![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Do Asieńki
Przeglądałam różne stare posty i przeczytałam, że zastanawiasz się nad imieniem dla swojej córeczki
![]() Wybrałaś już jakieś? Słyszałam, że Juli, Zuzia i niestety Natalia są teraz najbardziej popularne. Bardzo ładne imiona, ale moja koleżanka ma właśnie Julię i mówi, że gdy jest z nią na placu zabaw to wszędzie dookoła słyszy to imię. Napiszę Ci nad jakimi ja się zastanawiałam: Maja Dalia Liliana Jagoda Hanna Weronika Dorota Marta Michalina - Michasia Jeżeli będzie dziewczynka (bo ja jeszcze nie wiem - byłam w poniedziałek na USG i dzidziuś pokazał nam pupkę ![]() Ale ja mam jakieś dziwne przeczucie, że będzie chłopiec. To wtedy będzie Wojtuś. Zobaczymy. Trzymaj się cieplutko. Pozdrawiam Ciebie i Twoje Maleństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Do Asieńki
Niestety Asieńka po przeprowadzce nie ma chwilowo dostępu do netu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ciesze się, że moje imię znalazło sie w zestawie
![]() BTW, co sądzicie o masowym nadawaniu obecnie dzieciom imion typu Angelika lub Nikola ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kiedyś mi się nie podobały takie napuszone imiona [a zwlaszcza zestawienia z banalnymi nazwiskami i maluśkim dzieckiem]. Hermenegilda Ogórek, Nikoletta Pomidor.
ale jak już dorosłe osoby mają takie imiona to brzmi to bardzo ładnie i ciekawie ![]() więc już sama nie wiem ![]()
![]() |
#5 |
Gość
|
Hej Olencjo
![]() Myślałam ostatnio co się z Tobą dzieje, a imię hmmm ostatnio mam fazę na Wiktorię, Wikusia ![]() ![]() I mam chwilowo dostęp do netu dziś i jutro i może jeszcze w tygodniu ![]() A jak czujesz, że Wojtuś, to pewnie będzie Wojtuś, bo ja od razu myślałam tylko o dziewczynce ![]() Buziaki |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
imię dla dzieciny
Słuchajcie! Wiecie jakie teraz imiona noszą dzieciny? Ja byłam niesamowicie zadziwiona zaprowadzając moja córeczkę do przedszkola. Królują tam teraz imiona niezupełnie polskie np : Nicole, Angela,Ines, Dafne (hm..nawet ładniutkie..), lub męskie: Milan, Aaron, Michael,Denis ( łatwo zrymować..) Spotkałam się też z imieniem BRAJAN (właśnie tak spolszczonym ) oraz ŻORIAN ( z francuskiego Jorian) .Dlatego też postuluję o polskobrzmiące imona. Nie muszą być staropolskie! Mnie bardzo podobaja się imiona rosyjskie np dla dziewczynki Nadia, Olga, Anastazja , Nina. Są takie wdzięczne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Re: imię dla dzieciny
ja też jestem przeciwna nadawaniu dzieciom typowo zagranicznych imion, szczególnie wtedy gdy kłóci się to z nazwiskiem. Imiona dla dziewczynki to proponuje takie:
Dorota Hanna Małgorzata Klara Laura Judyta Ilona (moja mama ma tak na imię, a to imię całkiem takie popularne nie jest) A dla chłopca podoba mi się: Tomek Mikołaj Kuba hmm, i to na tyle :-D
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Szarada napisała:
>BTW, co sądzicie o masowym nadawaniu obecnie dzieciom imion typu Angelika lub Nikola ? Tfu koszmarne, ale mnie się też nie podoba zwyczaj nadawania imion staroświeckich, poprostu krew mnie zalewa jak co drugie dziecko to: Jaś, Staś, Franio, Hania, Jasia, Zosia, Frania - obżydliwe, szczególnie znane mamy ("gwiazdy") mają upodobanie do takich obrzydliwych imion - okropność. Uważam, że dzieci powinny mieć imiona ładne , miłe i sympatyczne. Mnie się bardzo podoba Martunia, Zuzanka, Mela, Maja, Kinga, Ola. Moja koleżanka nadała dziecku imię Wiktoria (nazwisko Pająk ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mała Kasia napisał(a):
>> Tfu koszmarne, ale mnie się też nie podoba zwyczaj nadawania imion staroświeckich, poprostu krew mnie zalewa jak co drugie dziecko to: Jaś, Staś, Franio, Hania, Jasia, Zosia, Frania - obżydliwe, szczególnie znane mamy ("gwiazdy") mają upodobanie do takich obrzydliwych imion - okropność. a mój synek będzie Jaś u już ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem dlaczego nie podobają Ci się takie imiona jak Jaś, Stanisław, Frnaciszek czy Hania, wg mnie o wiele lepsze niż Nathan (ostatnio słyszane w parku), Dennis, Nicola, Bryan i inne tego typu
