|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)
Drogie forumowiczki
Piszę pracę o elfach w literaturze. Jestem też ich miłośniczką. Z uwagi za fakt, że fantastyki jest tak dużo i łatwo coś przeoczyć, proszę Was o pomoc: W jakich tekstach/filmach/obrazach napotkałyście na elfy? Jak wygląda w waszym wyobrażeniu elf? Jakie ma cechy charakterystyczne (wygląd/charakter)? Najbardziej zależy mi na tych mniej znanych utworach (na Władcę pierścieni już wpadłam )By ten wątek nie służył tylko moim wstrętnym, egoistycznym celom, zapraszam też do plotek i wymiany poglądów wszystkie miłośniczki elfów. Czy prócz mnie ktoś tu taki zagląda? ![]() Z góry dziękuję za pomoc Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2014-03-25 o 13:10 |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)
Elfy, ale w nieco innej formie, pojawiają się w cyklu "Kłamca" Jakuba Ćwieka, przedstawiono ich jako pomocników Mikołaja. Oprócz tego jest też cykl gier, do których napisane są książki - "Dragon Age", tu jest podobnie jak w Wiedźminie - wolne, niezależne dalijskie elfy, z pogardliwym, negatywnym stosunkiem do ludzi oraz zasymilowane elfy miejskie, żyjące w tak zwanych Obcowiskach. Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to napiszę
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawie jest przedstawiony obraz elfow w Ostatnim Wladcy Pierścień piora jakiegos Rosjanina
przeciwstawny do WP. A zamiast samego WP polecam raczej SILMARILLION
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
O, właśnie Silmarillion oraz Dzieci Hurina.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
tak Silmarillion zaszufladkowałam sobie do Władcy ale oczywiście o nim nie zapomniałam
Za resztę wskazówek pęknie dziękuję. Interesujące jest to, że pod nazwą elfy pisarze tworzą rozmaite istoty- duże, małe, miłe, wredne, szlachetne, do wyboru do koloru. Nie bez znaczenia jest też narodowość pisarza (Irlandia, Słowianie, Zachód itd )
Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2013-09-13 o 22:20 |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
uwielbiam motyw elfów
). Elf jest pozbawiony przyziemnych wad, głupoty, przywar chociaż niekoniecznie musi chcieć pomagać innym to ziemski odpowiednik anioła.wrzucam zdjęcie będące "prawie" odzwierciedleniem moich wyobrażeń: |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Do moich wyobrażeń pasują te obrazy:
https://www.google.pl/search?q=elf&b...ml%3B481%3B470 https://www.google.pl/search?q=elf&b...%3B1600%3B1200 https://www.google.pl/search?q=elf&b...2F%3B472%3B406 elfy kojarzą mi się ze światem natury, z przyrodą, a jednocześnie z dumą, elegancją. To chyba zasługa Sapkowskiego, po części też Tolkiena. Chociaż skrzydlate, małe elfiki to obraz równie fascynujący, przypominający klimat dzieciństwa i ,,Piotrusia Pana" Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2013-09-13 o 22:31 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
+duża wiedza o świecie, artystyczne zainteresowania, miłość do roślin i zwierząt, niewinność i spokój (elfy częściej milczą niż się odzywają).Nie wiem czy Świtezianka Mickiewicza jest elfem-tak nie do końca, to raczej wodna nimfa ale pasuje do obrazu elfa. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no właśnie jako polski odpowiednik elfa wikipedia podaje Świteziankę, chociaż do mnie to nie do końca przemawia |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
neseczko no to mamy dylemat kim/czym jest Świtezianka jak nie elfem? mój pomysł to żeńska wersja Wodnika/Utopca lub rusałka.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Terry Pratchett 'Panowie i damy'. Polecam
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
podobno w serii "Świat Dysku" Pratchetta też są elfy, kurcze tylko to wszystko są takie kobyły, że trudno przez to przebrnąć
ale nie zniechęcam się
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
A ten no... DragonLance? Niektóre z Zaginionych opowieści z tej serii. World of Warcraft, tam masz kilka ras elfów (tak, w książkach), potem może coś z mitologii? Forgotten Realms też ma elfy, Paolinio (ten od Eragona) czy jak mu tak też coś stworzył, Tolkiena i Sapkowskiego już masz, "Trylogia Mrocznego Elfa"oraz "Trylogia Doliny Lodowego Wichru" napisane przez Salvatore'a.
O, jeszcze Andre Norton pisała o elfach - Zguba Elfów i Elfia Krew, ale te książki może być ciężko zdobyć. Colfer stworzył cały cykl o elfach, Brooks też, kurczę, już nie pamiętam..
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, wymieniłaś sporo tekstów na które jeszcze nie wpadłam. Teraz czytam wnikliwie Silmarilion i muszę przyznać, że dla przyjemności bym się chyba na niego nie skusiła
Ale już po przeczytaniu jednej czwartej mogę śmiało stwierdzić, że inspiracja Sapkowskiego Tolkienem jest o wieeeeele większa niż przypuszczałam ![]() kaarooo widzę, że jesteś oczytana w fantastyce, więc może podrzucisz mi jakieś elfie perełki polskich pisarzy? |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Nie podrzucę, bo raz - nie kojarzę nic oprócz Sapkowskiego (chociaż gdzieś coś tam mi się kołata w głowie), dwa, że ja nie przepadam za polską fantastyką. No i nie jestem oczytana Kiedyś lubiłam ten temat, dzisiaj sięgam po coś innego Więc nawet na bieżąco nie jestem, ale mam znajomego, który może coś będzie wiedział ![]() Poza tym, elfy po polsku czy polskie odpowiedniki elfów?
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo ciekawy temat magisterki. Uwielbiam elfy, zarówno te Sapkowskiego jak i Tolkiena
Moje skojarzenia to: wysokie i dostojne, szpiczaste uszy, smukłe dłonie, ciemne włosy i jasna karnacja. Żyją w zgodzie z przyrodą. Są inteligentniejsze i mądrzejsze od ludzi i dobrze o tym wiedzą, stąd bierze się poczucie wyższości a nawet pogarda dla ludzi. Elfy są u Szekspira - Sen nocy letniej. W Harrym Potterze są przedstawione bardziej jako skrzaty, niewolnicy do pomagania w domu. Chyba w bajkach braci Grimm też są elfy. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Elfy sa w serii ksiazek 'Zawod-wiedzma', bialoruskiej autorki Olgi Gromyko.
Ogolnie elfy kojarza mi sie z czyms ulotnym i pieknym. Sa dostojne, wysokie i szczuple, z jasnymi wlosami. Spotkalam sie tez z innym rasami elfow, brzydkimi i karlowatymi, ale nie pamietam juz gdzie.
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie o Szekspirze zapomniałam, muszę do niego sięgnąć ! |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Dorzucę jeszcze dwie pozycje z którymi myślę, że powinnaś się zapoznać:
Bernhard Hennen - książka "Elfy" - opowiada o elfach typowo tolkienowskich, pięknych, tajemniczych, niezależnych Eleonora Ratkiewicz - "Tae Ekkejr!" oraz ""Lare it'ae" - opowiada o przyjaźni księcia i elfa, przedstawia różnice kulturowe i obyczajowe między rasami ludzi i elfów. Podobnie jak poprzednia wydana przez Fabrykę Słów. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), zainteresuję się tymi książkami.
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem jak połączyć posty, więc muszę napisać jeden pod drugim-zalogowałam się na chwilkę, żeby poinformować iż trafiłam na świetną książkę o Władcy Pierścieni-Andrzej Szyjewski "Od Valinoru do Mordoru. Świat mitu a religia w dziele Tolkiena".
Edytowane przez 201703061208 Czas edycji: 2013-10-27 o 07:52 |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Proszę o połączenie postów
![]() w Pustkowiu Smauga ma być ukazana ciemniejsza strona elfów, ich słabość do wina i inne, więc tym bardziej nie mogę doczekać się premiery. pozdrawiam cierpliwych fanów Tolkiena, Lúthien Eámanë Telperiën
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.

)

). Elf jest pozbawiony przyziemnych wad, głupoty, przywar chociaż niekoniecznie musi chcieć pomagać innym

おはよう! 
Kiedyś lubiłam ten temat, dzisiaj sięgam po coś innego