![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pierwsze zakupy koralików na allegro- mały poradniczek;)
Hej hej Hej
![]() Tak sobie pomyślałam ze fajnie byłoby założyć taki wątek ![]() Kazda z nas pamięta swoje pierwsze zakupy... ![]() Nasze ochy i achy przy oglądaniu aukcji, radosc zachwyt, mania kupowania(wiecej wiecej wieceeeejjjj) ![]() A potem przy otwieraniu paczek... czesto jedno wielkie yyy ![]() Na co warto zwracać uwage kupujace przez internet?
![]() ![]() Edytowane przez sylviaaaaaaa85 Czas edycji: 2009-12-02 o 00:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsze zakupy koralików na allegro- mały poradniczek;)
![]() ![]() ![]() Świetne podsumowanie, o czym pamiętać biorąc się za pierwsze zakupy (i to nie tylko przez Allegro!). Myślę, że dla tych, którzy własnie je planują, będzie to nieocenione ![]() Nie mam chyba nic do dodania poza tym, że sama pamiętam tego typu błędy ze swoich początków zamawiania w necie ![]() ![]() ![]() O, mam, dopisałabym chyba jeszcze jeden puknt: 11. Przemyśl kupowanie na zapas - zastanów się mocno za każdym razem czy ma sens kupowanie ogromu rzeczy, których używasz sporadycznie i w małej ilości tylko dlatego, że boisz się, że później już ich nie będzie. Bigli, fereringów, ogniwek czy drutu już chyba nigdy u nas nie braknie, więc nie trzeba zaopatrywać się w nie niczym mała hurtownia ![]() Ten punkt dedykuję sobie, bo nałogowo kupuję masę rzeczy na zapas, mając chyba traumę z okresu, gdy sklepów koralikowych nie było, ewentualnie był tylko qnszt, Swarki sprowadzało się z Bóg wie kąd (a tylko nieliczni byli wtajemniczenie w kwestię zakupów zagranicznych), a jak otwartł się RajKorali (kto go jeszcze pamięta?) z ładniejszymi (dziś zupełnie przeciętnymi byśmy powiedzieli) minerałami i jabloneksem innym niż kulki, to towar z niego babeczki wyciągały sobie z koszyków tak, jak ostatnio te boskie wrapowe minerały w bukowcu ![]() ![]() ![]() Z drugiej strony co i rusz muszę gdzieś szukać całkiem prostych materiałów, które spodobały się klientkom, a ja nie mam zapasu, bo stwierdziłam, że takie coś to jest element podstawowy i znajdę to później w razie czego w każdym sklepie koralikowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ciekawy i na pewno potrzebny wątek
![]() dokładnie kupowanie z głową!!! Ja dodam,że gdy siędzę nad zamówieniem (a trwa to czasami kolo dwóch godzin albo lepiej ) zawsze wyobrażam sobie co z takiego czy innego koralika zrobię, mam już jakieś zamierzone projekty i tym sposobem raczej na zapas i bez sensu nie kupuję, to takie zamawianie już pod konkretny pomysł. Chyba warto dłużej posiedzieć przed monitorem i przemyśleć kupno, niż potem nie wiedzieć co z robić z takimi czy innymi koralikami, bo się okazuje ,że w sumie to nie mamy na nie pomysłu,a ładnie na fotce wyglądały ![]() ![]() Pozdrawiam i udanych zakupów życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja od siebie dodam jeszcze jeden punkt: aukcje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Marisello, brawo za punkt 11. Jak ja mam wiele różnego badziewia...
![]() Sylviaaaaaaa85 widzę, że doświadczona już z Ciebie osóbka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Dodam jeszcze, że przy pierwszych zakupach warto pomyśleć o narzędziach - szczypce tnące i okrągłe "bociany" to podstawa!
A przy zakupach na allegro przydaje się arkusz kalkulacyjny, gdzie sobie wszystko najpierw policzymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Raczkowanie
|
Dziekuje Wam Wszytkim
![]() Bardzo dobry punkt. Choc z jednej strony nigdy nie wiadomo tak naprawde czy cos bedzie jeszcze czy wkrotce zniknie z polek. Doskonały chwyt marketingowy sprzedawcow - "limited edition", "końcówka kolekcji". Ja te limitowane edycje to rok czasu widze jeszcze na allegro niekiedy :P Dobry bajer jak to mowia nie jest zly:P Są rzeczy wyjatkowe za ktorymi żal oczy sciska Kiedy sie koncza fakt ![]() Ale ja zawsze siebie pocieszam ze napewno jeszcze cos rownie ładnego sie trafi ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak myslezeby dodac jeszcze punkt 13 13. moze warto za pierwszy razem kupowac mniej zeby zeby sprawdzic czy wogole to cos dla nas? W koncu tyle na allegro sie widzi masowej wyprzedarzy zestawow kolczykow i polfabrykantow ktora ida ponizej kosztow...i to nie od wczoraj. Czyli mysle ze duzo dziewczyn mialo pomysl chcialo sprzedawac kolczyki w necie,wziosle piekne marzenia ale po drodze cos nie wyszlo.. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ludzie czesto placa tyle ze az glowa boli... a uzyja z takiego zestawu nie wiem..moze z polowe:P? Ps. Ciekawe wogole ile z nas licytowalo kiedys z "kolezanka z wizau" nawet nie wiedzac tego:P? Cytat:
Cytat:
![]() Pisali tam ze czasem warto poszukac narzedzi...w zwyklej castoramie. ![]() Ostatnio bylam i faktycznie ![]() Cena niewiele rozna kolo 5-10zł/szt. ( w obi podobno za 3zlocisze sa juz narzedzia jakosciowo moze nie na dlugo starcza ale na pierwszy raz.. ![]() W necie porzadne szczypce prawdopodobnie beda ok, natomaist te tansze...na zywo sam sobie kupisz, sprawdzisz. Sprzedawcy na all to wisi i wrzuci ci pierwsze lepsze o ile nie poprosisz o sprawdzenie ![]() Edytowane przez sylviaaaaaaa85 Czas edycji: 2009-12-02 o 11:47 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dodam jeszcze - PÓŁFABRYKATY - nie półfabrykanty :P
Wątek świetny ![]() ![]() Dodałabym jeszcze jeden punkt: Sprzedawca też człowiek i jak zamawiasz 45 sztuk sieczki i znajdą się tam tylko 43 koraliki to nie powód do załamywania się ![]() ![]() Albo: Pamiętaj o przekładkach, kuleczkach, przekładkach, przekładkach i przekładkach ![]() Dobra, nie robię już sobie jaj Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-12-02 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o szczypce, akurat z tymi z marketu mam niezbyt dobre doświadczenie - na kilkanaście przejrzanych par szczypiec tnących 1 (słownie jedne!) okazały się w pełni zbieżne! A zestaw 5 par szczypiec kupionych za ok. 30 zł w qulki.pl służy mi już drugi rok!
No i w markecie ciężko znaleźć okrągłe bociany (przynajmniej ja miałam z tym problem). I jeszcze dorzucę jedną "złotą radę" - warto sobie zapisywać, co planujemy zrobić z danych koralików, bo mi już kilka pomysłów umknęło i do dziś zastanawiam się "co ja chciałam z tego zrobić?". Bo pamiętam, że pomysł był super-extra, tylko jakoś mi się zapomniało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Raczkowanie
|
No to maly klops bo ja tak mowilam od kad pamietam :P
To tak jak w 12 roku zycia ktos mnie uswiadomil ze mówi sie "donniczka" nie "dolniczka" do dzis jakos musze sie chwile zatanowic przy tej kwesti ![]() Dziekuje Slicznie ![]() Cytat:
Tymbardziej ze wiekszosc z nas kupuje a potem .." prosze Panaaa chcialabym zamienic to na to" "zrezygnowac z tego i tego.." sama sie dziwie ze Ci ludzie jakos daja sobie rade i tym bajzlem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Słodkie Kulkam naprawde sie milo usmialam ![]() ![]() chyba taki maly trzepoczek z Ciebie pozytywnie zakrecony co ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Hmm, bo u mnie jest tak, ze po tacie-naukowcu moja siostra odziedziczyła rozum, a ja roztrzepanie
![]() ![]() A żeby nie było całkiem off-topic to dodam, że warto też zwrócić uwagę na tzn. "turkusy" i "malachity" - te śmiesznie tanie, które z turkusami i malachitami mają tyle wspólnego, że kamienie pomielono ma proszek i sklejono z nich koraliki - to się nazywa "rekonstruowanie", a koraliki wyglądają jak ulepione z modeliny. Np. takie kamienie sprzedaje CJ i inni i nic nie piszą o rekonstruowaniu. Przykłady: http://allegro.pl/item832654185_nowo...zt_marmon.html http://allegro.pl/item836029886_bbb_...zawieszka.html http://allegro.pl/item812573880_dali..._50_sztuk.html Tylko u ElizaAkcesoria i Kalait znalazłam w opisie, że są rekonstruowane bądź są "imitacją malachitu". Zresztą podobnie wygląda kwestia opalitów nazywanych opalami i innych pseudo-kamieni - tu by szerzej mogła się wypowiedzieć Dark ![]() Edytowane przez kulkam Czas edycji: 2009-12-02 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
świetny watek,
powiem szczerze, ze szkoda że kiedy zaczynałam takich nie było, bo daje do myślenia, moja rada? nie kupować na huraaaaaaa... bo można się przejechać... wiem po sobie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- świetny watek, powiem szczerze, ze szkoda że kiedy zaczynałam takich nie było, bo daje do myślenia, moja rada? nie kupować na huraaaaaaa... bo można się przejechać... wiem po sobie ![]() ![]() co do podrabianych kamieni - książkę można napisać... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja bym dorzucila jeszcze jedno: w razie jakichkolwiek wątpliwości (czy to nie za tanie? czemu to nie ma naklejki? czemu piszą "tak jak fimo"? co to jest 'sztuczny hematyt'?) pytac na forum.
Prawie zawsze znajdzie sie ktos, kto sie juz na to nadzial, wie, ze dana "promocja" jest juz od roku i nie zniknie tak szybko, kupil dany badziew i wie, ze nie ma sensu etc etc. Owszem, jest ryzyko, ze nam ktos cudowna i wspaniala promocje podkupi spod reki, ale zysk z NIEkupienia lipnego kamienia jest wiekszy. A, i jeszcze - poza fotoszopem sklepy uzywaja flasha. Wtedy koraliki matowe i malo przejrzyste potrafia wygladac wrecz cudownie i urzekajaco. Mam w domu garsc ohydnych szaroburych kulek, ktore sa fioletowymi koralikami z zywicy i mialy byc piekne i jasne. Trzymam jako memento ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
o rany....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mysle ze wiele z nas (serio serio serio ![]() ![]() ![]() (Ja to sie ciesze jak dzieciak ale za stara jestem zeby sie przyznac ![]() Daj znac koniecznie jak poszlo ![]() Cytat:
Internet to potega, kto sobie nagrabi zawsze trafi na dywanik do nas na forum ![]() Fajna ta opcja scalania full respect dla moderatorow ![]() Tak poza tematem dodam bo nie wypada sie nie pochwalic:P Dostalam dzis mandat od Niebieskiego misia za uwaga uwaga...nieprzechodzenia na pasach. ![]() Zapas koralików na miesiac w plecy. Pech pierwszy- Panowie przyjechali 10 minut wczesniej- bylam wiec pierwsza( sie wie kiedy wladowa na impreze ![]() Pech drugi- droge"na skroty" przebieglam dwa razy stad Pan sie czaił z za krzak i mial czas wysiasc z wozu i poszpanowac gwizdkiem:P ![]() Pech trzeci- za 2 dni mam urodziny ![]() ![]() Ech co za zycie ![]() Ale skoro nie mozna plakac to warto sie z siebie posmiac. ![]() I dac posmiac innym hehe ![]() pozdrawiam ![]() Edytowane przez sylviaaaaaaa85 Czas edycji: 2009-12-09 o 01:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pytam, bo mnie to dotyczy i to dość mocno...codziennie praktycznie przechodzę nie po pasach na pocztę, i to pod nosem posterunku Policji ;P (nie moja wina, że jakis kretyn namalował pasy 200 metrów dalej...no wybaczcie...) No i się zastanawiam kiedy nastąpi ten Dzień Zagłady... ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 50zł- najnizsza stawka mandatu. Jesli od pasów jest wiecej niz 100m to nie masz co sie martwic ![]() (przynajmneij przepisowo jest to dozwolone) Bo wiadomo ze jak sie jakis namolny przyczepi to nie dogadasz się a po sadach latach żadna przyjemność ![]() Odnosnie tego punktu moge dodac kolejny watek do tematu ![]() Kwestia cenowa- zadko ktorej osobie pierwsze zamowienie zamknelo sie w kwocie 50zł:P takie realia swiata koralikowego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Moje pierwsze zakupy były niby przemyślane niby nie , bo nie wiedziałam nawet co zamawiac, ale zamówienia pierwsze były po 30zł ;p potem po 100 a, ostatnie zamawialam wszystko czy tzreba czy nie, a moze sie przyda przekroczyło 700 zł, byłam troche w szoku, siedzialam ponad 2 godz kup teraz kup teraz hmm, myślałam,ze do zpałaty bedzie jak zawsze kolo 200zł a tu ulala się rozpędziłam, tzreba uważac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jedno Ci gwarantuje- pewnie bedziesz miala z czego wybierac ![]() Kalkulatorek jednak to swietney wynalazek stworzony specialnie dla kobiet:P No i jeszcze opcja "facet przy boku" ( moja Kochana polowica zawse na ziemie mnie sciagnac umie ![]() Ale uwaga! Zachowac wszelkie srodki ostroznosci!! Moze grozic kłótnią irytacja i cichymi dniami do konca tygodnia :P ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Od kalkulatorka o niebo lepszy jest excel.
Przepis na kontrole nad wydatkami (stosuje sie tez do zamowien w kilku sklepach online na raz) Otworzyc nowy plik, przejsc do rzedu 5. 1. W kolumnie A wpisac CO TRZEBA (zeby nie kupowac glupot) 2. W kolumnie B wpisac ILE TRZEBA (zeby miec liczbe minimalna wymagana na tych zakupach) 3. W kolumnie C wpisac: rz1 - nazwe sprzedawcy/link do profilu rz2 - koszt przesylki rz3 - ew uwagi o sprzedawcy rz4 - "=C2 + suma(C5:C300)" - dostajemy koszt danej paczki od danego sprzedawcy i dalej w kolejnych rzedach co od tego sprzedawcy spelnia nasze warunki (oczywiscie cena pomnozona przez to ile sztuk czegos kupujemy) 4. to samo w nastepnych kolumnach dla kolejnych sprzedawcow. 5. W A1 wpisujemy "=suma(C4:Z4)" i tu mamy koszt calosci. ew. jak mamy balagan w zakladkach, to w excelu CO DRUGA kolumne wpisujemy kwoty, a co druga wstawiamy adresy do aukcji, z ktorych chcemy dana rzecz kupic. Jak juz dochodzimy do wniosku, ze dany uklad jest ok, otwieramy po kolei wszystkie linki i klikamy kupterazy ![]() BARDZO pomaga sie kontrolowac. Oczywiscie dziala tylko jezeli po wykonaniu zakupow natychmiast zamkniemy allegro i zajmiemy sie czyms innym, np. porzadkami w szufladzie... ![]() Oprocz tego pomaga porownywac ceny u roznych sprzedawcow jezeli maja, chociazby, rozne jednostki liczbowe jakichs materialow.
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bigli zapas to juz dawno temu zrobiłam heh bo zawsze ich brakowało,bo nie wiedziałam ile zamawiac A mój facet to on własnie mi karze dużo zamawić, bo potem słucha narzekania jak chce robić naszyjnik a brakuje linki albo łapaczek albo zapięć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety też tak mam. Że jak zamawiam, to sam przegląda i proponuje a może to, i to a jeszcze to..... i rachunek się robi duży. Więc drogie Panie, wybadać swoich Panów, czy przypadkiem nie dołożą ręki do bankructwa :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
17. jeśli zamówienie jest ci potrzebne na konkretny termin (np. prezenty, albo po prostu jesteś niecierpliwa), zastanów się, czy na pewno chcesz zamawiać pocztą polską... czasem można coś znaleźć w sklepie stacjonarnym, doplacic za kuriera itp. ja się nacięłam z prezentami gwiazdkowymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ech trzeba jeszcze miec taki sklep lokalny u nas w Łodzi bida ![]() Czesc Kociuria ![]() Napisz dokladnie jak to sie nacielas na poczcie? Odnosnie poczty to bodajze bostar bb pisal na swojej stronie ze kleja paczki tasma bo zdarza sie ze pracownicy "podbieraja" produkty z paczki joł ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
kocuria ;ppp
no zeżarło mi paczkę. albo szła kilka tygodni, polecony priorytet. chwilowo się zastanawiam, która opcja dopadła przesyłkę od eltay'a... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Mozna zaryzykowac teorie spiskowa ze zli ludzie z poczty sie na Ciebie uwzieli
![]() Tricity to trojmiasto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
18. Zawsze sprawdź na stronie "o mnie" wystawiającego, w jakich terminach wysyła paczki (od razu? a może raz na tydzień? albo raz na DWA tygodnie?); w jakie opakowanie je pakuje (koperta? bąbelek? pudełko?). Od tego może zależeć termin dostawy i stan tego, co przyjdzie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.