![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
grożenie sądem POMOCY
WITAM
ZAKUPILAM NA ALLEGRO PRZEDMIOT- ZA 170ZŁ ODSTAŁAM GO SZYBKO. Po otworzeniu paczki okazało sie że przedmiot jest niezgodny z opisem. skontaktowałam sie ze sprzedawca zrobiłam zdjecia i wysłałam. Przeprosin nie otrzymałam kazali odesłac kurtke i obiecali niezwłocznie wysłać odpowiednią. Wysłałam tego samego dnia priorytetem bo zalezało mi na czasie.Dziwnym trafem paczka do nich nie docierała. Więc pisałam i dzwoniłam po pocztach by składac reklamacje za namowa sprzedawcy. Na poczcie okazało sie że przesyłak została im dostarczona. Napisałam więc że msuieli dostac moja paczkę a oni kłamali że nie ma jej:/ Potem byłam nachalna i pisałam w tej sprawie dośc długo. Z tego powodu zagrozili mi że rozpatrza te sprawe jako reklamacje i wyślą ja po 14 dniach ( te właściwą) od otrzymania paczki- nadal upierali sie że jej niema:/ potem dostałam maila że wyślą ją po 50dniach:/. Dodam że nie dostawałam żadnych informacji w mailach zwrotnych tylko porady że mam się leczyć i iśc na spacer to mi przejdzie i że zachwouje się jakby w paczce był skarb bo dzwonie po pocztach:/ Dzis wystawiłam negatywny komentarz o treści że odradzam że pracownik kłamał i groził mi że kurtka przyszła niezgodna z opisem i ze musiałam ją odsyłac i że sprzedawca nawet za ten fakt nie przeprosił po 15 minutach dostałam maila o treści: ZA celowe wprowadzanie w blad - za wystawienie komentarza niezgodnego z rzeczywistosci Informuje ze w zwiazku z ta sytuacja wnajblizszym czasie zlozymy pozew do sadu i bedziemy domagac sie odszkodowania w wysokosci 30000zl w przypadku zmniejszenia obrotow na tym nicku Na adres domowy zostaniecie Panstwo oficjalnie zgodnie z prawem poinformowani o naszych dzialaniach Nasze dzialanie ma na celu wykluczenie roznego rodzaju naduzyc i jest piorytetem Otrzymaja tez Panstwo komentarz NEGATYWNY oraz czarna liste na wszystkich nickach i przekazemy dane jako klient nierzetelny do stowarzyszenia sprzedawcow allegro Oczywiscie przed oczekuje kompletnych wyjasnien zastanawiamy sie tez o mozliwosci zlozenia doniesienia z Art. 212. § 2 § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Nastepnie zamierzam dochodzic odszkodowania za ewentualnie poniesione straty na skutek wystawionego komentarza Poza powyzszym zgloszone bedzie Pani konto do URZEDU SKARBOWEGO odpowiedniego do miejsca zamieszkania Prowadzi Pani zorganizowana sprzedaz na allegro bez wymaganych uprawnien Brak zarejestrowanej DG Brak oplacania podatkow od dochodu dodam że sprzedaję na allegro swoje własne uzywane rzeczy- ciuchy, rzeczy po synku itd. czy miałyście podobną sytuacje i czy rzeczywiście grozi mi sprawa w sądzie?? pomóżcie KURTKA przyszła ,zgodna z opisem ale za przebieg transakcji i to w jaki sposób mnie potraktowano wystawiłam komentarza negatywnego i za to straszą mnie sądem iUS. : / Dziękuje za odpowiedzi trochę mnie pocieszyliście zamierzam tez udac sie do rzecznika praw konsumeta aha a kontrahent to firma nie odoba prywatna. Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-02-05 o 14:36 Powód: odtworzenie zniszczonej wiadomości |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: grożenie sądem POMOCY
Ok, zaznaczam, że nie jestem jakoś super w temacie i piszę tu swoje przypusczenia.
