|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49
|
Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Przepis dla 4 osób
Sk³adniki: 1kg s³odkich ziemniaków 500g marchwi 1 szklanka czerwonej soczewicy 100g bak³a¿ana 1 du¿a cebula ½ pêczka ¶wie¿ego tymianku olej z ry¿u sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój s³odkie ziemniaki, marchew oraz bak³a¿ana w drobn± kostkê. Ustaw patelniê na niewielkim ogniu, dodaj 1 ³y¿kê oleju i wrzuæ pokrojonego bak³a¿ana. Dopraw bak³a¿ana odrobin± soli oraz pieprzu i zma¿ przez 30 minut od czasu do czasu mieszaj±c. Wstaw garnek na niewielki ogieñ i wlej do niego 2 ³y¿ki oleju ry¿owego. Drobno pociêt± cebulê wrzuæ do garnka oraz dodaj po³owê drobno pokrojonego tymianku. Wszystko sma¿ przez 4 minuty. Teraz do garnka wrzuæ przygotowane wcze¶niej s³odkie ziemniaki oraz marchew i sma¿ przez kolejne 5 minut. Po up³ywie 5 minut dodaj do warzyw soczewicê i zalej ca³o¶æ wod± ale tylko lekko przekraczaj±c poziom warzyw znajduj±cych siê w garnku. Dopraw wszystko odrobin± soli oraz pieprzu i gotuj przez oko³o 15 minut (do momentu a¿ warzywa bêd± miêkkie). Gdy warzywa s± ju¿ miêkkie wy³±cz zupê i za pomoc± „¿yrafy” zmiksuj zawarto¶æ garnka tak aby uzyskaæ jednolity krem. Spróbuj i je¿eli uznasz dopraw jeszcze raz sol± lub pieprzem. Bak³a¿an powinien ju¿ byæ gotowy i czas podawaæ przysadzon± zupê. Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usma¿onego bak³a¿ana a wszystko posyp drobno pociêtym tymiankiem. http://www.meskakuchnia.com/przepisy...chew-soczewica |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
baklazana nie odstawiasz na 30 min w soli by nie byl gorzki?
Czemu olej z ruzu i czy jedna lyzka starczy? Z przypraw tylko sol i pieprz? Ale ogolnie zupa pewnie jest smaczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Co do bak³a¿ana, to robiê to gdy mam wiêcej czasu
![]() ![]() Dlaczego olej z ry¿u, poniewa¿ nadaje orientalny charakter i ca³y czas stosuje oliwê z oliwek, wiêc taka ma³a odmiana ![]() Co do przypraw, robi³em j± równie¿ z orientalnymi przyprawami (kurkuma), ale dla mnie zak³óca³a s³odki smak marchwi i s³odkich ziemniaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
kurkuma faktycznie nie pasuje do marchewki. Juz predzej cos zielonego - natka pietruszki, moze bazylia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
astro-loszka
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomo¶ci: 7 511
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Musi byæ smaczna. I bardzo syta (batat, bak³a¿an, soczewica).
Ja bym j± jeszcze posypa³a posiekan± ¶wie¿± kolendr± - ogromnie podnios³aby jej smak ![]()
__________________
Kpiê i o drogê nie pytam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomo¶ci: 49
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Niez³y pomys³ z t± kolendr± muszê to przetestowaæ. dziêki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomo¶ci: 59 407
|
Dot.: Krem ze s³odkich ziemniaków, marchwi i soczewicy
Cytat:
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.