![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziecko które ciągle jęczy
Jak w tytule, moje dziecko ciągle jęczy
![]() ![]() ![]() ![]() Proszę o pomoc bo zwariuję ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziecko które ciągle jęczy
ja tez prosze o pomoc bo zwariuje
![]() aha i tez doslownie ciagle czegos chca a jak nie dostana to foch. no i rowniez doprowadza mnie do szalu ze po milion razy musze rozdzielac, pocieszac poszkodowana/nego mam dosc i nie wyrabiam psychicznie. osiagnelam juz taki poziom stresu ze nawet kalmsy nie pomagaja, coraz czesciej mam ochote wyskoczyc oknem albo uciec na koniec swiata ktos ma jakas rade ![]()
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powtarzać, że nie wolno i tłumaczyć w miarę możliwości, adekwatnie do wieku dlaczego. Jesli woła bo jest niecierpliwy - jedynie przeczekać ![]() A co do "jęczenia". Znam jedną taką dziewczynkę. Nie płacze, nie mówi, tylko tak zawodzi głosem non stop. Gdy nauczyła się mówić jest lepiej. Stopniowo zastepowała to wyrazami, albo własnymi określeniami. Mimo, że już łanie potrafi powiedziec o co chodzi, czasem zdarza się jej jeszcze "jęczeć" ![]() ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2013-05-27 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, jak ci glam pomogla zlapac perspektywe?
![]() Czyli utwierdzam sie w przekonaniu, ze Czarek jest ibedzie jedynakiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dodam, że córka ma 15 miesięcy.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"
![]() Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
tez tak myslalam jak mialam jedno mega ruchliwe dziecko
![]() swoja droga jak to jest ze jednym sie trafiaja spokojniutkie ciche dzieci a innym diably wcielone. moi chlopcy maja kolezanke- rowiesniczke, na placu zabaw posiedzi w piaskownicy czy na laweczce, podrepcze wkolo, najchetniej to by u mnie na rekach przebywala. nie wlazi, nie wspina sie, na zjezdzalnie nie wdrapuje...a moi wszedzie wleza i np mega foch bo nie pozwalam im sama spacerowac po takiej belce wiszacej na lancuchach na wysokosci ponad metra. ja asekuruje a oni sie obrazaja o to ![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41016846]Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"
![]() Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś.[/QUOTE] Spoko, ale moja tak jęczy chyba od kiedy skończyła pół roku ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41016846]Był taki etap :d obstawiam, że z przedszkola to przyniosła. Jęczenie w połączeniu z "mama, daj mi cooooś"
![]() Co jakiś czass ma dzień jęczykichy, zaciskam zęby i tyle. Organizuję czas jakoś.[/QUOTE] wlasnie, czesto mam wrazenie ze dzieci z nudow marudne sie robia.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktycznie, córa w w takim wieku, że tłumaczenie niewiele pomoże. A mogłabyś opisac jakąś sytuację? (Aha, co do "chwili spokoju" z takim malcem, to ja takie za dnia miewałam. Zazwyczaj nasłuchując czy się nie budzi ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2013-05-27 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
tez juz czytalam pochwale niekonsekwencji (Stein chyba ?) i w sumie cos w tym jest, sa rozne okolicznosci ktore pewne rzeczy raz dopuszczaja raz nie
![]()
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Z pierwszego postu wnioskuję, że bardzo rzadko wychodzisz z dzieckiem na dwór. Mówisz, że tylko na dworze jest lepiej a ty zamiast wyjść wolisz słuchać jęków całymi dniami i denerwować siebie i dziecko. Moja córka też zaczyna jęczeć kiedy siedzimy w domu, bo ile można bawić się tymi samymi zabawkami czy układać te same klocki. Dlatego CODZIENNIE coś organizuję i to zaraz po śniadaniu. Jak leje to idziemy do mojej koleżanki, która ma dziecko w podobnym wieku albo do biblioteki gdzie jest kącik z zabawkami dla maluchów albo do smykolandii, albo na basen. Jak jest pogoda to już w ogóle znikamy na cały dzień. Nie wyobrażam sobie siedzieć z dzieckiem całymi dniami i słuchać jęczenia a moim zdaniem jęczy właśnie z nudów. Tym bardziej, że dziecko w tym wieku raczej samo się nie pobawi a już na pewno nie pobawi się za długo jedną zabawką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Najłatwiej kogoś oceniać po jednym poście ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Mam dokładnie taki sam przypadek u siebie. Moja starsza córcia dokładnie tak jak Twoja jęczy, a raczej jęczała odkąd pamiętam. Bardzo często myślałam, że oszaleje. W dodatku długo nie mówiła. Obecnie ma 2,5 roku i jęczenie u nas pojawia się sporadycznie. Po pierwsze nauczyła się mówić, a po drugie pojawiła się ponad rok temu młodsza siostra więc chcąc nie chcąc jej jęki często były ignorowane, bo musiałam zając się tą młodszą.
Nie radzę Ci oczywiście sprawiać sobie drugiego dziecka (teraz idzie oszaleć podwójnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
No ale chyba nie leje u was codziennie? A ty chyba mówisz o codziennym jęczeniu? Bo od jęczenia raz na jakiś czas byś raczej psychicznie nie wysiadała. Poza tym jak mała je to też jęczy? Możesz ugotować obiad kiedy ona śpi a potem tylko odgrzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
sluchaj a nie ida jej jakies zeby? moim ogolna marudnosc sie przy zebach nasila zazwyczaj
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Na dworze też nie jest idealnie, jak jedzie w wózku, to chce wszystko kolo czego przejeżdzamy, każdy kwiatek listek, pokazuje palcem, pojękuje, dam jej jeden, wyrzuca, chce następny itd. Wyjdzie z wózka, chwile pobiega radosna, zaraz chce na ręce, jęczy, pokazuje na kwiatki, dam jej, chwila spokoju i znowu jęk.... ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Nie leje, dlatego praktycznie codziennie jesteśmy przynajmniej dwa razy na spacerze. Obiad gotuję jak śpi. jak je to też jęczy, bo z krzesełka coś widzi i chce itd.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Oceniania to tu nie widzialam
![]() Sprobuj moze co jakis czas wyjsc na kilka godIn (6 na przyklad). Jedzenie zrob na dwa dni albo zamow, dla malej wez ze soba (ja zwykle nosze ze soba dwa lub trzy posilki dla malego, bo mial problemy z jedzeniem i wole byc zabezpieczona w tym temacie) i jazda w miasto lub na lake, albo do parku. Jak pada to wezcie kalosze i cos przeciwdeszczowego i daj sie dziecku bardzo zmeczyc. Ja ma teraz tak, ze po drugim sniadanku (a jak maly marudny z rana to i drugie pakuje do torby) lecimy na dwor lub do bratowej z corka 6 tygodni starsza, albo ona do nas, w zaleznosci od pogody i siedzimy do obiadku, ktory dzieci jedza razem i wtedy, po chwili zabawy idziemy do domu, gdzie ogarniam jakies sprzatanie, obiad, drzemke syna i zaraz po podwieczorku (ok 15) znowu wychodzimy na dwie, trzy godzinki. Troche tu, troche tam. I w parku i po sklepach dla sibie i do knajpki na herbatke z ciastkiem. Mam ze soba wozek i nosidlo, bo dziecko zazwyczaj nie chce mi jezdzic dluzej. W taki sposob jakos te marudniejsze dni lepiej nam schodza a syn, nie widzac caly dzien swoich zabawek pozniej ma wieksza ochote sie nimi bawic. Chowam mu tez wszystkie zabawki i daje zupelnie inne przedmioty, zeby mogl sie nimi troche zajac na dywanie - woreczki strunowe z rozna zawartoscia, sznurek, trzy roznej wielkosci butelki plastikowe, kubki, miski, kartonowe pudelko po wodzie (takie jak po mleku), skarpetki ![]() Zazwyczaj dziala ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Moj ma faze ostatnio na wychodzenie do przedpokoju, gdzie siada na srodku i poplakuje, pojekuje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
No może macie rację , że w domu to też trochę z nudów może być
![]() Ilonkaczapela tak też robię, że wychodzimy na kilka godzin, biorę jakies jedzenie, kocyk, siedzimy w parku itd. to pomaga, zawsze to jest jakas nowość dla niej. Ale np. irytuje mnie strasznie, że nie mogę z nią zrobić żadnych zakupów, a czasami na prawdę muszę ![]() ![]() ![]() U znajomych podobnie, przecież nie moge u kogoś w domu zdejmować rzeczy z półek bo moje dziecko chce i koniec ![]() No i te ciągłe pytania rodziny i znajomych: czemu ona tak jęczy? Może jest głodna śpiąca itd. czy ona tak zawsze? Może daj jej to, tamto itd?
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
w sklepie to ja zawsze dzieciom daje cos atrakcyjnego co je w wozku zajmie np kubusia mus w torebeczce, bakusia do kieszonki albo lizaka pudrowego
![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ciekawa swiata jest wyjatkowo
![]() ![]() ![]() Moze i u was pomogloby noszenie? Dziecko bardziej skupiloby sie na tobie niz na polkach z towarem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
terapia szokowa:
1. konsekwencja (ja tam w nia wierze jesli chodzi o np. zabawe kosmetykiami czy elektronika w takim wieku - nie i juz! to bywa niebezpieczne np. psiknie sobie dezodorantem, wypije szampon...) - nie i kropka, moze zamiast jeczec zacznie ryczec, rzucac sie, tupac... czyli nabedzie nowa wnerwiajaca cie umiejetnosc ![]() 2. sama jecz o cos - moja dziwnie na mnie patrzy jak stoje obok i tupie nogami jak ona albo o cos zawodze pytanie zasadnicze - mowi juz cos czy jeczy by cos pokazac? pamietaj, potrzeby dziecka potrzebami, ale to ty jak na razie ustalasz zasady gry 3. sa jeszcze takie fajne korki do uszu ![]() ![]() 4. to nosidlo na zakupach to fajna rzecz czy chodzi z toba za rekę? czy w sklepie siedzi w wozku swoim czy sklepowym? jesli chodzi za reke to pozawalasz jej przynosic rzeczy do koszyka (oczywiscie nie szklane czy np. nie olej ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2013-05-27 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Powiem szczerze, że myślę poważnie o jakichś zatyczkach do uszu ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A, ja tez sama z siebie co chwile cos malemu daje, zeby nie czul wlasnie, ze musi mi jeczec, zeby cos dostac. Wkraczamy wlasnie w faze placzu, bo gdzies nie moze sie dostac (od paru tygodni raczkuje i ekploruje dom), wtedy albo go zachecam, zeby sprobowal inaczej, albo zaslaniam mu przedmiot, do ktorego chce sie dostac. Ale on mlodszy, wiec to pewnie nie zadziala na starsze dziecko.
Pozabieralismy praktycznie wszystko z widoku, co moze malemu zaszkodzic i stwierdzilismy, ze lepiej, zeby sam badal granice niz mial zakazy chodzenia czy brania czegos. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
monia. jak moje chlopaki sie wsciekaja i machaja rekami i tzt ich zacznie nasladywac to w 3 sekundy sie smieja. a jak ja tak robie to w ogole wrazenia nie robi
jesli chodzi o takie rzeczy jak kosmetyki to moich np strasznie rajcowalo odkrecanie butelek i opakowan (szczegolnie takie jak np zele pod prysznic)- dawalam puste umyte, niech sie wybawia. to samo np z pilotem- stary bez baterii...czy telefon nawet ![]() z zakupami dobrze radzisz ![]()
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Zastanawia mnie jeszcze to bicie po głowie w nerwach, czy to może być coś niepokojącego?
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i szczerze gdybym miała porównywac testowanie mojej cierpliwości gdy corka miala 3 lat i 10 lat póżniej to stwierdzam, że mój 3 latek był słodkim kwilącym aniołkem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moja kuzynka ma jedną z córek taką właśnie marudkę , jęczy i wyciąga ręce żeby ją nosić, ciągle chce siedzieć na kolanach/rękach, ale u niej jest to spowodowane tym że mama może jej poświęcić mało uwagi, ma kilkoro dzieci plus dom na głowie, i małej brakuje mamy. Jęczy jak to ujęłyście ciągle chyba że ma mamę dla siebie, zostawiona sama sobie może np. położyć się i wziąźć kciuka do buzi i tak leżeć. Ma ponad dwa lata, mówi b.mało, nie odpowiada na pytania, jest mocno nieśmiała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.