shih-tzu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-18, 12:20   #1
asienka22
Raczkowanie

shih-tzu

witam mam pytanko odnosnie rasy psow shih-tzu,czy te psy moga chodzic po schodach?moj piesek ma 4 miesiace wychodzic wychodzi ale schodzic ze schodow nie potrafi fakt jest mlpdy ale czy wogole moga chodzic po schodach czy jestem skazana cale zycie go nosic ,mieszkam na 4 pietrzei jeszcze jedno pytanko,nasluchalam sie o chorobach odzwierzecych poniewaz staram sie o dziecko,juz slyszalam o tym ze moge nie miec dziecka albo miec dziecko kalekie co o tym sadzicie?czy ktoras z was ma psa i mimo to zdrowe dziecko?
asienka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 12:53   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: shih-tzu

Cytat:
Napisane przez asienka22 Pokaż wiadomość
witam mam pytanko odnosnie rasy psow shih-tzu,czy te psy moga chodzic po schodach?moj piesek ma 4 miesiace wychodzic wychodzi ale schodzic ze schodow nie potrafi fakt jest mlpdy ale czy wogole moga chodzic po schodach czy jestem skazana cale zycie go nosic ,mieszkam na 4 pietrzei jeszcze jedno pytanko,nasluchalam sie o chorobach odzwierzecych poniewaz staram sie o dziecko,juz slyszalam o tym ze moge nie miec dziecka albo miec dziecko kalekie co o tym sadzicie?czy ktoras z was ma psa i mimo to zdrowe dziecko?
nie ma to jak kupic psa ?ma rodowod ?
i nic o nim nie wiedziec .

co to za pomysl z chorobami odzwierzecymi ? i chorymi dziecmi ? rozejrzy sie dookola.:-/ wdzisz ludzi z psem i chorymi dziecmi ?

a choroba odzwierzeca mozesz sie zarazic zjadajac kotleta.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 12:59   #3
oliwia300
Rozeznanie

Boze jaka bzdura z tymi chorobami!!! Kto Ci takich głupot nagadał??? Ja mam yorka i amstaffa i śliczną zdrową córeczke, która je uwielbia ze wzajemnością, razem sie bawią, chodzą na spacery!! A Ty przed kupnem psa mogłaś sprawdzić chociazby na necie lub spytać weterynarza co do rasy!! Pozdrawiam i życze fajniutkiego psiaka
Stary 2009-04-18, 16:41   #4
..::anvastra::..
Zadomowienie

z tego co wiem to raczej krotkonogie pieski nie powinny po schodach chodzic (tak samo np zeskakiwac z wyzszych kanap, krzeseł itd) bo moze to doprowadzic do chorób/zwyrodnien kregoslupa

a te choroby odzwierzece... co druga rodzina ma psa, ile ma chore dzieci? tyym bardziej z powodu chorob odzwierzecych? tak na to patrzac powinnas na okres ciazy odizolowac sie od swiata bo przeciez zanieczyszczenia, stres, bakterie, wirusy - wszystko dziecku zagraza

raczej malo prawdopodobne ze przez psa bedziesz miec chore dziecko, bardziej, że bedziesz miec chorego psa przez swoj brak zainteresowania zasadami opieki nad nim
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:15   #5
ATENA84
Rozeznanie

Cześć

Ja mam shih tzu i tez mieszkam na 4 piętrze. Figę ( bo tak mam na imię) do 6 miesiaca nosiłam po schodach a teraz sama schodzi. Mam nadzieje ze jej to nie zaszkodzi chociaż jak wracamy z długiego spacerku ( na którym piesek biegał) to ją wnosze.

Od psa sie niczym nie zarazisz - żadnym pasożytami pod warunkiem ze bedziesz o niego dbała - odrobaczywmianie co 3- 4 miesiące, oraz kąpiele w przypadku tej rasy w lato co 2 - 3 tygodnie a w zimie raz na miesiąć. sa to pieski długowłose trzeba o nie odpowiednio zadbać ( chyba ze je bedziesz obcinać). Ponadto szczepienia i leczenie pieska kiedy bedzie chore.

To koty ( chore koty) a dokładnie ich kał zawiera pierwotniaka toxoplazmoze, która powoduje poronienia oraz wady płodu a takze chorobę kociego pazura - kiedy zadrapie ( bakterie mają swietne środowisko do życia kiedy sa u kotów schowane).

Polecam Forum dogomanie tam jest dział o shih tzu - miłej lektury.

http://www.dogomania.pl/forum/f217/
http://www.dogomania.pl/forum/

Moja figa

Edytowane przez ATENA84
Czas edycji: 2009-04-18 o 17:33
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:32   #6
ulinkaaa
Zakorzenienie

Strasznych smieci ktos Ci naopowiadal...
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:54   #7
domininia
Rozeznanie

Co do chorob to w poscie ATENA84 masz to pieknie wytlumaczone
Jesli chodzi o schody to lepiej zebys wnosila i znosila bo te pieski maja za krotkie lapki,a jesli juz nie masz sily to chociaz znos go na dol bo to jest bardziej niebezpieczne dla kregoslupa niz wchodzenie.

paula78 a co ma rodowod do zadanego pytania?

Edytowane przez domininia
Czas edycji: 2009-04-18 o 17:56
domininia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-18, 18:12   #8
Wyrak
Zakorzenienie

Co do zwierzat i chorob, to na raczej na koty trzeba uwazac, bo sa czesto noscielami pierwotniaka toskoplazmozy, ktory jest zagrozeniem wlasnie dla plodu...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 19:25   #9
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka22 Pokaż wiadomość
ja mam psa i zdrowe dziecko,moja bratowa ma kota i zdrowe dziecko.
chorobą można zarazic się,lub nie.trzeba pamiętać o zasadach higieny.

poza tym śmieszy mnie fakt,ze najpierw kupujesz psa,a potem martwisz się,czy bedziesz miec zdrowe dziecko.
mam nadzieję,że nie oddasz go do schroniska,jak się znów nasłuchasz i twoje obawy sie powiększą.

poczytaj w necie na temat tej rasy.z tego co wiem,to raczej z nimi nie ma problemów.
problem jest z rasami,ktore mają krotkie łapy,a długi kręgosłup np.jamniki.poza tym twoj pies do ciężkich nie należy,więc w czym problem?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:26   #10
Wenress
Zakorzenienie

Szczeniaczki nie mogą chodzić po schodach, więc ponoś go jeszcze trochę. Poza tym to pewnie zależy od schodów, bo jeśli stopnie są wysokie to taki mały psiak raczej nie może po nich chodzić.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:30   #11
yvonna7
Zakorzenienie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304264

Polecam.
Cóż więcej mógłbyś chcieć?
yvonna7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 09:35   #12
Kaluch
Rozeznanie

mialam shih-tziaczka, mogl chodzic po schodach

a te choroby to jakas bzdura;p

-z czystym sumieniem stwierdzam, że jestem szczęśliwa.

sty-love.blogspot.com

Kaluch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 09:35   #13
Kaluch
Rozeznanie

mialam shih-tziaczka, mogl chodzic po schodach

a te choroby to jakas bzdura;p

-z czystym sumieniem stwierdzam, że jestem szczęśliwa.

sty-love.blogspot.com

Kaluch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 09:57   #14
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domininia Pokaż wiadomość
paula78 a co ma rodowod do zadanego pytania?
generalnie nic chociaz moze i ma bo nie wiadomo czy piesek jest faktycznie tej rasy czy tylko jakas podrobka z pseudohodowli,kupiony za ciezkie pieniadze a osobiscie nie popieram pseudohodowli .

i zawsze warto uswiadamic ludziom takie fakty i oswiecicch ich ze kazdy pies z hodowli musi miec rodowod a "hodowcy" czesto klamia ze tylko 3 pierwsze szczeniaki taki posiadaja.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 10:16   #15
asienka22
Raczkowanie

Psiaka mam od znajomego gdzie suczka ma rodowod,nie jest tak ze ja kupilam psa i nic o nim nie wiem,czytalam artykuly w internecie wiec nie zarzucajcie mi niewiedze,poprpstu gdy go dostalam zaczelo sie gadanie rodziny o tym ze chce dziecko i ze bede miec kalekie i wogole bo pies rowna sie choroby ciezkie,zapytalam bo chcialam wiedziec co wy otym sadzicie,i nie mam zamiaru dawac psa do schroniska bo sie bardzo do niego przywiazalam,regularnie jest szczepiony odrabaczany i kapany.A co do schodow poprpstu poki co bardzo sie boi schodzic i sasiad mowil ze wogole nie bedzie schodzil bo ma krotkie nozki dlatego s[pytalam czy ktoras z was ma tego psa i scxhodzi po schodach.
asienka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości