|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
młode mamy a aborcja..
dzisiaj zaczęłam się zastanawiac .. i doszłam do takiego wniosku że:
często widząc młode mamy(wiek ok 16/ 17 lat) myślimy o nich źle, przynajmniej ja tak miałam, malował mi się obraz nierozważnej dziewczyny, ktora do konca chyba nie wie na czym polega seks.. no ale to sprawa każdego z nas.Tak to jest prawda, ale z drugiej strony podziwiam osoby ktore w tak młodym wieku nie zdecydowały się na aborcje, bo wiadomo dziecko to juz pewne obowiązki, podziwiam te dziewczyny, że potrafią ponieść konsekwencje za swoje czyny.. bo przecież najłatwiej jest usunąć. Wiadomo, życie nie będzie takie różowe, szkoła,pieniądze,co powiedzą rodzice i inni ludzie.. ale własnie doszłam do wniosku, że bardziej szanuje osoby które postanowiły urodzic swoje dzieci i w przyszłości cieszyc sie tym, że nie popełniły takiego błędu..
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: młode mamy a aborcja..
moim zdaniem błedem było w ogóle to że ktos zachodzi w ciąze w wieku 16-17 lat. Jak sie nie wie co to seks i antykoncepcja to sie nie poiwnno tego tykać....
I uwazam, że czy dziewczyna urodziła czy usunęła - to skutki tej decyzji i tak bedzie ponosic do konca zycia... A aborcja nie koniecznie musi zawsze oznaczac zyciowy błąd...takie jest moje zdanie, ale juz nie pisze nic dalej, bo sie szykuje kontrowersyjny wątek
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
dziecko to wielkie szczescie, i znam niejedną 17-nastke ktora po urodzeniu pomimo wszystkich swoich problemow docenia to szczescie. Znam tez sporo zdesperowanych 30-kilku latek ktore załuja że za młodu "nie wpadły" bo teraz zaplanowac dziecko to ponoc strasznie ciezko.
Za abnorcją jestem w konkretnych przypadkach (choroby plodu, zagrozenie zycia itd) w zadnym innym wypadku nie. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli ktos decyduje się na rozpoczęcie współzycia nie zależnie w jakim wieku to musi się z liczyc z konsekwencjami.I aborcja jak dla mnie nie jest w tym wypadku żadnym rozwiazaniem.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co.. ja tak odbiegając od tematu:
śniło mi się dziś coś dziwnego.. że zaszłam w ciąże z jakimś kuzynem, potem nosiłam bezuch 2 m-ce a był tak wielki jak po 9-ciu i juz chyba miałam zaraz rodzic. Poszłam do ubikacji i chyba jakos dmuchnęłam w pępek <hiih> i mi brzuch pękł jak balon... (?) wszystko rozprysnęło się na łazienkę a dziecka nie było w środku... Prawda ze dziwny sen? Jakis psychopatyczny hieh
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakie na przyklad choroby
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja proponuje zostawić teamt aborcja w spokoju bo każda/każdy z nas ma odmienne zdanie na ten trudny temat
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Ostatnio w moim mieście była wystawa prac które mną wstrząsnęły
dokonanie aborcji, dzieci z Afryki.. dało mi to wiele do myślenia, stąd też ten wątek odnośnie młodych matek..
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Jest taki dłuuuugi wątek o aborcji na Mamie z klasą
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chce o tym myslec bo mnie ciarki przechodzą, nigdy bym nie chciala decydowac w takich sprawach. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby kobiety-dziewczyny wiedziały jak tak naprawdę wygląda aborcja,to część z nich w życiu by się na nią nie zdecydowała.
![]() Ale oczywiście kobiety mają prawo wyboru.A kobiety,ktore zaszły w ciążę w wyniku gwałtu - przede wszystkim.
|
|
|
#13 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Co do tej wystawy - tam celowo wybierano zdjęcia bardzo rozwiniętych płodów, najbardziej szokujące. Nie zawsze tak to wygląda, szczególnie jeśli aborcję przeprowadzi się wcześnie... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
To może od razu dodajmy do regulaminu zakaz dyskusji na tematy światopoglądowe... I może jeszcze na tematy "oceniające" jakąś gwiazdę. Też nikt nikogo nie przekona a dyskusja jest przecież bleeee
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"ale własnie doszłam do wniosku, że bardziej szanuje osoby które postanowiły urodzic swoje dzieci i w przyszłości cieszyc sie tym, że nie popełniły takiego błędu.."
