![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wstyd
mam chłopaka juz 1,5roku.mimo to wtyd mi prezd nim, wstydze sie , ze moj rodzice nie maja samochodu,,, nie stać nas,
wstydze sie ze moja mama jest opiekunka do dziecka!! i zarabai 700 zł a ojciec 1000 , te pieniadze nie wystarczaja na życie 4 osób, a co dopiero samochód. głupio mi, on nie wie gdzie moja mama pracuje, bo jakos nigdy nie spytał, (ja tez nie pytam o jego rodziców, gdyz nie chce zeby on wypytywał) . eh o samochodzie raczej wie, nie trudno zauważyć, ale nigdy o tym nie gadalismy. osttanio w wakcje była taka sytuacja że było ciepło a my siedzielismy w domu, ja wtedy mówie mu ze moglismy jechać nad wode i foch, a on na to :TO WEZ SAMOCHÓD to pojedzimy! takim tekstem , taka ironia! ( bo on akurta w ten dzin nie miał samochodu) tak mi sie przykro zrobiło , nie moja wina , że moja rodzina nie ma , i nie ma nam kto pożyczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wstyd
Nie każdy musi zarabiać kokosy, mieś fajowy samochód i świetnie urządzone mieszkanie. Ludzie są różni. W prawdziwym, dojrzałym związku nie ma czasu na myślenie o tym, ile zarabiają rodzice partnera. Ważne, że masz, co jeść i, co ubrać. Podejmiesz pracę to zarobisz sobie na swoje zachcianki. Chłopak powinien zrozumieć twoją sytuację finansową. Bez zbędnych komentarzy i tłumaczenia się. Tak po prostu było, jest i pewnie zostanie. Ale twoi rodzice sobie jakoś radzą, wiążą koniec z końcem, powinnaś być z tego powodu dumna. Inaczej jest gdy w domu bieda, a rodzice leżą pod stołem z kielichem w ręku.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
ehhh tomam mu powiedzieć, o mamie? czy dopiero jak spyta, chora sytuacja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
zgadzam sie. nie ma czegosie wsydzic. nie wazne jest to ile zarabiaja twoi rodzice ale to kim jestes i czy jestes szczesliwa. zanam baaardzo wiele ludzi ktorzy nie maja samochodu i sa naprawde super.
jezeli ktos daje ci do zrozumienia ze jestes grosza bo masz mniej kasy to uwierz mi, ze nie jest godny przebywania z toba w jednym pomieszczeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Pati20088 powiem szczerze, ze nie rozumiem dlaczego się tak zamartwiasz. Czy to taki powód do wstydu? Nawet jeśli zacznie się dopytywać to co? Odpowiesz i po sprawie. Przecież nie będziesz sie tłumaczyć z wyborów swoich rodziców. Może nie mają dużo pieniędzy, ale wychowali Cię i dbają o Ciebie. Powinnaś być im za to wdzięczna i Twój TŻ także powinien to docenić. Szkoda tylko, ze nie wpoili Ci, ze pieniądze w życiu nie są najważniejsze.
"Że też niektórzy nie muszą sie martwić takimi rzeczami" - może i nie muszą, ale może mają inne, dużo gorsze powody do zmartwienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
wiecie co, lepiej mi , jak na to spojrzałam z innej strony , to nie moja wina przecież, a chłoapk to musi zaakceptować, , to nie mój wstyd, ,
ale wiecie jak to jest , takim osobom jak ja , ciezko sie przyznać, bo chciałoby sie miec idelanie , ehhhto moja wada ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Po prostu mu powiedz, gdzie mama pracuje. To żaden wstyd. Grunt, że pracuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Pati, no ja cię proszę. Wstyd to kraść; zawód opiekunki nie jest hańbiący, w życiu bym tak nie pomyślała. Nie macie samochodu no i trudno, wyobraź sobie że ja pierwszego komputera dorobiłam się w grudniu, w wieku 22 lat - podczas gdy właściwie każdy miał już w domu od dawna internet. Nawet bez własnego komputera napisałam licencjat. Naprawdę myślisz, że gdyby twoi rodzice zarabiali o 1000 zł więcej, lepiej byś się czuła przy swoim chłopaku? Jeśli tak, to chyba po prostu faceta masz nieodpowiedniego.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
zmieniłąm nastawienie, widze ze istnieje jednak empatia i poczuje ulge jak o tym wszytskim mu wreszcie powiem DZIEKUJE wystraczyło posłuchać obiektywnych opini, i wcale nie bolało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem, czego się wstydzisz.
Twoi rodzice uczciwie pracują i nie robią nic złego. Naprawdę nie ma powodu do wstydu i zmartwień ![]() On Cię kocha, nie powinnaś bać się rozmawiać o takich sprawach. Zwłaszcza, że to Twój ukochany, komu, jak nie jemu, miałabyś się wyżalić...?
