Do Asieńki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-10-01, 09:58   #1
olencja
Rozeznanie

Do Asieńki

Przeglądałam różne stare posty i przeczytałam, że zastanawiasz się nad imieniem dla swojej córeczki
Wybrałaś już jakieś?
Słyszałam, że Juli, Zuzia i niestety Natalia są teraz najbardziej popularne. Bardzo ładne imiona, ale moja koleżanka ma właśnie Julię i mówi, że gdy jest z nią na placu zabaw to wszędzie dookoła słyszy to imię.
Napiszę Ci nad jakimi ja się zastanawiałam:
Maja
Dalia
Liliana
Jagoda
Hanna
Weronika
Dorota
Marta
Michalina - Michasia

Jeżeli będzie dziewczynka (bo ja jeszcze nie wiem - byłam w poniedziałek na USG i dzidziuś pokazał nam pupkę , ale z przodu jeszcze nic nie widać) to będzie Hania.

Ale ja mam jakieś dziwne przeczucie, że będzie chłopiec. To wtedy będzie Wojtuś. Zobaczymy.

Trzymaj się cieplutko. Pozdrawiam Ciebie i Twoje Maleństwo.
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-01, 10:08   #2
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: Do Asieńki

Niestety Asieńka po przeprowadzce nie ma chwilowo dostępu do netu Jeśli chcesz, zeby przeczytała później , wyślij jej kopię na maila

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-01, 10:42   #3
Szarada
Zakorzenienie

Ciesze się, że moje imię znalazło sie w zestawie

BTW, co sądzicie o masowym nadawaniu obecnie dzieciom imion typu Angelika lub Nikola ?
Szarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-01, 11:04   #4
sarenka
Zakorzenienie

kiedyś mi się nie podobały takie napuszone imiona [a zwlaszcza zestawienia z banalnymi nazwiskami i maluśkim dzieckiem]. Hermenegilda Ogórek, Nikoletta Pomidor.

ale jak już dorosłe osoby mają takie imiona to brzmi to bardzo ładnie i ciekawie .

więc już sama nie wiem

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 18:16   #5
Asieńka
Gość

Hej Olencjo
Myślałam ostatnio co się z Tobą dzieje, a imię hmmm ostatnio mam fazę na Wiktorię, Wikusia fajnie co??
I mam chwilowo dostęp do netu dziś i jutro i może jeszcze w tygodniu
A jak czujesz, że Wojtuś, to pewnie będzie Wojtuś, bo ja od razu myślałam tylko o dziewczynce
Buziaki
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 18:54   #6
monalea
Raczkowanie

imię dla dzieciny

Słuchajcie! Wiecie jakie teraz imiona noszą dzieciny? Ja byłam niesamowicie zadziwiona zaprowadzając moja córeczkę do przedszkola. Królują tam teraz imiona niezupełnie polskie np : Nicole, Angela,Ines, Dafne (hm..nawet ładniutkie..), lub męskie: Milan, Aaron, Michael,Denis ( łatwo zrymować..) Spotkałam się też z imieniem BRAJAN (właśnie tak spolszczonym ) oraz ŻORIAN ( z francuskiego Jorian) .Dlatego też postuluję o polskobrzmiące imona. Nie muszą być staropolskie! Mnie bardzo podobaja się imiona rosyjskie np dla dziewczynki Nadia, Olga, Anastazja , Nina. Są takie wdzięczne...
monalea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 19:20   #7
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20
Re: imię dla dzieciny

ja też jestem przeciwna nadawaniu dzieciom typowo zagranicznych imion, szczególnie wtedy gdy kłóci się to z nazwiskiem. Imiona dla dziewczynki to proponuje takie:
Dorota
Hanna
Małgorzata
Klara
Laura
Judyta
Ilona (moja mama ma tak na imię, a to imię całkiem takie popularne nie jest)
A dla chłopca podoba mi się:
Tomek
Mikołaj
Kuba
hmm, i to na tyle :-D

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-10-06, 19:27   #8
trojka
Zakorzenienie

Szarada napisała:
>BTW, co sądzicie o masowym nadawaniu obecnie dzieciom imion typu Angelika lub Nikola ?

Tfu koszmarne, ale mnie się też nie podoba zwyczaj nadawania imion staroświeckich, poprostu krew mnie zalewa jak co drugie dziecko to: Jaś, Staś, Franio, Hania, Jasia, Zosia, Frania - obżydliwe, szczególnie znane mamy ("gwiazdy") mają upodobanie do takich obrzydliwych imion - okropność. Uważam, że dzieci powinny mieć imiona ładne , miłe i sympatyczne.

Mnie się bardzo podoba Martunia, Zuzanka, Mela, Maja, Kinga, Ola.