Sądzę, że tylko Cię straszą, ale nie znam się na tym. A ta sprawa z kurtką się w końcu rozwiązała? Zwrócono Ci pieniądze lub wymieniono towar? Odsprzedaż używanych rzeczy nie podlega chyba opodatkowaniu, o ile nie uzyskujesz określonych dochodów w ciągu roku.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Hahaha smieszne, normalnie palant i burak jakis . Nie przejmuj sie tym, nikt Cie nie pozwie do sądu za wystawienie negatywnego komentarza ( do tego zasluzonego) za to Ty mozesz podac ich za kradziez 170 zl ( chyba ze Ci pieniadze zwrocili, nie doczytalam) .
Nawet jak sprawa wyladuje w sadzie to zaden sędzia nie wezmie tego na powaznie. Normalnie zenujace jest zachowanie tego czlowieka. Podasz nik zebysmy mogly go unikac?? Co do zgloszenia Twojej niby niezarejestrowanej dzialalnosci. ![]() Jeżeli rzeczywiście sprzedajesz używane rzeczy po sobie i synku to nie masz sie co martwic. Taka sprzedaz jest dozwolona i nie wymagane jest zalozenie dzialalnosci, facet albo Cie straszy albo jest po prostu imbecylem. Aha, jezeli on wpisze Cie na jakas czarna liste to ty mozesz mu zalozyc sprawe o pomowienie i celowe wprowadzenie w błąd. Na początek zglos sprawe do Allegro.
„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”. Al Pacino, "Zapach kobiety" http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie. Edytowane przez Lea_ Czas edycji: 2011-02-03 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
groźby - jedna wielka bzdura. pozew do sądu za negatywa? zgłoszenie do US?
Za to Ty możesz zgłosić na Policję kradzież 170 zł. Myslałam o zgłoszeniu groźby ale raczej jeszcze to pod groźbę bezprawną nie podpada. Szkoda że nie wiemy, czy jest to człowiek z działalnością gospodarczą czy osoba prywatna. Jeżeli to był przedsiębiotca a aukcja na "kup teraz" a nie licytowana to można w ciągu 10 dni odstapić od umowy bez podania przyczyn. Jeżeli osoba prywatna to maja zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego o rękojmi za wady fizyczne. Nie daj się zastraszyć. Napisz że masz potwierdzenie nadania przesyłki i żeby Ci zwrócili 170 zł, bo inaczej to Ty zakladasz sprawę o kradzież - albo lepiej po prostu zgłoś na Policję od razu, bo powiadamiając ich o tym dasz czas żeby się "zwinęli". Zachowaj wszystkie maile, przydadzą się jako dowody w sprawie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Co za palant
![]() Jesli wciąż nie zwrócił Ci pieniędzy za kurtkę napisz mu, ze zgłaszasz sprawę na policję, a co do jego straszenia - zycz mu powodzenia, przyda się biedakowi. Aaa i zgłoś sprawę Allegro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A oni mają firmę, tak? I oryginalne rzeczy sprzedają? Można zwracać towar? Nie ma na nich haka?
Zresztą to mała różnica, bo jak mogą podać do sądu za komentarz. Swoje rzeczy można sprzedawać, ale jeśli jest to regularna sprzedaż, to też trzeba płacić. Ale tym bym się za bardzo nie przejmowała. Co z tym 170 zł? Jak nie masz towaru ani pieniędzy, to zgłoś sprawę na policję.
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja na pewno zaczęłabym od zgłoszenia sprawy do Allegro. Potem zadzwoniłabym do rzecznika praw konsumenta w Twoim mieście. Ja czasem korzystałam z rad rzecznika praw konsumenta i zawsze były pomocne.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Co za oszuści!
