|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Francuskie musicale - znacie, lubicie?
Hej!
Moja fascynacja musicalami francuskimi rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo ok. 1,5 roku temu. Zaczęła się od, chyba najbardziej znanego, 'Notre Dame de Paris' z boskim Garou jako dzwonnikiem Quasimodo, Heleną Segarą w roli pięknej Cyganki Esmeraldy, Danielem Lavoie jako archidiakonem paryskiej Katedry Notre-Dame Frollo, Patrickiem Fiori w roli kapitana królewskich łuczników Phoebusa, Luckiem Mervilem w roli przybranego ojca Esmeraldy Clopinem, Bruno Pelletierem jako poetą Gringoire i młodziutką Julią Zenatti w roli ukochanej Phoebusa, bogatej dziewczyny Fleur-de-Lys. Jest to jedno z piękniejszych widowisk jako zdarzyło mi się obejrzeć - muzyka, głosy, scenografia, choreografia - wszystko jest perfekcyjnie dopracowane. Piosenki takie jak 'Belle', 'Danse mon Esmeralda', 'Lune', 'Bohemienne' czy 'Dechire' zapadają w pamięci do końca życia. i jeszcze ten boski język ![]() Kolejnym musicalem był' Le Roi Soleil' opowiadający historię życia i miłości Króla Słońce - Ludwika XIV. W tytułowej roli Króla Słońce przystojny Emmanuel 'Manu' Moire. Opowiadając o aktorach aż głupio byłoby nie wspomnieć o charyzmatycznej postaci Monsieura, brata samego króla, w którą to postać wcielił się przeuroczy (ten śmiech ![]() 'Le Roi Soleil' zachwyca rozmachem, przepychem bijącym z każdego zakamarka sceny, przepięknymi piosenkami i kostiumami jak również tańcem, który co chwilkę zaskakuje. Innymi, o których warto wspomnieć są chociażby: - 'Romeo et Juliette' - 'Le petit prince' - 'Don Juan' - 'Le dix commandements' - 'Les Enfants du Soleil' - 'Les Demoiselles de Rochefort' - 'Les Mille et Une Vies d'Ali Baba' - 'Gladiateur' - 'Autant en Emporte le Vent' Wracając do pytania: lubicie, znacie, cenicie, co myślicie ![]() ![]()
Be happy for this moment. Edytowane przez Veris Czas edycji: 2007-08-18 o 13:01 Powód: Poprawka:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Francuskie musicale - znacie, lubicie?
Polecam 8 Kobiet - świetna fabuła, a muzyka znakomita, majstersztyk, ze tak powiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
8 kobiet tez mi się bardzo podobało ale nie tylko musicale filmy francuskie również bardzo lubie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Zamierzam, już na dniach (jak tylko się ściągnie
![]() Widział, słyszał kto coś ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Puk puk
![]() ![]() Up up up!
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dla zainteresowanych (czyli jak na razie tylko dla mnie
![]() Przepiękna piosenka Belle śpiewana przez Garou (Quasimodo), Daniela Lavoie (Frollo) i Patricka Fiori (Phoebus) - każdy z nich na swój sposób kocha piękna Cygankę..tylko jeden miał szansę zdobyć jej serce, ale to zaprzepaścił. http://www.youtube.com/watch?v=aBXeXBpTVOk Liberes kolejna piosenka, która chwyta za serce - dodatkowo na filmiku widać ogrom przedsięwzięcia jakim jest Notre Dame de Paris (Teatrze Muzyczny w Gdyni, na co czekasz?). Śpiewają: Garou (Quasimodo), Bruno Pelletier (Gringore), Helene Segara (Esmeralda), Luck Marvil (Clopin). http://www.youtube.com/watch?v=Geg1v...elated&search= Mam nadzieję, że się Wam spodoba (jeśli ktokolwiek będzie miał chęć chociaż linki przejrzeć ![]() Buuuźka!
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
no dobra wpiszę się że lubię czasem pooglądać musical choć nie mam za często okazji ... za mała miejscowośc na tego typu rozrywkę ;P
Co do francuskich to się nie znam ale jednym z moich ulubionych jest "Koty" kurcze coś poprostu fantastycznego ... i muzyka i aktorzy ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam piosenki z musicalu "Le Roi Soleil". Śpiewa tam między innymi Emmanuel Moire
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Takze jestem zafascynowana musicalem Notre Dame de Paris ![]() ![]() Poza "Belle" to nie znam innych piosenek z tytułu, miło ze napisałaś tytuły niektórych teraz będe dochodzić które to piosenka ![]() A moja przygoda z tym musicalem zaczeła się od tego ze oboje z Tz uwielbiamy piosenki Garou no i tak z zasłyszanych informacji, że dzieki temu spektaklowi Garou stał się popularny i od tego momentu zaczeła się jego kariera, postanowiłam sciągnąć ten musical ![]() Innych francuskich musicali nie oglądałam.
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Właśnie obejrzałam na www.youtube.com piosenki z musicalu"Notre Dame de Paris". Bardzo mi sie podobają, chociaż jednak "Le Roi Soleil" jest mi bliższy sercu. Niestety nie jest dostępny w Polsce. Piosenek można posłuchać na you tube
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co nie zmienia faktu, że pozostała część ekipy dorównuje mu pod względem talentu - idealnym przykładem możliwości wokalnych przykładowo Bruno Pelletiera są piosenki takie jak 'Lune' (cudo!) czy ww 'Liberes'. Natalie - ściągnij sobie 'Le Roi Soleil' - jest na torrentach! Nie ukrywam, że ciekawa jestem Twojej opinii (bo po Notre Francuzom naprawdę trudno było stworzyć coś choć w minimalnym stopniu dorównującego ![]() Cytat:
![]() ![]() Ok, koniec wywodu, zmykam sprzątać ![]() Buźka, V.
Be happy for this moment. Edytowane przez Veris Czas edycji: 2007-11-17 o 09:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Le Roi Soleil - z wielka chęcią bym obejrzała ten musical. Mimo ze nie znam francuskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
z wielka checia obejrzalabym ten musical. wiecie moze gdzie moge go dostac?
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich zakochanych w musicalach
![]() Dla mnie właściwie przygoda z nimi zaczęła się dość niedawno - i tak wyszło, że zaczęłam od francuskich ![]() Teraz chcę się zabrać za "Le Roi Soleil" głównie ze względu na Emmanuela ![]() Posłuchałam już sobie fragmentów na you tube i wiem, że na pewno też mi się spodoba. Mam tylko pytanie, o czym tak dokładniej ten musical jest? Nigdzie na ten temat nie ma żadnych informacji, chyba, że ja szukać nie umiem:/ do Wadercia: ja musical ściągam z eMule, więc Ty też tam zerknij ![]() Mam tylko nadzieję, ze z napisami nie będzie problemu, bo francuski to dla mnie zupełnie obcy język... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.