|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jakiego języka poszukują pracodawcy?
Hej wszystkim. Ostatnio podjełam decyzję że będę sie uczyła drugiego języka. Pierwszy to angielski. A waham się teraz czy wybrać francuski czy hiszpański. Francuzi lubią robić interesy u nas. Natomiast z jakiego powodu mogłabym się uczyc hiszpańskiego? bo łatwy? Poradźcie mi dziewczyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakiego języka poszukują pracodawcy?
Oj, trudno stwierdzić, jaki język najbardziej by Ci się przydał. Ja znam włoski jako drugi język, a że pracuję w turystyce, jest to bardzo duży plus. Na pewno coraz bardziej poszukiwany są ludzie ze znajomością rosyjskiego, niemiecki też jest bardzo przydatny w kontaktach handlowych. A z drugiej strony znając mniej popularny język jak węgierski, któryś ze skandynawskich czy japoński masz mniejszą konkurencję na rynku pracy
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Byl podobny watek niedawno o jezykach .nikt nie da ci gwarancji ze jakis jezyk ci sie przyda w pracy dlatego warto uczyc sie jezykow przede wszytskim dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po hiszpańsku mówi na świecie więcej ludzi niż po francusku. Ale ja na drugi język wybrałąm francuski - bo zwyczajnie jest ładniejszy. A w następnej kolejności wybrałąbym pewnie włoski (bo też go się kiedyś uczyłąm). A hiszpański tak pięknie nie brzmi, chodzi moim zdaniem byłby bardziej opłacalny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do pytania, to wiadomo, że warto znać jak najwięcej języków. Hiszpański jest łatwy, nauka francuskiego wymaga na pewno więcej czasu. Trudno powiedzieć, który bardziej się przyda. Wszystko zależy od tego gdzie zamierzasz pracować.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
niemiecki,francuski/rosyjski
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Nie wybierałabym francuskiego...
Rosyjski, niemiecki, hiszpański lub jakiś oryginalny język, gdzie chętnych jest zazwyczaj mniej - szwedzki, islandzki, turecki... Zależy jeszcze czy planujesz wyjechać na dłużej z kraju i jaką pracę chcesz podjąć.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
ostatnio widzę dużo ofert pracy, gdzie wymagana jest znajomość jakiegoś bardziej oryginalnego języka np. czeskiego, węgierskiego lub szwedzkiego.
z tych dwóch wybrałabym hiszpański. jest prostszy (i moim zdaniem piękniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Katio, duzo zalezy od branzy/firmy/organizacji ktora Ciebie interesuje. W jednych przyda sie rosyjski, w innych niemiecki, w jeszcze innych francuski itd. Jakie masz wyksztalcenie/w jakim zawodzie pracujesz?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
i z tym postem sie w 100% zgodzę.. to wszystko zależy co to za branża i w jakim rynku sie bedziesz obracać... w mojej pracy duzo kontaktów mamy z językiem arabskim i jego odmianami, dlatego ja zabrałam sie właśnie za ten język.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ale szybciutka odpowiedż. Cieszę sie bardzo. Ja teraz zaczynam 2 letnie studium organizacji reklamy. Narazie nie pracuję ponieważ robię sobie malutki odpoczynek na naukę języków i przygotowanie sie do studiów. Mam 22 lata to jeszcze mi wolno.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jesli jest trudny, a Ci sie uda go opanowac, to tym wiekszy plus dla Ciebie
![]() Aha, dodam od siebie, ze niby kazdy teraz mowi po angielsku, ale jak dla mnie mozna to miedzy bajki wlozyc ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
astro-loszka
|
Zależy od specyfiki firmy, ale często pożądanym drugim językiem jest niemiecki, francuski, hiszpański, włoski czy rosyjski
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja myślę, że rosyjski teraz jest "na topie". chyba dlatego, że mało jest młodych osób znających go
![]() i oryginalne języki są racją. Sama znam fiński i jak mieszkałam w Polsce, dzwoniono do mnie z ofertami pracy (NIE SZUKAŁAM PRACY Z FIŃSKIM, zamieściłam jedynie w necie ogłoszenie o korkach z fińskiego, hehe). Zwykle była to badziewna praca prowizyjna (tak tak dzwoniło się i naganiało biednych Finów do różnych rzeczy... z żałosnym skutkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.