Wspólne mieszkanie z ch³opakiem - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-09-09, 20:56   #1
januszewskaola123
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 60

Wspólne mieszkanie z ch³opakiem

Witam. Mam 22 lata. Studiujê dziennie. Od tego roku akademickiego chcia³abym zamieszkaæ z moim ch³opakiem, z którym jestem 2 lata. Wcze¶niej "pomieszkiwali¶my" razem, ale ¿adne z rodziców o tym nie wiedzia³o. Rodzice nigdy nie pytali, czy ch³opak ¶pi u mnie itd. Chocia¿ my¶lê, ¿e siê domy¶lali. Gdy mój T¯ przyjedzie do mojego domu rodzinnego spimy w oddzielnych pokojach. Mój problem jest taki, ¿e nie wiem jak powiedzieæ rodzicom o wspólnym mieszkaniu. To rodzice kupili mi mieszkanie w mie¶cie, gdzie studiuje. Mieszka ze mn± jeszcze kole¿anka. Ch³opak mia³by mieszkaæ te¿ na takiej zasadzie, ¿e normalnie p³aci³by za pokój. Nie wiem jak powiedzieæ o tym rodzicom. Trochê bojê siê, ¿e ich zawiodê( chocia¿ nie wiem czym). Chcia³abym mieæ z nimi dobre relacje, ale nie wiem jak oni zareaguj±. Mo¿e macie pomys³, jak im to powiedzieæ w jaki¶ m±dry sposób?
januszewskaola123 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 21:23   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549
Dot.: Wspólne mieszkanie z ch³opakiem

A musisz im to mówiæ? Dlaczego mieliby byæ zawiedzeni? Masz ku temu jakie¶ przes³anki?
Je¶li mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie maj± ju¿ nic do powiedzenia.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 21:26   #3
Elfir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 836

doros³o¶æ polega na braniu odpowiedzialno¶ci za swoje czyny, a nie na posiadaniu dowodu osobistego.

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 21:34   #4
januszewskaola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Poka¿ wiadomo¶æ
doros³o¶æ polega na braniu odpowiedzialno¶ci za swoje czyny, a nie na posiadaniu dowodu osobistego.

a czy ja powiedzia³am, ¿e jestem doros³a?
Chcia³am tylko, ¿eby kto¶ podpowiedzia³ jak przeprowadziæ tak± rozmowê

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52712373]A musisz im to mówiæ? Dlaczego mieliby byæ zawiedzeni? Masz ku temu jakie¶ przes³anki?
Je¶li mieszkanie jest twoje, a nie twoich rodziców, to i tak nie maj± ju¿ nic do powiedzenia.[/QUOTE]

Mieszkanie kupili mi rodzice na okres studiów. Nie maj± przes³anek, ¿eby byli zawiedzeni. Ale troche mi g³upio z nimi o tym rozmawiaæ, nigdy nie rozmawia³am z nimi na takie tematu (o mi³o¶ci, planach na przysz³o¶æ itd). Pomagam rodzicom w ich biznesie. Pracuje u nich w wakacje, ale nadal to oni mnie utrzymuj±.
Stary 2015-09-09, 21:39   #5
Elfir
Zakorzenienie

Rodzice znaj± faceta?
Jak nie to przedstawiæ i opowiedzieæ, ¿e my¶licie o swoim zwi±zku na powa¿nie i planujecie wspólne ¿ycie.

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Stary 2015-09-09, 21:41   #6
januszewskaola123
Raczkowanie

