Jaki to gatunek muzyczny? Przykłady piosenek.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-16, 13:58   #1
dusia139
Wtajemniczenie

Jaki to gatunek muzyczny? Przykłady piosenek..

Chciałabym sprecyzowac swój gust muzyczny.
Niestety doświadczenie moje w tej dziedzinie jest bardzo nikłe, jeśli nie zerowe.
Podobają mi się piosenki spokojne, najlepiej o charakterze lirycznym, pobudzające do myślenia. Nie chcę jednak, żeby to była muzyka poważna.
Swego czasu podobała mi się poezja śpiewana i wciąż tak jest, ale zorientowałam się, że wogóle nie rozwijam się muzycznie, nie słucham niczego innego.
Mogłybyście pomóc mi "wybrac" gatunek muzyczny, który odpowiadałby mi?
Wiem, że mnóstwo z Was ma ogromną orientację w tej dziedzinie, więc liczę na Waszą pomoc.
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:07   #2
h2o0
Zakorzenienie

Dot.: Jaki to gatunek muzyczny? Przykłady piosenek..

Myślę, że gust muzyczny to bardzo indywidualna sprawa i nikt nie pomoże Ci go "wybrać", jedynie można Ci podrzucić wykonawców, tytuły, żebyś zorientowała się bardziej, co tak na prawdę Ci się podoba. Ja słucham w sumie wszystkiego, chociaż nie przepadam za metalem i jego pochodnymi. Ostatnio zachwyciłam się Renatą Przemyk i Kasią Nosowską I to mogę Ci polecić.
I jeszcze polecam stronę http://www.lastfm.pl/, może ona pomoże Ci w jakiś sposób w szukaniu ciekawych artystów i utworów.

Edytowane przez h2o0
Czas edycji: 2009-05-16 o 14:08 Powód: zacytowałam samą siebie :(
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:08   #3
eternal_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
Myślę, że gust muzyczny to bardzo indywidualna sprawa i nikt nie pomoże Ci go "wybrać", jedynie można Ci podrzucić wykonawców, tytuły, żebyś zorientowała się bardziej, co tak na prawdę Ci się podoba. Ja słucham w sumie wszystkiego, chociaż nie przepadam za metalem i jego pochodnymi. Ostatnio zachwyciłam się Renatą Przemyk i Kasią Nosowską I to mogę Ci polecić.
o tak Nosowska i Przemyk są rewelacyjne. Mogę jeszcze polecić Marię Peszek, Edytę Bartosiewicz czy też stary, dobry Maanam
Stary 2009-05-16, 14:09   #4
Hedonia
Zadomowienie

tak, Kasia!

ale polecam Ci jej solówki, bo płyty np. płyta Fire, nagrana z Heyem, jest rockowa.

Puk puk, UniSexBlues, Nosowska/Osiecka, Echosystem (Hey).
Lirycznie i do myslenia pobudzająco

Peszek też, ale raczej MiastoManię ..
chyba, że lubisz typowo hedonistycznie podejście do rozkoszy cielesnych i duchowych ;p
bo tekst też ważny jest.
Ja ją uwielbiam (na drugim miejscu, po Kasi), stąd też mój nick - tytuł jednej z piosenek Peszek.

Edytowane przez Hedonia
Czas edycji: 2009-05-16 o 14:12
Hedonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:16   #5
h2o0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eternal_a Pokaż wiadomość
o tak Nosowska i Przemyk są rewelacyjne. Mogę jeszcze polecić Marię Peszek, Edytę Bartosiewicz czy też stary, dobry Maanam
O tak, Bartosiewicz
Autorko, lirycznie gra moim zdaniem Stare Dobre Małżeństwo, teksty mi się osobiście podobają.
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:30   #6
dusia139
Wtajemniczenie

Bardzo podoba mi się Przemyk i Peszek (właśnie słucham), a jaki to gatunek muzyczny?
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:31   #7
eternal_a
Zadomowienie

A jeżeli chodzi o konkretne tytuły piosenek to teraz w ucho wpadła mi Karatetyka, Konsorcjum K.C.K, tfu - wszystkie Kasi Nosowskiej, a Marii Peszek to np. Moje miasto, Marznę bez Ciebie, Miły mój. Ciężko tak coś wybrać, bo ogólnie lubię całe płyty, ale te piosenki tak teraz wpadły mi do głowy. A Bartosiewicz to może Ostatni, Przepraszam, Miłość jak ogień.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Bardzo podoba mi się Przemyk i Peszek (właśnie słucham), a jaki to gatunek muzyczny?

