Dziecko które ciągle jęczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-27, 11:55   #1
_wiksen_
Przyczajenie

Dziecko które ciągle jęczy

Jak w tytule, moje dziecko ciągle jęczy Doprowadza mnie to już do szału, nie wyrabiam psychicznie słuchając całymi dniami tych jęków Po wnikliwej obserwacji doszłam do wniosku, że jęczy zamiast mówić, mam wrażenie że to jej sposób komunikacji, ale ja już nie moge tego słuchać. Ciągle, dosłownie ciągle coś chce, np. przedmioty które są na parapecie, w kuchni na blacie itd. kiedy coś dostaje, zajmuje sie tym minute i chce coś znowu i znowu jęczy i tak cały dzień Jedynie na dworze troche stopuje, ale niestety nie zawsze mogę z nią wyjść np. dziś leje a ja cały dzień muszę słuchać tego jękolenia Może któraś mama miałą podobny przypadek i ma jakąś rade na taką marudę jak moja? Jak nauczyć dziecko, że nie może dostac wszystkiego do ręki co tylko zobaczy?
Proszę o pomoc bo zwariuję
Stary 2013-05-27, 12:06   #2
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: Dziecko które ciągle jęczy

ja tez prosze o pomoc bo zwariuje . mam trojke dieci -4 lata i 2 razy po 1,5, wpradzie nie jecza a jesli juz to rzadko za to non stop sie tluka, bija, szarpia za wlosy, gryza, wyrywaja zabawki, wrzeszcza, popychaja, wkladaja palce do oczu, wlaza sobie nawzajem na glowe, szczypia, kopia... jak o czyms zapomnialam to prosze sobie uzupelnic

aha i tez doslownie ciagle czegos chca a jak nie dostana to foch.
no i rowniez doprowadza mnie do szalu ze po milion razy musze rozdzielac, pocieszac poszkodowana/nego mam dosc i nie wyrabiam psychicznie. osiagnelam juz taki poziom stresu ze nawet kalmsy nie pomagaja, coraz czesciej mam ochote wyskoczyc oknem albo uciec na koniec swiata

ktos ma jakas rade
Stary 2013-05-27, 12:09   #3
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
ja tez prosze o pomoc bo zwariuje . mam trojke dieci -4 lata i 2 razy po 1,5, wpradzie nie jecza a jesli juz to rzadko za to non stop sie tluka, bija, szarpia za wlosy, gryza, wyrywaja zabawki, wrzeszcza, popychaja, wkladaja palce do oczu, wlaza sobie nawzajem na glowe, szczypia, kopia... jak o czyms zapomnialam to prosze sobie uzupelnic

aha i tez doslownie ciagle czegos chca a jak nie dostana to foch.
no i rowniez doprowadza mnie do szalu ze po milion razy musze rozdzielac, pocieszac poszkodowana/nego mam dosc i nie wyrabiam psychicznie. osiagnelam juz taki poziom stresu ze nawet kalmsy nie pomagaja, coraz czesciej mam ochote wyskoczyc oknem albo uciec na koniec swiata

ktos ma jakas rade
O matko A myślałam, że ja mam ciężko
Stary 2013-05-27, 12:10   #4
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _wiksen_ Pokaż wiadomość
Jak w tytule, moje dziecko ciągle jęczy Doprowadza mnie to już do szału, nie wyrabiam psychicznie słuchając całymi dniami tych jęków Po wnikliwej obserwacji doszłam do wniosku, że jęczy zamiast mówić, mam wrażenie że to jej sposób komunikacji, ale ja już nie moge tego słuchać. Ciągle, dosłownie ciągle coś chce, np. przedmioty które są na parapecie, w kuchni na blacie itd. kiedy coś dostaje, zajmuje sie tym minute i chce coś znowu i znowu jęczy i tak cały dzień Jedynie na dworze troche stopuje, ale niestety nie zawsze mogę z nią wyjść np. dziś leje a ja cały dzień muszę słuchać tego jękolenia Może któraś mama miałą podobny przypadek i ma jakąś rade na taką marudę jak moja? Jak nauczyć dziecko, że nie może dostac wszystkiego do ręki co tylko zobaczy?
Proszę o pomoc bo zwariuję
To zalezy od sytuacji. co to za rzecz, dlaczego nie może jej dostać itd.
Powtarzać, że nie wolno i tłumaczyć w miarę możliwości, adekwatnie do wieku dlaczego.
Jesli woła bo jest niecierpliwy - jedynie przeczekać

