![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Psy
Cześć.
![]() Wiem, że to może nie odpowiednie forum na taki temat ale na WiZOOż rzadko kto zagląda, a ja potrzebuję wielu wypowiedzi. Mianowicie, chcę kupić psa, wybrałam już rasę - doberman. Oczywiście to na razie tylko przymiarki, bo mało o nim wiem. Dlatego postanowiłam się tutaj zapytać, czy któraś z Was ma przyjaciela tej rasy , a jeśli tak, to byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wyraził opinię na temat jego zachowania i mentalności. Oczywiście wszystkie komentarze, propozycje innych ras - mile widziane, to bardzo by mi pomogło. Pozdrawiam i dziękuję. ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Psy
A czy to będzie Twój pierwszy pies??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie pierwszy, już wiele psów 'wychowywałam' ale razem z rodzicami, to były kundle, a teraz chcę rasowego i to ja mam ponosić za niego pełną odpowiedzialność.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja osobiście nie miałam tej rasy, ale miał ją mój dziadek. Jest to pies znany jako pies jednego pana, ma swój charakter, trzeba mocnej ręki do jego prowadzenia, napewno nie można go rozpuścić czyli jednym słowem jest to jedna z trudniejszych ras do wychowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Trudno określić, może dlatego, że pasuje trochę do mojego charakteru ; bojowy, stanowczy, przywiązany, aktywny ale boję się, że nie podołam, więc pytam tutaj.
A Twój dziadek hodował je na wsi, czy w mieście ' w bloku?
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Doberman wbrew sterotypom, wcale nie jest agresywny z natury, w przeciwienstwie do pitbuli czy rotweilerow. Specjalista nie jestem, ale kolega mial suke dobermana, ktora byla jak cielak
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mój dziadek miał go w bloku, w 3 pokojowym mieszkaniu. jeśli masz mocny charakter i czujesz ze dasz rade to myślę ze możesz spróbować. Wiesz do psów obronnych ogólnie przylgnęła zła łatka, że są niebezpieczne ale wg mnie wsyztsko zależy od wychowania. Nawet z małego kundelka można zrobic małego zabójce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja decyduję się na psa, więc boję się , że może stać się najgorsze. Rayka , no własnie jest problem, bo raz jestem na wsi raz w mieście, ciekawe, czy by się przyzwyczaił ![]() A rottweiler, szczerze to boję się samego jego wyglądu ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Kropeczko mówię Ci wszystko zależy do wychowania, mój wujek miał rottweilera i bestia była taka posłuszna że cos pięknego, zaś doberman mojego dziadka był bardzo agresywny aż w końcu dziadek musiał go oddac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że wyżej przez Ciebie wymienione psy z rodowodem nie byłyby na moją kieszeń, nie oszukujmy się
![]() Muszę chyba jeszcze dużo poczytać opinii na temat tego psa ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Oj przepraszam nie wiedziałam że psa z rodowodem szukasz, moja wina
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie bierzcie dobermana do mieszkania w bloku, to za duzy pies...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie koniecznie musi być z rodowodem, ale kiedy go ma to jest pewność, że szczeniak nie jest świrusem a jego matka nie była wychowywana przez pseudohodowce, któremu tylko zależy na rozmnażaniu zwierząt i zysku.
Miło by było, gdybym trafiła na osobę, która ma sa bez rodowodu, ale wychowywanego w przyzwoitych warunkach. ![]() Rottweiler ma takie strraszne zęby ![]() Wyrak , zdaję sobie z teo sprawę i dlatego się pytam o wszelkie info. Mamy domek na wsi, więc tam spędzam większość czasu i opcja mieszkania na wsi byłaby chyba optymalna dla dobermana? Oczywiście zapewniałabym mu kilka godzin spacerów dziennie. ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
No w tym masz racje, ciężko znaleźć odpowiedzialnego hodowce ale są wyjątki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiałam się, czy nie wziąć nawet jakiegoś ze schroniska.
Podobno psy stamtąd, choć trochę się boją, ale za opiekę odpłacają się całym sercem
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Hmm to jest naprawde wielki gest wziąć pieska ze schroniska ale również jest to ciężka praca związana z jego wychowaniem i przyzwyczajeniem do naszej osoby i otoczenia. Niewiadomo kto takiego psa wychowywał,a nie daj Boże pies będzie chodził przestraszony cały czas aż w końcu nas zaatakuje w strachu bądź kogoś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No i boję się, że jestem za mało odpowiedzialna na takiego 'czyjegoś' psa.
Jednak chyba lepiej wychować po swojemu. Muszę jeszcze dużo rzeczy przemyśleć. Nie wiedziałam, że wybór psa jest taki trudny ..
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
W końcu wybierasz sobie towarzysza na kilka-kilkanaście lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No ta, sądziłam, że to takie łatwe, ale im więcej o tym myślę , tym więcej wątpliwości
![]()
![]() |
#20 |
Killing me softly
|
(EDIT: Sorry, wkleiłam linka na innym wątku niż zamierzałam :P)
Nienawidzę nieoświeconego tłumu i unikam go. Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2008-09-03 o 22:24 Powód: Pomyłka, nie karzcie ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Hehee... no to już. Mieliśmy kiedyś 2 dobermany, sukę i samca...Sprawa miała się tak:
suka- była straszna, nieufna i ciągle szczerzyła tylko kły... zawsze szła za tobą parę kroków z tyłu i robiła takie wrażenie, że nigdy nie wiedziałaś czy z całym tyłkiem do domu dojdziesz... Jak urodziła szczeniaczki, to się dopiero zaczęło.. jedzenie do kojca na kiju od miotły jej wsuwaliśmy bo chyba by zagryzła.. samiec- drugiej takiej ciapy nie znajdziesz.. potulny, spolegliwy, taki prawdziwy pies kanapowy... przychodził, łasił się..a tej suki to się tak bał biedak... śmieszny to był duet, nie da się ukryć. Jak zależy Ci na piesku do głaskania to ten samiec co mieliśmy byłby jak ulał, a jak zależy Ci na psie obronnym, to suka.. Moje obserwacje poczynione na 2 totalnie innych pod względem charakteru psach przyniosły jednak jeden wspólny punkt: wg. dobermany to wyjątkowo głupie psy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=rasowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli miałabym kupować szczeniaka od mojego sąsiada to mam pewność, jak była traktowana jego matka itd. Miałaś w tym doświadczenie? ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nawet byl wątek o dobermanach, wiec po co zakladasz drugi i to w złym miejscu jeszcze? nawet nie sprawdzilas przedtem czy taki temat byl http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=137647 malo wypowiedzi jest, ale moze rozklecisz ten watek i dziewczyny co maja tego psa odpowiedza Ci na pytania. na wstepie powiem ze jak juz zdecydujesz sie na psa to kup z rodowodem od prawdziwego hodowcy, nie od pseudo, naprawde dobrze radze ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Hej. Uważam ,ze dobermany to fajne psy, ale błagam nie rób mu krzywdy obcinając uszy i ogon
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;8879389]
Również uważam, że to bzdura. Mam dwa psy w bloku, obie rasy niemałe. I żyją, mają się dobrze. Ważne jest, żeby pies miał zapewnioną dostateczną ilość ruchu, wielkość mieszkania nie ma nic do rzeczy. [/QUOTE] A uwazajcie. Ja uwazam, ze to krzywdzenie psa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Wszyscy mi tak mowili jak przywiozlam do 40mkw hasiora gdy w domu byl juz kundelek i kocur
![]() Pies sprawia wrazenie najszczesliwszej istoty pod sloncem, sprawia wrazenie, bo nigdy niewiadomo co w jego lbie siedzi, ale watpie aby chcial mnie zamordowac ![]() Czy wedlug Ciebie niekrzywdzacym jest dla psa to zeby sobie biegal caly czas samopas nawet po pieknym i duzym ogrodzie? Wedlug mnie to jest krzywda, bo zawsze z tego cacy ogrodu: 1) moga Ci UKRASC PSA 2) moze Ci pies UCIEC Znam osoby ktore maja duzego pieska, cacy ogrod, ale za cholere pies nie wie co to spacer. On tak sobie lata po ogrodku, siusia, kupka... chyba za ruchomego krasnala ogrodowego robi. A moze Ty zwolennik lancucha jestes, co? Aby nie odchodzic od temu watku: Ni cholery nie znam sie na rasie, ale: 1) znajdz hodowle z ktorej psiak by Ci odpowiadal 2) umow sie z hodowca ![]() Odpowiedzialny i porzadny hodowca pomoze Ci sie zapoznac z rasa, nie wazne ze np. teraz nie ma szczeniakow, ale chyba na wymarzonego pupila mozesz poczekac?
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moja psinka ( cocker spaniel ) tez ma padaczkę, niestety ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.