Przemyk sklasyfikowałabym jako rock alternatywny, Marysię w sumie też.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 14:40   #8
lisnov
Zakorzenienie

Polecam SDM
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:50   #9
agniesikk
Zakorzenienie

Może soundtracki? Z "Amelii" i "Miasta aniołów".
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 15:06   #10
Flossy15
Rozeznanie

hmm... ja też przez pewien czas miałam podobny problem tzn. nie umiałam określić jakiego rodzju muzyki słucham, teraz już wiem na szczęscie Ja preferuję pop (chyba tak samo jak większość osób w moim wieku), muzykę klasyczną (lubię ją i mam nadzieję, że dzięki jej słuchaniu "będę mądrzejsza"-pozytywny wpływ na struktury mózgowe) i indie rock- rodzaj muzyki alternatywnej (ale nie polski rock, bo z polskich rockowych zespołów podoba mi się tylko Myslovitz). Ulubieni wykonawcy :
MUSIC! arctic monkeys. biffy clyro. blink 182. brokencyde. the cribs. crystal castles. the enemy. enter shikari. fall out boy. fightstar. foals. friendly fires. get cape wear cape fly. glamour for better. go:audio. hadouken! innerpartysystem. kids in glass houses. the killers. kings of leon. the kooks. last shadow puppets. linkin park. lostprophets. mayday parade. muse. mystery jets. one night only. panic at the disco. paramore. pendulum. the pigeon detectives. prodigy. red hot chilli peppers. the red jumpsuit apparatus. rise against. the skyline. the subways. sum 41. white lies. the wombats. yelle.michael jackson.rammstein. you me at six. 3oh!3
india music <3
"indie" -gatunek muzyczny, którego nazwa pochodzi od angielskigo słowa "independet"- nizależny. Zespoły nazywane tym mianem często wydają swoją twórczość w małych, nizależnych wytwórniach płytowych. Indie rock określa się nikiedy jako podgatunek rocka alternatywnego.
PS.Przepraszam, strasznie się rozpisałam, zresztą teraz wydaje mi się, że jeszcze nie na temat, niestety mam takie skłonności do zmieniania tematu ( przypomina mi się moja nauczycielka od j.polskiego, która błagała mnie przed egzaminem "Anka, ja cię proszę, tylko nie filozofuj, pisz na temat.")Hmm ale muzyka to moja pasja i tyle...
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 15:45   #11
twistedlane
Raczkowanie

Folk, slowcore, jakaś łagodna elektronika czy jak to tam sklasyfikować Ale tu trzeba już się udać w samotne poszukiwania, trudno komuś trafić w gust.
Bez obrazy dla poprzedniczki, ale panic at the disco i tym podobne to raczej trudno nazwać liryczną muzyką poza tym nie przeceniałabym tak słowa "alternatywne", bo to teraz guzik znaczy. I całkiem fajnych polskich projektów też się trochę znajdzie

Z takich dość bezpiecznych opcji dla autorki wątku - PJ Harvey (płyty "Is This Desire?" czy "White Chalk"), Cat Power
Andrew Bird spodobał się mojej przyjaciółce słuchającej poezji śpiewanej
folk z lat 70' - Nick Drake, Linda Perhacs
może Portishead
Mazzy Star, Slowdive
Beirut, Morphine też przyjemne słuchanie, choć nie bardzo spokojne
Low (album "i could live in hope")

chyba mogłabym tak długo ale nie wiem czy trafiam. powodzenia, sama przyjemność szukać czegoś nowego dla ucha
twistedlane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 16:37   #12
dzolls
Zakorzenienie

a może Frou Frou czy też ich wokalistka Imogen Heap? (jej piosenka była wykorzystana w jesiennej ramówce tvnu)

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 16:41   #13
eternal_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez twistedlane Pokaż wiadomość
Folk, slowcore, jakaś łagodna elektronika czy jak to tam sklasyfikować Ale tu trzeba już się udać w samotne poszukiwania, trudno komuś trafić w gust.
Bez obrazy dla poprzedniczki, ale panic at the disco i tym podobne to raczej trudno nazwać liryczną muzyką poza tym nie przeceniałabym tak słowa "alternatywne", bo to teraz guzik znaczy. I całkiem fajnych polskich projektów też się trochę znajdzie

Z takich dość bezpiecznych opcji dla autorki wątku - PJ Harvey (płyty "Is This Desire?" czy "White Chalk"), Cat Power
Andrew Bird spodobał się mojej przyjaciółce słuchającej poezji śpiewanej
folk z lat 70' - Nick Drake, Linda Perhacs
może Portishead
Mazzy Star, Slowdive
Beirut, Morphine też przyjemne słuchanie, choć nie bardzo spokojne
Low (album "i could live in hope")

chyba mogłabym tak długo ale nie wiem czy trafiam. powodzenia, sama przyjemność szukać czegoś nowego dla ucha

PJ Harvey też mogę polecić . A tak z całkiem innych klimatów to może Carla Bruni, Sting, Bryan Adams ?
Stary 2009-05-16, 17:02   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Chciałabym sprecyzowac swój gust muzyczny.
Niestety doświadczenie moje w tej dziedzinie jest bardzo nikłe, jeśli nie zerowe.
Podobają mi się piosenki spokojne, najlepiej o charakterze lirycznym, pobudzające do myślenia. Nie chcę jednak, żeby to była muzyka poważna.
Swego czasu podobała mi się poezja śpiewana i wciąż tak jest, ale zorientowałam się, że wogóle nie rozwijam się muzycznie, nie słucham niczego innego.
Mogłybyście pomóc mi "wybrac" gatunek muzyczny, który odpowiadałby mi?
Wiem, że mnóstwo z Was ma ogromną orientację w tej dziedzinie, więc liczę na Waszą pomoc.
Nie no, nikt nie wybierze za Ciebie co sie Tobie spodoba, mozna oczywiscie dawac sugestie, moja bylaby taka, zebys weszla na last.fm i tam poszukala, ja dzieki temu serwisowi odkrylem kilka fajnych zespolow

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości