|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Plamy na spodniach od kleju - czym zlikwidować?
Piszę w imieniu mamy.
![]() Mama kupiła ostatnio całkiem fajne jeansy za grosze w lumpku, ale ze śmiesznymi naszywkami. Okazało się, że naszywki nie są przyszyte ale przyklejone do spodni klejem. Zostały odczepione, ale klej pozostał. Jak można się go pozbyć? Jakie metody polecacie? Dodam, że mama próbowała oderwać resztki kleju, nawet przy pomocy pilniczka, ale to niewiele dało. Z góry dziękuję za wszystkie rady ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Plamy na spodniach od kleju - czym zlikwidować?
Klej z etykiet - namoczyć w wodzie lub przykryć mokrą ściereczką do odmoczenia, a następnie zmyć spirytusem metylowym lub benzyną do czyszczenia .
Polecam głównie benzynę ![]() ![]() A sposób bardziej domowy: pamiętam, że kiedyś włożyłam spodnie do zamrażarki, zostawiłam na noc i rano klej się skruszył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Może spróbujesz oddać do pralni chemicznej i powiedzą, czy da się coś zrobić? Radzą sobie z przyklejoną gumą do żucia, więc pewnie z klejem pójdzie jeszcze łatwiej
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
dziewczyny poplamiłam sobie dwie bluzki ktore bardzo lubie
![]() na jednej bluzce (100% bawełna, pranie w 40stopniach) sa zielone plamki, bardzo drobne, wydaje mi sie ze to od syropu miętowego (takiego do drinków) a na drugiej (100% bawełna, pranie w 30) sa ciemne plamy tzn to chyba jest tłuszcz, wydaje mi się że olejem chlapnęłam . czym to usunąć ? ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Plamy z kleju sprawdzoan metoda:
- Namocz w ciepłej wodzie. - Pocieraj kostką lodu. - Zdrap. - Zastosuj odpowiedni środek chemiczny przed praniem. - Upierz. Porady jak sprać inne plamy znajdziecie tutaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też mam problem z klejem, ale na skórze. Znalazłam w sklepie śliczne buty, ale na pięcie mają plamę od kleju. Sprzedawczyni powiedziała, że mi je przeceni, bo jest to ostatnia para i ten model może się już nie powtórzyć. W sumie przy długich spodniach nic nie widać, a takie najczęściej noszę, ale mimo wszystko może znacie jakiś sposób, żeby się tego pozbyć bez niszczenia skóry? Aceton chyba zniszczy, zdrapanie w sklepie nie zdziałało za dużo... Może dałoby się to jakoś zapastować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Organizatorka
|
może spróbuj rozpuszczalnikiem tylko najpierw zrób probke gdzies gdzie nie widac np. w kieszeni czy nie zniszczy materiału
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
odradzam zabawę z rozpuszczalnikami czy benzyną bo odbarwisz skórę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.