![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Sznurki Sutasz
chcialabym sprobowac zrobic podobna bizuterie, lecz nie wiem gdzie dostane owe sznurki ktore oplataja ow kamienie/koraliki??
czy te sznurki maja jakas nazwe? nie moge znalezc podobnych ![]() przykladowe linki: http://i.i.ua/photo/images/pic/2/2/2256322_59b2b398.jpg http://www.atelierswarovski.com/Cont...signers/55.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co to za sznurki?
A patrzyłaś w pasmanterii?Nazwy Ci niestety nie podam, ale kiedyś coś podobnego widywałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
takie sznurki nazywaja się sutasz
![]() http://www.bazardekoracji.pl/cat-pol...ki-sutasz.html
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dzieki sliczne ^^
Edytowane przez pingwinek=] Czas edycji: 2010-05-11 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Biżuteria z sutaszu+koraliki/kamienie JAK SZYC
Ostatnio znalazlam bizuterie robiona z sutaszu(ha teraz to wiem
![]() bardzo chcialabym sama cos takiego stworzyc, wiem juz ze z tylu jest to przyszyte na aksamitce, nie wiem jednak jak przyszyc te sznureczki sutasz zeby nie bylo widac zadnych nici ![]() macie jakis pomysl, mieliscie do czynienia kiedykolwiek z taka bizuteria? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dot.: Sznurki Sutasz
Pingwinku, jak się robi biżuterię z sutaszu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
jeszcze nie wiem
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=430037 w akcie desperacji chyba bede pisac emaile do dziewczyn ktore robia taka bizuterie i sprzedaja ja np na http://brocante.pl/ ale nie wiem czy by mi zdradzily taki sekret ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jak zwykle przy biżu wystarczy wpisać w googlach nazwę angielską (soutache) i zawsze coś wyskoczy.
![]() http://www.oceaniecreations.fr/blog/...0&cat=2&page=2 Wydaje mi się, że jeden wątek na ten temat wystarczy, więc daję to tu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
http://www.threadsmagazine.com/item/...soutache-braid
Tutaj jest pokazane jak zrobić zawijaska ![]() Biżuteria wydaje mi się bardzo pracochłonna ale też bardzo efektowna. Jeśli chodzi o pytanie dziewczyn wtajemniczonych w to, to zdaje mi się,że nie byłyby takie chętne do zdradzania swoich sposobów... Chociaż warto spróbować jeśli nie znajdzie sie innego sposobu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dot.: Biżuteria z sutaszu+koraliki/kamienie JAK SZYC
może spróbuj ściegu za igłą i zamiast nici użyj cienkiej żyłki z pasmanterii - ta transparentna jest praktycznie niewidoczna -daj znać gdy Ci wyjdzie, chętnie pooglądam
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziś znalazłam sklep w necie - baza dekoracji czy jakoś tak, mają tam z trzy strony sznurków do soutache + dużo innych pasmanteryjnych akcesoriów, duży wybór błyskotek sworovskiego, piórek, tasiemek i innych. Dziś kupiłam kilka sznurków ale eksperyment z tą techniką dopiero mam zamair rozpocząć. Właśnie googluje coś w internecie, nigdzie nie mogę trafić na żadną książkę na temat soutache-u. Znalazłaś coś możę?
Pozdrawiam ---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ---------- Poszukuje książki lub jakiegoś tutorialu na temat techniki soutache / sutasz. Czy ktoś może natrafił na coś podobnego? Może być w j. angielskim. Dzięki z góry |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Zarejetrowałam się dopiero wczoraj koło północy, więc proszę o wyrozumiałość ale już koncentracja mi siadała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
pingwinek=] wiesz już jak zrobić te kolczyki? ja też jestem zainteresowana
![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- aa, sorry, nie zauważyłam drugiego wątku na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
ta technika ujęła i mnie, jeśli coś wydłubię to się podzielę wrażeniami
![]() a tutaj tutki rosyjskie: http://www.trudodelie.ru/index.php?o...5-33&Itemid=12 http://www.dia-box.ru/kursy-po-biser...tazhu/#content kliknać skip to the content |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Zainteresowała mnie ta technika. Lubię sobie czasem podłubać i chciałabym spróbować swoich sił. Zastanawia mnie jednak jedna kwestia- czym przeszyć sznurki. Czy np żyłką/nitką silikonową, czy może jakaś jedwabną nitką? Z czego korzystacie Dziewczyny? Nigdzie nie znalazłam jakiejś konkretnej odpowiedzi.
Boję się że np z silikonem będzie taki kłopot, że po jakimś czasie niestety straci on swoje właściwości i najzwyczajniej w świecie nitka pęknie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nie mam pojecia pisstiss, ja jestem i bylam zachwycona ta technika,jednakze jak juz chcialam sie na dobre wkrecic i zaczac cos robic to posypalo mi sie na glowe tysiac problemow z dostaniem materialow na taka zabawe,
po pierwsze niektore koraliki przykleja sie na taka gabka czy cus i obszywa sutaszem- gąbki brak. najczesciej trzeba kupic jeden duzy kamien taka podstawowa baze bizuterii- tego tez brak, albo sa b. drogie potrzeba przeroznych pasujacych do siebie koralikow ktore beda tworzyc calosc- a to trzeba kupic, jednak ciezko znalezc mi bylo nawet w wawie sklep z koralikami gdzie zachwycilabym sie asortymentem i wszystko mozna by bylo dstac w jednym miejscu, drugi minus to taki ze te wszystkie koraliki sa straszniee drogie.. a najgorszy problem to sznurki sutasz -.- owszem kupilam, jednak za waskie, takie 3 mm, a na zdjeciach w necie itd widac ze one sa grubsze, pasujace do koralikow, a z moimi wybranymi koralikami zle wygladaly, byly za male/waskie ginely w calosci zreszta jak na pierwszy raz to nie radzilabym nikomu sie meczyc z taka maciupinka xD a szerszych sznurkow nigdzie nie znalazlam -.- eh rozpisalam swoje żale, mam nadzieje ze Wam lepiej pojdzie przygoda z sutaszem ^^ bo mi od razu bylo pod gorke ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W kwestiach technicznych... oglądnęłam kilka fotek gotowej biżuterii i da się zauważyć, że drobne koraliki są z pewnością nanizane na żyłkę, więc może i całość żyłką szyta? Rzeczywiście byłaby z pewnością najmniej widoczna. Coś mi się też wydaje, że niektóre elementy można też podkleić. ale to tylko moje dywagacje i sugestie. Czekam na efekty i pierwsze prace ![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jeśli chcecie zobaczyć sutasze w naszym wizażowym wydaniu, polecam zajrzeć na wątek Ak_pinki
![]() http://margitaradziewicz.blogspot.com/ http://lara-egaree.blogspot.com/ PS. Joanno, to nie jest reklama ![]() Edytowane przez ollccia Czas edycji: 2010-11-04 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Wtajemniczenie
|
przywołana do tablicy postaram się jakoś pomóc (chociaż początkująca jestem
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() co do nici kupiłam w pasmanterii (prosiłam o mocne i cienkie ![]() ehhhh nie wiem czy cos pomogłam - jestem samoukiem i ciężko mi jest wyjaśnić swoimi słowami co, jak i z czym ten sutasz się je ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję za tyle odpowiedzi
![]() ![]() Cytat:
![]() Lubię się babrać w takich rzeczach, jakieś zdolności manualne posiadam i się od kilku lat marnują więc chcę to wykorzystać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
wydziergałam pierwszą parę i rzeczywiście jest to pracochłonna technika, ale sie nie zrażam :P
to moje wypociny, mam archaiczny aparat wiec wybaczcie jakośc zdjęc: ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Obywatelko też bym się nie zrażała po tak udanej pierwszej próbie
![]() Twórczość ak_pinki obejrzałam zanim napisałam pierwszy post. Sutasz ma swój urok i powiem szczerze że nie wiem czy mi będzie w tym dobrze czy nie- ale dłubać chce! ![]() pingwinek=] ja muszę mgr napisać ![]() Dziękuję jeszcze raz wszystkim za porady. Jutro pewnie pół dnia spędzę na zakupach internetowych. Oczywiście jak wydłubie coś co można pokazać światu, pochwalę się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
dziękuję za miłe słowa ale dużo (przyjemnej) nauki przede mną.
zaopatrzyłam sie w sklepie bazardekoracji i pasmanterii stacjonarnej i powiem ze nici żyłkowe tam kupione sprawdzają się idealnie w tym dzierganiu. mam sutasz 3mm-owy i dlatego złożyłam podwójnie kazdy sznurek zeby cokolwiek było widac, przydałby się taki 4-5mm ale jak na razie widziałam taki jedynie srebrny i złoty w bazarzedekoracji jesli zlokalizujecie źródło grubszego dajcie znac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Ooo pingwinku, zółwik tak zwany
![]() Obywatelko - jakie to są nici żyłkowe? Chodzi za mną taki bajer do opaski do włosów... Szureczków szukałam po całym miescie we wszystkich pasmanteriach, nic takiego nie mają. A miałam nic w tym miesiacu nie kupować... ![]()
Serialowo: Obsesyjnie powtarzając: Sherlock ![]() Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted. Nadrabiając: The Hour, The Prisoner |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
http://www.bazardekoracji.pl/product...UZY-NAWOJ.html
w tym sklepie widziałam tez mniejsza nawijkę ale teraz juz najwidoczniej nie jest dostępna. najsmieszniej jak próbuję zawiązac supełek gdy mam krótką czesc tej zyłki zostawiona, 14e podejscie i klapa bo sie wyslizguje, 15e klapa..16e- udało się! no to jeszcze 3 bo 4supełki potrzebne zeby sie stabilnie trzymało ![]() poczatkowo myslalam ze to uczy cierpliwosci ale prawda jest taka ze troche przy tym nawkurzam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pistiss twórz Kochana - czekam na rezultaty do wglądu ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
O ile się zorientowałam obok żyłek używane są w różnych kolorach nici jedwabne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hah zadania zamkniete wydawaly mi sie nawet latwe(niestety sprawdzilam odpowiedzi i chyba jednak nie byly ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.