Poza tym moda na imiona zatacza koło, w niektórych rodzinach panuje tradycja, że dziecko dostaje imię po dziadku lub babci, w zależności od tego czy jest to dziewczynka czy chłopiec.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ostatnio też zastanawiałam się nad ładnym imieniem. Dla dziewczynki podoba mi się:
Nadia Marianna Lidia Dla chłopca: Julian Maksymilian (choć Maks to jak dla psa ![]() Ogólnie to czy imię jest ładne to kwestia względna. Np. mojej siostrze podobają się imiona Fryderyka, Wilhelmina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A pół klasy też będzie Jaś
![]() Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A dla chłopczyka też fajne jest właśnie Maxio i Kajtek - chyba lubię wesołe imiona, a nawet śmieszne- lecz nie ośmieszające.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A moja koleżanka ze studió nazwała swojego synka Sergiuszem. I my (wujkowie i ciocie
![]() A ja jestem MARTUNIA ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Asieńka napisał(a):
> Hej Olencjo ![]() > Myślałam ostatnio co się z Tobą dzieje, a imię hmmm ostatnio mam fazę na Wiktorię, Wikusia ![]() ![]() nawet bardzo fajnie ![]() ![]() > I mam chwilowo dostęp do netu dziś i jutro i może jeszcze w tygodniu ![]() > A jak czujesz, że Wojtuś, to pewnie będzie Wojtuś, bo ja od razu myślałam tylko o dziewczynce ![]() > Buziaki Buziaki ![]() Na początku chciałam Michała - zdrobnienie Michaś jest cudowne dla mojego ucha - ale byłam w sierpniu nad morzem (wdychać jod ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
witam
moja córka ma na imię Natalia Wiktoria i musze przyznac ze bałam sie ze w przedszkolu bedzie połowa jej imienniczek i tu miłe zaskoczenia bo jest jedyna Natalką ,Wiktoria jest jedna ale mu uzywamy tylko imienia Natalia. co do imion obcojęzycznych to jest koszmarne,szczególnie gdy ma sie normalne nazwisko. typu Kowalski czy Nowak(nie obrażając Kowalskich czy Nowaków. czy Fabienne Wisniewska córka M.W. pzdr. Paulina lecz wole Paula ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Mała Kasia napisał(a):
> A pół klasy też będzie Jaś ![]() > > Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek a mi się Oskar kojarzy z tym potworem ze smietnika z ulicy sezamkowej ![]() ![]() de gustibus... i niekoniecznie 1/2 klasy to będą Jasie, gdyż zanim powiję syna to już i moda się zmieni ![]() mój Ukochany zawsze marzył o takim imieniu dla syna, więc trochę bez sensu w takiej sytuacji działaś wbrew modzie lub zgodnie z nią.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Sarenka napisała:
>Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek >a mi się Oskar kojarzy z tym potworem ze smietnika z >ulicy sezamkowej [nie chciałam bynajmniej Ci przygadac, > >tylko przysięgam, że mi się tak kojarzy ] Dobra, dobra Sarna - ha ha ,nie chciała przygadać ![]() ![]() Wszystkich Janów jakich znam, znajomi nazywają Janusz ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Gość
|
ojej, ale fajny temacik
![]() Ja sie pochwale kolejny raz, ze mam Julie i Asie i uwazam ze to sa dwa najladniejsze imiona (oczywiscie ![]() ![]() Dwie kobiety w ciazy, ktore znam osobiscie jednoglosnie (i niezaleznie) wybraly Kube (osobiscie mi sie nie podoba), inna kolezanka urodzila 2 miesiace temu i nazwala coreczke Laura (fajnie, ale od razu kojarzy mi sie Domek na prerii. I przypomina mi sie, jak zazdroscilam tej Laurze warkoczy ![]() Natomiast znajoma urodzila kilka miesiecy temu blizniaki i corka ma na imie Zosia (ujdzie), natomiast imie synka rozlozylo mnie na lopatki - oczywiscie pozytywnie - synek ma na imie Bazyli ![]() ![]() Moda na Jasiow itp staropolskie juz chyba mija, natomiast jak dwa lata temu rejestrowalam Julie w Urzedzie to na samym wierzchu lezaly dokumenty jakiegos dziecka o imieniu Nikola ![]() ![]() Angela kojarzy mi sie z filmem "Psy" ![]() Ines i Dafne sa troche przesadzone, w koncu jestesmy w Polsce, ale z drugiej strony imion jest ograniczona liczba i kiedys zawsze zaczna sie powtarzac... wiec moze takie urozmaicenia sa przydatne ? zastanawia mnie tylko, czy nie ma klopotow w Urzedzie z zarejestrowaniem takiego imienia Z imion ktore wymienila Olencja zdecydowanie podoba mi sie Dalia ![]() Dla chlopca podoba mi sie Janusz i Julian (ew.Juliusz), te ktore mi sie juz przejadly - Michal Kuba i ten Jas, a nie podoba mi sie Wiktor, Piotr, Andrzej, Wojciech (te dwa ostatnie jakies takie strasznie powazne). nie obrazac sie ![]() P.S. moje wlasne imie tez mi sie nie podoba. Taka juz wybredna jestem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mi bardzo podoba się imię WIKTORIA, bo kojarzy mi się z osobą z klasą i kulturą /nie wiem czemu/ oraz WIKTOR i OSKAR
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja mam dziewięcio-miesięcznego bratanka Jasia... nie wyobrażam sobie, żeby miał inne imię... taki Nasz Jaśko i już... Mam też w rodzinie córeczkę brata ciotecznego Wiktorię... to prawda, bardzo popularne imiona
![]() Gdybym miała mieć córeczki, chciałabym Julię albo Karolinkę.... Ale wiecie co? .... ![]() ![]() ![]() ![]() Maks Meks..... ![]() ![]() zobaczcie jak czasem trzeba uważnie i "z głową" dobierać imię, żeby dziecku nie zrobić krzywdy.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ewazja napisał(a):
> Maks Meks..... ![]() ![]() ![]() to prawda imię tez trzeba podporządkować nazwisku... choć dziewczynki mają gorzej, bo często nazwisko zmieniają w dorosłym życiu..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Gość
|
Mała Kasia napisał(a):
> Moja koleżanka nadała dziecku imię Wiktoria (nazwisko Pająk ![]() Dobre sobie, chłopczyk tak samo może się wstydzić Oskarka. Moje imię niby zwyczajne, a ja bardzo go nie lubiłam, zwłaszcza jak byłam mała i jak ktoś mówił do mnie Joanna. Za to rodzice mieli wielki ubaw jak mała Asia przedstawiała się jako wanna, stadium późniejsze- jowanna ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dafne ??? Ines ??? Jezu Chryste... Rodzice tych dzieci chyba na głowę upadli. A tak na marginesie to zauważyłam, że im bardziej prości ludzie tym bardziej wyszukane imiona nadają swoim dzieciom (te zagranicznie brzmiące, wspomniane przeze mnie np. Angelika czy Nikola). Dla mnie takie imiona są po prostu pretensjonalne i w złym guście, przepraszam, jeśli kogoś uraziłam.
monalea napisał(a): > Słuchajcie! Wiecie jakie teraz imiona noszą dzieciny? Ja byłam niesamowicie zadziwiona zaprowadzając moja córeczkę do przedszkola. Królują tam teraz imiona niezupełnie polskie np : Nicole, Angela,Ines, Dafne (hm..nawet ładniutkie..), lub męskie: Milan, Aaron, Michael,Denis ( łatwo zrymować..) Spotkałam się też z imieniem BRAJAN (właśnie tak spolszczonym ) oraz ŻORIAN ( z francuskiego Jorian) .Dlatego też postuluję o polskobrzmiące imona. Nie muszą być staropolskie! Mnie bardzo podobaja się imiona rosyjskie np dla dziewczynki Nadia, Olga, Anastazja , Nina. Są takie wdzięczne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio usłyszałam wrzask kobiety w hipermarkecie: "patyk, patyk", wsłuchałam się i myślę o co jej chodzi, a to brzmiało Patryk
![]() Koleżanka dała na imię dziewczynce Elizka - śliczne, wdzięczne i niespotykane.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Szarada napisała:
>A tak na marginesie to zauważyłam, że im bardziej prości >ludzie tym bardziej wyszukane imiona nadają swoim >dzieciom (te zagranicznie brzmiące, wspomniane przeze >mnie np. Angelika czy Nikola). Dla mnie takie imiona są >po prostu pretensjonalne i w złym guście, przepraszam, >jeśli kogoś uraziłam. Masz rację też to zauważam, dzieci o imionach Doris, Doti, Sara, Dorkas, Gloria, Roksana, Elizabeta ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Maskotka Wizaz.pl
|
Ja tam jestem ORTODOKSYJNYM TRADYCJONALISTĄ...
Polskim Dziodziom Polskie imiona !! Czy ktoś słyszał, aby Amerykanie dawalio Amerykańskim dzieciom polskie Imiona ? Genowefa Smith lub Baltazar O'connor ?... Dla mnie wyznacznikiem będzie staropolskość i tak kolejno : Radosław, Bartłomiej, Jarosław, Bolesław... i wiele innych - owszem w wersji oficjalnej brzmią poważnie, ale dzieci rosną ... a dla nas zostaje bartuś, jareczke, bolek :d czyż to nie jest urocze ?
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
A moja córeczka ma na imię Sonia, do tego mam włoskie nazwisko, więc brzmi przepięknie. Jest bardzo dużo zdrobnień: np. Sonka, Soneczka, Soniulek itp.... Ksiądz na chrzcinach kręcił nosem, bo co to za imię, a ja uważam, że to dobrze, że każdemu podobają się inne imiona, przynajmniej jest na tym świecie ciekwiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Doris, Doti, Sara, Dorkas, Gloria, Roksana, Elizabeta ???
![]() ![]() Pogięło ludzi, hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.