Moja koleżanka nadała dziecku imię Wiktoria (nazwisko Pająk )- horror jak można niemowle wołać takim imieniem, a gdy dziewczynka dorośnie, będzie się strasznie wstydzić.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 19:32   #9
sarenka
Zakorzenienie

Mała Kasia napisał(a):
>> Tfu koszmarne, ale mnie się też nie podoba zwyczaj nadawania imion staroświeckich, poprostu krew mnie zalewa jak co drugie dziecko to: Jaś, Staś, Franio, Hania, Jasia, Zosia, Frania - obżydliwe, szczególnie znane mamy ("gwiazdy") mają upodobanie do takich obrzydliwych imion - okropność.

a mój synek będzie Jaś u już

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2003-10-06, 19:51   #10
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

nie wiem dlaczego nie podobają Ci się takie imiona jak Jaś, Stanisław, Frnaciszek czy Hania, wg mnie o wiele lepsze niż Nathan (ostatnio słyszane w parku), Dennis, Nicola, Bryan i inne tego typu
Poza tym moda na imiona zatacza koło, w niektórych rodzinach panuje tradycja, że dziecko dostaje imię po dziadku lub babci, w zależności od tego czy jest to dziewczynka czy chłopiec.

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 19:54   #11
iwona1229
Raczkowanie

Ostatnio też zastanawiałam się nad ładnym imieniem. Dla dziewczynki podoba mi się:
Nadia
Marianna
Lidia

Dla chłopca:
Julian
Maksymilian (choć Maks to jak dla psa)

Ogólnie to czy imię jest ładne to kwestia względna. Np. mojej siostrze podobają się imiona Fryderyka, Wilhelmina Jej dziecko kiedyś jej podziękuje
iwona1229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-10-06, 19:58   #12
trojka
Zakorzenienie

A pół klasy też będzie Jaś

Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek

Stary 2003-10-06, 20:02   #13
trojka
Zakorzenienie

A dla chłopczyka też fajne jest właśnie Maxio i Kajtek - chyba lubię wesołe imiona, a nawet śmieszne- lecz nie ośmieszające.

Stary 2003-10-06, 20:51   #14
ninka
Raczkowanie

GG do ninka

A moja koleżanka ze studió nazwała swojego synka Sergiuszem. I my (wujkowie i ciocie wołamy na niego pieszczxotliwie Siergiej)
A ja jestem MARTUNIA !
ninka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 21:15   #15
olencja
Rozeznanie

Asieńka napisał(a):
> Hej Olencjo
> Myślałam ostatnio co się z Tobą dzieje, a imię hmmm ostatnio mam fazę na Wiktorię, Wikusia fajnie co??

nawet bardzo fajnie Ładne i królewskie

> I mam chwilowo dostęp do netu dziś i jutro i może jeszcze w tygodniu
> A jak czujesz, że Wojtuś, to pewnie będzie Wojtuś, bo ja od razu myślałam tylko o dziewczynce
> Buziaki

Buziaki
Na początku chciałam Michała - zdrobnienie Michaś jest cudowne dla mojego ucha - ale byłam w sierpniu nad morzem (wdychać jod ) i co drugi mały chłopczyk to był Michał (a co trzeci Kubuś ). Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza bo przecież mój będzie jedyny i niepowtarzalny, ale to rzeczywiście może być ciężko potem w piaskownicy
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 21:40   #16
paula78
Zakorzenienie

witam
moja córka ma na imię Natalia Wiktoria i musze przyznac ze bałam sie ze w przedszkolu bedzie połowa jej imienniczek i tu miłe zaskoczenia bo jest jedyna Natalką ,Wiktoria jest jedna ale mu uzywamy tylko imienia Natalia.
co do imion obcojęzycznych to jest koszmarne,szczególnie gdy ma sie normalne nazwisko.
typu Kowalski czy Nowak(nie obrażając Kowalskich czy Nowaków.
czy Fabienne Wisniewska córka M.W.
pzdr.
Paulina lecz wole Paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-06, 21:47   #17
sarenka
Zakorzenienie

Mała Kasia napisał(a):
> A pół klasy też będzie Jaś
>
> Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek

a mi się Oskar kojarzy z tym potworem ze smietnika z ulicy sezamkowej [nie chciałam bynajmniej Ci przygadac, tylko przysięgam, że mi się tak kojarzy ]

de gustibus...

i niekoniecznie 1/2 klasy to będą Jasie, gdyż zanim powiję syna to już i moda się zmieni . [choć nie wiedziałam, że taka jest].

mój Ukochany zawsze marzył o takim imieniu dla syna, więc trochę bez sensu w takiej sytuacji działaś wbrew modzie lub zgodnie z nią.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2003-10-06, 21:59   #18
trojka
Zakorzenienie

Sarenka napisała:

>Dla chłopczyka ślicznym imieniem jest Oskarek

>a mi się Oskar kojarzy z tym potworem ze smietnika z >ulicy sezamkowej [nie chciałam bynajmniej Ci przygadac, >
>tylko przysięgam, że mi się tak kojarzy ]

Dobra, dobra Sarna - ha ha ,nie chciała przygadać

Wszystkich Janów jakich znam, znajomi nazywają Janusz - ciekawe czemusz to tak!

Stary 2003-10-06, 22:00   #19
trojka
Zakorzenienie

Stary 2003-10-06, 23:30   #20
sistar
Gość

ojej, ale fajny temacik
Ja sie pochwale kolejny raz, ze mam Julie i Asie i uwazam ze to sa dwa najladniejsze imiona (oczywiscie ). Julia jest rzeczywiscie bardzo popularna i czasem w marketach czy innych wiekszych skupiskach ludzkich trafia mnie szlag, ale moja Julia jest po prostu Julia i nie moze sie nazywac inaczej - nic na to nie poradze Natomiast wszystkie Aski jakie znam to super kobitki, i wszystkie najlepsze przyjaciolki moje to tez byly Asie.

Dwie kobiety w ciazy, ktore znam osobiscie jednoglosnie (i niezaleznie) wybraly Kube (osobiscie mi sie nie podoba), inna kolezanka urodzila 2 miesiace temu i nazwala coreczke Laura (fajnie, ale od razu kojarzy mi sie Domek na prerii. I przypomina mi sie, jak zazdroscilam tej Laurze warkoczy )
Natomiast znajoma urodzila kilka miesiecy temu blizniaki i corka ma na imie Zosia (ujdzie), natomiast imie synka rozlozylo mnie na lopatki - oczywiscie pozytywnie - synek ma na imie Bazyli kojarzy mi sie z bazylia i innymi ziolami, jak dla mnie hit stulecia

Moda na Jasiow itp staropolskie juz chyba mija, natomiast jak dwa lata temu rejestrowalam Julie w Urzedzie to na samym wierzchu lezaly dokumenty jakiegos dziecka o imieniu Nikola pomyslalam wtedy, zaczyna sie, i sie nie mylilam
Angela kojarzy mi sie z filmem "Psy"
Ines i Dafne sa troche przesadzone, w koncu jestesmy w Polsce, ale z drugiej strony imion jest ograniczona liczba i kiedys zawsze zaczna sie powtarzac... wiec moze takie urozmaicenia sa przydatne ? zastanawia mnie tylko, czy nie ma klopotow w Urzedzie z zarejestrowaniem takiego imienia

Z imion ktore wymienila Olencja zdecydowanie podoba mi sie Dalia no i jeszcze Liliana. I Marta.
Dla chlopca podoba mi sie Janusz i Julian (ew.Juliusz), te ktore mi sie juz przejadly - Michal Kuba i ten Jas, a nie podoba mi sie Wiktor, Piotr, Andrzej, Wojciech (te dwa ostatnie jakies takie strasznie powazne).
nie obrazac sie

P.S. moje wlasne imie tez mi sie nie podoba. Taka juz wybredna jestem.
Stary 2003-10-06, 23:51   #21
gorąca-herbatka-górą
Raczkowanie

GG do gorąca-herbatka-górą

Mi bardzo podoba się imię WIKTORIA, bo kojarzy mi się z osobą z klasą i kulturą /nie wiem czemu/ oraz WIKTOR i OSKAR
gorąca-herbatka-górą jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-07, 08:33   #22
ewazja
Raczkowanie

GG do ewazja

Ja mam dziewięcio-miesięcznego bratanka Jasia... nie wyobrażam sobie, żeby miał inne imię... taki Nasz Jaśko i już... Mam też w rodzinie córeczkę brata ciotecznego Wiktorię... to prawda, bardzo popularne imiona Ale takie jest prawo rodziców dziecka, że mogą dać takie imię, jakie im się podoba.
Gdybym miała mieć córeczki, chciałabym Julię albo Karolinkę....

Ale wiecie co? .... .... strasznie mi się chce śmiać... .... jak patrzę na imiona chłopców, np. Maksymilian, czyli Maks.... ale chodzi mi tylko o mojego Męża i mnie... Bo... nazywamy się (można zobaczyć w moim adresie mailowym) Meks. I teraz wyobraźcie sobie, gdybyśmy nazwali synka Maks....

Maks Meks..... ..... Masmix ..... .....

zobaczcie jak czasem trzeba uważnie i "z głową" dobierać imię, żeby dziecku nie zrobić krzywdy....

..... o Jeju.... płaczę ze śmiechu.....
ewazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-07, 08:39   #23
sarenka
Zakorzenienie

ewazja napisał(a):
> Maks Meks..... .....

tak.. doskonale brzmi :haha:

to prawda imię tez trzeba podporządkować nazwisku... choć dziewczynki mają gorzej, bo często nazwisko zmieniają w dorosłym życiu..

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2003-10-07, 09:28   #24
Asieńka
Gość

Mała Kasia napisał(a):
> Moja koleżanka nadała dziecku imię Wiktoria (nazwisko Pająk )- horror jak można niemowle wołać takim imieniem, a gdy dziewczynka dorośnie, będzie się strasznie wstydzić.

Dobre sobie, chłopczyk tak samo może się wstydzić Oskarka. Moje imię niby zwyczajne, a ja bardzo go nie lubiłam, zwłaszcza jak byłam mała i jak ktoś mówił do mnie Joanna. Za to rodzice mieli wielki ubaw jak mała Asia przedstawiała się jako wanna, stadium późniejsze- jowanna
Stary 2003-10-07, 09:35   #25
Szarada
Zakorzenienie

Dafne ??? Ines ??? Jezu Chryste... Rodzice tych dzieci chyba na głowę upadli. A tak na marginesie to zauważyłam, że im bardziej prości ludzie tym bardziej wyszukane imiona nadają swoim dzieciom (te zagranicznie brzmiące, wspomniane przeze mnie np. Angelika czy Nikola). Dla mnie takie imiona są po prostu pretensjonalne i w złym guście, przepraszam, jeśli kogoś uraziłam.

monalea napisał(a):
> Słuchajcie! Wiecie jakie teraz imiona noszą dzieciny? Ja byłam niesamowicie zadziwiona zaprowadzając moja córeczkę do przedszkola. Królują tam teraz imiona niezupełnie polskie np : Nicole, Angela,Ines, Dafne (hm..nawet ładniutkie..), lub męskie: Milan, Aaron, Michael,Denis ( łatwo zrymować..) Spotkałam się też z imieniem BRAJAN (właśnie tak spolszczonym ) oraz ŻORIAN ( z francuskiego Jorian) .Dlatego też postuluję o polskobrzmiące imona. Nie muszą być staropolskie! Mnie bardzo podobaja się imiona rosyjskie np dla dziewczynki Nadia, Olga, Anastazja , Nina. Są takie wdzięczne...
Stary 2003-10-07, 09:35   #26
trojka
Zakorzenienie

Ostatnio usłyszałam wrzask kobiety w hipermarkecie: "patyk, patyk", wsłuchałam się i myślę o co jej chodzi, a to brzmiało Patryk

Koleżanka dała na imię dziewczynce Elizka - śliczne, wdzięczne i niespotykane.

Stary 2003-10-07, 09:49   #27
trojka
Zakorzenienie

Szarada napisała:
>A tak na marginesie to zauważyłam, że im bardziej prości >ludzie tym bardziej wyszukane imiona nadają swoim >dzieciom (te zagranicznie brzmiące, wspomniane przeze >mnie np. Angelika czy Nikola). Dla mnie takie imiona są >po prostu pretensjonalne i w złym guście, przepraszam, >jeśli kogoś uraziłam.

Masz rację też to zauważam, dzieci o imionach Doris, Doti, Sara, Dorkas, Gloria, Roksana, Elizabeta , Patrycja - paprycja, Angela i Sylwia - mam torsje na dźwięk tych imion, choć znam jedną Glorię

Stary 2003-10-07, 09:50   #28
Tygrys
Maskotka Wizaz.pl

Ja tam jestem ORTODOKSYJNYM TRADYCJONALISTĄ...
Polskim Dziodziom Polskie imiona !!
Czy ktoś słyszał, aby Amerykanie dawalio Amerykańskim dzieciom polskie Imiona ? Genowefa Smith lub Baltazar O'connor ?...

Dla mnie wyznacznikiem będzie staropolskość i tak kolejno :
Radosław, Bartłomiej, Jarosław, Bolesław... i wiele innych - owszem w wersji oficjalnej brzmią poważnie, ale dzieci rosną ... a dla nas zostaje bartuś, jareczke, bolek :d

czyż to nie jest urocze ?
Stary 2003-10-07, 09:56   #29
mamsonka
Raczkowanie

GG do mamsonka

A moja córeczka ma na imię Sonia, do tego mam włoskie nazwisko, więc brzmi przepięknie. Jest bardzo dużo zdrobnień: np. Sonka, Soneczka, Soniulek itp.... Ksiądz na chrzcinach kręcił nosem, bo co to za imię, a ja uważam, że to dobrze, że każdemu podobają się inne imiona, przynajmniej jest na tym świecie ciekwiej.
mamsonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-07, 09:57   #30
Szarada
Zakorzenienie

Doris, Doti, Sara, Dorkas, Gloria, Roksana, Elizabeta ???

Pogięło ludzi, hehe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości