|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Mówią, że...
to Kobieta nie potrafi jeździć
![]() Co prawda spowodowała wiele wykroczeń, pościg 7 radiowozów, ale pomimo tego wszystkiego wykazała się ów pani sporymi umiejętnościami za kółkiem ![]() Chyba nie miała bym, aż tak "wielkich jaj" aby zmykac przed policją ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mówią, że...
Cytat:
mezczyzni lepiej jezdza. Btw, byl juz taki watek. Gdyby owa pani byla madra pania, to by nie uciekala policji. Ja bym na pewno przed policja nie uciekala, po co sobie robic problemy szczegolnie w usa. Dziekuje uciekac przed policja po to aby pozniej mnie "poczestowali" taser gun ![]()
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-04-19 o 03:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie prawda, faceci jeżdżą jak pupy, przynajmniej WSZYSCY, z którymi mam NIEprzyjemność jeździć. A wątpię, żebym miała takiego pecha, że trafiam na same wyjątki niepotrafiące jeździć ![]() ![]() ![]() Co do pani od ucieczki, jeździć umiała zdecydowanie, gorzej z myśleniem, a to nie jest wątek o umiejętności myślenia, tylko jazdy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
wow jestesm w szoku, podziwiam tą panią, rzeczywiscie jezdzi swietnie, zwinnie, a tego właśnie mi brakuje w mojej jeżdzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A dlaczego niby kobiety jeżdza gorzej? Nie rozumiem takigo podejścia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja jestem strasznym piratem drogowym,policja z mojego komisariatu zna mnie już doskonale
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tam chyba miało być dopiero a nie już
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Każde przewinienie przez mężczyznę jest traktowane z przymrużeniem oka, a każdy błąd kobiety jest obśmiany i wytykany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie powiesz chyba, ze lepiej. Cytat:
Skoro takie cos, ze kobieta jezdzi gorzej, istnieje, to skads sie to musialo wziac przeciez. To tak samo jak z blondynkami (bez urazy) ale tez sie to wzielo przeciez z czegos.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
znam kobiet które jeżdzą fatalnie i mężczyzn którzy sobie nie radzą, wiec nie wrzucam wszystkich do jednego worka, choć widzę , że kobiety gorzej sie koncentrują jak jadą i myślą czasem za dużo o innych sprawach a nie o tym co jest na drodze..
![]() |
#11 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Niby z facetów tacy boscy kierowcy, ale nie ukrywajmy- to faceci powodują większą liczbę wypadków! Dynamika jazdy nie znaczy nie oznacza rozpędzania się do 220 km/h... Kto wciąż wymusza pierwszeństwo? Kto notorycznie przekracza prędkośc? Kto najczęściej wyprzedza na trzeciego? jasne, że faceci. I to, że świetnie czują się za kółkiem i badziej "rozumieją samochody" nie oznacza, że są lepszymi kierowcami, gdyż to właśnie przez zbytnią pewność siebie zdarza się większość wypadków. A co do tekstu o blondynkach.... Nie skomentuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo stereotyp głupiej blondynki. Czy przez to każda blondynka jest głupia. Czy tak samo każda kobieta jest złym kierowcą? Jeśli tak, to jakim cudem dostały prawo jazdy? No chyba nie za ładne oczka ![]() Nie przeczę, że mężczyźni lepiej czują się za kółkiem. Chodzi mi o to, ze jeśli mężczyzna spowoduje wypadek,, myślimy "ok, zdarza się". Jeśli zaś kobieta słyszy się komentarze: "no tak. Kobieta." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnoszę wrażenie, że pomimo, że sama jesteś kobietą uważasz nas za bezrozumne istoty (Ty jesteś wyjątkiem), które nic nie potrafią, a kolor włosów świadczy o wszystkim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do koloru wlosow, to juz inna sprawa, ale jednak cos w tym musi byc. Nie ja to wymyslilam. BMW hmmm, roznie to jest. W Polsce spotkalam sie ze pewna czesc ludzi jezdzaca wlasnie tym samochodem prezentuje intelektualny poziom poznizej przecietnej.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a) obrażasz mnie jako kierowcę, b) obrażasz mnie jako blondynkę. Ad. a) jestem "babą", a uważam się za bardzo dobrego kierowcę. Nieskromnie, bo nieskromnie, ale poprzeć to mogę opiniami wielu facetów, których przyszło mi wozić, łącznie z moim ojcem (zawodowym kierowcą) i bratem (za kółkiem spędził większość życia i jest w tym naprawdę dobry ![]() Ad. b) proponuję dokształcić się w kwestii genezy niektórych stereotypów. W związku z tym pozwolę sobie wkleić tu fragment mojej pracy etnolingwistycznej dotyczącej tegoż stereotypu: Interesujące jest, iż między seriami dowcipów popularnych w różnych okresach czasu, które wyśmiewają ten sam stereotyp wśród różnych grup narodowościowych, zawodowych czy społecznych – daje się zauważyć uderzające podobieństwo. Najczęściej była to głupota, brak podstawowego wykształcenia, prymitywizm cywilizacyjny, brak inteligencji. I tak cechy te przechodziły z polskiego chłopa na policjanta, skończywszy na blondynce. To, co odróżnia te ostatnie od pierwszych, to seksualność, której w dowcipach o Polakach czy policjantach nie było. Sam stereotyp blondynki jako kobiety urodziwej, ale pustej i zepsutej jest dość niejasny. Niegdyś blond włosy były domeną wyższych sfer, jednak z czasem zaczęły je nosić również prostytutki i kobiety z tzw. półświatka, wobec czego ten kolor włosów został uznany za negatywnie nacechowany. W kwestii głupoty jasnowłosych kobiet, autorki opierają się na opinii Wendolyna, który uważa, iż „[…] było to wynikiem emocjonalnych potrzeb – żonom łatwiej było znieść mężowskie zdrady przy założeniu, że górują intelektem (choć, być może, nie urodą) nad blond kochankami, zaś reformatorom społecznym porażkę w nawracaniu na drogę cnoty jasnowłosych prostytutek przy założeniu, że są nieinteligentne i przez to niereformowalne”. Autorki zwracają też uwagę na fakt, iż większość dowcipów o blondynkach jest dokładnie przetłumaczona z języka angielskiego, jednak funkcjonują i takie, które są typowo polskie (świadczą o tym nieprzetłumaczalne gry językowe). Jak nietrudno się domyśleć w dowcipach o blondynkach znalezionych w Internecie górują dwie cechy: intelekt (a raczej jego brak) i seksualność (atrakcyjność i rozwiązłość fizyczna). Blondynka przedstawiana jest jako osoba nie myśląca, cecha ta jest nazwana wprost lub określają ją konkretne sytuacje. Jest to osoba ograniczona, naiwna, bez orientacji, bezradna, wykazująca rażące braki w podstawowej wiedzy i wykształceniu. Ponadto jest ukazywana jako kobieta zupełnie nie radząca sobie z nowinkami technicznymi – te są zarezerwowane dla mężczyzn. Podobnie sprawa wygląda w przypadku blondynki-kierowcy (łączy się ze stereotypem kobiety jako fatalnego kierowcy). Jasnowłose kobiety w dowcipach są przedstawiane jako osoby rozwiązłe, których nie obowiązują standardy zachowań w sferze obyczajowości i zachowań erotyczno-seksualnych. Nie szanuje siebie i nie jest szanowana przez innych. Tu również pojawia się inny stereotyp – kobiety mające wielu partnerów seksualnych są uważane za rozwiązłe podczas, gdy mężczyźni postrzegani są jako zdobywcy, zwycięzcy. Blondynka to też osoba interesowna, materialistka. Negatywne stereotypy w tych dowcipach związane są z poczuciem wyższości – ich autorzy uważają się pod pewnymi względami za lepszych od „ofiar” żartu. Poza tym oparte są na elemencie zaskoczenia – odstępstwa zachowań od przyjętych reguł, co wzmaga śmieszność przedstawionych sytuacji. Inną charakterystyczną cechą takiego dowcipu jest forma pytania-zagadki, na które odpowiedzi udziela sam nadawca. Efektem funkcjonowania takich kawałów jest „etykietowanie” wszystkich posiadaczek blond włosów. W końcowym fragmencie artykułu autorki rozpatrują dowcipy o blondynkach w kontekście seksizmu: „[…] nie ma wszak kawałów o blondynach. Innymi słowy, to nie sam kolor włosów staje się synonimem głupoty, ale barwa powiązana z nosicielką płci żeńskiej”. Czyli tak: studia kończę nie dlatego, że jestem inteligentna, ale dlatego - że ładna (!?). Na dodatek puszczam się na lewo i prawo i nie da się mnie zreformować (no, w sumie z tym ostatnim to racja - ach, głupia ja, no tak, to dlatego, że jestem blondynką ![]() Na przyszłość odrobiny rozwagi i szacunku ![]()
Edytowane przez justyna_dt Czas edycji: 2009-04-20 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do blondynek, to ja sie nei zaglebiam w kwestie czy to prawda czy nie, zawsze jest chociaz mala czastka prawdy. I tyle. Osobiscie wiekszosc blondynek, ktore znam nie grzesza madroscia zbyt duza, ale znam tez jedna bardzo madra i przedsiebiorcza. rozwagi? ![]() ![]()
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-04-20 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Tak kobiety jeżdza gorzej nie zaprzeczam, ale wydaje mi sie że nam to na reke. "Jestem kobieta gorzej jeżdze wiec jak cos zle zrobie to jest wina tylko tego ze jestem kobieta" Po co sie strać nie? Ja tak smao jak moja poprzedniczka uważam siebie za dobrego kierowce i tez mówiło mi to wielu facetów. A stereotypy trzeba obalać choc narazie sie nie da bo kobiety faktycznie boja sie własnego ciebnia jak siedza za kółkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Kobiety się boją własnego cienia za kółkiem, bo tego właśnie nauczyły ich stereotypy. Jak komuś wmawiasz, że jest głupi, to z czasem zaczyna w to wierzyć. Tak samo jest w tym przypadku. Aktualnie robię prawo jazdy na motor, równolegle mniej więcej robi moja koleżanka z liceum i dziewczyna jest przerażona! Dlaczego? Bo baby nie jeżdżą na motorach. Litości...
srubka - nie zagłębiałaś się w to, ale twardo obstajesz przy swoim stanowisku (z tymi blondynkami). Dla mnie to jest po prostu durne tłumaczenie niedowartościowanych brunetek (?). Znam tyleż samo idiotek blond, co i rudych, w brązie i w czerni. Tak samo - obserwując swoje otoczenie, a nie idąc za stereotypami - uważam, że mężczyźni wcale nie jeżdżą lepiej niż kobiety.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uwazam, ze mezczyzni jezdza lepiej niz kobiety. Swoje zdanie mam i mam prawo je miec, a jak sie komus nie widzi no to juz na to nic nie poradze.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że i facetów, z tym się kłócić nie będę.
A zdania Ci zmieniać nie każę, po prostu nie cierpię, jak mnie ktoś do jednego wora wrzuca z kiepskimi kierowcami. I durnymi blondynkami. Z mojej strony EOT.
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja cie nie wrzucam do jednego wora, przeciez mowie ze nie wszyscy.
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Uważam że możemy jeździc tak samo dobrze jak faceci bo nie jestesmy od nich gorsze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Temat "mężczyźni jeżdżą lepiej" stary jest chyba jak sam samochód.
Przede wszystkim ciężko ocenić statystycznie kto lepiej używa samochodu - kobieta czy mężczyzna, choćby dlatego, że w populacja nadal stosunek posiadaczy prawa jazdy wśród mężczyzn znaczenie przwyższa posiadaczki tego dokumentu. W związku z powyższym odpowiedź nie może być jednoznaczna. Nie lubię uogólnień, więc proponowałbym oceniać każdego inwywidualnie bez względu na płeć. Niestety prawdą jest, że mężczyzna ma lepsze predyspozycje do prowadzenia auta. Jesteśmy inaczej zbudowani i niestety kobiety (z reguły) sprawdzają się w innych dziedzinach niż mężczyźni.
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Tak mężcyźni maja kilka cech których my nie mamy np orientacja w terenie, ale uwazam ze powinnysmy sie strac im dorównać starac sie byc lepszymi kierowcami a nie bezmyslnie zgodic sie ze stereotypem. Podobno kobiety powodują znacznie mniej wypadków ale tak tylko słyszałam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.