|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co mam zrobić - zmieniam tabletki anty... na inne
powiedzcie mi co mam zrobić bo jestem pierwsz raz w takiej sytuacji i mimo że wiedzę medyczną mam to teraz zgłupiałam i nie wiem co zrobić.Sprawa wygląda tak:
biorę drugi miesiąc tabl. cerazette i wczoraj dostałam okres( normalny nie plamienie) do końca paczki zostało mi jakieś 5-6 tabletek i przechodzę na Marvelon , no i tak Marvelon miałam wziąc po dostaniu okresu jak skończę brać te poprzednie ale czy ja dostanę ponowny okres jak skończę tę paczkę , czyli za jakiś tydzień??? czy to będzie możliwe żeby tak był jeden okres od razu po drugim??? Kurczę jutro jadę na wakacje i nie wiem co robić bo porspektywa spędzenia wczasów z okresem wręcz podwójnum to mi jakoś nie podchodzi. Co wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Co mam zrobić - zmieniam tabletki anty... na inne
a czy to nie jest tak, że jak się zmienia tabletki, to sie bierze nowe po normalnej 7-dniowej przerwie? bo mi tak lekarka kazała zrobić.tzn.to jest też zależne od tego z jakich na jakie zmieniasz-jak ze słabszych na mocniejsze, to tak jak napisałam , a jak z mocniejszych na słabsze(ja tak robiłam), to dobrze jest zrobić miesięczną przerwę i dopiero od następnego okresu brać tabletki.ale o takiej opcji o jakiej piszesz, to nie słyszałam szczerze mówiąc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no niby tak jest że się robi przerwę siedmiodniową i następna paczka ale właśnie nie wiem jak mam teraz zrobić czy wziąc nowe tabletki po 7 dniach czy poczekać do następnego okresu???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem powinnaś po 7 dniach wziąć po prostu to nowe opakowanie.mi też zdarzały się takie numery, że dostawałam okres kilka dni przed końcem opakowania tabletek (a następny normalnie za miesiąc)i pani ginekolog powiedziała mi,że to ozancza iż są za mocne dla mnie.zmieniła mi na inne.
ale lepiej poszukaj może w necie jakiegoś forum, gdzie dyżurowałby lekarz ginekolog, żeby go o to zapytać.albo zadzwoń do swojego, jeśli to możliwe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a masz może jakiś adres www gdzie znajde takiego ginekologa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Bardzo wiele razy już zmieniałam pigułki, pod okiem ginekologa i po prostu brałam te nowe po 7 dniowej przerwie, tak jakbym brała poprzednie. Nie ma tu żadnej filozofii, nie kombinuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
niestety nie znam żadnej strony tego typu, a chciałabym.może ktoś coś wie?
też myslę, że nie ma co kombinować. to o czym pisałam, że kazała mi lekarka zrobić przerwę miesięczną przed braniem tych słabszych tabletek, było podyktowane względami praktycznymi-po prostu jak się weźmie od razu po 7 dniach słabsze, to może wystąpić niespodziwane krwawienie, to wszystko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki kobietki za radę w takim razie zacznę je brać po 7 dniowej przerwie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
witam
ja takze zmieniałam pigułk i lekarz mi kazał nowe pigułki rozpocząc w pierwszym dniu okresu ,czyli 7-dniowej przerwy nie robiłam. pozdrawiam paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze zmieniałam po tych 7 dniach i wszystko było oki
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To, kiedy należy rozpocząć przyjmowanie nowych pigułek zależy od tego czy zawierają one mniej, tyle samo czy więcej estrogenów niż pigułki brane dotychczas.
Jeśli nowe pigułki zawierają więcej lub tyle samo estrogenów, co dotychczasowe pigułki, to robi się siedmiodniową przerwę, a po nie rozpoczyna się stosowanie nowych pigułek. Jeśli nowe pigułki mają mniej estrogenów niż stare, to albo nie robi się żadnej przerwy albo (ewentualnie) nowe pigułki zaczyna się stosować od pierwszego dnia krwawienia, które pojawia się podczas siedmiodniowej przerwy. Dzięki takiemu postępowaniu zostaje utrzymana ochrona przed ciążą. Źródło: wypowiedzi dr Moniki Antepowicz z http://www1.gazeta.pl/forum/790620,3...602.html?f=216 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczynki wydaje mi się ,że Marvelon ma więcej hormonów niż Cerazette więc robię przerwę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A to chodzi o Cerazette??? Cerazette w ogóle nie zawierają estrogenu. nie jestem pewna, czy do takich pigułek można zastosować reguły z mojego porzedniego postu. Ja bym nie robiła w takiej sytuacji żadnej przerwy. (właściwie już nastepnego dnia po ostatniej pigułce cerazette zanika ochrona przed ciążą i może pojawić sie owulacjia. jeśli poczekasz jeszcze 7 dni to w ich trakcie nie będzie żadnej ochrony a jak rozpoczniesz łykanie Marvelonu po tych 7 dniach to też nie będzie on w pełni skuteczny). To skomplikowane. Ginekolog nic Ci nie powiedział??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
no właśnie pani ginekolog powiedziała mi ,że po skończeniu Cerazette mam zrobić 7-dniową przerwę i zacząć brać Marveloni podczas tej przerwy miałabym dostać okres a ja okres dostałam wczoraj a zostało mi jeszcze 5 tabl. cerazette
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
trudna sytuacja..
może skonsultuj się z pogotowiem antykoncepcyjnym: http://www.mediweb.pl/antykoncepcja/index.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.