|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Studia dzienne- czas trwania? Wypowiedz się.
Witajcie Drogie Studentki i Studenci!
![]() Szukałam w miarę dokładnie (tak mi się wydaje) i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie: Od października tego roku wybieram się na studia dzienne do Jarosławia. Będę codziennie dojeżdżała pociągiem ok. 30 minut. Jestem ciekawa ile godzin dziennie trwają wykłady na Waszych uczelniach? I czy macie jakieś przerwy/luki pomiędzy zajęciami? Opowiedzcie jak to u Was jest. ps. napiszcie gdzie studiujecie ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia dzienne- czas trwania? Wypowiedz się.
Cytat:
![]() 30 minutowy dojazd to żaden dojazd, więc nic się nie bój, jeśli pociągi kursują w miarę często.
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dzięki, chodzi mi jeszcze ile trwają dziennie, 6-8 godzin itp??
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
U mnie było różnie
Na licencjacie- wykłady od 1,5 godz do 4 nawet (co było przesadą i rok później zmienili plany, czyli wykład od 1,5-3 godz) Na studiach magisterskich podobnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
na przekór do celu
|
chodzi Ci o to, ile trwa jeden wykład czy o to, ile łącznie przebywamy dziennie na uczelni? ile trwa wykład dostałaś już odpowiedź.
a ile spędzamy czasu na uczelni to ruletka. w I semestrze np. miałam zajęcia w czwartki od 8:00 do 16:00 (z kilkunastominutowymi przerwami). w III semestrze byłam na uczelni w ten dzień od 8:00 do 12:00. w tym semestrze czwartki mam wolne ![]() przerwy - to też ruletka. normalna przerwa to 15 minut. ale czasami są okienka i muszę czekać np. 2 godziny na następny wykład. gdzie studiuję widać w podpisie ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-08-26 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Standardowo 10- 18.30, 8.15-13.15, a czasem od 8.15 do późna, jeśli w planie były tkzw okienka ![]() czasu czasem nie da się przewidzieć w ciemno i musisz poczekać na plan ![]() a we wtorki były tylko języki po 1,5 godz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wykłady trwają 90 minut, jak już mpt napisała. Ja mam zwykle po 2-3, a maksymalnie 4 zajęcia na dzień, do tego jeden dzień wolny w tygodniu, przynajmniej miałam taki przez te 4 semestry. Przerwy mam, czasem są 10-minutowe, czasem 2-godzinne. Dojeżdżam 7 minut na uczelnię mzką plus po 5-10 minut na dojście uczelnia-przystanek i przystanek-dom, więc jak mam długą przerwę to zwijam się do domu. Teraz posiadam też samochód, więc jak z TŻ-tem mamy w podobnych godzinach zajęcia to jeździmy razem autem, co jest też szybsze. Studiuję w Toruniu na UMK.
30 minut to nie tak wiele ![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Wszystko zalezy od kierunku uczelni i semestru np. w drugim semestrze
mialam 360 h, a na 4 bedzie 420. ![]() Mialam piatki wolne, w pon wyklady od 10 do 19, wtorek, sroda, czwartek mniej wiecej od 8 do 14,15 zajecia. No i niekonicznie z tymi wykladami. Jeden mi trwal od 16.15 do 19 z jedna przerwa ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2012-08-26 o 19:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Tak, właśnie chodzi mi, ile godzin dziennie spędzacie na wykładach?
![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
w tym semestrze wcale, bo nie chodzilam.
![]() I to byl blad. Teraz mam zamiar chodzic na wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Lux Mundi
|
Różnie bywało.
Najgorzej wspominam od 3 roku wzwyż, że tak powiem : miałam zajęcia 5 razy w tygodniu od 8/9 do 18/20 bez większych przerw [standard 15 min]. Jak to mówią : im dalej w las, tym więcej drzew - poznałam to na własnej skórze ![]() Studiowałam na Uniwersytecie Szczecińskim ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Na szczęście już skończyłam ale na licencjacie to było mniej więcej od 8 do 20, przerwy 15 min lub 30 (zależy jak daleko należało sie przemieścić do innej kliniki). Jeśli były dyżury to od 7-19 lub 19-7. Na mgr bardzo różnie, zaleznie też od wybranych fakultetów. czasem tylko 8-14, czasem od 8-19 z przerwami 15 min, pół godziny (rzadko lub jeśli zmieniała sie klinika). Ale na mgr zdarzał sie czasem dzień wolny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
studiuje na CM UMK w Bydgoszczy. Bardzo często miałam zajęcia od 7 do 20. a najczęściej od 8 do 12 i od 18 do 20 (miałam strasznie dużo okienek po 2, 3 a czasem 5-6 godzin)
![]()
"ludzie dzielą się na dwa rodzaje: jedni są zdolni do zabicia człowieka, inni nie. na wypadek gdybyś chciał wiedzieć, którzy z nich są naprawdę źli, powiem, że ci, którzy nie potrafią zabijać. ludzie, którzy nie umieją zabijać, nie umieją też naprawdę kochać."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzeniona
|
Na 1 roku miałam bardzo dużo zajęć - dwa razy w tygodniu 8:00-18:30, dwa razy 8:00-16:30 i raz 8:00-20:00. Na 2 roku nieco lepiej, na 3 też, ale jednak na moim kierunku zajęć jest bardzo dużo, a wykłady obowiązkowe. N miałam żadnego dnia w tygodniu wolnego, było to po prostu niemożliwe, bo mam jedne ćwiczenia, które były w poniedziałki, środy i piątki (3 razy w tygodniu trzeba było na nie chodzić) i drugie, które były we wtorki i czwartki.
Chociaż nie, na którymś semestrze miałam wolny piątek, bo był wykład, na którym wpisywała mnie koleżanka ![]() Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-08-26 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja na pierwszym roku miałam ciągiem wykłady w jednej auli od 13 do 20 (oczywiście w piątki). Na drugim roku w piątek już się polepszyło bo miałam różne zajęcia od 8 do 17 z przerwami. Zobaczymy jaki plan ułożą na trzecim roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dziennie? od 0 do 10 godzin. najlepiej poszukaj w internecie jakiś planów starszych roczników, będziesz miała pojęcie jak to wygląda [ile godzin tygodniowo + czy rozłożone równomiernie czy są dni zapieprzania i dni wolne]
plus do tego na wielu uczelniach wykłady nie są obowiązkowe, więc z reguły po pierwszych tygodniach plan zajęć się lekko modyfikuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Nie chcę podawać nazwy uczelni, ale napiszę, jak wyglądały moje zajęcia mniej więcej w ubiegłym roku: pon. + wt. wykłady od 8 do 13 (15), śr. + czw. od 8 do 15 ćwiczenia. Nieraz dobrze kombinując udawało mi się chodzić tylko 3 dni w tygodniu, zmieniłam grupę na niektóre ćwiczenia, bo byłam potrzebna w domu.
Mieszkam od uczelni 8 km i mój dojazd też trwa pół godziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
wykład to 0-3 dziennie + ćwiczenia to na IV roku gniłam na uczelni od 8 do 20
![]() ![]() studiuję kierunek medyczny ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam zwykle zajęcia od rana (8 albo 9) do 18.00-19.00 z godzinną przerwą.
Jak dla mnie za długo. Student dzienny w Polsce marnuje dużo czasu na wykładach. Studiowałam też przez pewien czas za granicą. Tam jednak jest więcej czasu w ciągu dnia na pracę samodzielną. I można zjeść obiad o normalnej porze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.