![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kobiety, które Was inspirują, fascynują, które chciałybyście poznać
Czy są/ były takie kobiety? Jeśli tak, to dlaczego właśnie je uznajecie za tak interesujące? Proszę o uzasadnienie.
![]() Ja podziwiam Audrey Hepburn, jest moim idałem ![]() Zapomniałam dodać, że nawet inspiruje mnie jej styl, tzn. rozkloszowane spódnice, baleriny, żakiet w rękawem 3/4 i sama mam podobne rzeczy w garderobie. Sukienkę na studniówkę też szyłam zainspirowana jej kreacją. ![]() Fascynującymi osobowościami były też, wg mnie, Maria Callas i Coco Chanel- kobiety- ikony swoich czasów. PS: Gdyby był już taki wątek, to pisać- ja takiego nie znalazłam ![]()
Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2006-12-31 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kobiety, które Was inspirują, fascynują, które chciałybyście poznać
Mnie od lat fascynuje postać Marilyn Monroe. Kobieta z krwi i kości, ujmująca, elegancka, urocza. Poza tym łączy mnie z nią pewna empatia, bardzo żal mi tej wytwornej kobiety, której uroda stała się jej grobem...Ponadto Hilary Swank, niezwykle utalentowana aktorka, przede wszystkim szanująca siebie i swoją pracę. Gra znakomicie i wybiera role bardzo głębokie, poruszające trudne problemy...I jeszcze Ellen Barkin. Wyjątkowa, niespotykana uroda i zdecydowanie. Nie poddała się środowisku(Bronx) w jakim się wychowała, ale dążyła twardo do celu i został zankomitą aktorką...
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z Waszymi typami
![]() Dodam jeszcze J. Kennedy, Catherine Hepburn, B. Bardot, Avę Gardner, Zofię Kossak - Szczucką, Marlenę Dietrich.. i chętnie poznałabym parę postaci stricte historycznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Bezapelacyjnie Kate Bush. Uwielbiam jej muzykę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja jeszczę dodam moją ukochaną, świętej pamięci [*] Evę Cassidy. Cudowny, anielski głos, ale ogromna skoromność przy tym. Miała wielkie serducho i poświęcała się wyłącznie śpiewaniu, a nie pajacowała na scenie prawie golutka. Szacunek dla Evy jeszcze raz
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Fascynuje mnie od lat Kate Bush. Niezwykła, bardzo skryta osoba, o której wszyscy mówią, że jest bardzo nieśmiała i jednocześnie ma ujmujący sposób bycia. Od dawna kocham jej muzykę (przez pół życia) i na jej tekstach wprawiałam się swego czasu w języku angielskim. Chciałabym ją zapytać czasami "co poeta miał na myśli", bo do prostych te teksty nie należą. Fascynuje mnie nie tylko jej talent, ale także jeszcze coś - niezwykła umiejętność chronienia swojej prywatności przed dziennikarzami i innymi ciekawskimi. Nie znoszę publicznie wywnętrzających się gwiazd i gwiazdeczek, więc jej postawa mi imponuje. To co ma do powiedzenia światu zawarte jest w jej piosenkach. Reszta należy już tylko do niej i jej najbliższych.
No i przy tym jest naprawdę piękną kobietą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Mrs Mrau
|
Vanessa Paradis-francuska piosenkarka,aktorka,model ka.Ma nietuzinkową barwę głosu,lubię słuchać jej muzyki-delikatnej,oryginalnej.Uw ielbiam oglądać z nią filmy,jest naturalna,subtelna i hmmm nie wiem jak to napisać....ma takie szczere oczy...po prostu
Uważam,że jest piekną kobietą ![]() Edytowane przez cattt Czas edycji: 2005-09-08 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napiszesz coś o niej? ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiesz, co lubię w niej najbardziej? Te niebanalne rozwiązania i pomysły na utwoery.Skąd jej przyszło na myśl zeby wykorzystac odgłosy natury, dżwięk zamykanych drzwi, kroków...Każda jej piosenka to osobna historia. Jedna z moich ulubionych jest "Army Dreamers".Po prostu genialne... Poza tym to kobieta o najpiękniejszym i najbardziej oryginalnym głosie na świecie. Nie do podrobienia! Szkoda że poza sztandarową "Babooskhą" ( przepraszam, jesli źle napisałam ale nigdy nie moge zapamiętać ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dziwne... nie inspiruje mnie zadna kobieta... moze marliyn monroe... ale nie oddalabym wszystkiego by z nia porozmawiac kiedy zyla
![]() ![]() chcialabym sie spotkac z michelle pfeiffer. uwazam ze jest jedna z najlepszych aktorek.. poruszyla mnie swoja rola w Młodych Gniewnych i w Białym orleanderze. aa! wiem juz kto jest dla mnie inspiracja ![]() krystyna siesicka... uwazam jej ksiazki za wspaniałe, tresci jakie przekazuje przez nie sa bardzo dla mnie wazne. chcialabym miec takie podjescie do zycia jakie ona ukazuje w swoich ksiazkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam sie czy jest w moim zyciu taki wzór inspiracja...
Raczej nie. Niewiele wiem o życiu gwiazd bo powiem szczerze, ze za bardzo mnie to nie interesuje ![]() Jesli juz czytam jakies wywiady czy (autoryzowane) artykuły to raczej dotycza one naszych rodzimych gwiazd. Cenie kobiety, które wydaja sie byc ciepłe i sympatyczne. Np. Małgosię Kożuchowską, która podobnie jak ja zamierza w przyszlosci adoptowac dziecko. Lubie też Agnieszkę Maciąg która jest piekna, wiecznie młoda ![]() Ale to wszystko moge ocenic tylko na podstawie kilku wywiadow i programow w tv... Nie znam tych osob... Ale chcialabym poznać ![]() W kwestii wygladu inspiruja mnie tylko te kobiety, ktore pokazuja sie takze od naturalnej strony (no make up, top, dzinsy i plaskie buty oraz usmiech na twarzy). Od razu wydaja mi sie sympatyczniejsze i bardziej "swojskie" ![]() Bardzo bym chciała poznać Anie Muchę. Cenie jej otwartosc i odwage w wyrazaniu swoich pogladow. Nie mam pojecia jaka poza tym jest osoba ale chetnie bym sie tego dowiedziala od niej samej w bezposrednim kontakcie ![]() Narazie to tyle... jak sobie cos przypomne to dopiszę.
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zainteresowałam się nią niedawno, czytając wspomnienia Karskiego, wcześniej mało o niej wiedziałam... Nie jest dla mnie wzorem - a po prostu bardzo ciekawą, pełną sprzeczności osobowością. Katolicka pisarka, bardzo demonstrująca pobożność, antysemitka odznaczona medalem "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata" i działająca w Żegocie i przede wszystkim - działaczka Podziemia, więziona na Pawiaku, niezwykle odważna (lub naiwna...) kobieta... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nowa płyta wychodzi 7 listopada, będzie miała tytuł Aerial, pierwszy singiel - 24 października - King of the Mountain ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Sharon Stone, Nicole Kidman, Angelina Jolie i Salma Hayek- za nietuzinkową i wyrazistą urodę w połączeniu z inteligencją, sexapilem,za świetne kreacje aktorskie jak i na czerwonym dywanie
![]() Z młodszych aktorek to bardzo lubie i chciałabym poznać Natalie Portman ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A mnie fascynuje Madonna. Nie dość, że pięknie śpiewa to do tego jest kobietą silną i oryginalną. Potrafi zmieniać się jak kameleon. Podoba mi się też jej uroda, bardzo charakterystyczna i nietypowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Niesamowitą osobowość i charyzmę ma Krystyna Janda. Wybitna aktorka, inteligentna aż do bólu. Inspirująca. Z przyjemnością czytam jej internetowy dziennik: http://www.krystynajanda.net/ Polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja tez jestem wielbicielką Audrey Hepburn. Mimo, że widziałam tylko kilka filmów z jej udziałem, to od razu mnie zauroczyła. Jak dla mnie posiadała niesamowitą urodę, taką dziewczecą, delikatną. No i miała bardzo dobre wyczucie stylu. Nie muszę już chyba wspominać o jej dobrym sercu i działalności w ONZ. Dla mnie to ideał (hihi i dla rzastin też
![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Oooooo, dużo by takich kobiet było
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mnie fascynuje Krystyna Janda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
To mnie znów fascynuje wiele kobiet ze świata dziennikarskiego. Wszystkie mają silne osobowości i są naprawdę świetne w tym co robią. Ot cały sekret
![]() ![]() Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2006-10-22 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz coraz częściej wracam do krążków, które kupiłam najwcześniej- np. "The kick inside". Miło jest śledzić ewolucję kogoś, kogo się podziwia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Chciałabym poznać moją prababcię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
O, to jest właśnie temat w sam raz dla mnie
![]() Oto bowiem nadszedł czas, by zanudzić Was wywodami na temat mojej idolki ![]() Sięgnąć muszę aż do XIX wieku, co więcej do Austro-Węgier, bo mowa będzie o cesarzowej Austrii i królowej Węgier, żony skądinąd dobrze w Polsce znanego cesarza Franciszka Józefa - czyli o Elżbiecie Bawarskiej, alias Sisi. U większości osób tytuł "cesarz Austrii" przywodzi na myśl starszego pana z bokobrodami o sympatycznym obliczu, podczas gdy w momencie, kiedy nasza historia się rozpoczyna, Franz ma 22 lata i jest (jak odnotowują ówczesne kroniki towarzyskie ![]() ![]() Sprawą zamążpójścia Franciszka zajęła się jego przedsiębiorcza matka, "cesarz w spódnicy", jak ją zwano, arcyksiężna Zofia. Robiła podchody do wielu znamienitych europejskich dynastii, z miernym skutkiem, gdyż pechowo w tych latach nasz kontynent cierpiał na "deficyt" niezamężnych księżniczek ![]() Helena doskonale nadawała się na cesarzową - posągowo piękna, inteligentna, doskonale wykształcona i obyta bardzo szybko zdobyła akceptację ciotki Zofii. Pozostało teraz jedynie jakoś dyskretnie zapoznać ją z Franciszkiem, który nota bene był dość kochliwy, i po sprawie. Tutaj jednak do akcji wkracza Los, Opatrzność, zwał jak zwał. Ludwika ma bowiem jeszcze jedną córkę - Elizabeth, wówczas piętnastoletnią. Dziewczyna wychowuje się na wsi, w letnim pałacyku rodziny, na codzień przebywając z chłopskimi dziećmi, umie doskonale jeździć konno, chodzić po drzewach etc. - słowem w niczym nie przypomina dystyngowanych księżniczek z Wiednia, no i nie ma zielonego pojęcia o etykiecie. Z jednej strony pełna łobuzerskiego uroku Sisi (tak zwana przez bliskich) ma też melancholijną naturę i właśnie przeżywa swoją pierwszą miłość. Niestety, jej wybranek jest zdaniem rodziny "za nisko urodzony", więc zostaje wysłany na wyprawę krzyżową, z której już nie wraca (prosty i skuteczny sposób na pozbycie się nieodpowiedniej partii). Dziewczyna bardzo cierpi i przesiaduje zamknięta w swoim pokoju, płacząc i pisząc wiersze. Widząc to Ludwika, jako dobra matka, wpada na pomysł, by zabrać młodszą córkę ze sobą do Wiednia - by ją oderwać od smutnych myśli i pozwolić łyknąć trochę blichtru cesarskiej