Absolutnie nie daj się zastraszyć i nie denerwuj się ich groźbami. A ja jakby co - poproszę na priv nick tej osoby. Będę unikać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja również poproszę nick na priv, aby w razie czego oszczędzić sobie nerwów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Rowniez bym prosila o nick allegro na PW
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Raz piszesz, że kurtka przyszła niezgodna z opisem, potem że jednak zgodna z opisem
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałaś z powrotem te 170 zł? Zgłoś sprawę allegro, jeśli nie dostałaś pieniędzy idź na policję. Groźbami się nie przejmuj.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tzn sie? Nie odesłali kasy? Ja bym napisała, ze kieruje sprawe do allegro i na policje jesli w ciagu 3 dni od daty tego pisma nie dostane potwierdzenia wpłaty> Dołaczyłabym skan wysyłki za posrednictwem poczty, oraz jakis dowód, ze przesyłka dostarczona. Przeciez to wyłudzenie. Ja bym sie nie wahała, zgłosiłabym sprawe na policje, do allegro i domagała sie zwrotu pieniedzy- albo od oszusta, albo z POK allegro. Komentarzem sie nie przejmuj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Szara Eminencja
|
30 000 zł
![]() ![]() Ewidentnie próbuje Cie zastraszyć i pokierować do tego żebyście ten komenatarz negatywny unieważnili ( no bo przecież grozi Ci grzywną w wysokości 30 000 zł ![]() Nie daj się. Szkoda, że ludzie unikają wystawiania komenatarzy adekwatnych do transakcji, a później ktoś patrzy 100 % pozytywów. Kupuje! A później szok, że przedmiotu nie ma 3 miesiące. Bo ktoś się bał komenatarza zwrotnego ![]() Wracając do meritum miałaś prawo wystawić taki komenatarz za przebieg transakcji. Możesz mu odpisać, że czekasz na pozew bo jesteś prawnikiem, a rzeczy które sprzedajesz na allegro są używane i posiadasz je już ponad pół roku. Również prosiłąbym o nicka na PW. Dodam sobie od razu na czarną liste |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja również proszę o nick, żeby nie trafić czasem na takiego oszusta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Również prosiłabym o jego nick na PW, nie chciałabym na niego trafić.
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ja również
![]() Zachowanie sprzedawcy zenujące, widać, ze chcę Cię zastraszyc. Otrzymalas zwrot 170 zł ? Pewnie nie. Wobec powyzszego załoz spor na allegro, ze domagasz sie zwrotu pieniedzy od sprzedawcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
No przecież zacytowałaś całego posta, a na jego końcu jest dopisek, że w końcu otrzymała właściwy towar po czym wystawiła negatywa za niezadowalający ją przebieg transakcji. Za co mają jej oddawać pieniądze ?
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-02-03 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Zgłoś sprawę na allegro, ty dopełniłaś wszystkich obowiązków kupującego, a sprzedawca straszy cię sądem. Przedstaw sprawę na allegro, wyślij kopie maili i dowodów wpłaty.
I jeszcze chciałam dodać, że sprzedający nic ci nie może zrobić, straszy cię nie wiem po co...
![]() ![]() Edytowane przez Nektaryna Czas edycji: 2011-02-03 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z drugiej strony zamówie coś u tego dupka i ja go postrasze że za zastraszanie również jest odpowiednia grzywna ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Teraz tak pomyślałam bo coś wolno dziś myślę i wyszło mi że sprzedający chce cię zastraszyć bo chce unieważnienia tego komentarza (jest taka opcja na allegro jak dwie strony się zgodzą na to).
Zgłaszaj sprawę na allegro szybciutko nikt nie ma prawa tak ci grozić. http://allegro.pl/contact/contact.php I tu też szukaj pomocy http://allegro.pl/services/ Te dane to na PW sobie wysyłajcie.
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja bym wystawila neutrala za obsługę a grożenie można zgłosic na policję .
Zreszta nie dyskutowałabym z tym sprzedawcą -pieniaczem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Nie wydaje mi sie aby takie zachowanie sprzedawcy można ocenic komentarzem neutralnym jak juz ktoś wcześniej słusznie zauważył przez nieprawidłowo dostosowane komentarze inni przechodzą takie piekiełko jak ja.A oni straszą sądem i pozbywają sie w ten sposób pewnie większoci komentarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
mozesz mi podac jego nick? albo ktoras z dziewczyn,ktora juz dostala
![]() juz 2 raz widze bzdure o podawaniu do sadu za komentarz ^^ jesli nazywa sie kogos zlodziejem to ok. Ale w takim przypadku jak twoj ![]()
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2011-02-03 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja tez poprosze nicka na prv
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:29.