|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy...
chcę schudnąc, wazę o wiele za duzo, mam motywację ale... no własnie, jestem studentką, musze chodzic na zajęcia i wyklady, teraz jestem przy kosci i moj zolądek potrzebuje duzo jedzenia bo jest rozciągnięty, wiecie co mam na mysli;p więc musze coś zajadać miedzy wykladami, zeby mi okropnie nie burczalo w brzuchu na całą sale wykladową
no ale z takich zakąsek to zawsze albo batonik, albo bułeczka, bo nic innego nie mozna zakupic na uczelni, no i musi to być dosyć syte zeby mi zatkalo to burczenie, Wizazanki prosze pomozcie, co moglabym zabierac na uczelnie do jedzenia? bo chce schudnac, ale ten brzuch tak burczy...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy...
pomyslalam o jablkach, ogorkach lub jogurcie, jakims serku wiejskim itp ...mysle ze na 2 godz powinno starczyc
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
A ja myślę, że grahamka z jakąś chudą szynką będzie odpowienia. Możesz też w domu przygotowywać sobie różne sałatki (najepiej z dodatkiem ryżu lub makaronu pełnoziarnistego) i zabierać je na uczelnie. A przedewszytkim jedz rano wartościowe śniadanie bo to podstawa zdrowego odżywania nawet na diecie.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
wszystko fajnie, ale serka to ja nie zdąze zjesc, trzeba sie szybko przemiescic, 10 min przerwy miedzy zajeciami, a z doswiadczenia wiem ze jabłko sprawia ze jeszcze bardziej burczy, pomysle o grahamce, bede sobie rano robila...
dziekuje za odpowiedzi, moze jeszcze ktos?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
ja jem na wykladach,a nie przerwach
![]() moze poczytaj ten watek http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=209030 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie, na wykładach chyba nie ma zakazu jedzenia
![]() Pij duzo wody, nie będzie Ci burczało w brzuchu.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
serki wiejskie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
u mnie jest zakaz nie mozna jesc na wykladach.
sluchaj moze jesz za male sniadanie?? wez swoj rozklad zajec i zobacz kiedy mniej wiecej masz regularnie przerwy mysle ze porzadne sniadanie i pozniej 2 na uczelni Cie zaspokoi |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
to moze wafle ryzowe zamiast bułki? ale one takie male... chyba bede musiala zjesc cale opakowanie ;p
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
jedz duże śniadanie, najlepiej z dużą ilością błonnika.
a co na uczelnię? sama kupuję jogurty, kefiry, maślanki itp. lub DuoFruo (mała buteleczka z owocami i sokiem do wypicia) i popijam w czasie zajęć. mam o tyle dobrze, że w moim bufecie jest zawsze kilka sałatek do wyboru + zdrowe obiadki. ale gdybym nie miała wyboru pewno robiłabym sobie sałatki i podjadała na przerwach. możesz przygotowywać sobie w domu jakieś warzywka pokrojone w paseczki i zabierać w plastikowym pojemniku... może być marchewka, ogórek, papryka, rzodkiewki. równie dobrym pomysłem są kanapki z grahamki lub chleba pełnoziarnistego z jakąś chudą wędliną i warzywkami w środku. na allegro można też zamówić suszoną wołowinę do przegryzania. nie ma dużo kalorii, a podobno jest bardzo syta. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Suszona wołowina? Masz może linka>?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie wielką moc uciszającą spragniony pokarmu żołądek jest butelka kefiru/maślanki do której sypie otreby, zawsze w szkole zdąży się wypić trochę na przerwie i mam spokój. A jaka moc przeczyszczająca jelita ^^
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja nie jestem specjalistą więcz prosze mnie nie bić jak poradze cos, co ma np sporo kalorii ![]() u mnie burczenie pojawia sie zawsze po wypiciu wody.. wiec nie polecam popijania wody.. natomiast swojego czasu w opanowaniu łaknienia bardzo pomogla mi herbata system slim figura spalanie- ze wzgledu na charakterystyczny smak robiłam caly termos rano i piłam cały dzień wyglada na to, że jestes leniuszkiem ![]() to nic złego, tylko żeby zadbać o wygląd musisz dbac o to co wkładasz do brzucha wieczorami zawsze zaplanuj, co bedziesz jadla nastepnego dnia- nie ma bułek, batoników etc szitow "na szybko" przecuiez zjedzenie batona to tyle, co zjedzenie sporej porcji sałatkijak sie przyzwyczaisz, to nie wyjdziesz z domu bez pudelka z czymś pożądnym
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję kochane
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprócz tego polecam takie posiłki: -kanapka z wędliną i warzywami a do tego jakiś owoc (może być jabłko, ale zjadaj go przed kanapką, żeby później szybko nie burczało Ci w brzuchu) -duży kubek maślanki/kefiru -batoniki musli- fantastyczna sprawa, szczególnie gdy nie ma się czasu robić kanapek ![]() -grahamka z jakaś pastą z twarogu i np. rybki z puszki, albo jajek, albo szczypiorku i rzodkiewki... -sałatki z duża ilością warzyw, białkiem (serek wiejski, twaróg, kurczak, szynka, tuńczyk) i do tego trochę węglowodanów (ryż, makaron, kasza) -serek wiejski + pieczywo chrupkie -do chrupania: marchewka, kiszone ogórki -gdy mam troszkę dłuższą przerwę, a wykładów jest dużo to wyskakujemy z koleżanką do baru mlecznego na jakąś zupę, albo gołąbki, pierogi...syci na dłużej -zorientuj się czy w pobliżu uczelni nie ma jakiegoś supermarketu w którym kupisz gotowe surówki w pojemniczkach- to doskonały dodatek do kanapki- zapycha i ma mnóstwo witamin -robisz sobie w domu mieszankę z musli albo płatków owsianych, orzechów, rodzynek i co Ci sie jeszcze zamarzy a na uczelni mieszasz to z serkiem homo naturalnym i zjadasz -moja koleżanka kiedyś robiła sobie jogurt owocowy domowym sposobem: mieszała jogurt z owocami (jabłka banany pomarańcze) i chyba miodem i dawała do plastikowego pojemniczka. Ja bym dodała tam jeszcze musli albo otrębów- ale to już tuż przed zjedzeniem, żeby nie rozmiękły ![]() hmmm....w tym momencie to wszystko co przychodzi mi do głowy, ale możliwości jest wiele, wystarczy chcieć
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Pieczywa pełnoziarniste z białym serem. Skutecznie zapycha.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Jedz systematycznie co 3-4 godz posiłki np: kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa, jogurt pitny, owoce: banany, jabłka. Jeżeli to nie pomaga to może powinnaś udać się do specjalisty?
Troszkę bez sensu jest jedzenie tylko po to aby w brzuchu nie burczało... wiadomo wiosna idzie powinno się jeść mniej aby zrzucić kilka niepotrzenych kg
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:05.

no ale z takich zakąsek to zawsze albo batonik, albo bułeczka, bo nic innego nie mozna zakupic na uczelni, no i musi to być dosyć syte zeby mi zatkalo to burczenie, Wizazanki prosze pomozcie, co moglabym zabierac na uczelnie do jedzenia? bo chce schudnac, ale ten brzuch tak burczy... 

Masz może linka>?

jak poradze cos, co ma np sporo kalorii