|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 49
|
Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Przepis dla 4 osób
Składniki: 1kg słodkich ziemniaków 500g marchwi 1 szklanka czerwonej soczewicy 100g bakłażana 1 duża cebula ½ pęczka świeżego tymianku olej z ryżu sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój słodkie ziemniaki, marchew oraz bakłażana w drobną kostkę. Ustaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dopraw bakłażana odrobiną soli oraz pieprzu i zmaż przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wstaw garnek na niewielki ogień i wlej do niego 2 łyżki oleju ryżowego. Drobno pociętą cebulę wrzuć do garnka oraz dodaj połowę drobno pokrojonego tymianku. Wszystko smaż przez 4 minuty. Teraz do garnka wrzuć przygotowane wcześniej słodkie ziemniaki oraz marchew i smaż przez kolejne 5 minut. Po upływie 5 minut dodaj do warzyw soczewicę i zalej całość wodą ale tylko lekko przekraczając poziom warzyw znajdujących się w garnku. Dopraw wszystko odrobiną soli oraz pieprzu i gotuj przez około 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Gdy warzywa są już miękkie wyłącz zupę i za pomocą „żyrafy” zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw jeszcze raz solą lub pieprzem. Bakłażan powinien już być gotowy i czas podawać przysadzoną zupę. Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usmażonego bakłażana a wszystko posyp drobno pociętym tymiankiem. http://www.meskakuchnia.com/przepisy...chew-soczewica |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
baklazana nie odstawiasz na 30 min w soli by nie byl gorzki?
Czemu olej z ruzu i czy jedna lyzka starczy? Z przypraw tylko sol i pieprz? Ale ogolnie zupa pewnie jest smaczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 49
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Co do bakłażana, to robię to gdy mam więcej czasu
![]() ![]() Dlaczego olej z ryżu, ponieważ nadaje orientalny charakter i cały czas stosuje oliwę z oliwek, więc taka mała odmiana ![]() Co do przypraw, robiłem ją również z orientalnymi przyprawami (kurkuma), ale dla mnie zakłócała słodki smak marchwi i słodkich ziemniaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
kurkuma faktycznie nie pasuje do marchewki. Juz predzej cos zielonego - natka pietruszki, moze bazylia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
astro-loszka
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 511
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Musi być smaczna. I bardzo syta (batat, bakłażan, soczewica).
Ja bym ją jeszcze posypała posiekaną świeżą kolendrą - ogromnie podniosłaby jej smak ![]()
__________________
Kpię i o drogę nie pytam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 49
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Niezły pomysł z tą kolendrą muszę to przetestować. dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Krem ze słodkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Cytat:
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.