|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
shih-tzu
witam mam pytanko odnosnie rasy psow shih-tzu,czy te psy moga chodzic po schodach?moj piesek ma 4 miesiace wychodzic wychodzi ale schodzic ze schodow nie potrafi fakt jest mlpdy ale czy wogole moga chodzic po schodach czy jestem skazana cale zycie go nosic ,mieszkam na 4 pietrze
i jeszcze jedno pytanko,nasluchalam sie o chorobach odzwierzecych poniewaz staram sie o dziecko,juz slyszalam o tym ze moge nie miec dziecka albo miec dziecko kalekie co o tym sadzicie?czy ktoras z was ma psa i mimo to zdrowe dziecko?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: shih-tzu
Cytat:
i nic o nim nie wiedziec . co to za pomysl z chorobami odzwierzecymi ? i chorymi dziecmi ? rozejrzy sie dookola.:-/ wdzisz ludzi z psem i chorymi dziecmi ? a choroba odzwierzeca mozesz sie zarazic zjadajac kotleta. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Boze jaka bzdura z tymi chorobami!!! Kto Ci takich głupot nagadał??? Ja mam yorka i amstaffa i śliczną zdrową córeczke, która je uwielbia ze wzajemnością, razem sie bawią, chodzą na spacery!! A Ty przed kupnem psa mogłaś sprawdzić chociazby na necie lub spytać weterynarza co do rasy!! Pozdrawiam i życze fajniutkiego psiaka
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
z tego co wiem to raczej krotkonogie pieski nie powinny po schodach chodzic (tak samo np zeskakiwac z wyzszych kanap, krzeseł itd) bo moze to doprowadzic do chorób/zwyrodnien kregoslupa
a te choroby odzwierzece... co druga rodzina ma psa, ile ma chore dzieci? tyym bardziej z powodu chorob odzwierzecych? tak na to patrzac powinnas na okres ciazy odizolowac sie od swiata bo przeciez zanieczyszczenia, stres, bakterie, wirusy - wszystko dziecku zagraza raczej malo prawdopodobne ze przez psa bedziesz miec chore dziecko, bardziej, że bedziesz miec chorego psa przez swoj brak zainteresowania zasadami opieki nad nim |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
Ja mam shih tzu i tez mieszkam na 4 piętrze. Figę ( bo tak mam na imię) do 6 miesiaca nosiłam po schodach a teraz sama schodzi. Mam nadzieje ze jej to nie zaszkodzi chociaż jak wracamy z długiego spacerku ( na którym piesek biegał) to ją wnosze. Od psa sie niczym nie zarazisz - żadnym pasożytami pod warunkiem ze bedziesz o niego dbała - odrobaczywmianie co 3- 4 miesiące, oraz kąpiele w przypadku tej rasy w lato co 2 - 3 tygodnie a w zimie raz na miesiąć. sa to pieski długowłose trzeba o nie odpowiednio zadbać ( chyba ze je bedziesz obcinać). Ponadto szczepienia i leczenie pieska kiedy bedzie chore. To koty ( chore koty) a dokładnie ich kał zawiera pierwotniaka toxoplazmoze, która powoduje poronienia oraz wady płodu a takze chorobę kociego pazura - kiedy zadrapie ( bakterie mają swietne środowisko do życia kiedy sa u kotów schowane). Polecam Forum dogomanie tam jest dział o shih tzu - miłej lektury. http://www.dogomania.pl/forum/f217/ http://www.dogomania.pl/forum/ Moja figa ![]()
Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2009-04-18 o 17:33 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Strasznych smieci ktos Ci naopowiadal...
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Co do chorob to w poscie ATENA84 masz to pieknie wytlumaczone
![]() Jesli chodzi o schody to lepiej zebys wnosila i znosila bo te pieski maja za krotkie lapki,a jesli juz nie masz sily to chociaz znos go na dol bo to jest bardziej niebezpieczne dla kregoslupa niz wchodzenie. paula78 a co ma rodowod do zadanego pytania? Edytowane przez domininia Czas edycji: 2009-04-18 o 17:56 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Co do zwierzat i chorob, to na raczej na koty trzeba uwazac, bo sa czesto noscielami pierwotniaka toskoplazmozy, ktory jest zagrozeniem wlasnie dla plodu...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chorobą można zarazic się,lub nie.trzeba pamiętać o zasadach higieny. poza tym śmieszy mnie fakt,ze najpierw kupujesz psa,a potem martwisz się,czy bedziesz miec zdrowe dziecko. mam nadzieję,że nie oddasz go do schroniska,jak się znów nasłuchasz i twoje obawy sie powiększą. poczytaj w necie na temat tej rasy.z tego co wiem,to raczej z nimi nie ma problemów. problem jest z rasami,ktore mają krotkie łapy,a długi kręgosłup np.jamniki.poza tym twoj pies do ciężkich nie należy,więc w czym problem? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Szczeniaczki nie mogą chodzić po schodach, więc ponoś go jeszcze trochę. Poza tym to pewnie zależy od schodów, bo jeśli stopnie są wysokie to taki mały psiak raczej nie może po nich chodzić.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
mialam shih-tziaczka, mogl chodzic po schodach
![]() a te choroby to jakas bzdura;p
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
mialam shih-tziaczka, mogl chodzic po schodach
![]() a te choroby to jakas bzdura;p
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
generalnie nic chociaz moze i ma bo nie wiadomo czy piesek jest faktycznie tej rasy czy tylko jakas podrobka z pseudohodowli,kupiony za ciezkie pieniadze a osobiscie nie popieram pseudohodowli .
i zawsze warto uswiadamic ludziom takie fakty i oswiecicch ich ze kazdy pies z hodowli musi miec rodowod a "hodowcy" czesto klamia ze tylko 3 pierwsze szczeniaki taki posiadaja. |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Psiaka mam od znajomego gdzie suczka ma rodowod,nie jest tak ze ja kupilam psa i nic o nim nie wiem,czytalam artykuly w internecie wiec nie zarzucajcie mi niewiedze,poprpstu gdy go dostalam zaczelo sie gadanie rodziny o tym ze chce dziecko i ze bede miec kalekie i wogole bo pies rowna sie choroby ciezkie,zapytalam bo chcialam wiedziec co wy otym sadzicie,i nie mam zamiaru dawac psa do schroniska bo sie bardzo do niego przywiazalam,regularnie jest szczepiony odrabaczany i kapany.A co do schodow poprpstu poki co bardzo sie boi schodzic i sasiad mowil ze wogole nie bedzie schodzil bo ma krotkie nozki dlatego s[pytalam czy ktoras z was ma tego psa i scxhodzi po schodach.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.

i jeszcze jedno pytanko,nasluchalam sie o chorobach odzwierzecych poniewaz staram sie o dziecko,juz slyszalam o tym ze moge nie miec dziecka albo miec dziecko kalekie co o tym sadzicie?czy ktoras z was ma psa i mimo to zdrowe dziecko?