Czy mogą mnie przez to spotkac nieprzyjemnosci podczas rozwodu?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-19, 12:50   #1
UAE
Raczkowanie

Czy mogą mnie przez to spotkac nieprzyjemnosci podczas rozwodu??

Dziewczyny, nie wiem czy wątek jest założony na odpowiednim forum.
Proszę Was o radę, moze któras z Was miała podobna sytuacje.
Mianowicie:
Z moim mężem nie zyję juz około 2 lat, nie mamy jeszcze rozwodu, mamy dziecko. Czy On podczas rozwodu moze wykorzystac przeciwko mnie to ze ja się z kims spotykam?
I moze ktoras z Was wie w jakiej sytuacji po rozwodzie zonie przysluguja alimenty??
Wiem, najlepiej isc do prawnika. Ale ostatnio nie mam czasu, wiec liczę na Waszą opinię.
UAE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:55   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Czy mogą mnie przez to spotkac nieprzyjemnosci podczas rozwodu??

Oczywiście, że może. Może sugerować, żę to z powodu drugiego mężczyzny rozpadło się Wasze małżeńśtwo. No i skoro formalnie jesteście małżeńśtwem, to de facto zdradzasz męża, spotykając się z innym...

Alimenty na zonę przysługuja wtedy, kiedy rozwód pozosawi ją w o wiele gorszej sytuacji materialnej niż w trakcie malżeństwa lub kiedy żona nie jest w stanie pracowac (i nie chodzi tu o sytuację, że nie pracuje, tylko o chorobę, niepełnosprawnośc, itp). Nie wiem jak jest w przypadku żony ktora np. siedziała w domu i wychowywala wspólne dziecko, wskutek czego przez jakiś czas nie pracowala i jej sytuacja na rynku pracy jest gorsza.

To zalezy rownież od tego, czy rozwód orzeczony zostanie z winy jednogo z małżonkó. Bo jesli Twoj mąż byłby winnym rozwodu, to masz wiekszą mozliwość otrzymania alimentów niż jesli Ty zostaniesz uznana za winna rozpadu małżeńśtwa.

A jaka jest przyczyna rozwodu? I gdzie mieszkasz, w domu z mężem czy wyprowadzilaś się?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 13:02   #3
UAE
Raczkowanie

Dziekuje za info w sprawie alimentow W prawdzie ja na alimenty po rozwodzie nie liczę, ale chcialam wiedziec.

Mieszkamy osobno. Rozstalismy sie, poniewaz sie nam nie układało.
W sumie, on spotyka się z jakas dziewczyna i nie ukrywa sie z tym. Mysle, ze moze bedzie chcial rozwod bez orzekania o winie. Bo praktycznie naszego małżenstwa nie zniszczyła zadna zdrada, ani nic w tym rodzaju.
Chodzi mi o to, czy muszę udawac swiętą do rozwodu? Czy mogę zyc jak normalny człowiek?
Stary 2009-04-19, 13:09   #4
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UAE Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie wiem czy wątek jest założony na odpowiednim forum.
Proszę Was o radę, moze któras z Was miała podobna sytuacje.
Mianowicie:
Z moim mężem nie zyję juz około 2 lat, nie mamy jeszcze rozwodu, mamy dziecko. Czy On podczas rozwodu moze wykorzystac przeciwko mnie to ze ja się z kims spotykam?
I moze ktoras z Was wie w jakiej sytuacji po rozwodzie zonie przysluguja alimenty??
Wiem, najlepiej isc do prawnika. Ale ostatnio nie mam czasu, wiec liczę na Waszą opinię.
Cytat:
Dziekuje za info w sprawie alimentow W prawdzie ja na alimenty po rozwodzie nie liczę, ale chcialam wiedziec.

Mieszkamy osobno. Rozstalismy sie, poniewaz sie nam nie układało.
W sumie, on spotyka się z jakas dziewczyna i nie ukrywa sie z tym. Mysle, ze moze bedzie chcial rozwod bez orzekania o winie. Bo praktycznie naszego małżenstwa nie zniszczyła zadna zdrada, ani nic w tym rodzaju.
Chodzi mi o to, czy muszę udawac swiętą do rozwodu? Czy mogę zyc jak normalny człowiek?
Możesz żyć jak normalny człowiek.
Skoro i on kogoś ma a rozwód ma być bez orzekania o winie to raczej nie będzie robił żadnych trudności ani cyrków w sądzie?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 13:09   #5
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Jeśli oboje chcecie sie rozstać pokojowo, to najlepiej chyba dogadać się z małżonkiem, abyście oboje poprosili o rozwód bez orzeczenia o winie. Zwlaszcza, że on ma kogos, Ty masz kogoś, to albo pokojowo bez orzekania o winie, albo walka i rozwód z orzeczeniem winy u obu stron.

Udawanie świętej miałoby sens, gdybyś upierała sie przy wyciągnięciu z męża jak najwiekszej kasy przy rozwodzie, ale jeśli chcecie po prostu zakończyć małżeństwo, to nie ma sensu sie kryć, gdyby męzowi zależało, to znalazłby dowody, że sie z kimś spotykasz.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2009-04-19, 13:14   #6
UAE
Raczkowanie

Dziekuje za odp, uspokoiłyscie mnie Chetnie dogadalabym sie z mężem, gdyby szło z nim rozmawiac, ale to taki nerwowy człowiek ze nie chce mi sie nawet poruszac tego tematu.
A co do samego rozwodu, to wiecie moze jak to sie odbywa? O co pytają? Czy maż bedzie miał przydzielone widzenia z dzieckiem przez sąd? Chcialabym jak najwiecej o tym wiedziec.
Stary 2009-04-19, 14:25   #7
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Czy maż bedzie miał przydzielone widzenia z dzieckiem przez sąd? Chcialabym jak najwiecej o tym wiedziec.
Nie rozumiem. To zalezy Ci na pokojowym rozwodzie czy szarpaninie o dziecko? Oczywiście, że mąz ma pełne prawo do widzeń z dzieckiem (bo zakładam, że dziecko jest z Tobą i zamierzasz wystąpic o opieke nad nim). Albo rodzice kulturalnie się w tej kwestii dogadują, albo widzenia ustala sąd.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-19, 14:35   #8
sirgunia
Raczkowanie

Zacznijmy od tego, że aby Sąd orzekł rozwod musza byc spelnione dwie przesłanki: musi byc zupełny i trwaly rozklad pozycia. mowisz ze nie zyjesz z mezem od 2 lat takze przeslanki sa was spelnione ALE no wlasnie... sąd nie orzeknie rozowodu jezeli:
- wskutek rozwodu mogloby ucierpiec dobro wspolnego, maloletniego dziecka,
- rozwodu ząda malżonek wylącznie winny rozkladu pozycia.
Takze to nie jest takie proste jak sie wszystkim wydaje, a w szczegolności jak sa małoletnie dzieci.

Druga sprawa.
Przy rozwodzie sąd orzeka o winie. Tzn z powodu ktorego z małżonków nastapil rozklad pozycie. Jezeli twoj maz jest od tych dwoch lat wolny a ty zyjeszz innym mezczyzna moze Sąd to wziac pod uwage przy orzekaniu o winie. Oczywiscie za wasza obupolna zgodą Sąd moze zaniechac orzekania o winie. Wtedy jest tak jak gdyby zaden z małżonków nie ponosil winy. Ale wina ma zasadnicze znaczenie wlasnie w odniesieniu do alimentów.
Nie wiem dokladnie o jakie alimenty ci chodzi, czy o alimenty na dziecko czy na siebie. Jezeli chodzi o dziecko to w wyroku rozwodowym sad orzeka o wladzy rodzicielskiej nad dzieckiem oraz w jakim stopniu kazdy z malzonków bedzie dokladal sie na jego utrzymanie. Jezeli dziecko zostanie z toba to twoj maz (juz wtedy byly) bedzie musial placic. i tu sporu nie ma.
Natomiast jezeli chodzi o alimenty dla ciebie to mozesz ich zadac od bylego meza ale pod warunkiem ze rozwod nie nastapil wylacznie z twojej winy i tylko wtedy gdy znajdujesz sie w niedostatku.
Gdyby sie jednak okazalo ze to twoj maz zostal uznany za wylacznie winnego a rozwod pociaga pogorszenie twojej sytuacji materialnej (tzn bedziesz zyc na gorszym poziomie niz dotychczas) mozesz zadac alimentow nawet gdy nie znajdujesz sie w niedostatku.
Musisz tez pamietac ze gdy zawrzesz nowy zwiazek malzenski to wtedy przestaniesz dostawac alimenty "na siebie".
Pozdrawiam

Ps. Twojemu Męzowi bedzie przyslugiwalo widzenie z dzieckiem. Jezeli sie nie dogadacie w tej materii to dogada was sąd

Edytowane przez sirgunia
Czas edycji: 2009-04-19 o 14:39 Powód: dopisek
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 14:48   #9
UAE
Raczkowanie

sirgunia - dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Chodzilo mi o alimenty na mnie. Mam nadzieje ze nie bede miała problemow z orzekaniem rozwodu, nie zyjemy ze soba juz 2 lata, kontaktujemy sie tylko wtedy gdy mąż widuje sie z dzieckiem

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem. To zalezy Ci na pokojowym rozwodzie czy szarpaninie o dziecko? Oczywiście, że mąz ma pełne prawo do widzeń z dzieckiem (bo zakładam, że dziecko jest z Tobą i zamierzasz wystąpic o opieke nad nim). Albo rodzice kulturalnie się w tej kwestii dogadują, albo widzenia ustala sąd.
Oczywiscie ze zalezy mi na pokojowym rozwodzie. Pytałam o to, bo nie wiem czy to sąd ustala kiedy ojciec widuje się z dzieckiem? Czy ja mogę zaproponowac, lub możemy to miedzy soba ustalic? O to chodziło :P
Stary 2009-04-19, 15:30   #10
Lady in Blue
Zakorzenienie

Alimenty pewnie będzie płacić na Wasze dziecko, nie rozumiem z jakiej racji miałby płacić alimenty na byłą żonę ...
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 15:39   #11
kamciurka
Zakorzenienie

alimenty na ciebie sa mozliwe tylko przy opcji rozwodu z orzeczeniem o jego winie

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 15:57   #12
paula78
Zakorzenienie

Aliemtny moze i placic na ciebie jaki dziecko ale trzeba wykazac wine po jego stornie .

alimenty i widzenie z dzieckiem to osobno sprawy ,nie rozpatrywane podczas sprawy rozwodowej.

Wnies od razu o alimenty na dziecko i jesli nie mozeciesie dogadac lub przwewidujesz jakies klopoty od razu o widzenie sie z dzieckiem ,zamieszkanie dziecka u kogo itp.

warto tez miec swiadkow w zanadrzu.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 16:03   #13
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
sirgunia - dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Chodzilo mi o alimenty na mnie. Mam nadzieje ze nie bede miała problemow z orzekaniem rozwodu, nie zyjemy ze soba juz 2 lata, kontaktujemy sie tylko wtedy gdy mąż widuje sie z dzieckiem

Alimenty na Ciebie? a od waszego rozstania płacił w ogóle na dziecko? z czego żyłaś?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 18:03   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Udawanie świętej miałoby sens, gdybyś upierała sie przy wyciągnięciu z męża jak najwiekszej kasy przy rozwodzie, ale jeśli chcecie po prostu zakończyć małżeństwo, to nie ma sensu sie kryć, gdyby męzowi zależało, to znalazłby dowody, że sie z kimś spotykasz.
Jak dla mnie udawanie kogokolwiek, zeby wyciagnac od drugiej osoby pieniadze, nie powinno miec miejsca nigdy....

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 18:57   #15
lilyka
Raczkowanie

Cytat:

btw. jesteś prawnikiem?
lilyka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości