wzrost wagi po ćwiczeniach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-10, 12:39   #1
_papaya_
Raczkowanie

wzrost wagi po ćwiczeniach

Od około tygodnia ćwiczę (średnio 2h dziennie), dodatkowo pilnuje diety- jem mało a często, bez słodyczy itp. I dzisiaj patrze na wagę, a tu 2 kg więcej czuję też że spodnie są mi bardziej opięte, więc waga się pewnie nie myli. Szukałam informacji co może być przyczyną i wyczytałam, że mięśnie nieprzyzwyczajone do wysiłku mogły zmagazynować wodę, po prostu spuchnąć. Czy to o to chodzi? Dodam, że cwiczenia są intensywne, miałam po każdych duże zakwasy. Wiem , że może zbyt intensywnie zaczęłam, ale baardzo mi się spodobały zajęcia No i teraz moje pytanie czy to normalne, kiedy minie/ co zrobić żeby minęło..? Bo jak tak dalej pójdzie, to wszystkie ciuchy będę miała za ciasne..
Stary 2010-09-10, 13:57   #2
Lue
Raczkowanie

Dot.: wzrost wagi po ćwiczeniach

Podpinam się pod pytanie.
Od 28 sierpnia chodze na fitness i ćwicze od poniedziałku do piątku przez 2 godziny dziennie. Jeżeli chodzi o odzywianie to podobnie jak poprzedniczka. Zajęcia nie są lekkie, mamy dużo ćwiczeń siłowych na brzuch, nogi, pośladki i ręce.
Niestety na razie nie widzę efektów ;/ Ciało jest twardsze, mięsnie (szczegolnie na brzuchu) bardziej wyczuwalne... Jednak mi zalezy bardziej na spaleniu tkanki tłuszczowej ;/ ....
Co zmienić, aby efekty były bardziej zadowalające?

Lue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-12, 14:41   #3
Annaoj
Raczkowanie

o ja też się podepnę. Mój problem jest podobny - od 1 sierpnia ćwiczyłam 6 x w tyg- 3 x silownia i na przemian 3x bieganie.Nie schudłam nic a wrecz przytyłam 2 kg. Zalamalam sie totalnie. Moj znajomy powidzail ,ze moze poszłam na tzw. 'masę' ale to wydaje mi sie nielogiczne bo przeciez biegalam Dietę tez trzymałam, wiec o co chodzi?
Stary 2010-09-12, 14:59   #4
annan_
Zadomowienie

wszystkie po prostu za krótko jeszcze ćwiczycie, żeby dostrzec zauważalne efekty. Wzrost wagi? Do 3 kg może nie mieć żadnego związku z dietą, a wyłącznie z cyklem miesięcznym.

Podstawowowym warunkiem chudnięcia jest spalanie więcej niż się dostarcza. Tylko tyle. Nie ważne, ile razy w tygodniu się biega/podnosi sztangę. Chcecie schudnąć, nie budować masę - mniej dostarczać (najlepiej o ok. 200 kcal od zapotrzebowania dla osoby o waszych parametrach i siedzącym trybie życia). Jeżeli tkanka tłuszczowa nie redukuje się, a obwody nie spadają, oznacza to tylko jedno - jecie za dużo w stosunku do wymagań diety redukcyjnej.

Runners, Yeah We're Different:
http://chayden.net/Runs/Adidas/
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-14, 16:08   #5
malgo515
Raczkowanie

wykonywałyście ćwiczenia anareobowe, tzn. wmyagajace wysiłku, rozwijałyscie mięsnie. Jesli chcecie schudnac to polecam cwiczenia aerobowe, czyli mniej wyilku, a wiecej powtorzen, Chodzi o to zeby zrobic duzo i sie nie zasapac. W duzym skrocie ;p
malgo515 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-14, 16:15   #6
PriVativ
Zadomowienie

