Studia - dylemat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-30, 13:21   #1
mariettta
Raczkowanie

Studia - dylemat

Witam przepraszam , ze może w nieodpowiedniej kategorii umieszczam swój posta, ale ta wydawała mi się chyba najodpowiedniejsza...ewen tualnie proszę o przesunięcie...

Jak niektórym wiadomo dziś wyniki matur, moje są załamujące wszystko na rozszerzeniu polski 68% ang 53% hist 42% ( średnia krajowa z hist 45%)

Planowałam prawo lub filologie ang a biorac pod uwage wynki to coż...

teraz zastanawiam sie nad rachunkowoscią, gospodarowaniem nieruchomościami lub bankowoscią i finansami na AE w Katowicach ( przyjmuja tam z hist)

może ktoś te kierunki studiuje i wie na czym polegają... jakie są po nich perspektywy itp ?

Proszę o odp

w ciszy
mariettta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 13:28   #2
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Dot.: Studia - dylemat

Filologia angielka ? No ja studiuję niemiecką Ale mam dużo koleżanek, które studiują angielską.
Jest ciężko. Masz mnóstwo nauki, jest dużo obowiązkowych zajęć.
To co się miało w szkole na lekcjach, to pikuś ! Trudna jest gramatyka - to na niej odpada wiele osób. Bo masz opisową i praktyczną. Później składnię.
Z zajęć to masz historię Wlk Brytanii i USA, kulturę i literaturę tych krajów. Do tego dochodzi słuchanie, praca z tekstem, pisanie, konwersacje, fonologia i fonetyka (fonologia jest porąbana) .
Aha no i oczywiście od początku mówisz po angielsku. Nie ma zmiłuj. Na początku jest ciężko, bo trzeba się nauczyć fonetyki,żeby zrozumieć .
W tygodniu są po 3 - 4 kolokwia. Do tego jakieś kartkówki .

Także jak chcesz luźniejsze studia, to nie idź na filologię ^^
OneLoveOneHeart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 13:31   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariettta Pokaż wiadomość
Witam przepraszam , ze może w nieodpowiedniej kategorii umieszczam swój posta, ale ta wydawała mi się chyba najodpowiedniejsza...ewen tualnie proszę o przesunięcie...

Jak niektórym wiadomo dziś wyniki matur, moje są załamujące wszystko na rozszerzeniu polski 68% ang 53% hist 42% ( średnia krajowa z hist 45%)

Planowałam prawo lub filologie ang a biorac pod uwage wynki to coż...

teraz zastanawiam sie nad rachunkowoscią, gospodarowaniem nieruchomościami lub bankowoscią i finansami na AE w Katowicach ( przyjmuja tam z hist)

może ktoś te kierunki studiuje i wie na czym polegają... jakie są po nich perspektywy itp ?

Proszę o odp
Chcialas prawo badz filologie, a teraz zastanawiasz sie nad rachunkowoscia i finansami? Niezla wolta.

W finansach jest sporo liczenia i wymagane zdolnosci analityczne, na rachunkowosci tym bardziej, z chrzanieniem sie z aktywami i pasywami. Wg mnie, jesli myslisz o kierunkach, o ktorych nie masz pojecia na czym polegaja, to nie powinnas na nie isc.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 13:38   #4
mariettta
Raczkowanie

Mam tak duże zróżnicowanie, bo w tych dziedzinach czułam bym sie dobrze, powiedzmy szeroki wachlarz zainteresowań.

a co do tego , że ' nie wiem ' na czym polegają' może się źle wyraziłam bardziej mi chodzi o takie perspektywy na to co po takim kierunku... i odczucia osób studiujących. Trudno też wiedzieć konkretnie na czym polega konkretny kierunek , jeszcze go nie studiując, bo ogóle założenia znam ...

w ciszy
Stary 2009-06-30, 13:45   #5
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Cytat:
Mam tak duże zróżnicowanie, bo w tych dziedzinach czułam bym sie dobrze, powiedzmy szeroki wachlarz zainteresowań.

a co do tego , że ' nie wiem ' na czym polegają' może się źle wyraziłam bardziej mi chodzi o takie perspektywy na to co po takim kierunku... i odczucia osób studiujących. Trudno też wiedzieć konkretnie na czym polega konkretny kierunek , jeszcze go nie studiując, bo ogóle założenia znam ...
Otóż to ! Jak zaczyna się studiować dany kierunek, to często zmieniamy zdanie o nim, bo wcześniej wydawał się nam inny .
Stary 2009-06-30, 13:52   #6
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, to przydatna charakterystyka

Cytat:
Ksiegowi sa potrzebni w kazdej firmie, sluza tez wielu klientom indywidualnym - rachunkowosc jest zdecydowanie praktyczna.

