Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzêdzia
Stary 2014-01-16, 12:33   #1
meskakuchnia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49

Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy


Przepis dla 4 osób

Sk³adniki:

1kg s³odkich ziemniaków
500g marchwi
1 szklanka czerwonej soczewicy
100g bak³a¿ana
1 du¿a cebula
½ pêczka ¶wie¿ego tymianku
olej z ry¿u
sól
pieprz


Przepis Kulinarny:
Pokrój s³odkie ziemniaki, marchew oraz bak³a¿ana w drobn± kostkê.

Ustaw patelniê na niewielkim ogniu, dodaj 1 ³y¿kê oleju i wrzuæ pokrojonego bak³a¿ana. Dopraw bak³a¿ana odrobin± soli oraz pieprzu i zma¿ przez 30 minut od czasu do czasu mieszaj±c.

Wstaw garnek na niewielki ogieñ i wlej do niego 2 ³y¿ki oleju ry¿owego. Drobno pociêt± cebulê wrzuæ do garnka oraz dodaj po³owê drobno pokrojonego tymianku. Wszystko sma¿ przez 4 minuty.

Teraz do garnka wrzuæ przygotowane wcze¶niej s³odkie ziemniaki oraz marchew i sma¿ przez kolejne 5 minut.

Po up³ywie 5 minut dodaj do warzyw soczewicê i zalej ca³o¶æ wod± ale tylko lekko przekraczaj±c poziom warzyw znajduj±cych siê w garnku. Dopraw wszystko odrobin± soli oraz pieprzu i gotuj przez oko³o 15 minut (do momentu a¿ warzywa bêd± miêkkie).

Gdy warzywa s± ju¿ miêkkie wy³±cz zupê i za pomoc± „¿yrafy” zmiksuj zawarto¶æ garnka tak aby uzyskaæ jednolity krem. Spróbuj i je¿eli uznasz dopraw jeszcze raz sol± lub pieprzem.

Bak³a¿an powinien ju¿ byæ gotowy i czas podawaæ przysadzon± zupê.

Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usma¿onego bak³a¿ana a wszystko posyp drobno pociêtym tymiankiem.

http://www.meskakuchnia.com/przepisy...chew-soczewica
meskakuchnia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-17, 13:24   #2
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomo¶ci: 29 331
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

baklazana nie odstawiasz na 30 min w soli by nie byl gorzki?
Czemu olej z ruzu i czy jedna lyzka starczy?
Z przypraw tylko sol i pieprz?

Ale ogolnie zupa pewnie jest smaczna.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-29, 11:13   #3
meskakuchnia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

Co do bak³a¿ana, to robiê to gdy mam wiêcej czasu , ale bardzo czêsto jest tak ¿e jestem tak g³odny ¿e pomijam ten etap

Dlaczego olej z ry¿u, poniewa¿ nadaje orientalny charakter i ca³y czas stosuje oliwê z oliwek, wiêc taka ma³a odmiana

Co do przypraw, robi³em j± równie¿ z orientalnymi przyprawami (kurkuma), ale dla mnie zak³óca³a s³odki smak marchwi i s³odkich ziemniaków.
meskakuchnia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-29, 12:41   #4
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomo¶ci: 29 331
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

kurkuma faktycznie nie pasuje do marchewki. Juz predzej cos zielonego - natka pietruszki, moze bazylia.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-29, 13:04   #5
linaya
astro-loszka
 
Avatar linaya
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomo¶ci: 7 511
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

Musi byæ smaczna. I bardzo syta (batat, bak³a¿an, soczewica).
Ja bym j± jeszcze posypa³a posiekan± ¶wie¿± kolendr± - ogromnie podnios³aby jej smak
__________________
Kpiê i o drogê nie pytam.
linaya jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-29, 13:14   #6
meskakuchnia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

Niez³y pomys³ z t± kolendr± muszê to przetestowaæ. dziêki
meskakuchnia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-29, 13:51   #7
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomo¶ci: 59 407
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy

Cytat:
Napisane przez linaya Poka¿ wiadomo¶æ
Musi byæ smaczna. I bardzo syta (batat, bak³a¿an, soczewica).
Ja bym j± jeszcze posypa³a posiekan± ¶wie¿± kolendr± - ogromnie podnios³aby jej smak
Kolendra rewelacyjnie wspó³gra z marchewk±
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-01-29 14:51:26


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.