![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wspólne mieszkanie z chłopakiem
Witam. Mam 22 lata. Studiuję dziennie. Od tego roku akademickiego chciałabym zamieszkać z moim chłopakiem, z którym jestem 2 lata. Wcześniej "pomieszkiwaliśmy" razem, ale żadne z rodziców o tym nie wiedziało. Rodzice nigdy nie pytali, czy chłopak śpi u mnie itd. Chociaż myślę, że się domyślali. Gdy mój TŻ przyjedzie do mojego domu rodzinnego spimy w oddzielnych pokojach. Mój problem jest taki, że nie wiem jak powiedzieć rodzicom o wspólnym mieszkaniu. To rodzice kupili mi mieszkanie w mieście, gdzie studiuje. Mieszka ze mną jeszcze koleżanka. Chłopak miałby mieszkać też na takiej zasadzie, że normalnie płaciłby za pokój. Nie wiem jak powiedzieć o tym rodzicom. Trochę boję się, że ich zawiodę( chociaż nie wiem czym). Chciałabym mieć z nimi dobre relacje, ale nie wiem jak oni zareagują. Może macie pomysł, jak im to powiedzieć w jakiś mądry sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wspólne mieszkanie z chłopakiem
A musisz im to mówić? Dlaczego mieliby być zawiedzeni? Masz ku temu jakieś przesłanki?
Jeśli mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie mają już nic do powiedzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dorosłość polega na braniu odpowiedzialności za swoje czyny, a nie na posiadaniu dowodu osobistego.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a czy ja powiedziałam, że jestem dorosła? Chciałam tylko, żeby ktoś podpowiedział jak przeprowadzić taką rozmowę ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52712373]A musisz im to mówić? Dlaczego mieliby być zawiedzeni? Masz ku temu jakieś przesłanki? Jeśli mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie mają już nic do powiedzenia.[/QUOTE] Mieszkanie kupili mi rodzice na okres studiów. Nie mają przesłanek, żeby byli zawiedzeni. Ale troche mi głupio z nimi o tym rozmawiać, nigdy nie rozmawiałam z nimi na takie tematu (o miłości, planach na przyszłość itd). Pomagam rodzicom w ich biznesie. Pracuje u nich w wakacje, ale nadal to oni mnie utrzymują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rodzice znają faceta?
Jak nie to przedstawić i opowiedzieć, że myślicie o swoim związku na poważnie i planujecie wspólne życie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak, rodzice znają mojego chłopaka. Był kilka razy w moim domu rodzinnym na weekend.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem nadal na ich utrzymaniu. Chcę, żeby widzieli że ich pieniądzę nie idą w błoto, na balangi czy sielankowe życie. Nie żyję pod ich dyktaturę, tylko liczę się z ich zdaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BLACK&WHITE
|
No I po co tak siadasz na autorke? Wyobraz sobie,ze sa ludzie,ktorzy bardzo licza sie ze zdaniem rodzicow, tym bardziej jesli sa na ich utrzymaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no to nie rozumiem czego się boisz.
Chłopaka znają, nigdy ci nie zakazywali z nim spotykać, z rodzicami masz dobry kontakt.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Twoi rodzice moga nie zechciec Ci pomagac finansowo, skoro zamieszkasz z chlopakiem. nawet jesli mialby on placic za pokoj.
po prostu powiedz im jak to widza i co oni na to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Eh, jakbym o sobie czytała (jedyna różnica to że mieszkałabym tylko z chłopakiem)...
W sumie moje obawy co do zakomunikowania tego faktu są irracjonalne ![]() Ale dla mnie dziwne jest rozmawianie z rodziną o sprawach damsko-męskich, to jest temat którego się u nas nie porusza. O jakiś uczuciach też rzadko się mówi. O tym, że jestem z obecnym chłopakiem powiedziałam po jakiś 9 miesiącach. O wcześniejszych związkach też nie mówiłam wprost, można było się jedynie domyślić po tym z kim często wychodzę, kto przychodzi do mnie. Moja mama wychowywała mnie samotnie, może dlatego sfera relacji damsko-męskich jest mi obca...Nie czuję się w mojej rodzinie komfortowo na tyle, aby mówić za wiele o swoich osobistych sprawach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Po prostu im powiedz, że jesteście długo razem i chcielibyście razem zamieszkać. Możesz zapytać ich czy uważają to za dobry pomysł, dopytać jak oni to widzą, czy mają inne sugestie. Zgodzą się pewnie a jednocześnie poczują się jako biorący udział w decyzji, jeśli bardzo ci na nich zależy.
Ja swoim objaśniłam prosto z mostu, ale każdy ma innych rodziców i inne z nimi relacje. Moim wariantem numer dwa było perfidne kłamstwo, ale ja się z nimi nie dogaduję i tyle. ![]()
![]() |
#15 | |
~*~Szalona Narzeczona~*~
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Skoro masz takie dylematy to raczej nie dorosłas do bycia w związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BLACK&WHITE
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ale ty nie liczysz się ze zdaniem rodziców - ty boisz się w ogóle o to zdanie zapytać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Powiedz im o tym normalnie! Reakcja moich rodziców była trochę dziwna. Byli na mnie źli przez parę dni
![]() ![]()
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-09-10 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ja bym uderzyła do rodziców w stylu 'chłopakowi kończy się umowa na pokój, musi szukać innego. Mielibyście coś przeciwko, gdyby wynajął go w naszym mieszkaniu?' A jak będą mieć wątpliwości to wyciągnij argumenty typu, że przy okazji zobaczycie jak wam się będzie współdzieliło codzienne obowiązki, jak się ten związek rozwinie itp.
a ty to pewnie całą mądrość życiową i związkową wyssałaś z mlekiem matki, co? ![]() Dziewczyna ma dopiero 22 lata, jest w pierwszym poważnym związku to chyba logiczne, że z wieloma sytuacjami styka się pierwszy raz w życiu, więc to normalne, że ma jakieś wątpliwości. W ten sposób człowiek się uczy i zdobywa doświadczenia na przyszłość, czyli będąc w związku i przeżywając te dylematy, rozwiązując problemy, a nie jako singiel, który problemy związkowe zna tylko z teorii ![]() Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2015-09-10 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dokładnie, rodzice kupili mieszkanie, więc nic dziwnego, ze dziewczyna ma dylemat. A sporo jeszcze ludzi "starej daty", dla których wspólne mieszkanie niezamężnej córki to "tragedia". Pomysł zielonkavej jest bardzo dobry.
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tyle wspaniałych rad mi dajecie. Jesteście naprawdę super
![]() Edytowane przez januszewskaola123 Czas edycji: 2015-09-10 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
No i tak... Rozmowa była bardzo krótka. Powiedziałam, że chciałabym mieszkać z TŻ, mama na to : no ale chyba nie chcesz brać teraz ślubu, ja mówie, że nie. Ona do mnie : daj mi teraz spokój. I tyle naszej rozmowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Odniosłam takie wrażenie, że musi to przemyśleć. Zarówna i ja i ona nie potrafimy rozmwiać na takie tematy ze sobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.