Jakiego języka poszukują pracodawcy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 14:22   #1
Katia007
Raczkowanie

Jakiego języka poszukują pracodawcy?

Hej wszystkim. Ostatnio podjełam decyzję że będę sie uczyła drugiego języka. Pierwszy to angielski. A waham się teraz czy wybrać francuski czy hiszpański. Francuzi lubią robić interesy u nas. Natomiast z jakiego powodu mogłabym się uczyc hiszpańskiego? bo łatwy? Poradźcie mi dziewczyny.
Katia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 14:29   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Jakiego języka poszukują pracodawcy?

Oj, trudno stwierdzić, jaki język najbardziej by Ci się przydał. Ja znam włoski jako drugi język, a że pracuję w turystyce, jest to bardzo duży plus. Na pewno coraz bardziej poszukiwany są ludzie ze znajomością rosyjskiego, niemiecki też jest bardzo przydatny w kontaktach handlowych. A z drugiej strony znając mniej popularny język jak węgierski, któryś ze skandynawskich czy japoński masz mniejszą konkurencję na rynku pracy

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 15:21   #3
paula78
Zakorzenienie

Byl podobny watek niedawno o jezykach .nikt nie da ci gwarancji ze jakis jezyk ci sie przyda w pracy dlatego warto uczyc sie jezykow przede wszytskim dla siebie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 16:11   #4
kirki
Raczkowanie

Po hiszpańsku mówi na świecie więcej ludzi niż po francusku. Ale ja na drugi język wybrałąm francuski - bo zwyczajnie jest ładniejszy. A w następnej kolejności wybrałąbym pewnie włoski (bo też go się kiedyś uczyłąm). A hiszpański tak pięknie nie brzmi, chodzi moim zdaniem byłby bardziej opłacalny.
kirki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 18:50   #5
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kirki Pokaż wiadomość
Po hiszpańsku mówi na świecie więcej ludzi niż po francusku. Ale ja na drugi język wybrałąm francuski - bo zwyczajnie jest ładniejszy. A w następnej kolejności wybrałąbym pewnie włoski (bo też go się kiedyś uczyłąm). A hiszpański tak pięknie nie brzmi, chodzi moim zdaniem byłby bardziej opłacalny.
'uroda' języka to chyba kwestia gustu mi o wiele bardziej podoba się hiszpański.
Co do pytania, to wiadomo, że warto znać jak najwięcej języków. Hiszpański jest łatwy, nauka francuskiego wymaga na pewno więcej czasu. Trudno powiedzieć, który bardziej się przyda. Wszystko zależy od tego gdzie zamierzasz pracować.
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 19:09   #6
szkubana
Rozeznanie

niemiecki,francuski/rosyjski
Stary 2008-08-22, 23:06   #7
ratta
Wtajemniczenie

Nie wybierałabym francuskiego...
Rosyjski, niemiecki, hiszpański lub jakiś oryginalny język, gdzie chętnych jest zazwyczaj mniej - szwedzki, islandzki, turecki... Zależy jeszcze czy planujesz wyjechać na dłużej z kraju i jaką pracę chcesz podjąć.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-23, 11:40   #8
201607280909
Konto usunięte

ostatnio widzę dużo ofert pracy, gdzie wymagana jest znajomość jakiegoś bardziej oryginalnego języka np. czeskiego, węgierskiego lub szwedzkiego.

z tych dwóch wybrałabym hiszpański. jest prostszy (i moim zdaniem piękniejszy ), więcej ludzi na świecie mówi po hiszpańsku, a gospodarka samej Hiszpanii szybko się rozwija i możliwe, że za kilka lat w Polsce będzie już sporo hiszpańskich firm.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 16:47   #9
Wyrak
Zakorzenienie

Katio, duzo zalezy od branzy/firmy/organizacji ktora Ciebie interesuje. W jednych przyda sie rosyjski, w innych niemiecki, w jeszcze innych francuski itd. Jakie masz wyksztalcenie/w jakim zawodzie pracujesz?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 12:34   #10
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Katio, duzo zalezy od branzy/firmy/organizacji ktora Ciebie interesuje. W jednych przyda sie rosyjski, w innych niemiecki, w jeszcze innych francuski itd. Jakie masz wyksztalcenie/w jakim zawodzie pracujesz?

i z tym postem sie w 100% zgodzę.. to wszystko zależy co to za branża i w jakim rynku sie bedziesz obracać... w mojej pracy duzo kontaktów mamy z językiem arabskim i jego odmianami, dlatego ja zabrałam sie właśnie za ten język....
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 13:29   #11
Katia007
Raczkowanie

Ale szybciutka odpowiedż. Cieszę sie bardzo. Ja teraz zaczynam 2 letnie studium organizacji reklamy. Narazie nie pracuję ponieważ robię sobie malutki odpoczynek na naukę języków i przygotowanie sie do studiów. Mam 22 lata to jeszcze mi wolno. Ale pracowałam już. Marzy mi się zawod związany ściśle z reklamą jak np specjalista od spraw reklamy. Więc może i francuski. Właściwie jest dużo marketów tych największych i prężnych które pozakładali francuzi własnie. Tak sobie próbuje to wyjaśniać. A francuski autentycznie jest niesamowicie trudny i stąd moję wahanie. A może warto stawić sobie wyzwanie, jak myślicie?
Katia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 02:13   #12
Wyrak
Zakorzenienie

Jesli jest trudny, a Ci sie uda go opanowac, to tym wiekszy plus dla Ciebie Na podstawie tego co piszesz, to ja bym wybral niemiecki, albo francuski.

Aha, dodam od siebie, ze niby kazdy teraz mowi po angielsku, ale jak dla mnie mozna to miedzy bajki wlozyc

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 09:58   #13
linaya
astro-loszka

Zależy od specyfiki firmy, ale często pożądanym drugim językiem jest niemiecki, francuski, hiszpański, włoski czy rosyjski
Stary 2008-10-14, 13:14   #14
taka_sobie_ja
Rozeznanie

ja myślę, że rosyjski teraz jest "na topie". chyba dlatego, że mało jest młodych osób znających go
i oryginalne języki są racją. Sama znam fiński i jak mieszkałam w Polsce, dzwoniono do mnie z ofertami pracy (NIE SZUKAŁAM PRACY Z FIŃSKIM, zamieściłam jedynie w necie ogłoszenie o korkach z fińskiego, hehe). Zwykle była to badziewna praca prowizyjna (tak tak dzwoniło się i naganiało biednych Finów do różnych rzeczy... z żałosnym skutkiem ) na której nic się nie zarobi, ale pamiętam że raz czy dwa zaoferowano mi całkiem dobrą posadkę. Odmówiłam, bo musiałabym się przenieśc do innego miasta, a byłam w kl. maturalnej :P

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości