kierowca na obcasach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-27, 08:16   #1
Ines1985
Zakorzenienie

kierowca na obcasach

No właśnie. Czy potraficie prowadzić samochód w butach na obcasach? Tzn. może nie dosłownie czy potraficie, ale czy nie sprawia wam to trudności?
Czy tego w ogóle da się nauczyć?

Mnie najwygodniej się jeździ w obuwiu sportowym lub balerinkach.
Moja pierwsza jazda w butach na koturnach zakonczyla sie postojem na pierwszej stacji benzynowej i zmianą obuwia.
W japonkach czulam sie jak jakis pirat drogowy w ogole nie czulam samochodu.
Dzisiaj zalozylam buty na niewielkim obcasie i też fatalnie mi sie jechało.

Może zabrzmi to śmiesznie, ale czuje że jestem zagrożeniem na drodze jezdzac w takich butach. Dlatego zawsze rezygnuje po pierwszej "niewygodnej probie"...

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 08:30   #2
mysiamysia
Wtajemniczenie

Dot.: kierowca na obcasach

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
No właśnie. Czy potraficie prowadzić samochód w butach na obcasach? Tzn. może nie dosłownie czy potraficie, ale czy nie sprawia wam to trudności?
Czy tego w ogóle da się nauczyć?
Widocznie da sie skoro moja mama ,kierowca od ~20 lat, jezdzi tylko na obcasach Nie wiem jak tak mozna...ale widocznie kwestia przyzwyczajenia.

Cytat:
Mnie najwygodniej się jeździ w obuwiu sportowym lub balerinkach.
O tak,nie ma nic lepszego jak jazda w balerinkach-cienka i gietka podeszwa idealnie sie do tego nadaje.Wtdy naprawde czuje sie te pedaly.Myslalam,ze w moich adkach z grubsza o wiele podeszwa bedzie jezdzic gorzej,ale bylo tez normalnie.Nie wiem jak to bedzie jesli okaze sie ze bede musiala zdawac zimą w butach na koturnie

Cytat:
W japonkach czulam sie jak jakis pirat drogowy w ogole nie czulam samochodu.
W japoonkach probowalam raz jezdzic malo uczeszczana droga i skonczylo sie na tym ,ze nie moglam zdjac nogi ze sprzegla bo tylna czesc klapka zachaczala mi sie o wycieraczke...potem sprobowalam drugi raz i juz bylo o wiele lepiej-kwestia wprawy .

A zreszta....mnie by w obcasach pewnie nawet za koko nie wpuscili... (kursantka )

"Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę...
Pcha nas ku lepszemu...
Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..."

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349
Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam
!14 stycznia dokładka!
!odpisuj u mnie!

mysiamysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 09:12   #3
lain
Zakorzenienie

mi jazda na obcasach nie sprawia wiekszego problemu troszke gorzej mi sie jezdzi w moich japonkach na malutkich obcasach, bo przy ruszaniu cos slabo (nie wiem czemu) czuje sprzeglo i czasem mi sie dosc glosno ruszy, ale tez potrafie
prawde mowiac to lepiej mi sie jezdzi na obcasach niz np. w takich glanach, ktore sa tak duze, ze ciezko sie nimi tam manewruje i podeszwa tez dosc gruba,wiec troche gorzej czuc pedaly...
ale wlasciwie to nie ma obuwia, w ktorym nie potrafilabym pojechac
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 09:19   #4
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
mi jazda na obcasach nie sprawia wiekszego problemu troszke gorzej mi sie jezdzi w moich japonkach na malutkich obcasach, bo przy ruszaniu cos slabo (nie wiem czemu) czuje sprzeglo i czasem mi sie dosc glosno ruszy, ale tez potrafie
prawde mowiac to lepiej mi sie jezdzi na obcasach niz np. w takich glanach, ktore sa tak duze, ze ciezko sie nimi tam manewruje i podeszwa tez dosc gruba,wiec troche gorzej czuc pedaly...
ale wlasciwie to nie ma obuwia, w ktorym nie potrafilabym pojechac
Dlatego mowie, ze nie jest to kwestia potrafienia tylko raczej wygody . Tez rusze i pojade w kazdych butach, ale faktem jest że w butach na obcasie czy japonkach ruszam jak poczatkujaca kursantka, zero wprawy .

Balerinki są the best

Stary 2007-08-27, 09:29   #5
paolla
Zadomowienie

to zależy...

zależy od samochodu: gdy prowadzę terenówkę, siedzę wyżej i pedały naciskam bardziej z góry, bardziej pionowo - wtedy obcas mi nie przeszkadza (podobnie klapek - wtedy raczej nie zdarza się, żeby zahaczyć tyłem buta przy wciskaniu sprzęgła). jednak w samochodzie, w którym siedzi się bardziej płasko, obcas czasem mi przeszkadza, zahacza o dywanik (chyba, że skrzynia biegów jest automatyczna, to nie zmienia się tak często położenia stopy i można ją wygodnie ułożyć).

zależy też od obcasa - gdy prowadziłam w kozakach na słupku, było mi bardzo wygodnie, natomiast szpilki bywały problematyczne.

najbardziej nie lubię jeździć w szerokich butach - strasznie muszę wtedy uważać, żeby nie nacisnąć dwóch pedałów jednocześnie, albo nie zahaczyć od dołu o hamulec przy puszczaniu sprzęgła.

sportowe buty, płaskie sandały - to moje ulubione buty za kierownicę

/edit/ przypomniało mi się, że mój wujek - kierowca tira - dostał gdzieś za granicą mandat za jazdę w klapkach
paolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 10:10   #6
Kattie7
Wtajemniczenie

nie mam problemu z jazdą w jakimkolwiek obuwiu, dla mnie bez znaczenia czy to są 10 cm obcasy, koturny czy klapki, w każdym obuwiu jeżdzi mi się dobrze i bezproblemowo (nawet w gumowcach )
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 10:16   #7
Ines1985
Zakorzenienie

Boże, czyli to ze mną jest coś "nie tak"

Stary 2007-08-27, 11:02   #8
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Tez rusze i pojade w kazdych butach, ale faktem jest że w butach na obcasie czy japonkach ruszam jak poczatkujaca kursantka, zero wprawy .
to w takim razie zle mi sie jezdzi tylko w japonkach na obcasach. w reszcie butkow moge jezdzic bezproblemowo (tzn. nie jak poczatkujaca kursantka )

a najlepiej jezdzi mi sie w sportowych sandalach
Stary 2007-08-27, 11:15   #9
dra
Zakorzenienie

ja nie mam problemu,mogę prowadzić na obcasie lub i bez dla mnie to różnicy nie ma przynajmniej teraz,bo początki to tylko płaski,ale taraz nawet duży obcas i nie sprawiam mi problemu
Stary 2007-08-27, 12:13   #10
tootsie
Zakorzenienie

Najwygodniejsze buty do jazdy to baleriny lub adidaski
Wysokim obcasem często zaczepiam o dywanik
Ostatnio odwozilam gości z wesela, kawałek drogi więc zminiłam buty na sportowe sandałki Wygląd komiczny, wieczorowa sukienka i sandały na rzepy
Ale grunt to wygoda
Jednak nie tracę nadzieji,że kiedyś bez problemów będę prowadzić w kilkucentymetrowych szpilkach

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 15:30   #11
AniaWila
BAN stały

jezeli juz musze wybrac sie gdzies w obcasach to w samochodzie zmieniam obuwie do prowadzenia. Praktykuje to po kilku razach w obcasach Ale jezeli mialabym juz wybierac - jechac w obcasach czy japonkach, zdecydowanie wybieram to pierwsze. Mimo, ze obcas, but stabilnie trzyma sie nogi a w japonkach mam schizy, ze mi sie gdzies podegnie, podwinie, zsunie i bedzie lipa
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 17:19   #12
bzyczka1
Zakorzenienie

hihi ja do tej pory jeździłam już w klapkach, japonkach, sandałach i adidasach i bez żadnych problemów. Moja koleżanka z grupy raz włożyła buty bez obcasów i miała kolizję małą, na szczęście nic jej nie było tylko autko sie pogięło i płot skasowała ludziom.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 17:20   #13
anestet-ka
Wtajemniczenie

wolę w obcasach niż na bosaka, co mi się kiedyś zdarzyło, masakra...
w japonkach też już sie nauczyłam, tylko w glanach jeszcze się nie przyzwyczaiłam
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 18:27   #14
Angel@
Zakorzenienie

Pamiętam, że jak tylko zrobiłam prawo jazdy, to woziłam pod siedzeniem adidasy i zmieniałam za każdym razem

Dziś jeżdżę na obcasach i czym wyższe, tym jest mi wygodniej. Stawiam nogę na obcasię i naciskam na pedał z góry .

Zauważyłam też, że buty na obcasach mniej niszą się podczas jazdy samochodem. Stawiam sobię nogę na obcasie i wszystko jest ok. Natomiast gdy mam buciki na płaskich podeszwach, to opieram nogę na pięcie i po bardzo krótkim czasie nowe buciki mają poobcierane pięty

Nie za bardzo lubię jeździć w klapkach ale ujdzie w tłumie
Angel@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 08:11   #15
Biała Dama
Zakorzenienie

ja potrafię prowadzić samochód nawet w wysokich szpilkach... no problem
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-28, 09:12   #16
mysiamysia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Angel@ Pokaż wiadomość
Natomiast gdy mam buciki na płaskich podeszwach, to opieram nogę na pięcie i po bardzo krótkim czasie nowe buciki mają poobcierane pięty
Kurcze ,a ja sie zastanawialam od czego mi sie tak wytarly piety A teraz juz wszystko jasne Guma ocierala o gume wycieraczki przy tylu godzinach jazdy i niestety...

"Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę...
Pcha nas ku lepszemu...
Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..."

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349
Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam
!14 stycznia dokładka!
!odpisuj u mnie!

mysiamysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 09:32   #17
ola_108
Rozeznanie

ja do jazdy biorę tylko i wyłacznie baleriny. mam dosyc duże adidasy i mi się na pedałach nie mieszczą. a w szpilkach boję się spróbować gdzieś pojechać.
ale moja mama umie tylko i wyłącznie na szpileczkach i to bardzo wysokich. średni obcas nie wchodzi w gre. czyli cóż... sądze, że to kwestia przyzwyczajenia
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 10:11   #18
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
mam dosyc duże adidasy i mi się na pedałach nie mieszczą.
ee tam sie nie mieszcza. moj TZ z rozmiarem buta 46-47 jechal ostatnio w butach trekkingowych (duuzych) i ledwo, ale wszystko sie zmiescilo
Stary 2007-08-28, 10:18   #19
Copykat
Zakorzenienie

Ja zawsze zmieniam sandaly na obcasie na jakies cichobiegi, ewentualnie jezdze w balerinach. Poki co jestem na kursie i nie czuje sie na tyle pewnie zeby prowadzic w wyzszych butach. Zreszta podejrzewam ze instruktor nie dalby mi wejsc za kierownice w 10cm obcasach

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-28, 11:16   #20
lnatalial
Raczkowanie

Ja jeżdzę samochodem od roku i przeważnie jeżdze na obcasach ok 6-7cm. Muszę powiedzieć, że jeździ mi się bardzo dobrze, lepiej niż na płaskiej podeszwie. Stope opieram o obcas i o wiele łatwiej naciska się pedały. Mniej noga boli przy dłuższej jeździe, bo w płaskim obuwiu trzeba bardziej naciskac bo stopa jest niżej.
Jedynie nie przepadam jeździc w japonkach, bo czasem mi spadają albo się przeuwają i wtedy trzeba szybko poprawić
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 11:53   #21
Ines1985
Zakorzenienie

A mnie sie wydaje ze to nie obcas jest problemem w moim przypadku... Te buty po prostu maja zbyt sztywną i śliską podeszwę i dlatego gorzej mi się manewruje tymi pedałami... Taka jazda nie byłaby uciążliwa w trasie, ale w miescie gdzie ciagle trzeba sie zatrzymywac, zmieniac biegi itp. ten dyskomfort jest wkurzający.

Stary 2007-08-28, 13:16   #22
tygrysekak
Rozeznanie

Dla mnie żadne buty nie stanową przeszkody w czasie jazy. Pamiętam, że kiedyś miała kozaki na 10 cm platformie i też w nich jeździłam Mogę jeździć w klapkach, japonkach, 109 cm szilkach i adidasach. Najgorzej moim zdaniem jeździ się BEZ BUTÓW
tygrysekak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 18:45   #23
Kropkaa
Rozeznanie

Ja lubię prowadzić w adidasach,sandałach i kozakach ze średnim obcasem.Natomiast nie wyobrażam sobie jak narazie jadzy w japonkach.

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-08-29, 14:32   #24
Rena
Zakorzenienie

Generalnie obcasow nie lubie takze do chodzenia, wiec wiekszosc butow mam na plaskim. Japonkach lubie chodzic, prowadzic juz nie. Generalnie uwazam, ze prowadzenie w klapkach jest niebezpieczne, bo taki but jest za malo stabilny.

Najczesciej prowadze w balerinkach (pasuja do eleganckiego stroju i sa super wygodne). Jak jestem na sportowo to w pumach (maja dosc miekka podeszwe) lub w czeszkach.

Etap przebierania butow do prowadzenia mam raczej za soba (jest to niewygodne na codzien), ale oczywiscie jak wypadnie jakas okazja na szpilki, a bede musiala prowadzic, to do samego prowadzenia ubiore tenisowki.

Ogolnie buty musza byc przede wszystkim wygodne.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 15:26   #25
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

W obcasach nie chodzę, więc nie wiem , ale raz miałam okazję jechać w butach na koturnie (tak z 6 cm) i szczerze mówiąc dobrze mi się jechało A najwygodniej mi się jeździ w... japonkach... Ponad połowę tego, co zjeździłam, zrobiłam w japonkach . W adidasach wygodnie. Gorzej będzie jak zacznie się zima i wejdę w moje ukochane glany (które kompletnie do niczego mi już nie pasują, ale je uwielbiam ), które jak wiadomo mają grubą podeszwę i są masakrycznie sztywne...

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 15:37   #26
gwendolyn
Rozeznanie

Prowadzę autko od 6 lat codziennie standardowo robie 50km+ inne nadprogramowe wyjazdy i jeździłam chyba we wszystkim co się dało (nawet na boso) . Najlepiej jeździ mi się na umiarkowanym obcasie (tak samo jak chodzi mi się na umiarkowanym obcasie najlepiej - ostatnio zleciałam ze schodów na uczelnia w płaściutkich butach, a po schodam tych łaziłam milion razy na obacasach i nic. W tych samych płaskich feralnych butach wracałam ostatnio do domu jakieś 150km z wyjazu i jechało mi sie w nich koszmarnie)

Zatem jak dla mnie nie ma jak mały obcasik na którym można oprzeć piętkę w trakcie prowadzenia, chociaż ze mnie maleństwo i mam małe stopki (35 rozmiar) więc może dlatego ten obcas dlatego mi potrzebny dla komfortu jazdy?
gwendolyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 21:54   #27
szpilka_77
Zadomowienie

Ines, nie jesteś sama ja nie potrafię jeździć w szpilkach ani w klapkach...zawsze jeżdże w butach na płaskim obcasie..jak trzeba to obcasy biorę na przebranie....i przyznam szczerze, że podziwiam wszystkie panie wyskakujące zza kierownicy w szpileczkach...

szpilka_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 10:37   #28
Moniquee
Zadomowienie

GG do Moniquee

dla mnie buty nie sa problemem bo jezdze w takich jakie akuratnie zaloze.
Niemniej jednak najwygodniej jezdzi mi sie w butach na obcasach - ale rozumiem osoby ktorym to sprawia problem. Co prawda najgorzej mi sie jezdzi w japonkach ale i z tym sobie radze i jezdze jak musze i jak nie mam wyjscia. Nigdy nie przebieralam butow do jazdy i nie zamiezam tego robic.
Stary 2007-09-05, 09:22   #29
Vesubin
Przyczajenie

jedynymi butami jakimi sie nie da prowadzić samochodu to sa platformy(czy jaki sie tam kiedyś nazywały) a tak da sie jeździć w szpilkach wystarczy sie tylko przyzwyczaić,

Świniaczek<< w glanach dasz rade jest co prawda trudno wyczuc pedal ale do wszystkiego idzie przywyknąć.

a najwygodniejszymi butami do jazdy niestety sa to tylko addidasy(choć ja jeżdżę w japonkach i naboso)

ps. prawda to ze policja może nam coś zrobić jak jedziemy w szpilkach ?
Vesubin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-05, 09:27   #30
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

ja najbardziej lubię prowadzić w butach na małym obcasie jakoś wydaje mi się ze mam wtedy bliżej do pedałów i mniej mi się łydki męczą
w sportowych w ogóle nie lubię, bo zawsze mnie gdzieś uwierają
jeśli w płaskich to w balerinach ewentualnie
w wysokich obcasach próbowałam ale nie czułam się zbyt pewnie chociaż np moja mama potrafi więc myślę że to kwestia wprawy i przyzwyczajenia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości