|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak wg was powiniem wyglądać zdrowy i szczesliwy zwiazek?
Jak wyżej w tytule, zapraszam do wypowiedzenia się
![]() A takze co dla was oznacza słowo "przyjaciel" ;] ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wg was powiniem wyglądać zdrowy i szczesliwy zwiazek?
"zdrowy" związek?
Takie, który do lekarza nie chodzi ![]() A tak poważnie, mi do pełni szczęscia w związku brakowało uśmiechu faceta na mój widok. Szcęśliwy związek to dla mnie taki, który daje poczucie bezpieczeństwa, który pozwala wiedzieć, że jest ktoś, kto pójdzie za mną na koniec świata. Szcęsliwy związek to taki, w którym nam dobrze i w którym cieszą chwile spędzone razem.
Nie liczę dni, Sprawiam, że to dni się liczą... Edytowane przez drusia Czas edycji: 2010-01-24 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
zdrowy w sensie nie toksyczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To taki w którym ludzie dobierają się tak że przekonania polityczne i religijne są akceptowane przez obie strony, taki w którym dana swoboda lub jej brak jest akceptowana przez obie strony i obu stronom odpowiada (nie ma podcinania skrzydeł tj jedna osoba się w związku nie dusi), to taki związek w którym nie ma osoby ważniejszej...
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oparty na dobrych fundamentach czyli: miłości, zaufaniu i szacunku do siebie nawzajem.
Ponadto powiedzmy, że muszą się spotkać ludzie, którzy mają podobne oczekiwania co do związku i drugiego człowieka. Takie kwestia jak ślub/wiara/dzieci/wolny związek itd ciężko pogodzić gdy są odmienne i kompromis jest raczej niemożliwy. No i to tak w skrócie chyba tyle ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zdrowy związek to według mnie taki, w którym obydwie strony czują się szczęśliwe. Tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
oparty na miłości i szacunku
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
oparty na szacunku, miłości i zaufaniu.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Według mnie zdrowy związek , to taki w którym jest zaufanie , szacunek , chęć bycia z Tą drugą osobą na dobre i złe . a Przyjaciel to taka osoba której można się zwierzyć , porozmawiać , pożartować , poimprezować kiedy trzeba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To taki związek w którym ma się poczucie bezpieczeństwa i pewność, że cokolwiek by się stało, ta druga osoba będzie z nami. I przede wszystkim ważne jest zaufanie, bo bez tego nic nie ma. A przyjaciel to t'aka osoba, ktora podnosi nas, gdy nasze skrzydła zaczynają opadać.' Ktoś tak ładnie powiedział
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ameryki nie odkryję
![]() Zdrowy i dobry związek to taki, w którym ludzie sie kochają, lubią się (niby takie proste, a jednak....), dzielą podobne przekonania i pragnienia. Wspierają sie i pomagają sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Zdrowy związek to taki, w którym żadna ze stron nie jest "gorsza", w którym partnerzy wspierają się, akceptują, szanują i dbają wzajemnie o swoje dobro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jeśli jesteś w zwiazku i sie pytasz jak powinien zdrowy związek wyglądać to znak ,że w takim nie jesteś i masz spory problem
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
dobry seks - chora zazdrość + pożądanie + zaufanie - nadmierne kontrolowanie + podobne poglądy na religię + podobna wizja wspólnej przyszłości - zmienianie kogoś na siłę + tematy do rozmów + podział obowiązków - niepotrzebne kłótnie o byle bzdurę + umiejętność wyjaśniania nieporozumień + brak zahamowań w wyrażaniu swoich pragnień drugiej osobie - tajemnice - zdrady = zdrowy związek
I guess... chociaż na to teoretycznie nie ma równań. ano ale pierwszy czynnik musi być dodatni, bo inaczej nie ma o czym mówić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To taki, ze nie czujesz potrzeby pisania o nim na intymnie na wizazu.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
dooookładnie, w prostym zdaniu ujęte wszystkie wcześniejsze wypowiedzi
![]() i nie sposób się nie zgodzić kim jest przyjaciel? dla mnie relacja przyjaźni jest o pół stopnia niżej niż relacja miłości - przyjaźń to pragnienie największego dobra dla drugiej osoby, ale bez właściwych miłości: pociągu seksualnego itd. dlatego też mianem przyjaciela w całym moim ledwie dwudziestoletnim życiu określiłam prawdziwie tylko trzy osoby
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Zdrowy zwiazek to przede wszystkim zaufanie,szacunek , dbanie o swoje wzajemne dobro .
