|
Notka |
|
Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jaki kask wybrać?
Wstyd się przyznać, ale jeżdżę na nartach od trzech lat i jeszcze nie dorobiłam się kasku
![]() Czy ktoś ma jakieś wskazówki czy powinien charakteryzować się dobry kask? Czy warto wydać na niego 500 zł, czy wystarczy taki za 100? Znalazłam coś takiego http://www.snowx.pl/product-pol-2089...HIR-WHITE.html plusy, które widzę - jest dość lekki, ma dobrą wentylację i odpinane nauszniki... czy na coś więcej powinna zwrócić uwagę?
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki kask wybrać?
Uwazam, ze jak nie jezdzisz poza stokiem i nie robisz innych ryzykownych zjazdow itp. wystarczy normalny kask. Moim zdaniem lepiej kupic w sklepie niz przez neta bo lepiej kask przymierzyc i zobaczyc czy nie uwiera, nie jest luzny bo nie wszystkie kaski maja ten sam ksztalt.
Zobacz tez czy kask ma uchwyt na gogle z tylu ![]() Wszystkie kaski powinny miec norme bezpieczenstwa. Koniecznie kup bialy bo jak swieci mocno slonce to ci sie mozg nie zagotuje. Polecam marki takie jak Briko, Uvex, SH+, Head, Atomic, Osbe, Carrer |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Raczej nie jeżdżę poza trasami, ale kask uratował mnie przed dość dotkliwymi urazami głowy. Wystarczy dziura na trasie i można upaść. Możesz nawet nie zauważyć, ze uderzyłaś. Kask przed tym m.in. chroni. Oraz przed wariatami, którzy pędzą na oślep, nie zważając na to, że ktoś/coś przed nimi.
Też nie kupowałabym przez net, ale w sklepie. Kask nie tylko musi idealnie pasować na głowę (za luźny Cię nie ochroni, za ciasny będzie uwierać), ale też do gogli. Dlatego, jeśli chcesz go kupić, weź ze sobą gogle, w których jeździsz. Popieram - uchwyt na gogle bardzo ważny. Koniecznie w jakiś sposób zapinany, bo sam zaczep często się nie sprawdza - gogle, mimo paska silikonowego pod gumą, potrafią odlecieć przy wywrotce. No i koniecznie lekki, jeśli lubisz spędzać sporo czasu na stoku. Im lżejszy, tym lepiej. Może tez mieć wypinany wkład - można wyprać - bo przecież nie jeździsz w czapce czy non stop w kominiarce. Trudno mi polecić inną markę niż tę, którą mam: R.E.D. (kask mam biały z szarymi kropkami, zamykanymi otworami wentylacyjnymi, bordową wyściółką, która można wypiąć. Waży niecałe 500 gram przy czym kask mojego TŻa 350 gram).
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-12-03 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio kupowałam i przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na rozmiar- ma nie spadać kiedy pochylimy głowę w dół - bez zapięci pod brodą...swoją drogą polecam taki z regulowanym obwodem głowy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za porady, wszystkie bardzo cenne dla mnie. Muszę poprzymierzać te kaski w sklepie, ale wiem na co zwracać uwagę. Mam nadzieję, że temat się komuś jeszcze przyda.
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.