|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
proszę o pomoc: praca na ekonomię - analiza zmian dochodów konsumenta...
Mam napisać pracę na mikroekonomię. Praca ma nosić tytuł: Analiza zmian dochodów konsumenta przy założeniu niezmienności cen konsumpcyjnych.
I teraz pojawia się pytanie: o czym w ogóle ja mam pisać, skoro praca ma liczyć 15 stron, skąd wziąć materiał źródłowy? Nie liczę na to, że ktoś napisze za mnie pracę, ale moze ktoś może podsunąc jakieś wskazówki? Z góry bardzo dziękuję każdej jednej duszyczce, ktora tu weszła
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: proszę o pomoc: praca na ekonomię - analiza zmian dochodów konsumenta...
Zrodel Ci nie podam, bo nie znam za bardzo takiej literatury po polsku, tymniemniej prace bym oparl na analizie nastepujacych zjawisk:
- masz krzywe popytu i podazy, w wyniku zmian dochodow krzywa popytu przesuwa sie do gory albo do dolu, zaleznie czy chodzi o wzrost czy spadek dochodow, tworzac nowy punkt equilibrium - do tego przyda sie odpowiedni wykres, mysle ze wiele zrodel traktujacych o mikroekonomii rozpatruje taki przypadek. - marginal utility - czyli uzytecznosc z konsumpcji danego produtku; wraz z wzrostem konsumpcji danego produktu spada marginal utility - wydaje mi sie ze to jest cos o czym powinnas wspomniec - na pewno powinnas rozpatrzyc to w kontekscie elastycznosci cen - jak wzrost/spadek dochodow wplywa na konsumpcje danych dobr, jaki jest ich stopien elastycznosci popytu, oraz przedyskutowanie o roznych rodzajach dobr (normal goods vs. inferior goods itd.) Wydaje mi sie, ze majac takie zagadnienia, powinnas byc w stanie latwiej znalezc zrodla.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Ja oczywiście radziłabym wybrać się do biblioteki, jest dużo książek traktujących o ekonomi. Ja osobiście polecam Kamerschena, Begg'a, natomiast w tej książce http://www.prawoiekonomia.pl/4685.html znajdziesz identyczny temat jak Twoja praca :
"Teoria wyboru konsumenta
Zaczęłabym od wyjaśnienia podstawowych pojęć - dochód, konsument, dobra konsumpcyjne, popyt podaż, pewnie coś o równowadze konsumenta, o wpływie zmian dochodu na ta równowagę, linia budżetu (to jest ze sobą powiązane) na pewno jakiś wykres, dochód realny i nominalny (jak się to ma do siebie) na konkretnym przykładzie (a tutaj właśnie zachodzi analiza dochodu przy stałych cenach, można pisać o wpływie dochodu na równowagę konsumenta, w czym zawarte są typy dochodów, linie budżetu, punkt równowagi konsumenta i krzywa obojętności [przedstawione na jednym wykresie]); Naprawdę polecam wyżej wymienione książki, sama z nich korzystałam, a w takiej pracy sądzę, ze musisz się na czymś oprzeć i mieć jakąś bibliografię
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z wyrakiem
![]() daj jakis tam wlasny przyklad, ze np. jakas tam grupa ludzi majacych taki i takie dochody, ich koszyk dobr jest taki i taki, wez pod uwage zmiany gospodarcze ze np. dzieje sie to i to, i analizuj co i jak na co wplywa etc.
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() Jeśli jeszcze ktoś moze coś napisać, to proszę
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja tak pomyślałam jeszcze o analizie koszyka dóbr konsumenta. Możesz w tym celu skorzystać z danych makro i obejrzeć, jak się one (koszyki) kształtują w krajach wysoko rozwiniętych o wysokim PKB per capita a jak w krajach słabo rozwiniętych. Zagłębiając się w temat pewnie widziałaś coś takiego, że udział wydatków na jedzenie maleje wraz ze wzrostem dochodu. Można troszkę na to spojrzeć. Myślę, że masz naprawdę duże pole do popisu
Co do bibliografii to jakoś nie przepadam za Beggiem, chociaż niektórzy twierdzą, że jest dobry. Do podstaw mikro wolałam Samuelsona. Tytuł chyba "Ekonomia" tom 1.
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Wasze sugestie bardzo mi pomogły, dziękuję Wam
![]() Mam jeszcze jedno pytanie, otóż praca jest już (prawie) gotowa. Nie wiem, natomiast jak ją zakończyć, czy po prostu zakończyć ją razem z wyczerpaniem tematu, czy mam napisać jakieś wnioski? Tylko jakoś nie mogę sobie wyobrazić wniosków w takiej pracy.
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podsumuj to co zrobilas, napisz swoj punkt widzenia etc.
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najpierw czekałaś na wskazówki, teraz na wnioski- nie za dużo wymagasz od osób tu obecnych
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Patusia, ja nie czekam na gotowe wnioski, nie prosiłam też o to, żeby ktos napisał za mnie pracę. Jeśli nie chcesz, to się nie udzielaj.
Srubka - dziękuję Myślalam, że obejdzie się bez wniosków
Edytowane przez Audacieux Czas edycji: 2008-11-26 o 14:40 |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Wnioski powinny jak najbardziej byc.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.