A co do "jęczenia". Znam jedną taką dziewczynkę. Nie płacze, nie mówi, tylko tak zawodzi głosem non stop. Gdy nauczyła się mówić jest lepiej. Stopniowo zastepowała to wyrazami, albo własnymi określeniami. Mimo, że już łanie potrafi powiedziec o co chodzi, czasem zdarza się jej jeszcze "jęczeć" (np pokazuje na cos i "oooooooooaaaaaaaaaaaaaoo oooooooaaaaaaaaaaaaaa" coraz głośniej. Taka syrena).

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2013-05-27 o 12:12
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:13   #5
ilonkaczapela
Zakorzenienie

No widzisz, jak ci glam pomogla zlapac perspektywe?
Czyli utwierdzam sie w przekonaniu, ze Czarek jest ibedzie jedynakiem
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:17   #6
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
To zalezy od sytuacji. co to za rzecz, dlaczego nie może jej dostać itd.
Powtarzać, że nie wolno i tłumaczyć w miarę możliwości, adekwatnie do wieku dlaczego.
Jesli woła bo jest niecierpliwy - jedynie przeczekać

A co do "jęczenia". Znam jedną taką dziewczynkę. Nie płacze, nie mówi, tylko tak zawodzi głosem non stop. Gdy nauczyła się mówić jest lepiej. Stopniowo zastepowała to wyrazami, albo własnymi określeniami. Mimo, że już łanie potrafi powiedziec o co chodzi, czasem zdarza się jej jeszcze "jęczeć" (np pokazuje na cos i "oooooooooaaaaaaaaaaaaaoo oooooooaaaaaaaaaaaaaa" coraz głośniej. Taka syrena).
Tak właśnie staram się robić, ale córka wpada w nerwy, zaczyna wyć itd. Nie wiem czy jest nerwowa czy takie są dzieci w tym wieku. Teraz jeszcze zaczęła się bić po głowie w tych nerwach, przeraża mnie to Próbuję ją brać na przeczekanie, ale nie daje rady cały dzień tego słuchać i w końcu daje jej to co chce aby mieć choć chwile spokoju Może jakbym od początku była konsekwentna to byłoby inaczej
Dodam, że córka ma 15 miesięcy.
Stary 2013-05-27, 12:17   #7
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"

Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:20   #8
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
O matko A myślałam, że ja mam ciężko
tez tak myslalam jak mialam jedno mega ruchliwe dziecko

swoja droga jak to jest ze jednym sie trafiaja spokojniutkie ciche dzieci a innym diably wcielone. moi chlopcy maja kolezanke- rowiesniczke, na placu zabaw posiedzi w piaskownicy czy na laweczce, podrepcze wkolo, najchetniej to by u mnie na rekach przebywala. nie wlazi, nie wspina sie, na zjezdzalnie nie wdrapuje...a moi wszedzie wleza i np mega foch bo nie pozwalam im sama spacerowac po takiej belce wiszacej na lancuchach na wysokosci ponad metra. ja asekuruje a oni sie obrazaja o to

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Tak właśnie staram się robić, ale córka wpada w nerwy, zaczyna wyć itd. Nie wiem czy jest nerwowa czy takie są dzieci w tym wieku. Teraz jeszcze zaczęła się bić po głowie w tych nerwach, przeraża mnie to Próbuję ją brać na przeczekanie, ale nie daje rady cały dzień tego słuchać i w końcu daje jej to co chce aby mieć choć chwile spokoju Może jakbym od początku była konsekwentna to byłoby inaczej
no bo to taki glupi wiek ze testuje swoje mozliwosci i twoja cierpliwosc, a dwa ze jeszcze nie bardzo pojmuje dlaczego jej czegos tam odmawiasz, tlumaczenie na wiele sie nie zdaje
Stary 2013-05-27, 12:22   #9
_wiksen_
Przyczajenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41016846]Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"

Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś.[/QUOTE]

Spoko, ale moja tak jęczy chyba od kiedy skończyła pół roku W sumie nie pamiętam czasów bez jękolenia, a na palcach mogę policzyć dni w miarę '' normalne''.
Stary 2013-05-27, 12:22   #10
glamourous
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41016846]Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"

Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś.[/QUOTE]

wlasnie, czesto mam wrazenie ze dzieci z nudow marudne sie robia.
Stary 2013-05-27, 12:26   #11
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
E tam, konsekwencja srencja (moje nowe motto).
Faktycznie, córa w w takim wieku, że tłumaczenie niewiele pomoże.

A mogłabyś opisac jakąś sytuację?

(Aha, co do "chwili spokoju" z takim malcem, to ja takie za dnia miewałam. Zazwyczaj nasłuchując czy się nie budzi)

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2013-05-27 o 12:37
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-27, 12:32   #12
glamourous
Zakorzenienie

tez juz czytalam pochwale niekonsekwencji (Stein chyba ?) i w sumie cos w tym jest, sa rozne okolicznosci ktore pewne rzeczy raz dopuszczaja raz nie
Stary 2013-05-27, 12:37   #13
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
E tam, konsekwencja srencja (moje nowe motto).
Faktycznie, córa w w takim wieku, że tłumaczenie niewiele pomoże.

A mogłabyś opisac jakąś sytuację?
Na przykład idziemy do łazienki umyć ręce. Podnoszę ją do umywalki, włączam wode itd. nad umywalką mamy małą półkę na kosmetyki, więc córa zaczyna się wierzgać, wyrywać i oczywiście wyć bo już chce coś z tej półki. Daje jej jedną rzecz z tej półki i próbuję powycierać jej rączki, na chwile się tym zajmuje ale zaraz rzuca i jęczy, wychodzimy z łazienki po drodze mijamy drugą półkę z kosmetykami, córka wyciąga do niej ręce i jęczy, jak nic jej stamtąd nie dam to oczywiście wycie i ryk. Zamykam drzwi od łazienki ona biegnie pod drzwi i jęczy Wchodzimy do pokoju, tam ona biegnie pod półkę nad telewizorem gdzie trzymamy różne drobiazgi, książki itd. Próbuje ją jakoś zając więc idziemy do zabawek, pokazuje jej zabawki książeczki itd. na chwile tak jakby o tym zapomina, ale zaraz bierze mnie za rękę i prowadzi w stronę tej półki, staje pod nią jęczy i pokazuje palcem itd. Jak nic nie chce stamtąd jej dać i jej podnieść to jęczy, denerwuje się, stuka po głowie ...
Stary 2013-05-27, 12:40   #14
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Z pierwszego postu wnioskuję, że bardzo rzadko wychodzisz z dzieckiem na dwór. Mówisz, że tylko na dworze jest lepiej a ty zamiast wyjść wolisz słuchać jęków całymi dniami i denerwować siebie i dziecko. Moja córka też zaczyna jęczeć kiedy siedzimy w domu, bo ile można bawić się tymi samymi zabawkami czy układać te same klocki. Dlatego CODZIENNIE coś organizuję i to zaraz po śniadaniu. Jak leje to idziemy do mojej koleżanki, która ma dziecko w podobnym wieku albo do biblioteki gdzie jest kącik z zabawkami dla maluchów albo do smykolandii, albo na basen. Jak jest pogoda to już w ogóle znikamy na cały dzień. Nie wyobrażam sobie siedzieć z dzieckiem całymi dniami i słuchać jęczenia a moim zdaniem jęczy właśnie z nudów. Tym bardziej, że dziecko w tym wieku raczej samo się nie pobawi a już na pewno nie pobawi się za długo jedną zabawką.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:45   #15
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Z pierwszego postu wnioskuję, że bardzo rzadko wychodzisz z dzieckiem na dwór. Mówisz, że tylko na dworze jest lepiej a ty zamiast wyjść wolisz słuchać jęków całymi dniami i denerwować siebie i dziecko. Moja córka też zaczyna jęczeć kiedy siedzimy w domu, bo ile można bawić się tymi samymi zabawkami czy układać te same klocki. Dlatego CODZIENNIE coś organizuję i to zaraz po śniadaniu. Jak leje to idziemy do mojej koleżanki, która ma dziecko w podobnym wieku albo do biblioteki gdzie jest kącik z zabawkami dla maluchów albo do smykolandii, albo na basen. Jak jest pogoda to już w ogóle znikamy na cały dzień. Nie wyobrażam sobie siedzieć z dzieckiem całymi dniami i słuchać jęczenia a moim zdaniem jęczy właśnie z nudów. Tym bardziej, że dziecko w tym wieku raczej samo się nie pobawi a już na pewno nie pobawi się za długo jedną zabawką.
Wychodzę z córką na dwór codziennie, dwa trzy razy!! Niestety ale musze wrócić ugotować obiad sobie i dziecku, zjeść, nakarmić małą. Wybacz ale nie będę w deszczu biegła do biblioteki z 15 miesięczniakiem bo mu się nudzi
Najłatwiej kogoś oceniać po jednym poście
Stary 2013-05-27, 12:47   #16
_Cassie_
Raczkowanie