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Poród dziecka właściwie będąc dzieckiem wymaga odwagi...
Często musi pogodzić macierzyństwo ze szkołą, a to wcale łatwe nie jest Myślę, więc że takie dziewczyny należy podziwiać. (nie mówię o tym żeby od razu iść w ich ślady,ale czasem wziąc z nich przykład-wzieły odpowiedzialnośc za swoje czyny )
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Już się miałam nie odzywać, bo swoje poglądy na temat wyraziłam już jasno w jednym czy dwóch wątkach na Wizażu, ale chciałabym dodać swoje trzy grosze. Po pierwsze, urodzenie dziecka w wieku lat 17-tu nie oznacza automatycznie, że dziewczyna zrezygnowała z aborcji. Mogła po prostu nie mieć na nią pieniędzy, gdyż jest to zabieg kosztowny, lub ulec presji rodziny. Napisałaś Jennefer, że potem się cieszą, że nie usunęły - ja bym nie była tego pewna. Żadna z nas nie siedzi w głowie takiej dziewczyny i nie wiemy czy tak naprawdę rzeczywiście się cieszy, że nie usunęła, bo moźe być wręcz odwrotnie (i jest częściej, niż zwykło się o tym mówić). Dziecko poza miłością potrzebuje także wielu rzeczy, które niestety trzeba kupować za pieniądze. Pieniądze te najczęściej dają dziadkowie dziecka, więc odpowiedzialność spada automatycznie na większą liczbę ludzi.
Teraz proszę o zastanowienie się nad następującą historią: młoda kobieta, robiąca oszałamiającą karierę, zachodzi w ciążę. Praca jest dla niej wszystkim. Pod naciskiem męża i rodziny decyduje się na urodzenie dziecka. Przez całą ciążę chodzi wściekła, że podjęła taką decyzję. Dba o siebie tylko na tyle, żeby się jej nie czepiano. Tempo pracy zwalnia w stopniu minimalnym (czasem wychodzi z pracy przed 22:00). Dzieckiem zajmować się nie ma zamiaru i głosi to wszem i wobec. Zatrudnia pomoc do dziecka na dzień i na noc, żeby nie musieć wstawać, jak będzie płakało. Dziecko określa mianem "badziewie". Pytanie do tych, dla których świat jest czarno-biały: czy z punktu widzenia tej kobiety i tego dziecka (to przede wszystkim) należy się cieszyć, że przyjdzie ono na świat? Czy uważacie, że będzie ono szczęśliwe? Czy ona będzie szczęśliwa? Niestety każda antykoncepcja może zawieść... |
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem urodzenie dziecka może też być po prostu mało odpowiedzialne, gdy młoda matka całkowicie nie zastanawia się nad tym jak będzie je utrzymywać i wychowywać, chce "zwalić" ten ciężar na inne osoby, gdy naprawdę nie ma warunków do wychowania i utrzymywania dziecka ale traktuje to beztrosko i nie myśli o przyszłości potomka. Zajście w ciążę i decyzja o urodzeniu wcale nie musi oznaczać "wydoroślenia", jest multum młodych matek, które dalej są nieodpowiedzialne, lekkomyślne - a czasem po prostu głupie. Uważam, że czasem i decyzja o aborcji jest aktem odwagi i dowodzi odpowiedzialności młodej kobiety. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Ajj.. chyba nie zostałam do końca zrozumiana
![]() otóż chodzi mi o to że człowiek będąc choć trochę wrażliwym w przyszłości zacznie o tym myśleć, jak teraz wyglądałoby jego dziecko,kim by było, co by osiągnęło.. Matka która nazywa dziecko "bardziewiem" nie jest matką..mylimy pojęcia Nie namawiam nikogo żeby dzielił moją teorię, założyłam wątek po co by dowiedzieć się, jakie są wasze odczucia odnośnie tego co się obecnie dzieje ![]() Rozumiem to, że czasam zdarzają sie "wpadki" jednak trzeba wcześniej o tym pomyśleć i nie dopuścic do takiej sytuacji jeśli ktoś nie myśli o dzieciach, bo nie mamy prawa pozbawiac nikogo życia.. Obecnie uważam za największe szczęscie to, że sie urodziłam i mam możliwość poznania świata i spróbowania niektórych rzeczy..
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
chodzi mi jeszcze o postrzeganie młodych matek w społeczeństwie..
szczególnie starsze osoby wypowiadają sie niezbyt pozytywnie o młodych matkach.. uważam że nie powinno sie rzucać zgryźliwych komentarzy w ich stronę jak sie to często spotyka..pozdrawiam
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I nie do końca rozumiem to, co napisałaś - uważasz, że jezeli ktos nie chce mieć dzieci (w ogóle) bądź też z różnych względów nie powinien/nie może ich mieć w ogóle nie powinien przez całe życie uprawiać seksu...? Czy powinien poddać się sterylizacji?
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakich czas temu był na Wizażu taki wątek:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=m%B3odych Daje do myślenia jak rzadko który, na temat tego, jakie to szczęśliwe są młode mamy i ich dzieci. Jennifer, wiem o co Ci chodzi. Pewnie, że najlepiej by było, gdyby wszystkie dzieci rodziły się chciane i w odpowiednim czasie. Niestety nie zawsze tak jest. Swoim postem chciałam Wam jedynie uświadomić, że jest na świecie rzesza kobiet i to w różnym wieku i sytuacji życiowo-finansowej, dla których urodzenie dziecka nie jest żadnym szczęściem. Których życie nie przewartościowuje się z tego powodu. Które dzieci mieć po prostu nie chcą. Nie nadają się do tego, uznają inne formy spełniania się w życiu. Nie wszystkie mają odwagę przyznać się do tego przed sobą, przed otoczeniem. Innym przytrafia się wpadka. Słyszymy często budujące historyjki o tym, jak to taka kobieta nagle zmienia się i staje się zupełnie inną osobą, dla której najważniejsze jest dziecko i jego szczęście. Zbyt rzadko mówimy o takich, dla których taki cud nie następuje. Urodzenie dziecka nie dla każdego musi być szczęściem - dla jednych jest, a dla innych wprost przeciwnie. |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Strasznie drażliwy to dla mnie temat i mam tu już swoje wyrobione zdanie, dlatego, ponieważ nie chcę się z nikim kłócić, powiem tylko, że zgadzam się z nan, a ta historia, którą opisała baaardzo do mnie przemawia, bo obawiam się że tak właśnie traktowałabym swoje niechciane dziecko. No po prostu nie znoszę dzieci i nic na to nie poradzę, dziecko rozwaliłoby mi wszystkie plany i marzenia. Chciałabym zarabiać więcej pieniędzy po to, by wydać je na swoje potrzeby i plany, których wcześniej nie mogłam zrealizować, a nie na dziecko. Nie planuję więc zachodzić w ciąże, zabezpieczam się najlepiej jak można, ale zawsze jest ten ułamek procenta ryzyka i nie zamierzam z tego powodu w ogóle rezygnować z seksu.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#26 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam właśnie przypadek kobiety, która była w momencie robienia doktoratu z matematyki, pracując jednocześnie na uczelni... Wiadomo, że potrzeba dużo czasu na tego typu zajęcia. Zaszła w ciążę, bo wszyscy ją "naciskali, chcieli" mieć wnuczka/ę, -mama, mąż, teściowa... Od razu i powiedziała co mysli, że owszem dziecko się urodzi, ale ona nie dołoży zadych starań do jego wychowania, bo ma swoją karierę, ropoczęłą doktorat, nie będzie zmieniac swoich życiowych planów z powodu dziecka. Dziecko - 7 Karolinę wychowują w sumie jej rodzice... Z małymi przerwami. ONA zabiera siebie i męża jedzie na wczasy-bez dziecka. Dziewczynkę wszędzie jeździ, bywa z dziadkami. Kiedyś ta Mała zapytała ze smutkiem w głosie swoją babcię: "babciu, mama to mnie chyba nie kocha? "Jak myslicie co babcia zaczęła mówić małej Karolinie? ![]() Dodam tylko, że ona nie była nastolatką i jest dość zamożną osobą.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)