|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia - dylemat
Witam
![]() Jak niektórym wiadomo dziś wyniki matur, moje są załamujące wszystko na rozszerzeniu polski 68% ang 53% hist 42% ( średnia krajowa z hist 45%) Planowałam prawo lub filologie ang a biorac pod uwage wynki to coż... teraz zastanawiam sie nad rachunkowoscią, gospodarowaniem nieruchomościami lub bankowoscią i finansami na AE w Katowicach ( przyjmuja tam z hist) może ktoś te kierunki studiuje i wie na czym polegają... jakie są po nich perspektywy itp ? Proszę o odp ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia - dylemat
Filologia angielka ? No ja studiuję niemiecką
![]() Jest ciężko. Masz mnóstwo nauki, jest dużo obowiązkowych zajęć. To co się miało w szkole na lekcjach, to pikuś ! Trudna jest gramatyka - to na niej odpada wiele osób. Bo masz opisową i praktyczną. Później składnię. Z zajęć to masz historię Wlk Brytanii i USA, kulturę i literaturę tych krajów. Do tego dochodzi słuchanie, praca z tekstem, pisanie, konwersacje, fonologia i fonetyka (fonologia jest porąbana) . Aha no i oczywiście od początku mówisz po angielsku. Nie ma zmiłuj. Na początku jest ciężko, bo trzeba się nauczyć fonetyki,żeby zrozumieć . W tygodniu są po 3 - 4 kolokwia. Do tego jakieś kartkówki . Także jak chcesz luźniejsze studia, to nie idź na filologię ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W finansach jest sporo liczenia i wymagane zdolnosci analityczne, na rachunkowosci tym bardziej, z chrzanieniem sie z aktywami i pasywami. Wg mnie, jesli myslisz o kierunkach, o ktorych nie masz pojecia na czym polegaja, to nie powinnas na nie isc.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mam tak duże zróżnicowanie, bo w tych dziedzinach czułam bym sie dobrze, powiedzmy szeroki wachlarz zainteresowań.
a co do tego , że ' nie wiem ' na czym polegają' może się źle wyraziłam ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Finanse to bardzo szeroka dziedzina, w roznych jej galeziach jest sporo pracy. Nie wiem jak z tym zarzadzaniem nieruchomosciami, w niektorych krajach Zachodu to bardzo duzy sektor, wydaje mi sie, ze w Polsce tez rosnacy? Ogolnie rzecz biorac, to jak dla mnie, kazdy z tych kierunkow jest lepszy, niz te na ktore chcialas isc. Tyle ze to moje osobiste skrzywienie ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
co do gospodarowania nieruchomościami to znalazłam informacje , że można później zajmować się np wyceną nieruchomości, ale nie wiem czy do tego są potrzebne np jakieś dodatkowe uprawnienia.
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale przecież anglistyka też daje dobrą pracę. Już nie mówię tutaj o pracy w szkole, ale np w jakiejś firmie... ? Albo jako tłumacz. Przecież są 4 rodzaje tłumaczy ... Więc ten kierunek daje dużo możliwości ^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mmm... kiedy mozesz sobie wejsc na strone internetowa uczelni i poszukac informacji o planie zajec, o wykladach etc, wygooglowac te przedmioty czy książki i wyrobić sobie własną opinię. ale w sumie to racja, jak sie nie sprobuje to sie nie wie. a co do przydatnosci na rynku pracy, zapotrzebowanie na dane grupe zawodow zmienia sie co 3-5 lat (biorac pod uwage nasz kraj i nasze polozenie gospodarczo-geograficzne), takze zanim skonczysz licencjat czy magistra to wyjda ci wszyscy z technicznych kierunkow i sie okaze, ze na rynku pracy najwieksze zapotrzebowanie jest na powiedzmy, tynkarzy czy przedszkolanki po szkolach pedagogicznych (nie zebym porownywala jeden zawod do drugiego). nie warto isc na kierunek po ktorym w 100% bedziesz miec prace a Tobie sie niezbyt podoba. gdzie ci wszyscy dziennikarze i marketingowcy, hmmm? (a taki byl boom na tego typu studia wlasnie okolo 5 lat do tylu) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Po cholerę chcesz pchać się na studia, o których nie masz bladego pojęcia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Może moja wypowiedź wyda się głupia, ale...
Idę na Finanse i rachunkowośc. Już od gimnazjum taki miałam plan ![]() ![]() ![]() Z tego, co czytałam na sronie mojej przyszłej uczelni, rachunkowość nie jest zbyt ciekawa, ale wszystko wyjdzie w praniu ![]() ![]() Sporo moich znajomych idzie tam, gdzie ich wezmą ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.