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
tu nie ma sie czego wstydzic, nie kazdy ma duzo pieniedzy a Ty nikomu sie z tego powodu tlumaczyc nie musisz bo nie ma z czego
![]() ![]() na pewno nie musisz niczego ukrywac przed swoim Tż ![]() ![]() ![]() ![]() buziaki dla Ciebie ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
dzięki, myśle że teraz bede juz szczera zawsze przez TZ. wiem , ze to nie ma wpływu na nasz zwizek ale boje sie ze bede czuła sie gorsza...tego sie obawiam jedynie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ale - z tego, co czytam - Ty już czujesz się gorsza...
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
nie ma zadnego powodu zebys czula sie gorsza! Kochana wazne jest to jaka jestes osoba a nie to ile zarabiaja Twoi rodzice. Jesli Twoj Tż jest z Toba to chyba swiadczy o tym ze ceni Cie i kocha za to jaka jestes a nie ile masz pieniedzy
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja myśle,że ty nie masz się czego wstydzić, na samochód nie każdego stać. A praca żadna nie chańbi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Pati, wszystko co napisały dziewczyny to prawda. Ja żeby się nie powtarzać powiem tyle:, wstyd , to jest wstydzić się w tym przypadku swoich własnych rodziców. A co do TŻ, to raczej nie powinien czuć się lepszy, bo raczej to nie jego zasługa, że pochodzi z bogatszego domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
doklanie zgadza sie z dziewczynami. nie masz sie co wstydzic. sadze ze duza wine ponosza kolorowe gazety i seriale o "pieknych mlodych i bogatych " ktore wpajaja nam do glowy ze musimy jezdzic swietnymi samochodami pracowac jako prawnik jezdzic na lunch z setka przyjaciol i potem impreza w najmodniejszym klubie w miescie .
hmm tylko kto tak zyje : nikt. a potem nam sie wydaje z e jestemy gorsi bo nie mamy tego czy owego . a ty pati20088 nie masz sie czego wstydzic , bo nie wszyscy to przeciez bogacze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja też nie mam samochodu,moja sytuacja materialna nie jest najlepsza,a jakoś się tym nadmiernie nie przejmuje.Robie prawko,chcę zarobić za granicą na samochód,a z Tż jestem szczera i wie jak wygląda moja sytuacja.Grunt to szczerość
![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dorzucę jeszcze kilka zdań, na przykładzie mojego tż.
Nigdy od samego początku nie ukrywał przede mną, że u niego również się nie przelewa. Na wszystkie swoje zachcianki od wielu lat sam pracuje, mimo, że dopiero w maju skończył dzienną szkołę. Jego rodzice też nie mają samochodu, ojciec czasem zarobi lepiej, czasami gorzej, a jego matka sprząta w przychodni. Teraz wydaje mi się, że jest dużo lepiej, niż kiedyś, kiedy go nie znałam, bo rodzeństwo i tż są już samodzielni finansowo. Mimo to, tż ciężką zasłużoną pracą opłacił sobie prawko, kupił samochód, starcza mu na jego hobby, które nie jest najtańsze, a jest to terrarystyka i piłka nożna, bo jest kibicem, który od iluś tam lat opuścił bodajże 2 mecze swojej ukochanej drużyny. Na wszystkie wyjazdy tego klubu jeździ oczywiście za własne pieniądze. Po spotkaniu z takim facetem dopiero zaczęłam doceniać pieniądze, które dostaję od rodziców. W moim odczuciu nie ma czego się wstydzić, bo kto ma ile pieniędzy, to nie jest żaden wyznacznik. TO NIC NIE ZNACZY. Więc po prostu z nim rozmawiaj szczerze, bo to także się ceni. Ja bym była dumna z moich rodziców, a ty wręcz odwrotnie chcesz się ich wstydzić. Ale czego? Tak samo jestem dumna z mojego tż, bo wyjdzie kiedyś na prostą.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
nie masz sie czego wstydzic!
w moim domu pracuje tylko ojciec i wcale zadnych kokosow tez nei zarabia... jak zaczynalam chodizc z moim Tż to tez w domu nie mielismy auta... tearz juz mamy ale mneijsza z tym... ja nigdy nie wstydzilam sie tego, ze nie mialam auta a u niego na podworku nieraz stalo po kilka bo kazdy w rodiznie u niego ma auto(tzn rodzice i kilku braci) i mojemu Tz tez to nie przeszkadzalo... takze czego sie wstydzisz...??? przeciez w krotce mozecie razem zaczac zarabiac na swoje wspolne zycie... i wtedy ilosc pienidzy zarobionych przez Twoich rodzicow nie ma najmneijszego znaczenia! a zreszta troche dziwne, ze jestecie ze soba 1,5 roku i , ze on nei wie takich rzeczy o Tobie i , ze ty wstydzisz sie o tym powiedziec... dalsze ukrywanie takich rzeczy nie ma najmniejszego sensu... takze nie wstydz sie i pogadaj z nim ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
jasli jest normalny i cie kocha to zrozumie, nie jestes jedna ktorej rodzice ledwie wiaza koniec z koncem a ja tez nie mam kolorowo a mam t i rozumie mnie
SZCZERA ROZMOWA polecana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyno czego ty sie wstydzisz . Bo nie rozumiem . Jak mozna byc z facetem tyle czasu i nei wiedziec takich rzeczy . Czy wstydzic sie nich . Wydaje mi sie ze dla ciebie za bardzo wazne sa pieniadze i uwazasz ze jesli ktos ich ne ma to jest gorszy . Kompletnie nie rozumiem tego . Jest to niedojzałe . Ja szczerze mowiac moglabym nic nie miec , samochodu a co tam samochodu , komputera , ubran takich jakie mam czy botow czy nie wiem czego , wazne ze mam swojego TZ i napewno nie wstydzila bym sie takich rzeczy . Bo to zaden wstyd , zadna praca nie hanbi . Ciesz sie ze twoja matka pracuja jako opiekunka a nie siedzi z lumpami na lawce w parku !
Przepraszam ze tak ostro . Ale jest to dla mnie nie do pomyślenia . Zeby po 1.5 roku wstydzic sie takich rzeczy . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
napisałaś że jesteście razem od 1,5 roku, a on nadal nie wie gdzie pracuja Twoi rodzice, Ty nie pytasz sie o jego rodziców bo sie boisz rozmowy na ten temat, jest to dla mnie troche dziwne, gdybyscie byli ze soba 1,5 miesiaca to ok, ale 1,5 roku to juz dlugi czas i nie sadze zeby mu przeszkadzało to że u Ciebie w domu sie nie przelewa, wstyd Ci ze nie macie samochodu ???, nie wszyscy maja, mysle ze to wszystko wynika z poczucia niskiej wartości, szukasz problemow tam gdzie ich naprawde nie ma, wiecej wiary w siebie, nie szukaj ukrytych znaczen i podtekstow w rozmowach ze swoim TŻ i jesli Cie cos boli bądz z nim szczera, powiedz że nie masz samochodu bo Twoich rodzicow na to nie stac, przeciez nie powie Ci ze jak go nie masz to on nie chce z Toba byc, przez 1,5 roku chyba był u Ciebie w domu i na pewno widział Twoja sytuacje materialna, to widac po ubraniu, domu, po wszystkim, jest z Toba wiec mu to na pewno nie przeszkadza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja nierozumiem czego się wstydzisz
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja pochodzę z przeciętnej rodziny - nie mamy mercedesa, ale też niczego nam nie brakuje. Z kolei w rodzice mojego TŻta są dość majętni, ale nigdy nie miało to dla nas znaczenia. Najważniejsza jest miłość i to, żeby robić wszystko, by mieć lepiej - uczyć się, a potem szukać jak najlepszej pracy. Nie wstydź się, nie masz czego! Wstydzić byś się mogła gdyby Twój tata był złodziejem, a mama prostytutką. To porządni ludzie, najważniejsze, że nie chodzisz głodna i brudna. Nie przejmuj się docinkami chłopaka - czasami ludzie się złoszczą, czasami mówią rzeczy, których nie powinni... wiem coś o tym. Najważniejsza jest miłość, nie patrzy na pieniądze, na samochody, na nic. Liczy się tylko to, że go kochasz, on Ciebie. Pozdrawiam
![]()
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam wiele bogatych osob które nie maja samochodu bo np. wola taxówki! Zresztą jego rodzice to tacy Carringtonowie że wstydzisz sie zawodów własnych rodziców?? Dziwne podejscie.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nie wstydź się, bo nie masz czego, serio. Popracuj nad poczuciem własnej wartości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma sie czego wstydzic; wstydzic to sie mozna nierobstwa.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Mam jednego kumpla, wychowywał się w trudnych warunkach, 10 os w domu. Często nie było go w szkole, bo musiał np. gotować obiad, ub opiekować się młodszym rodzeństwem. Nie mógł pozwolić sobie nigdy na super ciuchy i imprezy po klubach. Ale powiem Ci szczerze, że nie znam osoby, która ma tylu przyjaciół i znajomych. Jest tak lubiany, że aż ciężko uwierzyć. Nikt nie potrafił zaszczepić we mnie tyle optymizmu co on. Totalny chorobliwy optymista.
Także trzeba porozmawiać o tym co leży Ci na sercu. Po co się tak męczyć. Troszkę więcej zaufania i wiary w własnego chłopaka...Przecież Cie nie wyśmieje.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.