Mam dokładnie taki sam przypadek u siebie. Moja starsza córcia dokładnie tak jak Twoja jęczy, a raczej jęczała odkąd pamiętam. Bardzo często myślałam, że oszaleje. W dodatku długo nie mówiła. Obecnie ma 2,5 roku i jęczenie u nas pojawia się sporadycznie. Po pierwsze nauczyła się mówić, a po drugie pojawiła się ponad rok temu młodsza siostra więc chcąc nie chcąc jej jęki często były ignorowane, bo musiałam zając się tą młodszą.
Nie radzę Ci oczywiście sprawiać sobie drugiego dziecka (teraz idzie oszaleć podwójnie), ale może czasami nie reagować, przeczekać, odwrócić uwagę? Może twoja córcia nauczyła się, że jak tak jęczy to zawsze dostaje to czego chce?
_Cassie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:50   #17
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Wychodzę z córką na dwór codziennie, dwa trzy razy!! Niestety ale musze wrócić ugotować obiad sobie i dziecku, zjeść, nakarmić małą. Wybacz ale nie będę w deszczu biegła do biblioteki z 15 miesięczniakiem bo mu się nudzi
Najłatwiej kogoś oceniać po jednym poście
No ale chyba nie leje u was codziennie? A ty chyba mówisz o codziennym jęczeniu? Bo od jęczenia raz na jakiś czas byś raczej psychicznie nie wysiadała. Poza tym jak mała je to też jęczy? Możesz ugotować obiad kiedy ona śpi a potem tylko odgrzać.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 12:51   #18
glamourous
Zakorzenienie

sluchaj a nie ida jej jakies zeby? moim ogolna marudnosc sie przy zebach nasila zazwyczaj
Stary 2013-05-27, 12:54   #19
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Cassie_ Pokaż wiadomość
Mam dokładnie taki sam przypadek u siebie. Moja starsza córcia dokładnie tak jak Twoja jęczy, a raczej jęczała odkąd pamiętam. Bardzo często myślałam, że oszaleje. W dodatku długo nie mówiła. Obecnie ma 2,5 roku i jęczenie u nas pojawia się sporadycznie. Po pierwsze nauczyła się mówić, a po drugie pojawiła się ponad rok temu młodsza siostra więc chcąc nie chcąc jej jęki często były ignorowane, bo musiałam zając się tą młodszą.
Nie radzę Ci oczywiście sprawiać sobie drugiego dziecka (teraz idzie oszaleć podwójnie), ale może czasami nie reagować, przeczekać, odwrócić uwagę? Może twoja córcia nauczyła się, że jak tak jęczy to zawsze dostaje to czego chce?
Podejrzewam, że to główna przyczyna W domu w końcu zazwyczaj ulegam , jestem tak zmęczona, że marzę aby chociaż na chwilę była cisza i daje jej to co chce
Na dworze też nie jest idealnie, jak jedzie w wózku, to chce wszystko kolo czego przejeżdzamy, każdy kwiatek listek, pokazuje palcem, pojękuje, dam jej jeden, wyrzuca, chce następny itd. Wyjdzie z wózka, chwile pobiega radosna, zaraz chce na ręce, jęczy, pokazuje na kwiatki, dam jej, chwila spokoju i znowu jęk....

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
No ale chyba nie leje u was codziennie? A ty chyba mówisz o codziennym jęczeniu? Bo od jęczenia raz na jakiś czas byś raczej psychicznie nie wysiadała. Poza tym jak mała je to też jęczy? Możesz ugotować obiad kiedy ona śpi a potem tylko odgrzać.
Nie leje, dlatego praktycznie codziennie jesteśmy przynajmniej dwa razy na spacerze. Obiad gotuję jak śpi. jak je to też jęczy, bo z krzesełka coś widzi i chce itd.
Stary 2013-05-27, 13:08   #20
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Oceniania to tu nie widzialam
Sprobuj moze co jakis czas wyjsc na kilka godIn (6 na przyklad). Jedzenie zrob na dwa dni albo zamow, dla malej wez ze soba (ja zwykle nosze ze soba dwa lub trzy posilki dla malego, bo mial problemy z jedzeniem i wole byc zabezpieczona w tym temacie) i jazda w miasto lub na lake, albo do parku. Jak pada to wezcie kalosze i cos przeciwdeszczowego i daj sie dziecku bardzo zmeczyc.
Ja ma teraz tak, ze po drugim sniadanku (a jak maly marudny z rana to i drugie pakuje do torby) lecimy na dwor lub do bratowej z corka 6 tygodni starsza, albo ona do nas, w zaleznosci od pogody i siedzimy do obiadku, ktory dzieci jedza razem i wtedy, po chwili zabawy idziemy do domu, gdzie ogarniam jakies sprzatanie, obiad, drzemke syna i zaraz po podwieczorku (ok 15) znowu wychodzimy na dwie, trzy godzinki. Troche tu, troche tam. I w parku i po sklepach dla sibie i do knajpki na herbatke z ciastkiem. Mam ze soba wozek i nosidlo, bo dziecko zazwyczaj nie chce mi jezdzic dluzej.
W taki sposob jakos te marudniejsze dni lepiej nam schodza a syn, nie widzac caly dzien swoich zabawek pozniej ma wieksza ochote sie nimi bawic.
Chowam mu tez wszystkie zabawki i daje zupelnie inne przedmioty, zeby mogl sie nimi troche zajac na dywanie - woreczki strunowe z rozna zawartoscia, sznurek, trzy roznej wielkosci butelki plastikowe, kubki, miski, kartonowe pudelko po wodzie (takie jak po mleku), skarpetki i takie tam.
Zazwyczaj dziala ale wiadomo, czasami sa mocno zle dni, ale z poltorarocznym dzieckiem mozna tez wiecej niz z 7 miesiecznym lazikiem zrobic

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Moj ma faze ostatnio na wychodzenie do przedpokoju, gdzie siada na srodku i poplakuje, pojekuje ja pytam, czego chce ale jeszcze nie ogarnia. Mimo wszystko pytam, zeby sie zaznajamial z tym zdaniem. Chcialby chyba, zeby w przedpokoju wiecej sie dzialo, bo on potrafi sam tam sie dostac, lazi, meczy sie a tu nie ma ani mamy, ani taty ani zabawek poza lustrem i mata przed nim jak go zabieram do salonu to wraca tam z powrotem ot, taka faza chyba. Wole go wtedy zawolac i pokazac, ze ja tu mam jakas zabawke niz pojsc po niego, bo chce go przekonac, ze lepiej pobawic sie czyms i zorganizowac sobie czas niz siedziec bezczynnie i czekac na rozrywke ciekawe czy to zadziala.
Stary 2013-05-27, 13:30   #21
_wiksen_
Przyczajenie

No może macie rację , że w domu to też trochę z nudów może być

Ilonkaczapela tak też robię, że wychodzimy na kilka godzin, biorę jakies jedzenie, kocyk, siedzimy w parku itd. to pomaga, zawsze to jest jakas nowość dla niej.

Ale np. irytuje mnie strasznie, że nie mogę z nią zrobić żadnych zakupów, a czasami na prawdę muszę W sklepie jest to samo, jak widzi te półki z różnymi przedmiotami to nie może wysiedzieć w wózku, pokazuje palcem na wszystko, wygina się, jęczy A mnie cos trafia jak widzę mamusie ze spokojnie siedzącymi dzieciakami w wózkach
U znajomych podobnie, przecież nie moge u kogoś w domu zdejmować rzeczy z półek bo moje dziecko chce i koniec

No i te ciągłe pytania rodziny i znajomych: czemu ona tak jęczy? Może jest głodna śpiąca itd. czy ona tak zawsze? Może daj jej to, tamto itd?
Stary 2013-05-27, 13:35   #22
glamourous
Zakorzenienie

w sklepie to ja zawsze dzieciom daje cos atrakcyjnego co je w wozku zajmie np kubusia mus w torebeczce, bakusia do kieszonki albo lizaka pudrowego spokoj gwarantowany, dopoki ktorys nie skonczy i nie zacznie wyrywac bratu wiem ze moze nie jest to zbyt zdrowa opcja ale cos za cos
Stary 2013-05-27, 13:38   #23
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ciekawa swiata jest wyjatkowo zakupy rzadko udaje mi sie zrobic bez zadnego marudzenia, ale u nas jest obraza na wozek teraz. Za to w nosidle syn zupelnie nie marudzi, chyba, ze za dlugo stoje (w kolejce na przyklad). Wtedy probuje mnie "odpalic", to znaczy wygina sie i nogami stuka mnie w boki, jakby mial strzemiona na nich a ja bylabym koniem
Moze i u was pomogloby noszenie? Dziecko bardziej skupiloby sie na tobie niz na polkach z towarem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-27, 13:38   #24
83monia
Zakorzenienie

terapia szokowa:
1. konsekwencja (ja tam w nia wierze jesli chodzi o np. zabawe kosmetykiami czy elektronika w takim wieku - nie i juz! to bywa niebezpieczne np. psiknie sobie dezodorantem, wypije szampon...) - nie i kropka, moze zamiast jeczec zacznie ryczec, rzucac sie, tupac... czyli nabedzie nowa wnerwiajaca cie umiejetnosc
2. sama jecz o cos - moja dziwnie na mnie patrzy jak stoje obok i tupie nogami jak ona albo o cos zawodze

pytanie zasadnicze - mowi juz cos czy jeczy by cos pokazac?

pamietaj, potrzeby dziecka potrzebami, ale to ty jak na razie ustalasz zasady gry

3. sa jeszcze takie fajne korki do uszu ale u mnie nie działały

4. to nosidlo na zakupach to fajna rzecz

czy chodzi z toba za rekę? czy w sklepie siedzi w wozku swoim czy sklepowym?

jesli chodzi za reke to pozawalasz jej przynosic rzeczy do koszyka (oczywiscie nie szklane czy np. nie olej bo wiem jak to sie skonczyc moze, no i jajka odpadaja ), zwyczajnie pokazujesz , ona sciaga (jak dosiega, jak nie to jej podaj) i wkladamy do koszyka. jesli siedzi w wozku sklepowym to w sumie nowosc i powinnabyc w miare zadowolona ew mozna zrobic jak glamorous jesli w swoim to rzeczywiscie dla niej sklep to taka atrakcja jak lizanie cukierka przez papierek... czyli nic fajnego bo ani nie pomaca ani nic, tylko patrzy a mama moze sobie sciagac co chce

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2013-05-27 o 13:43
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 13:42   #25
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
terapia szokowa:
1. konsekwencja (ja tam w nia wierze jesli chodzi o np. zabawe kosmetykiami czy elektronika w takim wieku - nie i juz! to bywa niebezpieczne np. psiknie sobie dezodorantem, wypije szampon...) - nie i kropka, moze zamiast jeczec zacznie ryczec, rzucac sie, tupac... czyli nabedzie nowa wnerwiajaca cie umiejetnosc
2. sama jecz o cos - moja dziwnie na mnie patrzy jak stoje obok i tupie nogami jak ona albo o cos zawodze

pytanie zasadnicze - mowi juz cos czy jeczy by cos pokazac?

pamietaj, potrzeby dziecka potrzebami, ale to ty jak na razie ustalasz zasady gry

3. sa jeszcze takie fajne korki do uszu ale u mnie nie działały
Mówi tylko kilka wyrazów, mama, tata, baba, bach, papa, i po swojemu coś czasami gada, raczej niewiele.

Powiem szczerze, że myślę poważnie o jakichś zatyczkach do uszu
Stary 2013-05-27, 13:43   #26
ilonkaczapela
Zakorzenienie

A, ja tez sama z siebie co chwile cos malemu daje, zeby nie czul wlasnie, ze musi mi jeczec, zeby cos dostac. Wkraczamy wlasnie w faze placzu, bo gdzies nie moze sie dostac (od paru tygodni raczkuje i ekploruje dom), wtedy albo go zachecam, zeby sprobowal inaczej, albo zaslaniam mu przedmiot, do ktorego chce sie dostac. Ale on mlodszy, wiec to pewnie nie zadziala na starsze dziecko.
Pozabieralismy praktycznie wszystko z widoku, co moze malemu zaszkodzic i stwierdzilismy, ze lepiej, zeby sam badal granice niz mial zakazy chodzenia czy brania czegos.
Stary 2013-05-27, 13:52   #27
glamourous
Zakorzenienie

monia. jak moje chlopaki sie wsciekaja i machaja rekami i tzt ich zacznie nasladywac to w 3 sekundy sie smieja. a jak ja tak robie to w ogole wrazenia nie robi

jesli chodzi o takie rzeczy jak kosmetyki to moich np strasznie rajcowalo odkrecanie butelek i opakowan (szczegolnie takie jak np zele pod prysznic)- dawalam puste umyte, niech sie wybawia. to samo np z pilotem- stary bez baterii...czy telefon nawet

z zakupami dobrze radzisz z nosidlem tyz
Stary 2013-05-27, 13:53   #28
_wiksen_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A, ja tez sama z siebie co chwile cos malemu daje, zeby nie czul wlasnie, ze musi mi jeczec, zeby cos dostac. Wkraczamy wlasnie w faze placzu, bo gdzies nie moze sie dostac (od paru tygodni raczkuje i ekploruje dom), wtedy albo go zachecam, zeby sprobowal inaczej, albo zaslaniam mu przedmiot, do ktorego chce sie dostac. Ale on mlodszy, wiec to pewnie nie zadziala na starsze dziecko.
Pozabieralismy praktycznie wszystko z widoku, co moze malemu zaszkodzic i stwierdzilismy, ze lepiej, zeby sam badal granice niz mial zakazy chodzenia czy brania czegos.
Nie polecam tej metody, ja też tak robiłam

Zastanawia mnie jeszcze to bicie po głowie w nerwach, czy to może być coś niepokojącego?
Stary 2013-05-27, 13:57   #29
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
t

no bo to taki glupi wiek ze testuje swoje mozliwosci i twoja cierpliwosc, a dwa ze jeszcze nie bardzo pojmuje dlaczego jej czegos tam odmawiasz, tlumaczenie na wiele sie nie zdaje
Nie wiem czy was pocieszę ale taki głupi wiek trwa jeszcze długo, mija po wieku nastoletnim
i szczerze gdybym miała porównywac testowanie mojej cierpliwości gdy corka miala 3 lat i 10 lat póżniej to stwierdzam, że mój 3 latek był słodkim kwilącym aniołkem

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 14:24   #30
żurawinka
Zakorzenienie

Moja kuzynka ma jedną z córek taką właśnie marudkę , jęczy i wyciąga ręce żeby ją nosić, ciągle chce siedzieć na kolanach/rękach, ale u niej jest to spowodowane tym że mama może jej poświęcić mało uwagi, ma kilkoro dzieci plus dom na głowie, i małej brakuje mamy. Jęczy jak to ujęłyście ciągle chyba że ma mamę dla siebie, zostawiona sama sobie może np. położyć się i wziąźć kciuka do buzi i tak leżeć. Ma ponad dwa lata, mówi b.mało, nie odpowiada na pytania, jest mocno nieśmiała.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości