![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dorastanie
Witam
![]() Nie długo będę miała 11 lat. Zaczynam dojrzewać. Lecz wstydzę się mojej mamie powiedzieć np. kup mi stanik itd... :/ Jak mam jej to powiedzieć? :? I możecie mi powiedzieć w jakim wieku można dostać okres? Jakie są objawy...?Da się go przyśpieszyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dorastanie
Cytat:
Apropo stanika to zależy czy jest na co kupić 1 czy 0 takie sportowe młodzieżowe. Bo jak nie ma to nie ma to też sensu i mama Ci to powie. Natomiast jak jest to normalnie jej to powiedz, że tu i ówdzie Ci przybyło i głupio Ci chodzić bez no i patrząc na przyszłość swoich piersi, warto o nie dbać od początku ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Można pokonać wstyd. Przecież twoja mama też nosi staniki. Może powiedz coś w stylu "Nie uważasz mamo, że potrzebny mi już stanik.?" A co do okresu. Przyjdzie w odpowiednim czasie. W każdej kobiecie cyka inny zegar. Pozdrawiam
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Julcia, co do stanika to najlepiej powiedzieć od razu, że koleżanki już mają staniki i Ty też byś chciała, bo np głupio Ci jest się na wf przebierać (ja tak miałam, że na początku 4 klasy nagle się okazało, że wszystkie dziewczynki zaczęły nosić staniki i po pierwszym wfie ja też poleciałam kupić ![]() ![]() Co do okresu, to można dostać wcześnie, mając te 11-12 lat, a można dostać mając 15-16. Nie ma się do czego spieszyć... Ja dostałam pierwszy okres jak miałam 12 lat, na początku może być tylko takie skąpe plamienie, nieregularne, pojawiające się nawet co parę miesięcy. Edit Aj tam, Wyrak, nie wiesz jakie to uczucie, jak koleżanki w szatni wybuchną śmiechem albo zaczną rzucać jakieś dziwne komentarze, że X "robi w szatni striptiz" czy coś w tym stylu, bo się 11latka przebiera bez stanika. Dzieci/wczesne nastolatki wredne są ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-03-18 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Nie śpieszy mi się.. Tylko tak się zastanawiam... Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię, że wcale ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem, ile urosłam po 1 okresie, ale pewnie z 4-5cm jeszcze.
Co do stanika to miałąm podobny problem, teraz po tych 12 latach chce mi się z tego śmiać, ale pamiętam, wtedy z tego powodu nie mogłam w nocy spać i marzyłam o tym, jak teraz o własnym mieszkaniu ![]() ![]() ![]() Szczerze, to ja już nie pamiętam, jak to w tamtych czasach było (w kwestiach chociażby finansowych) ![]() A i ja też kupiłam stanik, nie dlatego, że miałam na co założyć, tylko raczej dlatego, że "wszyscy noszą"-a raczej wszystkie ![]() Co do okresu nigdy nie chciałam mieć, nadal nie pogniewałabym się, gdybym kobiety go nie miały, a przynajmniej ja ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-03-18 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Mama mi już kupiła "topik" :/ Ale to na początku 4 kl... Powiedziałam jej, że wszystkie dziewczyny mają oprócz mnie i przebieramy się z chłopakami na wf (teraz już nie).
Teraz wszystkie mają staniki, a ja nie ![]() Sama nie.. Jeśli jej nie powiem będzie problem z praniem... :/ ![]() Edytowane przez Julcia98 Czas edycji: 2009-03-18 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego?
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
jak dobrze być facetem ;]
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja zaczełam miesiaczkować w wieku 11 lat a moja kolezanka 15. Nie ma reguły.
Moze jak bedziesz z mama na zakupach to wez ja w regał cyckonoszy? I powiedz że chcialabyś nosić, bo jak chodzisz w bluzkach to sie wstydzisz ze piersi juz widac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nie chciała kupić, bo twierdziła ,że jestem za mała...
Dobre Lasoa, ale mama często pracuje.. Ale jak kiedyś pójdziemy postaram się ją zaciągnąć.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Na pewno ciągle nie pracuje i kiedyś pojdziecie na zakupy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W koncu kiedyś bedziesz musiała zacząć nosić ![]() A ja wcale nie uwazam, ze dobrze byc facetem, a wlasciwie zle byc kobieta, bo jak jest byc facetem to nie wiem ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mysle ze Twoja mama zauwazy ( kiedy) potrzebny ci stanik ![]() ![]() miesiaczke mozesz dostac nawet w wieku 12 lat - i niech ci nie bedzie spieszno do niej , czym pozniej tym lepiej bo to za fajna sprawa nie jest jak boli bardzo przez 3 dni.
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Mam 1 sportowy(to się nazywa topik :/ przynajmniej tak twierdzą moje koleżanki..) Wszystkie mają staniki, a nie mają większych piersi ode mnie..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Pamietam,ze miałam dokładnie taki sam problem. Moje kolezanki juz miały staniki, a ja nie. Uh no teraz to naprawde smiac mi sie chce z tego, ale wtedy czerwona jak burak powiedziałam mamie,ze potrzebuje pieniadze na biustonosz, bo wiekszosc kolezanek juz nosi i ze sie umowiłam z jedna na zakupy.Od razu mi sie lepiej zrobiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty, jak widzę jesteś specjalistą w każdej dziedzinie ![]() tak, jak dziewczyny pisza, nie spiesz się do okresu, na długo się potem z nim nie rozstaniesz ![]() co do stanika - to jest w końcu Twoja mama, powiedz, że np. koleżanki już mają i Ty też się zastanawiasz. Możesz jej na wstępnie powiedzieć, że temat Cię krępuje, żeby jej zasygnalizować żeby wykazała inicjatywę
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja pamiętam, że też mialam problem z tym stanikiem. O ile sprawy zwiazen z okresem moja mama załatwiła świetnie to z bieliźnianymi zakupami poszło jej dużo gorzej. Któregos dnia przyszłam i powiedzialam, że chcialabym stanik. Usłyszałam " a po co Ci?". Zrobiło mi się przykro i więcej już nic nie mówilam, mimo że było lato i nie wygladałam najfajniej w cieńkich koszulkach z sutkami praktycznie na wierzchu. Mama po jakimś czasie kupiła mi pare staników , przymierzałyśmy i zostawiłysmy te ktore dobrze leżały. Sama swojej córce też raczej zafunduje pierwsze przymierzanie w domu. Teraz bez problemu wszystko mozna zwracać, a to całkiem wygodne dla dziewczynki w takim wieku.
Mamy sa rózne, mają swoje kłopoty i te nastoletnie problemy czasami wydają im się mniej ważne. Spróbuj grzecznie pogadac jak to nic nie da to raczej bedziesz musiała jeszcze z tym poczekać aż mama sama sie obudzi.
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Jeśli masz starszą siostrę, możesz jej podkraść staniki
![]() Zresztą mamy mają to do siebie, że same w odpowiednim czasie kupią stanik, gdy zauważą, że Twoje ciało się zmienia ![]() Do pierwszej miesiączki masz jeszcze czas ![]() Natury nie da się przyspieszyć... zresztą za kilka lat będziesz żałowała tego dojrzewania. Burza hormonów i w ogóle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Nie mam siostry...
![]() Moja mama sama nie zauważy prędko... :/ Edytowane przez Julcia98 Czas edycji: 2009-03-18 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Przeciez ja sie tylko pytam
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Wcale go nie chce xD tylko ciekawa jestem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
na biologii (przyrodzie) będziecie mieli temat o dojrzewaniu
![]() poza tym w podstawówce możecie mieć jakieś prelekcje na tamat miesiączki. Dostaniecie jakieś książeczki i podpaski ![]() Swego czasu duże takich pierdułek miałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
lol :P Ja nadal się wstydzę :/Moja mama twierdzi, że puste dziewczyny noszą staniki w tym wieku
![]() I boje się, że mnie opieprzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
bardzo fajnie, ze chcesz się orientować
![]()
Moher to siła.Moher to władza. Moherowych kapeluszy.Nigdy się nie zdradza. Moher daje młodość.Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat. "Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek." ~Kłamczucha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Raczej nie jest tą fajniejszą... Trudno mi to przyznać, ale taka jest prawda :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.