|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy mogą mnie przez to spotkac nieprzyjemnosci podczas rozwodu??
Dziewczyny, nie wiem czy wątek jest założony na odpowiednim forum.
Proszę Was o radę, moze któras z Was miała podobna sytuacje. Mianowicie: Z moim mężem nie zyję juz około 2 lat, nie mamy jeszcze rozwodu, mamy dziecko. Czy On podczas rozwodu moze wykorzystac przeciwko mnie to ze ja się z kims spotykam? I moze ktoras z Was wie w jakiej sytuacji po rozwodzie zonie przysluguja alimenty?? Wiem, najlepiej isc do prawnika. Ale ostatnio nie mam czasu, wiec liczę na Waszą opinię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogą mnie przez to spotkac nieprzyjemnosci podczas rozwodu??
Oczywiście, że może. Może sugerować, żę to z powodu drugiego mężczyzny rozpadło się Wasze małżeńśtwo. No i skoro formalnie jesteście małżeńśtwem, to de facto zdradzasz męża, spotykając się z innym...
Alimenty na zonę przysługuja wtedy, kiedy rozwód pozosawi ją w o wiele gorszej sytuacji materialnej niż w trakcie malżeństwa lub kiedy żona nie jest w stanie pracowac (i nie chodzi tu o sytuację, że nie pracuje, tylko o chorobę, niepełnosprawnośc, itp). Nie wiem jak jest w przypadku żony ktora np. siedziała w domu i wychowywala wspólne dziecko, wskutek czego przez jakiś czas nie pracowala i jej sytuacja na rynku pracy jest gorsza. To zalezy rownież od tego, czy rozwód orzeczony zostanie z winy jednogo z małżonkó. Bo jesli Twoj mąż byłby winnym rozwodu, to masz wiekszą mozliwość otrzymania alimentów niż jesli Ty zostaniesz uznana za winna rozpadu małżeńśtwa. A jaka jest przyczyna rozwodu? I gdzie mieszkasz, w domu z mężem czy wyprowadzilaś się?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za info w sprawie alimentow
![]() Mieszkamy osobno. Rozstalismy sie, poniewaz sie nam nie układało. W sumie, on spotyka się z jakas dziewczyna i nie ukrywa sie z tym. Mysle, ze moze bedzie chcial rozwod bez orzekania o winie. Bo praktycznie naszego małżenstwa nie zniszczyła zadna zdrada, ani nic w tym rodzaju. Chodzi mi o to, czy muszę udawac swiętą do rozwodu? Czy mogę zyc jak normalny człowiek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Skoro i on kogoś ma a rozwód ma być bez orzekania o winie to raczej nie będzie robił żadnych trudności ani cyrków w sądzie? ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli oboje chcecie sie rozstać pokojowo, to najlepiej chyba dogadać się z małżonkiem, abyście oboje poprosili o rozwód bez orzeczenia o winie. Zwlaszcza, że on ma kogos, Ty masz kogoś, to albo pokojowo bez orzekania o winie, albo walka i rozwód z orzeczeniem winy u obu stron.
Udawanie świętej miałoby sens, gdybyś upierała sie przy wyciągnięciu z męża jak najwiekszej kasy przy rozwodzie, ale jeśli chcecie po prostu zakończyć małżeństwo, to nie ma sensu sie kryć, gdyby męzowi zależało, to znalazłby dowody, że sie z kimś spotykasz.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za odp, uspokoiłyscie mnie
![]() A co do samego rozwodu, to wiecie moze jak to sie odbywa? O co pytają? Czy maż bedzie miał przydzielone widzenia z dzieckiem przez sąd? Chcialabym jak najwiecej o tym wiedziec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem. To zalezy Ci na pokojowym rozwodzie czy szarpaninie o dziecko? Oczywiście, że mąz ma pełne prawo do widzeń z dzieckiem (bo zakładam, że dziecko jest z Tobą i zamierzasz wystąpic o opieke nad nim). Albo rodzice kulturalnie się w tej kwestii dogadują, albo widzenia ustala sąd.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zacznijmy od tego, że aby Sąd orzekł rozwod musza byc spelnione dwie przesłanki: musi byc zupełny i trwaly rozklad pozycia. mowisz ze nie zyjesz z mezem od 2 lat takze przeslanki sa was spelnione ALE no wlasnie... sąd nie orzeknie rozowodu jezeli:
- wskutek rozwodu mogloby ucierpiec dobro wspolnego, maloletniego dziecka, - rozwodu ząda malżonek wylącznie winny rozkladu pozycia. Takze to nie jest takie proste jak sie wszystkim wydaje, a w szczegolności jak sa małoletnie dzieci. Druga sprawa. Przy rozwodzie sąd orzeka o winie. Tzn z powodu ktorego z małżonków nastapil rozklad pozycie. Jezeli twoj maz jest od tych dwoch lat wolny a ty zyjeszz innym mezczyzna moze Sąd to wziac pod uwage przy orzekaniu o winie. Oczywiscie za wasza obupolna zgodą Sąd moze zaniechac orzekania o winie. Wtedy jest tak jak gdyby zaden z małżonków nie ponosil winy. Ale wina ma zasadnicze znaczenie wlasnie w odniesieniu do alimentów. Nie wiem dokladnie o jakie alimenty ci chodzi, czy o alimenty na dziecko czy na siebie. Jezeli chodzi o dziecko to w wyroku rozwodowym sad orzeka o wladzy rodzicielskiej nad dzieckiem oraz w jakim stopniu kazdy z malzonków bedzie dokladal sie na jego utrzymanie. Jezeli dziecko zostanie z toba to twoj maz (juz wtedy byly ![]() Natomiast jezeli chodzi o alimenty dla ciebie to mozesz ich zadac od bylego meza ale pod warunkiem ze rozwod nie nastapil wylacznie z twojej winy i tylko wtedy gdy znajdujesz sie w niedostatku. Gdyby sie jednak okazalo ze to twoj maz zostal uznany za wylacznie winnego a rozwod pociaga pogorszenie twojej sytuacji materialnej (tzn bedziesz zyc na gorszym poziomie niz dotychczas) mozesz zadac alimentow nawet gdy nie znajdujesz sie w niedostatku. Musisz tez pamietac ze gdy zawrzesz nowy zwiazek malzenski to wtedy przestaniesz dostawac alimenty "na siebie". Pozdrawiam ![]() Ps. Twojemu Męzowi bedzie przyslugiwalo widzenie z dzieckiem. Jezeli sie nie dogadacie w tej materii to dogada was sąd ![]() Edytowane przez sirgunia Czas edycji: 2009-04-19 o 14:39 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
sirgunia - dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
![]() Chodzilo mi o alimenty na mnie. Mam nadzieje ze nie bede miała problemow z orzekaniem rozwodu, nie zyjemy ze soba juz 2 lata, kontaktujemy sie tylko wtedy gdy mąż widuje sie z dzieckiem ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Alimenty pewnie będzie płacić na Wasze dziecko, nie rozumiem z jakiej racji miałby płacić alimenty na byłą żonę ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
alimenty na ciebie sa mozliwe tylko przy opcji rozwodu z orzeczeniem o jego winie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Aliemtny moze i placic na ciebie jaki dziecko ale trzeba wykazac wine po jego stornie .
alimenty i widzenie z dzieckiem to osobno sprawy ,nie rozpatrywane podczas sprawy rozwodowej. Wnies od razu o alimenty na dziecko i jesli nie mozeciesie dogadac lub przwewidujesz jakies klopoty od razu o widzenie sie z dzieckiem ,zamieszkanie dziecka u kogo itp. warto tez miec swiadkow w zanadrzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alimenty na Ciebie? a od waszego rozstania płacił w ogóle na dziecko? z czego żyłaś?
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie udawanie kogokolwiek, zeby wyciagnac od drugiej osoby pieniadze, nie powinno miec miejsca nigdy....
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
btw. jesteś prawnikiem? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.