|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ktos obcial mojemu kotu wasy ... :/
Witam . Mieszkam w Uk . Od pol roku przyblakala sie do nas kotka ... Sasiedzi mieszkali 2 domy dalej wyprowadzili sie a kota zostawili ... :/ No i ja dokarmialam i tak zostala juz z nami ... Kotka obecnie ma 5 malych kotkow .
Dzis rano patrze a ona ma obciete wasy ![]() ![]() Edytowane przez Asiulkaa_ Czas edycji: 2012-06-07 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ktos obcial mojemu kotu wasy ... :/
Hej! Mojej kotce też obcięto wąsy (robota pięciolatka - kot był "prezentem" dla syna koleżanki, chłopcu się nudziło... po tym zdarzeniu zwierzak został uratowany i taki "nieplanowany" siedzi sobie w moim mieszkanku od roku). Wasy odrosną, mniej więcej po 3, 4 miesiącach będą już normalne...
![]() |
#3 |
Are you talking to me?!
|
Kotu będzie bardzo ciężko, niestetety. Szczególnie w ciemnościach. Może mieć zaburzenia równowagi, trudności z oceną odległości... Jeśli kot poluje, to utrata wibrysów, może całkowicie mu to uniemożliwić.
Wąsy co prawda odrosną (zajmuje to parę tygodni) , ale przez ten czas na kota trzeba bardzo uważać.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeśli wychodzi na dwór może mieć problem z oceną wielkości otworu i może gdzieś utknąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nie depcze krokusów
|
Może zastanów się nad tymczasowym przytrzymaniem jej w domu, jeśli korzysta z kuwety?
I nad sterylizacją.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie wykluczone, że kotce nikt nie obciął wąsów a same się ukruszyły - czasem zdarza się tak w wyniku jakichś niedoborów (witamin czy składników mineralnych). Może ciąża a potem karmienie się do tego przyczyniły jeśli kotka nie była wcześniej odpowiedno karmiona.
Ile te kociaki teraz mają? Czym karmisz kotkę? Jak odchowa kociaki to koniecznie ją wysterylizuj, a kociakom znajdź dobre i odpowiedzialne domy. Jeśli kotka jest dokarmiana i jest w znanym sobie terenie nie powinno jej się nic stać z powodu praku wąsów, odrosną. Edytowane przez Po la Czas edycji: 2012-06-10 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-06-21 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
co za barbarzyństwo... czy naprawdę na takich ludzi nie ma sposobu? współczuję i radzę, to co poprzednicy: trzymać na razie bezpiecznie w domu, żeby coś się nie stało podczas przygód w nocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Odrosną, tylko koniecznie przytrzymaj ją w domu na ten czas
Kot bez wąsów puszczony samopas na dworze może się narazić na wiele niebezpieczeństw. Tym bardziej to niebezpieczne, że ma teraz małe - gdyby jej coś się stało to miałabyś gigantycznie dużo roboty z odchowaniem maluchów, jeśli jeszcze nie jedzą stałych pokarmów (drogie mieszanki mleko-zastępcze, karmienie smoczkiem/ strzykawką co 2-3h, masowanie brzuchów itd) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Wąsy odrosną. Jeśli kotka nie jest dzika i pozwala do siebie dochodzić i do kociaków to przygarnij towarzystwo na jakis czas. Bo ona napewno jest zestresowana, brak orientacji, kociaki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.