Tak, rodzice znaj± mojego ch³opaka. By³ kilka razy w moim domu rodzinnym na weekend.
Stary 2015-09-09, 21:47   #7
kcia161991
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Cytat:
Napisane przez januszewskaola123 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam. Mam 22 lata. Studiujê dziennie. Od tego roku akademickiego chcia³abym zamieszkaæ z moim ch³opakiem, z którym jestem 2 lata. Wcze¶niej "pomieszkiwali¶my" razem, ale ¿adne z rodziców o tym nie wiedzia³o. Rodzice nigdy nie pytali, czy ch³opak ¶pi u mnie itd. Chocia¿ my¶lê, ¿e siê domy¶lali. Gdy mój T¯ przyjedzie do mojego domu rodzinnego spimy w oddzielnych pokojach. Mój problem jest taki, ¿e nie wiem jak powiedzieæ rodzicom o wspólnym mieszkaniu. To rodzice kupili mi mieszkanie w mie¶cie, gdzie studiuje. Mieszka ze mn± jeszcze kole¿anka. Ch³opak mia³by mieszkaæ te¿ na takiej zasadzie, ¿e normalnie p³aci³by za pokój. Nie wiem jak powiedzieæ o tym rodzicom. Trochê bojê siê, ¿e ich zawiodê( chocia¿ nie wiem czym). Chcia³abym mieæ z nimi dobre relacje, ale nie wiem jak oni zareaguj±. Mo¿e macie pomys³, jak im to powiedzieæ w jaki¶ m±dry sposób?
Serio? 22 lata i zawiedziesz ich, ¿e masz ch³opaka, z którym mieszkasz? Jeszcze w osobnych pokojach... :O takie dylematy to chyba ma siê raczej w gimnazjum. ¯yjesz pod ich dyktaturê czy co?
za mocno kochasz, tak, jak ja.'
kcia161991 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-09-09, 21:52   #8
januszewskaola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kcia161991 Poka¿ wiadomo¶æ
Serio? 22 lata i zawiedziesz ich, ¿e masz ch³opaka, z którym mieszkasz? Jeszcze w osobnych pokojach... :O takie dylematy to chyba ma siê raczej w gimnazjum. ¯yjesz pod ich dyktaturê czy co?

Jestem nadal na ich utrzymaniu. Chcê, ¿eby widzieli ¿e ich pieni±dzê nie id± w b³oto, na balangi czy sielankowe ¿ycie. Nie ¿yjê pod ich dyktaturê, tylko liczê siê z ich zdaniem.
Stary 2015-09-09, 21:55   #9
GangstaBaby
BLACK&WHITE

Wiadomo¶ci: 633

Cytat:
Napisane przez kcia161991 Poka¿ wiadomo¶æ
No I po co tak siadasz na autorke? Wyobraz sobie,ze sa ludzie,ktorzy bardzo licza sie ze zdaniem rodzicow, tym bardziej jesli sa na ich utrzymaniu.
GangstaBaby jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 22:13   #10
201607260936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 383

Cytat:
Napisane przez GangstaBaby Poka¿ wiadomo¶æ
No I po co tak siadasz na autorke? Wyobraz sobie,ze sa ludzie,ktorzy bardzo licza sie ze zdaniem rodzicow, tym bardziej jesli sa na ich utrzymaniu.
Niektórym siê chyba wydaje, ¿e zjechanie kogo¶ to dobra rada
201607260936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 22:18   #11
Elfir
Zakorzenienie

no to nie rozumiem czego siê boisz.
Ch³opaka znaj±, nigdy ci nie zakazywali z nim spotykaæ, z rodzicami masz dobry kontakt.

T.Pratchett

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-09, 22:22   #12
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Wiadomo¶ci: 3 397

Twoi rodzice moga nie zechciec Ci pomagac finansowo, skoro zamieszkasz z chlopakiem. nawet jesli mialby on placic za pokoj.
po prostu powiedz im jak to widza i co oni na to.
Damayanti jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-09, 23:12   #13
201604301955
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 25

Eh, jakbym o sobie czyta³a (jedyna ró¿nica to ¿e mieszka³abym tylko z ch³opakiem)...
W sumie moje obawy co do zakomunikowania tego faktu s± irracjonalne Dobra, jedyny problem to bêdzie marudzenie babci, ¿e bez ¶lubu. Ale jej ci±gle wszystko w moim zachowaniu przeszkadza, a ka¿d± uwagê t³umaczy trosk± o mnie - trochê mêcz±cy szanta¿ psychiczny stosuje.
Ale dla mnie dziwne jest rozmawianie z rodzin± o sprawach damsko-mêskich, to jest temat którego siê u nas nie porusza. O jaki¶ uczuciach te¿ rzadko siê mówi. O tym, ¿e jestem z obecnym ch³opakiem powiedzia³am po jaki¶ 9 miesi±cach. O wcze¶niejszych zwi±zkach te¿ nie mówi³am wprost, mo¿na by³o siê jedynie domy¶liæ po tym z kim czêsto wychodzê, kto przychodzi do mnie. Moja mama wychowywa³a mnie samotnie, mo¿e dlatego sfera relacji damsko-mêskich jest mi obca...Nie czujê siê w mojej rodzinie komfortowo na tyle, aby mówiæ za wiele o swoich osobistych sprawach.
201604301955 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 04:47   #14
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Po prostu im powiedz, ¿e jeste¶cie d³ugo razem i chcieliby¶cie razem zamieszkaæ. Mo¿esz zapytaæ ich czy uwa¿aj± to za dobry pomys³, dopytaæ jak oni to widz±, czy maj± inne sugestie. Zgodz± siê pewnie a jednocze¶nie poczuj± siê jako bior±cy udzia³ w decyzji, je¶li bardzo ci na nich zale¿y.

Ja swoim obja¶ni³am prosto z mostu, ale ka¿dy ma innych rodziców i inne z nimi relacje. Moim wariantem numer dwa by³o perfidne k³amstwo, ale ja siê z nimi nie dogadujê i tyle.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 07:33   #15
89anioleknh89
~*~Szalona Narzeczona~*~

Wiadomo¶ci: 6 673

Cytat:
Skoro rodzice znaj± Twojego ch³opaka bo przecie¿ by³ u Ciebie ju¿, nie zwracali Ci uwagi ¿e jest nieodpowiedni dla Ciebie (nic takiego nie pyta³a¶) To usi±d¼ z nimi na spokojnie powiedz jak wygl±da sytuacja, czego oczekujesz, co przypuszczasz ¿e oni pomy¶l± i od razu wyt³umacz. Jak masz z nimi dobry kontakt to powinni zrozumieæ Powodzenia
Mimo wszystko... SPRÓBUJ!
Powiedzia³o serce...

16.06.2017
89anioleknh89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 10:04   #16
musicae
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 316

Skoro masz takie dylematy to raczej nie doros³as do bycia w zwi±zku.
musicae jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 12:18   #17
GangstaBaby
BLACK&WHITE

Wiadomo¶ci: 633

Cytat:
Napisane przez musicae Poka¿ wiadomo¶æ
A to niby dlaczego?
GangstaBaby jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 13:53   #18
januszewskaola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez musicae Poka¿ wiadomo¶æ
Niby dlaczego? Nic nie wiesz o moim zwi±zku.
To, ¿e licze siê z zadaniem rodziców, to nie znaczy, ¿e nie doros³am.
Stary 2015-09-10, 18:01   #19
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Niby dlaczego? Nic nie wiesz o moim zwi±zku.
To, ¿e licze siê z zadaniem rodziców, to nie znaczy, ¿e nie doros³am.
Ale ty nie liczysz siê ze zdaniem rodziców - ty boisz siê w ogóle o to zdanie zapytaæ.

T.Pratchett

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 18:07   #20
januszewskaola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Poka¿ wiadomo¶æ
Ale ty nie liczysz siê ze zdaniem rodziców - ty boisz siê w ogóle o to zdanie zapytaæ.

te¿ prawda
Stary 2015-09-10, 18:11   #21
Cola_Ola
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 429

Powiedz im o tym normalnie! Reakcja moich rodziców by³a trochê dziwna. Byli na mnie ¼li przez parê dni No, ale jestem jedynaczk±, wiêc okaza³o siê, ¿e po prostu bêd± za mn± têskniæ i tak dalej. Chcesz mieæ z nimi dobry kontakt to nie k³am, po co?

Andrzej Sapkowski – Ostatnie ¿yczenie

Edytowane przez Cola_Ola
Czas edycji: 2015-09-10 o 18:12
Cola_Ola jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 18:17   #22
zielonkava
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 691

Ja bym uderzy³a do rodziców w stylu 'ch³opakowi koñczy siê umowa na pokój, musi szukaæ innego. Mieliby¶cie co¶ przeciwko, gdyby wynaj±³ go w naszym mieszkaniu?' A jak bêd± mieæ w±tpliwo¶ci to wyci±gnij argumenty typu, ¿e przy okazji zobaczycie jak wam siê bêdzie wspó³dzieli³o codzienne obowi±zki, jak siê ten zwi±zek rozwinie itp.

Cytat:
Napisane przez musicae
a ty to pewnie ca³± m±dro¶æ ¿yciow± i zwi±zkow± wyssa³a¶ z mlekiem matki, co?
Dziewczyna ma dopiero 22 lata, jest w pierwszym powa¿nym zwi±zku to chyba logiczne, ¿e z wieloma sytuacjami styka siê pierwszy raz w ¿yciu, wiêc to normalne, ¿e ma jakie¶ w±tpliwo¶ci. W ten sposób cz³owiek siê uczy i zdobywa do¶wiadczenia na przysz³o¶æ, czyli bêd±c w zwi±zku i prze¿ywaj±c te dylematy, rozwi±zuj±c problemy, a nie jako singiel, który problemy zwi±zkowe zna tylko z teorii

Edytowane przez zielonkava
Czas edycji: 2015-09-10 o 18:19
zielonkava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 18:41   #23
Nemesis_Nave
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

Cytat:
Napisane przez zielonkava Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym uderzy³a do rodziców w stylu 'ch³opakowi koñczy siê umowa na pokój, musi szukaæ innego. Mieliby¶cie co¶ przeciwko, gdyby wynaj±³ go w naszym mieszkaniu?' A jak bêd± mieæ w±tpliwo¶ci to wyci±gnij argumenty typu, ¿e przy okazji zobaczycie jak wam siê bêdzie wspó³dzieli³o codzienne obowi±zki, jak siê ten zwi±zek rozwinie itp.

a ty to pewnie ca³± m±dro¶æ ¿yciow± i zwi±zkow± wyssa³a¶ z mlekiem matki, co?
Dziewczyna ma dopiero 22 lata, jest w pierwszym powa¿nym zwi±zku to chyba logiczne, ¿e z wieloma sytuacjami styka siê pierwszy raz w ¿yciu, wiêc to normalne, ¿e ma jakie¶ w±tpliwo¶ci. W ten sposób cz³owiek siê uczy i zdobywa do¶wiadczenia na przysz³o¶æ, czyli bêd±c w zwi±zku i prze¿ywaj±c te dylematy, rozwi±zuj±c problemy, a nie jako singiel, który problemy zwi±zkowe zna tylko z teorii

Dok³adnie, rodzice kupili mieszkanie, wiêc nic dziwnego, ze dziewczyna ma dylemat. A sporo jeszcze ludzi "starej daty", dla których wspólne mieszkanie niezamê¿nej córki to "tragedia".
Pomys³ zielonkavej jest bardzo dobry.

"Po¶wiêcaj tyle czasu na ulepszanie siebie, by¶ nie mia³ go na krytykê innych."
- C.D.Larson
Nemesis_Nave jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-10, 20:09   #24
januszewskaola123
Raczkowanie

Dziewczyny, tyle wspania³ych rad mi dajecie. Jeste¶cie naprawdê super Jutro zamierzam porozmawiaæ z mam±. Powiem, ¿e chcia³abym zamieszkaæ z T¯ i zapytam co ona o tm my¶li.

Edytowane przez januszewskaola123
Czas edycji: 2015-09-10 o 21:05
Stary 2015-09-11, 11:56   #25
januszewskaola123
Raczkowanie

No i tak... Rozmowa by³a bardzo krótka. Powiedzia³am, ¿e chcia³abym mieszkaæ z T¯, mama na to : no ale chyba nie chcesz braæ teraz ¶lubu, ja mówie, ¿e nie. Ona do mnie : daj mi teraz spokój. I tyle naszej rozmowy
Stary 2015-09-11, 12:00   #26
201604130936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 501

Cytat:
No i tak... Rozmowa by³a bardzo krótka. Powiedzia³am, ¿e chcia³abym mieszkaæ z T¯, mama na to : no ale chyba nie chcesz braæ teraz ¶lubu, ja mówie, ¿e nie. Ona do mnie : daj mi teraz spokój. I tyle naszej rozmowy
I po prostu da³a¶ spokój. Eeee.
201604130936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-11, 12:04   #27
januszewskaola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Poka¿ wiadomo¶æ
I po prostu da³a¶ spokój. Eeee.
no tak
Stary 2015-09-11, 12:05   #28
201604130936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 501

Cytat:
no tak
No to jak sama nie potrafisz powiedzieæ, to kto ma to zrobiæ. Daj spokój. To mówisz, ¿e widzisz, ¿e nie jest zajêta i chcesz porozmawiaæ, a nie no spoko.
201604130936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-11, 12:10   #29
januszewskaola123
Raczkowanie

Odnios³am takie wra¿enie, ¿e musi to przemy¶leæ. Zarówna i ja i ona nie potrafimy rozmwiaæ na takie tematy ze sob±.
Stary 2015-09-11, 12:32   #30
Cola_Ola
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 429

Cytat:
Odnios³am takie wra¿enie, ¿e musi to przemy¶leæ. Zarówna i ja i ona nie potrafimy rozmwiaæ na takie tematy ze sob±.
Daj jej trochê czasu, a potem wróæ do tematu Nie dla ka¿dego rodzica to takie hop siup.

Andrzej Sapkowski – Ostatnie ¿yczenie
Cola_Ola jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-09-11 14:04:24

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.