stolicy. Tak więc matka z dwiema córkami wsiada do pociągu, wszystkie trzy w żałobie z powodu śmierci jakiejś dalekiej ciotki. Helena jak zwykle przytłaczająco piękna, w wymyślnej fryzurze i obwieszona biżuterią, Sisi z dwoma zaplecionymi własnoręcznie prostymi warkoczami. Z dworca w Wiedniu jadą prosto do pałacu, gdzie mają zostać zapoznane z cesarzem. Gdy wszyscy siedzą już w sali balowej, wkracza wreszcie Franz, i co się dzieje? Już od pierwszego spojrzenia zakochuje się w Elizabeth, tak przecież jeszcze infantylnej i jakże licho wyglądającej w cieniu olśniewającej siostry. Ta miłość od pierwszego wejrzenia trwa jeszcze pół wieku. Elżbieta bardzo cierpi jako cesarzowa, nie mogąc się przystosować do surowej etykiety i "życia na świeczniku". Trudno jest jej unieść ciężkie brzemię reprezentacji, jest w ciągłym konflikcie z Zofią, która oczywiście nie akceptuje tej "źle wychowanej, wieskiej dziewczyny" i nie może przeboleć, że syn nie wybrał Heleny. Poza tym Sisi chce móc sama wychowywać córkę Zofię, a despotyczna arcyksiężna uzurpuje sobie prawo do wnuczki. Po kilku latach małżeństwa Franciszek znudzony i zmęczony ciągłymi kłótniami matki i żony zdradza Sisi. Tak, właśnie - mimo tego niezaprzeczalnie ogromnego uczucia, którym darzył Elżbietę nie potrafił dochować jej wierności, co dla tej kruchej, wrażliwej dziewczyny jest ciosem w samo serce. Do tego umiera mała Zofia, a zdruzgotana Sisi ucieka jak najdalej od Wiednia, zostawiając tam dwoje dzieci - córkę Gizelę i syna Rudolfa. Przez długie lata podróżuje po świecie, napotykając na swej drodze liczne i barwne przygody. Ta niezwykle oczytana i inteligentna kobieta jest odizolowywana przez teściową-ciotkę od spraw polityki, tak więc szybko się zniechęca i prawie całkowicie zrywa kontakt z dworem, wracając do znienawidzonej przez siebie Austrii tylko kilka razy do roku - na Święta i urodziny męża. I tak się już strasznie rozpisałam, a to jest niewielka cząstka bardzo bogatego życiorysu tej niezwykłej osoby. Wspomnę tylko jeszcze o tragicznej śmierci jej syna Rudolfa w Mayerlingu - może któraś z Was oglądała ten "ostatni melodramat starego Hollywood"? No i śmierć samej Sisi - zagadkowa, bezbolesna, cicha - z rąk zwariowanego i opętanego żądzą sławy anarchisty w Genewie. Uroda Elżbiety wzbudzała reakcję wręcz euforyczne, ludzie mdleli na sam jej widok, tak niesamowitą ponoć roztaczała wokół siebie atmosferę i takim promieniała urokiem. Uznawana była za najpiękniejszą kobietę dziewiętnastowiecznej Europy. Ponoć nie chodziło tu nawet o piękno rysów, które rzeczywiście mogą się wydawać przeciętne, ale o jakiś niezwykły, trudny do opisania sposób bycia. Do legendy przeszła jej przesadna dbałość o wygląd (co w rezultacie doprowadziło do anoreksji) i przepiękne włosy. Przepraszam, ale po prostu musiałam ![]() ![]() Nasza kochana telewizja często serwuje nam trylogię o życiu Sisi, czyli austriackie filmy sprzed pół wieku - w głównej roli młodziutka wówczas Romy Schneider. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Jeśli tak fascynuje cię Sisi to polecam też historię Ludwika Bawarskiego - o wiele ciekawsza,a znali się i chyba jako, jedna z nielicznych,Sisi go rozumiala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Uważam że najbardziej inspiruje mnie Anne Gedes,
a może bardziej jej fach niż ona sama. Podoba mi się jej wizja fotografowania naszych małych pociech. Myślę, że warto zwrócić uwagę, ile pomysłu ma w sobie ta kobieta, na wykonanie takich zdjęć.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... Edytowane przez Juda Czas edycji: 2007-01-20 o 00:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja czesto mam jej zdjecia na pulpicie uważam że sa świetne
![]() a Audrey Hepburn tez oczywiście, cenie za jej urodę i nie tylko, naprawde w tak drobnej kobiecie tyle siły ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.