|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Jaki to gatunek muzyczny? Przykłady piosenek..
Chciałabym sprecyzowac swój gust muzyczny.
Niestety doświadczenie moje w tej dziedzinie jest bardzo nikłe, jeśli nie zerowe. Podobają mi się piosenki spokojne, najlepiej o charakterze lirycznym, pobudzające do myślenia. Nie chcę jednak, żeby to była muzyka poważna. Swego czasu podobała mi się poezja śpiewana i wciąż tak jest, ale zorientowałam się, że wogóle nie rozwijam się muzycznie, nie słucham niczego innego. Mogłybyście pomóc mi "wybrac" gatunek muzyczny, który odpowiadałby mi? Wiem, że mnóstwo z Was ma ogromną orientację w tej dziedzinie, więc liczę na Waszą pomoc.
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki to gatunek muzyczny? Przykłady piosenek..
Myślę, że gust muzyczny to bardzo indywidualna sprawa i nikt nie pomoże Ci go "wybrać", jedynie można Ci podrzucić wykonawców, tytuły, żebyś zorientowała się bardziej, co tak na prawdę Ci się podoba. Ja słucham w sumie wszystkiego, chociaż nie przepadam za metalem i jego pochodnymi. Ostatnio zachwyciłam się Renatą Przemyk i Kasią Nosowską
I to mogę Ci polecić.I jeszcze polecam stronę http://www.lastfm.pl/, może ona pomoże Ci w jakiś sposób w szukaniu ciekawych artystów i utworów. Edytowane przez h2o0 Czas edycji: 2009-05-16 o 14:08 Powód: zacytowałam samą siebie :( |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
tak, Kasia!
ale polecam Ci jej solówki, bo płyty np. płyta Fire, nagrana z Heyem, jest rockowa. Puk puk, UniSexBlues, Nosowska/Osiecka, Echosystem (Hey). Lirycznie i do myslenia pobudzająco ![]() Peszek też, ale raczej MiastoManię .. chyba, że lubisz typowo hedonistycznie podejście do rozkoszy cielesnych i duchowych ;p bo tekst też ważny jest. Ja ją uwielbiam (na drugim miejscu, po Kasi), stąd też mój nick - tytuł jednej z piosenek Peszek.
gdy mi jest dobrze moja dusza mruczy. M.Peszek Edytowane przez Hedonia Czas edycji: 2009-05-16 o 14:12 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo podoba mi się Przemyk i Peszek (właśnie słucham), a jaki to gatunek muzyczny?
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
A jeżeli chodzi o konkretne tytuły piosenek to teraz w ucho wpadła mi Karatetyka, Konsorcjum K.C.K, tfu - wszystkie Kasi Nosowskiej, a Marii Peszek to np. Moje miasto, Marznę bez Ciebie, Miły mój. Ciężko tak coś wybrać, bo ogólnie lubię całe płyty, ale te piosenki tak teraz wpadły mi do głowy. A Bartosiewicz to może Ostatni, Przepraszam, Miłość jak ogień.
![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
Przemyk sklasyfikowałabym jako rock alternatywny, Marysię w sumie też.
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam SDM
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Może soundtracki? Z "Amelii" i "Miasta aniołów".
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
hmm... ja też przez pewien czas miałam podobny problem tzn. nie umiałam określić jakiego rodzju muzyki słucham, teraz już wiem na szczęscie
Ja preferuję pop (chyba tak samo jak większość osób w moim wieku), muzykę klasyczną (lubię ją i mam nadzieję, że dzięki jej słuchaniu "będę mądrzejsza"-pozytywny wpływ na struktury mózgowe) i indie rock- rodzaj muzyki alternatywnej (ale nie polski rock, bo z polskich rockowych zespołów podoba mi się tylko Myslovitz). Ulubieni wykonawcy :MUSIC! arctic monkeys. biffy clyro. blink 182. brokencyde. the cribs. crystal castles. the enemy. enter shikari. fall out boy. fightstar. foals. friendly fires. get cape wear cape fly. glamour for better. go:audio. hadouken! innerpartysystem. kids in glass houses. the killers. kings of leon. the kooks. last shadow puppets. linkin park. lostprophets. mayday parade. muse. mystery jets. one night only. panic at the disco. paramore. pendulum. the pigeon detectives. prodigy. red hot chilli peppers. the red jumpsuit apparatus. rise against. the skyline. the subways. sum 41. white lies. the wombats. yelle.michael jackson.rammstein. you me at six. 3oh!3 india music <3 "indie" -gatunek muzyczny, którego nazwa pochodzi od angielskigo słowa "independet"- nizależny. Zespoły nazywane tym mianem często wydają swoją twórczość w małych, nizależnych wytwórniach płytowych. Indie rock określa się nikiedy jako podgatunek rocka alternatywnego. PS.Przepraszam, strasznie się rozpisałam, zresztą teraz wydaje mi się, że jeszcze nie na temat, niestety mam takie skłonności do zmieniania tematu ( przypomina mi się moja nauczycielka od j.polskiego, która błagała mnie przed egzaminem "Anka, ja cię proszę, tylko nie filozofuj, pisz na temat.")Hmm ale muzyka to moja pasja i tyle... |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Folk, slowcore, jakaś łagodna elektronika czy jak to tam sklasyfikować
Ale tu trzeba już się udać w samotne poszukiwania, trudno komuś trafić w gust.![]() Bez obrazy dla poprzedniczki, ale panic at the disco i tym podobne to raczej trudno nazwać liryczną muzyką poza tym nie przeceniałabym tak słowa "alternatywne", bo to teraz guzik znaczy. I całkiem fajnych polskich projektów też się trochę znajdzieZ takich dość bezpiecznych opcji dla autorki wątku - PJ Harvey (płyty "Is This Desire?" czy "White Chalk"), Cat PowerAndrew Bird spodobał się mojej przyjaciółce słuchającej poezji śpiewanej ![]() folk z lat 70' - Nick Drake, Linda Perhacs może Portishead Mazzy Star, Slowdive Beirut, Morphine też przyjemne słuchanie, choć nie bardzo spokojne ![]() Low (album "i could live in hope") chyba mogłabym tak długo ale nie wiem czy trafiam. powodzenia, sama przyjemność szukać czegoś nowego dla ucha
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
a może Frou Frou czy też ich wokalistka Imogen Heap? (jej piosenka była wykorzystana w jesiennej ramówce tvnu)
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
PJ Harvey też mogę polecić . A tak z całkiem innych klimatów to może Carla Bruni, Sting, Bryan Adams ?
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.

I to mogę Ci polecić.

Ja preferuję pop (chyba tak samo jak większość osób w moim wieku), muzykę klasyczną (lubię ją i mam nadzieję, że dzięki jej słuchaniu "będę mądrzejsza"-pozytywny wpływ na struktury mózgowe) i indie rock- rodzaj muzyki alternatywnej (ale nie polski rock, bo z polskich rockowych zespołów podoba mi się tylko Myslovitz). Ulubieni wykonawcy :
(płyty "Is This Desire?" czy "White Chalk"), Cat Power