają się pod Twoim ![]() Poza tym jeśli pytasz o miejsca sprawdzone, to może podaj miasto ![]() Pozdrawiam ![]() P.S. Jeszcze dwa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=249843 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195771 Może coś na nich znajdziesz, a jak nie, to zawsze można któryś odświeżyć ![]()
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2010-01-13 o 16:04 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziękuję i w takim razie przepraszam
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.