ja tez sie podpinam. Jezdze rowerkiem od kilku dni. Zaczelam od 20 minut dzis juz bedzie 30 minut. Wczesniej poza zwyklym rowerem nie cwiczylam. Tez mam wrazenie e miesnie mi puchną itp, ale zaczelam sie rozciagac przed i po. I juz lepiej troche. Mysle e to kwestia czasu. Dzis dokaldam 8 minute legs i buns. obaczymy jak moja nogi beda wygladaly za kilka dni, czy wroca do normalnosci(bo wiadomo ze jescze za krotko zeby schudły) czy beda dalej takie opuchniete...
Stary 2010-09-15, 08:58   #7
olisz
Przyczajenie

koleżanka wczesniej zwróciła uwagę na bardzo ważną rzecz- tkankę tłuszczową spala się efektywnie tylko podczas treningu areobowego. wiem bo przetestowałam, same cwiczenia sprawią a i owszem, że mięśnie będą silniejsze i sylwetka będzie się rzeźbic, ale nie sprawią, że będziecie chudnąc.

ja po dwóch miesiącach treningow aerobowych miałam 9 kilo mniej przy diecie 1400 kcal, wrócił mi 1 kg i od pół roku ani grama więcej.

dlatego proponowałabym wam przynajmniej trzy razy w tygodniu jakis rowerek, najlepiej bieganie, ew. stepper. minimum 30 minut, najlepiej gdzies gdzie możecie mierzyc swoje tętno, bo musi mieści się w przedziale 25-75% normalnego, żeby tłuszczyk się elegancko spalał
olisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 16:55   #8
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olisz Pokaż wiadomość
koleżanka wczesniej zwróciła uwagę na bardzo ważną rzecz- tkankę tłuszczową spala się efektywnie tylko podczas treningu areobowego. wiem bo przetestowałam, same cwiczenia sprawią a i owszem, że mięśnie będą silniejsze i sylwetka będzie się rzeźbic, ale nie sprawią, że będziecie chudnąc.

ja po dwóch miesiącach treningow aerobowych miałam 9 kilo mniej przy diecie 1400 kcal, wrócił mi 1 kg i od pół roku ani grama więcej.

dlatego proponowałabym wam przynajmniej trzy razy w tygodniu jakis rowerek, najlepiej bieganie, ew. stepper. minimum 30 minut, najlepiej gdzies gdzie możecie mierzyc swoje tętno, bo musi mieści się w przedziale 25-75% normalnego, żeby tłuszczyk się elegancko spalał

Bzdura. Cwiczenia silowe i interwaly sa ku temu lepsze.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-16, 09:46   #9
olisz
Przyczajenie

interwały-owszem, ale wątpei, zeby ktokolwiek poczatkujący byłby w stanie je robic na tyle, by przynosiły takie same efekty jak aeroby, poza tym nie powinno się ich robic czesciej niz dwa razy w tygodniu.

co do cwiczen siłowych to dlaczego? owszem słyszałam, że w robione w systemie interwałowym pomagają spalic, ale w większym stopniu prowadzą do rozrostu mięsni a nie ich rzeźby.
olisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 00:32   #10
_papaya_
Raczkowanie

u mnie chyba już wszystko wróciło do normy tzn ważę tyle co zawsze, więc co prawda nie chudnę jak na razie, ale przynajmniej nie mam więcej kg. No i po tym co tutaj wyczytałam doszłam do wniosku, że chyba zmienię mój grafik ćwiczeń tzn chyba lepiej jak będę chodzić więcej na bieżnię, rowerek itp. niż na zajęcia fitness.
Stary 2010-09-18, 15:33   #11
Annaoj
Raczkowanie

Ja od końca lipca ćwiczyłam 6 x w tyg : 3 x w tyg. tylko bieganie ( 3 km ) + na przemian 3 x w tyg. silownia ( 30 min bieżnia + ok godz ćwiczeń ). Nic nie schudłam tylko przytyłam 2 kg choć przecież to moje bieganie to aeroby są, tak? Dietę tez trzymalam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości