![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 60
|
Wspólne mieszkanie z ch³opakiem
Witam. Mam 22 lata. Studiujê dziennie. Od tego roku akademickiego chcia³abym zamieszkaæ z moim ch³opakiem, z którym jestem 2 lata. Wcze¶niej "pomieszkiwali¶my" razem, ale ¿adne z rodziców o tym nie wiedzia³o. Rodzice nigdy nie pytali, czy ch³opak ¶pi u mnie itd. Chocia¿ my¶lê, ¿e siê domy¶lali. Gdy mój T¯ przyjedzie do mojego domu rodzinnego spimy w oddzielnych pokojach. Mój problem jest taki, ¿e nie wiem jak powiedzieæ rodzicom o wspólnym mieszkaniu. To rodzice kupili mi mieszkanie w mie¶cie, gdzie studiuje. Mieszka ze mn± jeszcze kole¿anka. Ch³opak mia³by mieszkaæ te¿ na takiej zasadzie, ¿e normalnie p³aci³by za pokój. Nie wiem jak powiedzieæ o tym rodzicom. Trochê bojê siê, ¿e ich zawiodê( chocia¿ nie wiem czym). Chcia³abym mieæ z nimi dobre relacje, ale nie wiem jak oni zareaguj±. Mo¿e macie pomys³, jak im to powiedzieæ w jaki¶ m±dry sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Dot.: Wspólne mieszkanie z ch³opakiem
A musisz im to mówiæ? Dlaczego mieliby byæ zawiedzeni? Masz ku temu jakie¶ przes³anki?
Je¶li mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie maj± ju¿ nic do powiedzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 836
|
doros³o¶æ polega na braniu odpowiedzialno¶ci za swoje czyny, a nie na posiadaniu dowodu osobistego.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a czy ja powiedzia³am, ¿e jestem doros³a? Chcia³am tylko, ¿eby kto¶ podpowiedzia³ jak przeprowadziæ tak± rozmowê ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52712373]A musisz im to mówiæ? Dlaczego mieliby byæ zawiedzeni? Masz ku temu jakie¶ przes³anki? Je¶li mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie maj± ju¿ nic do powiedzenia.[/QUOTE] Mieszkanie kupili mi rodzice na okres studiów. Nie maj± przes³anek, ¿eby byli zawiedzeni. Ale troche mi g³upio z nimi o tym rozmawiaæ, nigdy nie rozmawia³am z nimi na takie tematu (o mi³o¶ci, planach na przysz³o¶æ itd). Pomagam rodzicom w ich biznesie. Pracuje u nich w wakacje, ale nadal to oni mnie utrzymuj±. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rodzice znaj± faceta?
Jak nie to przedstawiæ i opowiedzieæ, ¿e my¶licie o swoim zwi±zku na powa¿nie i planujecie wspólne ¿ycie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak, rodzice znaj± mojego ch³opaka. By³ kilka razy w moim domu rodzinnym na weekend.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem nadal na ich utrzymaniu. Chcê, ¿eby widzieli ¿e ich pieni±dzê nie id± w b³oto, na balangi czy sielankowe ¿ycie. Nie ¿yjê pod ich dyktaturê, tylko liczê siê z ich zdaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BLACK&WHITE
Wiadomo¶ci: 633
|
No I po co tak siadasz na autorke? Wyobraz sobie,ze sa ludzie,ktorzy bardzo licza sie ze zdaniem rodzicow, tym bardziej jesli sa na ich utrzymaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 383
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no to nie rozumiem czego siê boisz.
Ch³opaka znaj±, nigdy ci nie zakazywali z nim spotykaæ, z rodzicami masz dobry kontakt.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
Wiadomo¶ci: 3 397
|
Twoi rodzice moga nie zechciec Ci pomagac finansowo, skoro zamieszkasz z chlopakiem. nawet jesli mialby on placic za pokoj.
po prostu powiedz im jak to widza i co oni na to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 25
|
Eh, jakbym o sobie czyta³a (jedyna ró¿nica to ¿e mieszka³abym tylko z ch³opakiem)...
W sumie moje obawy co do zakomunikowania tego faktu s± irracjonalne ![]() Ale dla mnie dziwne jest rozmawianie z rodzin± o sprawach damsko-mêskich, to jest temat którego siê u nas nie porusza. O jaki¶ uczuciach te¿ rzadko siê mówi. O tym, ¿e jestem z obecnym ch³opakiem powiedzia³am po jaki¶ 9 miesi±cach. O wcze¶niejszych zwi±zkach te¿ nie mówi³am wprost, mo¿na by³o siê jedynie domy¶liæ po tym z kim czêsto wychodzê, kto przychodzi do mnie. Moja mama wychowywa³a mnie samotnie, mo¿e dlatego sfera relacji damsko-mêskich jest mi obca...Nie czujê siê w mojej rodzinie komfortowo na tyle, aby mówiæ za wiele o swoich osobistych sprawach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Po prostu im powiedz, ¿e jeste¶cie d³ugo razem i chcieliby¶cie razem zamieszkaæ. Mo¿esz zapytaæ ich czy uwa¿aj± to za dobry pomys³, dopytaæ jak oni to widz±, czy maj± inne sugestie. Zgodz± siê pewnie a jednocze¶nie poczuj± siê jako bior±cy udzia³ w decyzji, je¶li bardzo ci na nich zale¿y.
Ja swoim obja¶ni³am prosto z mostu, ale ka¿dy ma innych rodziców i inne z nimi relacje. Moim wariantem numer dwa by³o perfidne k³amstwo, ale ja siê z nimi nie dogadujê i tyle. ![]()
![]() |
#15 | |
~*~Szalona Narzeczona~*~
Wiadomo¶ci: 6 673
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 316
|
Skoro masz takie dylematy to raczej nie doros³as do bycia w zwi±zku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BLACK&WHITE
Wiadomo¶ci: 633
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ale ty nie liczysz siê ze zdaniem rodziców - ty boisz siê w ogóle o to zdanie zapytaæ.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 429
|
Powiedz im o tym normalnie! Reakcja moich rodziców by³a trochê dziwna. Byli na mnie ¼li przez parê dni
![]() ![]()
A potem ¶wiat znowu zacz±³ istnieæ, ale istnia³ zupe³nie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie ¿yczenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-09-10 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 691
|
Ja bym uderzy³a do rodziców w stylu 'ch³opakowi koñczy siê umowa na pokój, musi szukaæ innego. Mieliby¶cie co¶ przeciwko, gdyby wynaj±³ go w naszym mieszkaniu?' A jak bêd± mieæ w±tpliwo¶ci to wyci±gnij argumenty typu, ¿e przy okazji zobaczycie jak wam siê bêdzie wspó³dzieli³o codzienne obowi±zki, jak siê ten zwi±zek rozwinie itp.
a ty to pewnie ca³± m±dro¶æ ¿yciow± i zwi±zkow± wyssa³a¶ z mlekiem matki, co? ![]() Dziewczyna ma dopiero 22 lata, jest w pierwszym powa¿nym zwi±zku to chyba logiczne, ¿e z wieloma sytuacjami styka siê pierwszy raz w ¿yciu, wiêc to normalne, ¿e ma jakie¶ w±tpliwo¶ci. W ten sposób cz³owiek siê uczy i zdobywa do¶wiadczenia na przysz³o¶æ, czyli bêd±c w zwi±zku i prze¿ywaj±c te dylematy, rozwi±zuj±c problemy, a nie jako singiel, który problemy zwi±zkowe zna tylko z teorii ![]() Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2015-09-10 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Cytat:
![]() Dok³adnie, rodzice kupili mieszkanie, wiêc nic dziwnego, ze dziewczyna ma dylemat. A sporo jeszcze ludzi "starej daty", dla których wspólne mieszkanie niezamê¿nej córki to "tragedia". Pomys³ zielonkavej jest bardzo dobry.
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tyle wspania³ych rad mi dajecie. Jeste¶cie naprawdê super
![]() Edytowane przez januszewskaola123 Czas edycji: 2015-09-10 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
No i tak... Rozmowa by³a bardzo krótka. Powiedzia³am, ¿e chcia³abym mieszkaæ z T¯, mama na to : no ale chyba nie chcesz braæ teraz ¶lubu, ja mówie, ¿e nie. Ona do mnie : daj mi teraz spokój. I tyle naszej rozmowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 501
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 501
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Odnios³am takie wra¿enie, ¿e musi to przemy¶leæ. Zarówna i ja i ona nie potrafimy rozmwiaæ na takie tematy ze sob±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 429
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.