Finanse to bardzo szeroka dziedzina, w roznych jej galeziach jest sporo pracy.

Nie wiem jak z tym zarzadzaniem nieruchomosciami, w niektorych krajach Zachodu to bardzo duzy sektor, wydaje mi sie, ze w Polsce tez rosnacy?

Ogolnie rzecz biorac, to jak dla mnie, kazdy z tych kierunkow jest lepszy, niz te na ktore chcialas isc. Tyle ze to moje osobiste skrzywienie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-06-30, 13:57   #7
mariettta
Raczkowanie

co do gospodarowania nieruchomościami to znalazłam informacje , że można później zajmować się np wyceną nieruchomości, ale nie wiem czy do tego są potrzebne np jakieś dodatkowe uprawnienia.

w ciszy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-30, 13:58   #8
OneLoveOneHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ok, to przydatna charakterystyka

Ksiegowi sa potrzebni w kazdej firmie, sluza tez wielu klientom indywidualnym - rachunkowosc jest zdecydowanie praktyczna.

Finanse to bardzo szeroka dziedzina, w roznych jej galeziach jest sporo pracy.

Nie wiem jak z tym zarzadzaniem nieruchomosciami, w niektorych krajach Zachodu to bardzo duzy sektor, wydaje mi sie, ze w Polsce tez rosnacy?

Ogolnie rzecz biorac, to jak dla mnie, kazdy z tych kierunkow jest lepszy, niz te na ktore chcialas isc. Tyle ze to moje osobiste skrzywienie
No tak, możesz mieć własne zdanie na ten temat
Ale przecież anglistyka też daje dobrą pracę. Już nie mówię tutaj o pracy w szkole, ale np w jakiejś firmie... ? Albo jako tłumacz. Przecież są 4 rodzaje tłumaczy ... Więc ten kierunek daje dużo możliwości ^^
Stary 2009-06-30, 13:59   #9
Ankalime
Zadomowienie

Cytat:

mmm... kiedy mozesz sobie wejsc na strone internetowa uczelni i poszukac informacji o planie zajec, o wykladach etc, wygooglowac te przedmioty czy książki i wyrobić sobie własną opinię. ale w sumie to racja, jak sie nie sprobuje to sie nie wie.
a co do przydatnosci na rynku pracy, zapotrzebowanie na dane grupe zawodow zmienia sie co 3-5 lat (biorac pod uwage nasz kraj i nasze polozenie gospodarczo-geograficzne), takze zanim skonczysz licencjat czy magistra to wyjda ci wszyscy z technicznych kierunkow i sie okaze, ze na rynku pracy najwieksze zapotrzebowanie jest na powiedzmy, tynkarzy czy przedszkolanki po szkolach pedagogicznych (nie zebym porownywala jeden zawod do drugiego). nie warto isc na kierunek po ktorym w 100% bedziesz miec prace a Tobie sie niezbyt podoba. gdzie ci wszyscy dziennikarze i marketingowcy, hmmm? (a taki byl boom na tego typu studia wlasnie okolo 5 lat do tylu)
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:22   #10
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
co do gospodarowania nieruchomościami to znalazłam informacje , że można później zajmować się np wyceną nieruchomości, ale nie wiem czy do tego są potrzebne np jakieś dodatkowe uprawnienia.
Do wielu rzeczy sa potrzebne dodatkowe uprawnienia - np. po rachunkowosci zeby robic niektore rzeczy musialabys zrobic bieglego rewidenta itd. Tak czy siak, wydaje mi sie, ze lepiej to, niz nieszczesna aplikacja na prawie

Cytat:
Napisane przez OneLoveOneHeart Pokaż wiadomość
No tak, możesz mieć własne zdanie na ten temat
Ale przecież anglistyka też daje dobrą pracę. Już nie mówię tutaj o pracy w szkole, ale np w jakiejś firmie... ? Albo jako tłumacz. Przecież są 4 rodzaje tłumaczy ... Więc ten kierunek daje dużo możliwości ^^
Wg mnie nie daje dobrej. Co kto ma robic w jakiejs firmie po filologii? Czy nie lepiej zatrudnic kogos, kto zna angielski i ma jakies wyksztalcenie kierunkowe? Nie wspominajac o tym, ze jesli chodzi o anglistow, to mamy zdaje sie nasycenie rynku. Oczywiscie, rozni ludzie sobie roznie radza, ale jak dla mnie filologia ang nie oferuje nie wiadomo czego...

Cytat:
Napisane przez Ankalime Pokaż wiadomość
mmm... kiedy mozesz sobie wejsc na strone internetowa uczelni i poszukac informacji o planie zajec, o wykladach etc, wygooglowac te przedmioty czy książki i wyrobić sobie własną opinię. ale w sumie to racja, jak sie nie sprobuje to sie nie wie.
Dokladnie Skoro wiesz na jaka uczelnie chcesz isc, to sprawdz, co dokladnie by bylo na danych kierunkach.

Cytat:
Napisane przez Ankalime Pokaż wiadomość
a co do przydatnosci na rynku pracy, zapotrzebowanie na dane grupe zawodow zmienia sie co 3-5 lat (biorac pod uwage nasz kraj i nasze polozenie gospodarczo-geograficzne), takze zanim skonczysz licencjat czy magistra to wyjda ci wszyscy z technicznych kierunkow i sie okaze, ze na rynku pracy najwieksze zapotrzebowanie jest na powiedzmy, tynkarzy czy przedszkolanki po szkolach pedagogicznych (nie zebym porownywala jeden zawod do drugiego). nie warto isc na kierunek po ktorym w 100% bedziesz miec prace a Tobie sie niezbyt podoba. gdzie ci wszyscy dziennikarze i marketingowcy, hmmm? (a taki byl boom na tego typu studia wlasnie okolo 5 lat do tylu)
Poniekad tak, ale sa funkcje/zawody zawsze potrzebne. Tylko kwestia, jaka konkurencja w nich bedzie...

Stary 2009-06-30, 16:47   #11
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Po cholerę chcesz pchać się na studia, o których nie masz bladego pojęcia?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-30, 17:11   #12
budyniek90
Rozeznanie

Może moja wypowiedź wyda się głupia, ale...

Idę na Finanse i rachunkowośc. Już od gimnazjum taki miałam plan Wybrałam taki kierunek, bo jest bardzo przyszłościowy. W każdej firmie potrzebna jest księgowa, w moim mieście jest sporo biur rachunkowych. Zainteresowana byłam też wychowaniem wczesnoszkolnym [tak, wiem, mało łączy te kierunki ], ale ze względu na ewentualną przyszłą pracę i zarobki wybrałam rachunkowość. Wiem, że wiele osób po studiach nie pracuje w swoich zawodach [nie chodzi mi tu o świeżo upieczonych magistrów, tylko o osoby długo po studiach], ale ja chcę być księgową
Z tego, co czytałam na sronie mojej przyszłej uczelni, rachunkowość nie jest zbyt ciekawa, ale wszystko wyjdzie w praniu Ostatnio sporo czytam na temat mojego kierunku, ale ludzie mają rózne gusta
Sporo moich znajomych idzie tam, gdzie ich wezmą Ja wolę wybrać kierunek, który zapewni dobrą pracę, ale który będzie się wiazał z moimi zainteresowaniami. Z matematyki zawsze byłam dobra [ahh, ta skromność ], od kilku lat wypełniam pity Nawet lepiej isć zaocznie niż pchać się na państwowe, bo darmowe

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:42   #13
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Możesz być zarządcą nieruchomości, rzeczoznawcą majtkowym lub pośrednikiem nieruchomości. Poczytaj sobie trochę tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarz%C4...uchomo%C5%9Bci Może coś Ci to pomoże

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości