Francuskie musicale - znacie, lubicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-18, 13:00   #1
Veris
Zadomowienie

Francuskie musicale - znacie, lubicie?

Hej!

Moja fascynacja musicalami francuskimi rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo ok. 1,5 roku temu. Zaczęła się od, chyba najbardziej znanego, 'Notre Dame de Paris' z boskim Garou jako dzwonnikiem Quasimodo, Heleną Segarą w roli pięknej Cyganki Esmeraldy, Danielem Lavoie jako archidiakonem paryskiej Katedry Notre-Dame Frollo, Patrickiem Fiori w roli kapitana królewskich łuczników Phoebusa, Luckiem Mervilem w roli przybranego ojca Esmeraldy Clopinem, Bruno Pelletierem jako poetą Gringoire i młodziutką Julią Zenatti w roli ukochanej Phoebusa, bogatej dziewczyny Fleur-de-Lys. Jest to jedno z piękniejszych widowisk jako zdarzyło mi się obejrzeć - muzyka, głosy, scenografia, choreografia - wszystko jest perfekcyjnie dopracowane. Piosenki takie jak 'Belle', 'Danse mon Esmeralda', 'Lune', 'Bohemienne' czy 'Dechire' zapadają w pamięci do końca życia. i jeszcze ten boski język!

Kolejnym musicalem był' Le Roi Soleil' opowiadający historię życia i miłości Króla Słońce - Ludwika XIV. W tytułowej roli Króla Słońce przystojny Emmanuel 'Manu' Moire. Opowiadając o aktorach aż głupio byłoby nie wspomnieć o charyzmatycznej postaci Monsieura, brata samego króla, w którą to postać wcielił się przeuroczy (ten śmiech) Christophe Mae, tworząc postać po każdym względem wyjątkową.
'Le Roi Soleil' zachwyca rozmachem, przepychem bijącym z każdego zakamarka sceny, przepięknymi piosenkami i kostiumami jak również tańcem, który co chwilkę zaskakuje.

Innymi, o których warto wspomnieć są chociażby:

- 'Romeo et Juliette'
- 'Le petit prince'
- 'Don Juan'
- 'Le dix commandements'
- 'Les Enfants du Soleil'
- 'Les Demoiselles de Rochefort'
- 'Les Mille et Une Vies d'Ali Baba'
- 'Gladiateur'
- 'Autant en Emporte le Vent'

Wracając do pytania: lubicie, znacie, cenicie, co myślicie? Z chęcią porozmawiałabym na ten temat.

This moment is your LIFE!

Edytowane przez Veris
Czas edycji: 2007-08-18 o 13:01 Powód: Poprawka:)
Veris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 21:33   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Francuskie musicale - znacie, lubicie?

Polecam 8 Kobiet - świetna fabuła, a muzyka znakomita, majstersztyk, ze tak powiem
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 21:41   #3
Czarna_Złośnica
Wtajemniczenie

8 kobiet tez mi się bardzo podobało ale nie tylko musicale filmy francuskie również bardzo lubie.
Czarna_Złośnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 11:22   #4
Veris
Zadomowienie

Zamierzam, już na dniach (jak tylko się ściągnie) obejrzeć 8 kobiet. Mnie, muszę przyznać, chodziło raczej o typowo teatralne produkcje musicalowe. Tak jak francuskie kino (uważam, że jest naprawdę dobre) nie wyróżnia się aż tak bardzo na tle europejskim, tak musicale francuskie stanowią niemalże odmienny gatunek.

Widział, słyszał kto coś???

Stary 2007-09-02, 10:32   #5
Veris
Zadomowienie

Puk puk! Dalej nikt? Podrzucam, może jednak znajdzie się choć jedna fanka francuskich musicali.

Up up up!

Stary 2007-09-05, 09:13   #6
Veris
Zadomowienie

Dla zainteresowanych (czyli jak na razie tylko dla mnie) parę linków:

Przepiękna piosenka Belle śpiewana przez Garou (Quasimodo), Daniela Lavoie (Frollo) i Patricka Fiori (Phoebus) - każdy z nich na swój sposób kocha piękna Cygankę..tylko jeden miał szansę zdobyć jej serce, ale to zaprzepaścił.

http://www.youtube.com/watch?v=aBXeXBpTVOk

Liberes kolejna piosenka, która chwyta za serce - dodatkowo na filmiku widać ogrom przedsięwzięcia jakim jest Notre Dame de Paris (Teatrze Muzyczny w Gdyni, na co czekasz?). Śpiewają: Garou (Quasimodo), Bruno Pelletier (Gringore), Helene Segara (Esmeralda), Luck Marvil (Clopin).

http://www.youtube.com/watch?v=Geg1v...elated&search=

Mam nadzieję, że się Wam spodoba (jeśli ktokolwiek będzie miał chęć chociaż linki przejrzeć).

Buuuźka!

Stary 2007-09-06, 12:16   #7
Fraoch
Rozeznanie

no dobra wpiszę się że lubię czasem pooglądać musical choć nie mam za często okazji ... za mała miejscowośc na tego typu rozrywkę ;P
Co do francuskich to się nie znam ale jednym z moich ulubionych jest "Koty" kurcze coś poprostu fantastycznego ... i muzyka i aktorzy polecam szczególnie jak ktoś z Warszawy i ma okazję wybrać sie do Romy .. o ile jeszcze puszczają bo nie orientuję sie.
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-16, 15:24   #8
luky
Raczkowanie

Uwielbiam piosenki z musicalu "Le Roi Soleil". Śpiewa tam między innymi Emmanuel Moire.
luky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 16:29   #9
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

Cytat:
Napisane przez Veris Pokaż wiadomość
Hej!
'Notre Dame de Paris' z boskim Garou jako dzwonnikiem Quasimodo, Heleną Segarą w roli pięknej Cyganki Esmeraldy, Danielem Lavoie jako archidiakonem paryskiej Katedry Notre-Dame Frollo, Patrickiem Fiori w roli kapitana królewskich łuczników Phoebusa, Luckiem Mervilem w roli przybranego ojca Esmeraldy Clopinem, Bruno Pelletierem jako poetą Gringoire i młodziutką Julią Zenatti w roli ukochanej Phoebusa, bogatej dziewczyny Fleur-de-Lys. Jest to jedno z piękniejszych widowisk jako zdarzyło mi się obejrzeć - muzyka, głosy, scenografia, choreografia - wszystko jest perfekcyjnie dopracowane. Piosenki takie jak 'Belle', 'Danse mon Esmeralda', 'Lune', 'Bohemienne' czy 'Dechire' zapadają w pamięci do końca życia. i jeszcze ten boski język!
Cytat:
Napisane przez Veris Pokaż wiadomość
Dla zainteresowanych (czyli jak na razie tylko dla mnie) parę linków:

Przepiękna piosenka Belle śpiewana przez Garou (Quasimodo), Daniela Lavoie (Frollo) i Patricka Fiori (Phoebus) - każdy z nich na swój sposób kocha piękna Cygankę..tylko jeden miał szansę zdobyć jej serce, ale to zaprzepaścił.

http://www.youtube.com/watch?v=aBXeXBpTVOk

Liberes kolejna piosenka, która chwyta za serce - dodatkowo na filmiku widać ogrom przedsięwzięcia jakim jest Notre Dame de Paris (Teatrze Muzyczny w Gdyni, na co czekasz?). Śpiewają: Garou (Quasimodo), Bruno Pelletier (Gringore), Helene Segara (Esmeralda), Luck Marvil (Clopin).

http://www.youtube.com/watch?v=Geg1v...elated&search=
Jak miło ze tu zajrzałam
Takze jestem zafascynowana musicalem Notre Dame de Paris Oglądałam go już wielokrotnie i ciągle, ciągle do neigo wracam... Po prostu rozpływam się jak słucham tych pieknych piosenek w dobrym wykonaniu, Nie ukrywam ze "Belle" to moja ukochana...

Poza "Belle" to nie znam innych piosenek z tytułu, miło ze napisałaś tytuły niektórych teraz będe dochodzić które to piosenka

A moja przygoda z tym musicalem zaczeła się od tego ze oboje z Tz uwielbiamy piosenki Garou no i tak z zasłyszanych informacji, że dzieki temu spektaklowi Garou stał się popularny i od tego momentu zaczeła się jego kariera, postanowiłam sciągnąć ten musical

Innych francuskich musicali nie oglądałam.

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 21:44   #10
luky
Raczkowanie

Właśnie obejrzałam na www.youtube.com piosenki z musicalu"Notre Dame de Paris". Bardzo mi sie podobają, chociaż jednak "Le Roi Soleil" jest mi bliższy sercu. Niestety nie jest dostępny w Polsce. Piosenek można posłuchać na you tube.
luky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 07:49   #11
Veris
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez luky Pokaż wiadomość
Uwielbiam piosenki z musicalu "Le Roi Soleil". Śpiewa tam między innymi Emmanuel Moire.
Oj, żeby tylko Manu. Wg mnie cudowny głos mają jeszcze np. Christophe Mae - Monsieur czy Marie Lenoir.

Cytat:
Napisane przez natali86 Pokaż wiadomość
Jak miło ze tu zajrzałam
Takze jestem zafascynowana musicalem Notre Dame de Paris Oglądałam go już wielokrotnie i ciągle, ciągle do neigo wracam... Po prostu rozpływam się jak słucham tych pieknych piosenek w dobrym wykonaniu, Nie ukrywam ze "Belle" to moja ukochana...

Poza "Belle" to nie znam innych piosenek z tytułu, miło ze napisałaś tytuły niektórych teraz będe dochodzić które to piosenka

A moja przygoda z tym musicalem zaczeła się od tego ze oboje z Tz uwielbiamy piosenki Garou no i tak z zasłyszanych informacji, że dzieki temu spektaklowi Garou stał się popularny i od tego momentu zaczeła się jego kariera, postanowiłam sciągnąć ten musical

Innych francuskich musicali nie oglądałam.
Garou w tym spektaklu byłam co najmniej! zachwycona. Jego głos był taki inny od pozostałych, że aż trudno było uwierzyć, że nie jest jakoś komputerowo przerabiany (moje zainteresowanie Garou zaczęło się od musicalu, nie wiedziałam wcześniej, że ma takie możliwości wokalne.
Co nie zmienia faktu, że pozostała część ekipy dorównuje mu pod względem talentu - idealnym przykładem możliwości wokalnych przykładowo Bruno Pelletiera są piosenki takie jak 'Lune' (cudo!) czy ww 'Liberes'.
Natalie - ściągnij sobie 'Le Roi Soleil' - jest na torrentach! Nie ukrywam, że ciekawa jestem Twojej opinii (bo po Notre Francuzom naprawdę trudno było stworzyć coś choć w minimalnym stopniu dorównującego).

Cytat:
Napisane przez luky Pokaż wiadomość
Właśnie obejrzałam na www.youtube.com piosenki z musicalu"Notre Dame de Paris". Bardzo mi sie podobają, chociaż jednak "Le Roi Soleil" jest mi bliższy sercu. Niestety nie jest dostępny w Polsce. Piosenek można posłuchać na you tube.
Cieszę się Luky, że Ci się chciało. Ja najpierw widziałam Notre, więc sentyment pozostaje. Ale, przede wszystkim, uważam że nie można porównywać tych dwóch spektakli - jak dla mnie są zdecydowanie zbyt różne. Nawet pod względem wokalnym - w Notre dominują dosyć mocne wyraziste głosy (Garou, Lavoie, Mervil), w Le Roi - zdecydowanie delikatne, chociaż zaskakująco silne (Manu ma sporawe 3 oktawy z tego co się orientuję).

Ok, koniec wywodu, zmykam sprzątać.

Buźka,
V.

Edytowane przez Veris
Czas edycji: 2007-11-17 o 09:46
Stary 2008-08-04, 12:10   #12
Alisja
Raczkowanie

Le Roi Soleil - z wielka chęcią bym obejrzała ten musical. Mimo ze nie znam francuskiego Cri Mae jest cudowny....hmm.....Manu zresztą też.
Alisja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-07, 21:15   #13
wadercia
Wtajemniczenie

GG do wadercia

z wielka checia obejrzalabym ten musical. wiecie moze gdzie moge go dostac?

wymienię

wadercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 15:59   #14
Inezze
Przyczajenie

Witam wszystkich zakochanych w musicalach
Dla mnie właściwie przygoda z nimi zaczęła się dość niedawno - i tak wyszło, że zaczęłam od francuskich Najpierw był "Romeo et Juliette" (mój odwieczny faworyt!), później "Notre Dame de Paris" - też bardzo mi się podobał (najbardziej Patrick Fiori), ale jak na razie "Romeo..." jest niezastąpiony!

Teraz chcę się zabrać za "Le Roi Soleil" głównie ze względu na Emmanuela
Posłuchałam już sobie fragmentów na you tube i wiem, że na pewno też mi się spodoba.
Mam tylko pytanie, o czym tak dokładniej ten musical jest?
Nigdzie na ten temat nie ma żadnych informacji, chyba, że ja szukać nie umiem:/

do Wadercia:
ja musical ściągam z eMule, więc Ty też tam zerknij
Mam tylko nadzieję, ze z napisami nie będzie problemu, bo francuski to dla mnie zupełnie obcy język...
Inezze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości