|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Człowiek dojrzały - czyli jaki?
Ciekawi mnie, co rozumiecie pod pojęciem "człowiek dojrzały"? Chodzi mi oczywiście o tę "wewnętrzną" dojrzałość, nie fizyczną. Podobno każdy dojrzewa z wiekiem; no właśnie, więc czym się charakteryzuje ta dojrzałość? Kiedy można stwierdzić : ten człowiek jest dojrzały?
Definicja słownikowa : «o człowieku: ukształtowany pod względem umysłowym i emocjonalnym» Zgadzacie się z nią? Zapraszam do dyskusji ![]() A jako że wypada dorzucić coś od siebie, to może zacznę : dla mnie dojrzałą jest osoba, która ma własne zdanie; pogląd na dany temat, która potrafi się ustosunkować w danej sytuacji, nie ulega wpływom, jest świadoma swoich działań i jest gotowa ponieść za nie konsekwencje. Wątków podobnych szukałam - nie znalazłam, nasza cenna wyszukiwarka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Człowiek dojrzały - czyli jaki?
dla mnie dojrzałość oznacza świadomość ludzkich ograniczeń i stawianie wolności jako priorytetu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dla mnie człowiek dojrzały jest taki, który jest odpowiedzialny za swoje czyny, wie czego chce w życiu i nie myśli tylko o sobie. Wie na ile sobie może pozwolić i potrafi się sam ograniczyć
![]() Edytowane przez werka883 Czas edycji: 2009-07-28 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dojrzały = odpowiedzialny za własne czyny i słowa.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi z dojrzaloscia kojarzy sie wlasnie odpowiedzialnosc, samodzielnosc, umiejetnosc zbudowania zdrowego zwiazku partnerskiego. Mimo wszystko, to okreslenie "osoba dojrzala" jest dla mnie troche plynne.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak na podstawie Twojego posta, to sie zastanawiam i wychodzi na to, ze dojrzalosc emocjonalna (a wiec - umiejetnosc tworzenia zwiazku, przyznania sie do porazki i inne tym podobne), a dojrzalosc "zyciowa" (czyli: zarobisz na siebie, poplacisz rachunki na czas i jestes odpowiedzialna/ny), to dwie rozne sprawy...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie dojrzałość to stan ducha gdy człowiek dostrzega własne potrzeby ale i potrzeby innych, zauważa o co chodzi w życiu i klasyfikuje swoje wartości, wie czego chce i nie boi się po to sięgać, rozumie po co istnieje i godzi się z rzeczywistością (akceptuje upływający czas, następujące po sobie rzeczy).
na konkretnym egzemplarzu pewnego osobnika mogę podać pare konkretniejszych cech: pewność siebie wynikająca z jasno określonych celów, optymistyczne nastawienie zauważające drugiego człowieka, rozmowa na poziomie pozbawiona udawania/popisu/nerwów, zainteresowanie swoją przyszłością i działanie mające na celu zadbanie o swój byt, racjonalna równowaga między obowiązkiem a przyjemnością, dostrzeganie różnic między ludźmi i akceptowanie ich. Dojrzałość zaobserwowana u osoby młodej jest tak cholernie pociągająca że aż ciężka do opisania ; ) U osób dojrzałych także fizycznie ; ) dojrzałość emocjonalna to praktycznie wszystko co składa się na doświadczenie życiowe i nauczone tym zachowanie (aparycja).
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Odpowiedzialny, taki, na którym można polegać, znający swoją wartość ale też nie wywyższający się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Właśnie, dojrzałość a dojrzałość u młodych osób? Rozróżniacie to, tak jak Wyrak napisał, na tę dojrzałość emocjonalną lub życiową? Wiadomo, że taki piętnastolatek rzadko kiedy na chleb zarobi, czy rachunek zapłaci, ale jeśli jest odpowiedzialny, ma cele do których dąży i tak dalej - można powiedzieć, że jest dojrzały? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
i dodac można jeszcze dojrzałosć fizyczną, człowiek dojrzały fizycznie nie musi być dojrzały np emocjonalnie lub np zyciowo
w ogóle czlowiek dojrzaly pod kazdym względem to rzadkość
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dojrzały to moim zdaniem ze zdrowym spojrzeniem na świat, odpowiedzialny za siebie i kogoś, znający swoje wady i zalety, stały emocjonalnie, umiejący pokierować swoim życiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Owszem, rozróżniam to w ten sposób.
tak, można. Ponieważ dojrzałość nie jest jasno określona i przeważnie składa się na kilka podstawowych cech które mogą posiadać nawet 15latki ; )
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Taki, który bierze odpowiedzialność za swoje postępowanie i liczy się z konsekwencjami. Realista.
Inna będzie definicja dojrzałości życiowej i inna emocjonalnej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.