Ale wydaje mi sie ze jesli ktos zaklada taki watek z zapytaniem to znaczy ze jego samego dotyczyty ten problem . Ale przeciez w zadnym zwiazku nie jest idealnie . |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
teraz ja sypne swoje madrosci
![]() zdrowy,prawdziwy zwiazek to wielka przyjazn ,zaufanie,szacunek,poczuc ie bezpieczeństwa, chec przebywania z tą osobą cały czas, motylki w brzuchu(chociaz na poczatku:P),pociag fizyczny ;d,mimo dostrzegania wad tej drugiej osoby i tak sie ja kocha ![]() ![]() a przyjaciel to ktoś bez ktorego nie wyobrażasz sobie zycia a jesli to kobieta to gdyby tylko była mezczyzna chetnie bys za nia wyszła ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie, "zdrowy" związek to taki, w którym czuję się bezpieczna, w którym szanujemy siebie, swoje poglądy i pasje. Nie ograniczamy się na wzajem. Idealny związek to taki, w którym jest zrozumienie, zaufanie, uczciwość (wobec drugiej osoby, ale i siebie), wierność i uczucie. Przyjaciel to osoba, którą obdarzam bezgranicznym zaufaniem, na której nigdy się nie zawiodłam. Która mnie pocieszy, gdy będzie mi źle, op***, gdy się należy, która uszanuje moje decyzje i będzie mnie wspierać, cokolwiek się wydarzy, nawet jeśli ma odmienne zdanie.
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
"Zdrowy i szczęśliwy związek" hmm... wydaje mi się,że dla każdej pary może oznaczać zupełnie coś innego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim to chyba taki, ktory jest z milosci, ktory opiera sie na zaufaniu wzajemnym. Musza byc podobne priorytety w zyciu, cele, podobne pragnienia.
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Tak tylko chcialam sie spytac, bo jestem na etapie.. czego oczekuje i co chce..;] otzrymac od partnera, jaka chce byc partnerka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
bez sensu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owned! ![]() ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze dopowiem - zdrowy i szczęśliwy związek, to taki, gdy czujesz, że jesteś szczęśliwa i nie zakładasz o nim wątku ;p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Przyłaczam sie do tego co wczesniej napisane, czyli zwiazek oparty na zaufaniu, milosci, poczuciu bezpieczenstwa,szacunku i moim zdaniem umiejetnosci rozmawiania ze soba na wszystkie tematy/problemy.Umiejetnosc chodzenia na kompromisy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale każda osobowość jest inna. Każdy człowiek jest inny. Muszą się spotkać ludzie, którzy potrafią się zgrać oczekiwaniami co do związku. Postawić sobie wspólne granice, mieć podobne poglądy na sprawy fundamentalne. Nie da się stworzyć z siebie "partnerki idealnej" przystosowanej do "związku idealnego" bo to nie będziesz Ty. A jeśli coś jest od początku sztuczne to nigdy nie przerodzi się w coś stałego i prawdziwego. Nie można całe życie udawać kogoś kim się nie jest. Każdy ma swoje oczekiwania co do partnera i co do związku. Odnajdź własne, znajdź swoje szczęście. Na to nie ma gotowego schematu.
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ludzie powinni się lubić - nie tylko kochać, ale lubić przebywać ze sobą. I akceptować swoje odmienności oraz wady - to są ważne rzeczy, oprócz w/w miłości, zaufania, szacunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.