![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Złodziej przyłapany w domu
Mieliście taką sytuację? Jesteście w domu i nagle okazuje się, że wszedł ktoś obcy w wiadomym celu.
Ja tak miałam raz, to było już kilka lat temu jak mieszkałam jeszcze z rodzicami. Siedzieliśmy wszyscy w domy, oglądaliśmy tv. I nagle słychać, że otwierają się powoli drzwi wejściowe. Moja mama usłyszała. No ale nie słychać, żeby ktoś wchodził, tzn. jakiś znajomy czy sąsiad - w sumie nie było pukania ani nic. No i tak siedzimy chwilę, mama się pyta nas czy coś słyszałyśmy i wstała zobaczyć co się dzieje. W przedpokoju stał jakiś łebek i szperał w kieszeniach kurtek ![]() ![]() Dzisiaj miałam taki realistyczny sen - że jakiś koleś wszedł do nas przez balkon, szarpałam się z nim jak głupia, czekaliśmy aż policja przyjedzie no i coś nie przyjeżdżała a my trzymaliśmy tego złodzieja. Taka zmęczona się obudziłam, że szok ![]() A jak wy? mieliście podobne sytuacje?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Złodziej przyłapany w domu
Miałam dokładnie taką sytuację jak Ty. Plus wiele innych podobnych.
W sumie to zawsze było tak gdy ktos sie zczai, że wiemy że ktos jest w domu to ucieka
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego trzeba zamykać drzwi na zamek :P
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
wiem, ale niestety nic ich to nie nauczyło
![]() za to ja u siebie we Wrocławiu to strasznie pilnuję
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
kompletnie nie rozumiem, jak można nie zamykać drzwi-tak jakby na świecie panowała tylko miłość i pokój
kiedyś mój chłopak, jak szedł do kumpli, pomylił piętra w wieżowcu-wchodzi do mieszkania, a tam jakaś babka prasuje ciuchy i patrzy wystraszona na niego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja zamykam, mój brat nie zamyka
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tez kompletnie nie rozumiem jak mozna nie zamykac drzwi...
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Nie wyobrażam sobie nie zamknąć drzwi! Szczególnie kiedy dom jest duży i możemy nie usłyszeć, że ktoś wszedł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
u moich rodziców to wygląda tak, że mieszkanie jest małe, a mieszkają w takiej mieścinie, że się praktycznie wszyscy znają. tam praktycznie nikt nie zamyka drzwi na klucz jak jest w domu, tylko na noc zamykają. wiem dziwne, ale przetłumacz im
![]() czasem nie wystarczy zamknięcie drzwi na noc. mojemu Tż kiedyś ukradli jakieś spodnie dresowe z nike czy cos (co je bardzo lubil) i ulubiona koszulkę bo się właśnie suszyły na balkonie ![]() ![]() ![]() kiedyś mama tż (dawno ponoć to było) dała świąteczny bigos na balkon bo nie miała miejsca w lodówce, a że zima była to nie był taki głupi pomysł tylko, że też ukradli ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Kiedy mieszkałam w bloku zawsze pilnowałam zamykania drzwi od mieszkania na klucz.
Teraz mam swój dom i nadal przestrzegam zamykania drzwi.Tym bardziej jeśli zostaję sama. Mojej koleżance okradziono dom w "biały dzień" mimo tego,że w domu byli obecni jej rodzice.Złodziej nie bał się i wszedł na piętro domu bez problemu.Zabrał łupy i wyszedł,a dziadkowie nic nie słyszeli. Zamykam na klucz również bramę przed domem ponieważ wielokrotnie zdarzyło się,że mimo zawieszonej tabliczki"uwaga zły pies" ludzie i tak włazili na teren posesji zupełnie nie licząc się z tym,że biegaja dwa psy,które mogą ich pogryzć.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam zawsze zamykam drzwi, bo sie boje.. wogole to jak przyszedlby złodziej to jeszcze mozna przezyc ale jak jakiś gwałciciel-morderca :O ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie miałam takiej sytuacji, zawsze zamykam drzwi na klucz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U mnie na szczęście trzeba zamykać, bo nie da się na klamkę - odskoczą od razu, musi być przekręcony klucz i się z tego cieszę. Kiedyś zanim drzwi się popsuły, nie zamknęli ich i wlazł nam jakiś pijak do domu.
![]() |
#14 |
DOMator
|
Na noc zamykam drzwi i to wszystkie. W dzień różnie. Czasem drzwi wejsciowe są otwarte jeśli domownicy wchodzą i wychodzą. Zresztą ode mnie z salonu widać bramę wejściową i jeśli ktoś wchodzi to słychać otwieranie, co od razu powoduje spojrzenie w okno. Często otwarte jest drugie wejscie z tyłu domu, ale ono służy do wyjścia przez garaż do ogrodu, więc trudno byłoby je zamykać w ciągu dnia. Zresztą jest tak schowane, że na pierwszy rzut oka nie widać go.
W mojej okolicy nie słyszałam nigdy o włamaniach czy kradzieżach, więc za bardzo się nie boję. Pozatym mam bardzo bogatych sąsiadów i zawsze wydaje mi się, że to ich dom byłby lepszym celem dla złodzieja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zawsze zamykam drzwi na zamek. Weszło mi to w nawyk, automatycznie po przyjściu do domu i zamknięciu drzwi, przekręcam zamek. Zanim pójdziemy spać ktoś z rodziny sprawdza, czy drzwi są zamknięte.
Kiedyś mama miała gości, czekała na jedną osobę, która miała niebawem przyjść. Drzwi nie były zamknięte na zamek. Nagle usłyszała, że ktoś łapie za klamkę, krzyknęła "otwarte!" myśląc, że to właśnie zaproszona osoba. Tymczasem drzwi otworzyła nasza sąsiadka, która cierpiała na chorobę psychiczną i zdarzały jej się różne przygody, których nie będę tutaj przytaczać. Widząc moją nieco zdziwioną mamę uciekła na swoje pietro nie mówiąc ani słowa.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Na noc lub jak jest tylko jedna osoba w domu to wtedy dzwi wejściowe i balkon są zamknięte, bo nawet w biały dzień można nie usłyszeć wejścia kogoś obcego. Ale jak wszyscy są w domu to już różnie bywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ja kilka tygodni temu miałam małą przygodę. Jest noc, wszyscy sobie smacznie śpimy. Nagle obudził mnie jakiś dźwięk, myślałam, że to na balkonie, wstałam, a tu ktoś majstruje przy zamku
![]() ![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Jestem nauczona od dziecka ,żeby zamykać drzwi za sobą.Rodzice mi to zawsze tłumaczyli.Z resztą mieszkam od dziecka w duzym domu i nie zawsze słysze jak ktoś wchodzi na dole ,gdy ja przebywam w swoim pokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w domku jednorodzinnym i czasami zdarza sie tak, że ktoś od razu łapie za klamke nawet nie pukając. Czasem słyszę, że ktoś idzie po schodach i oczekuję pukania a zamiast tego ktos łapie od razu za klamkę. Dobrze, że zawsze zamykam drzwi. Bo chodza różni tacy, niby coś chca sprzedać, ale po co otwieraja od razu drzwi?mam też taka sąsiadke co najpierw sprawdza czy drzwi są otwarte a dopiero później puka jak okazuje się ze są zamkniete. Nawet jakby były otwarte to ja przykładowo nie wchodziłabym komuś do środka. W amerykańskich filmach zawsze drzwi sa otwarte, a w thrillerach bohater zawsze wchodzi do takiego otwartego domu, po ciemku jeszcze... U nas trzeba sie jednak barykadować
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja nie rozumiem tego jak można komuś wchodzić tak ot sobie do mieszkania. a może ja lubię sobie pochodzić w samych gaciach po mieszkaniu? i co idę do łazienki a tu przykładowo sąsiad w przedpokoju ![]() jak się wkurzę to kiedyś nalepię na dzwonku napis : TU! DZWONIĆ ![]()
Edytowane przez kamyczek89 Czas edycji: 2009-06-28 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nigdy nikt do mnie nie wszedł, żaden zły człowiek...
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja też nie wyobrażam sobie nie zamykać za sobą drzwi. Na tym punkcie jestem wyjątkowo przewrażliwiona. Nawet gdy już zasypiam a nie jestem pewna czy są zamknięte, wstaje i sprawdzam , ostrożności nigdy za wiele.
Trochę zboczę z tematu:P Moja przyjaciółka została na noc sama w domu. Rodzice wyjechali na dwa dni. Ona śpi w swoim pokoju.Nagle słyszy łomot i po chwili wpada do niej antyterrorysta. Pomylili piętra bidulki. Ot tacy złodzieje ![]() Pamiętam jak dzwoniła do mnie bardzo przestaszona, czemu się nie dziwię. TY spokojnie śpisz a nagle wpada do twojego pokoju rozbójnik i krzyczy: na glebę k***wa, no ale dziś się z tego śmieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Niestety, ale nie zamykanie drzwi na klucz to proszenie sie o klopoty...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
U mnie wszyscy są nauczeni by zamykać drzwi na zamek. Na szczęście nigdy nie mieliśmy takich sytuacji ze złodziejem, ale lepiej dmuchać na zimne. Kiedyś tylko do pokoju rodziców przez okno od balkonu wszedł kot sąsiadki w nocy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Zawsze zamykam, to jest taki odruch, że często zawracam i sprawdzam, czy zamknęłam, bo tego nie pamiętam
![]() Nawet kiedy miałam dużego psa to jak był na dworze, zamykałam. Teraz mam szczeniaka i bardziej boję sie, że jego ukradną ![]() Mieszkam w dość dużym domu, i na pewno bym nie usłyszała, gdyby ktoś wszedł :/ wiem, bo chłopak siostry nigdy nie dzwoni dzwonkiem i praktycznie nigdy nie wiem, kiedy przyszedł, taki jest cichutki ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
nie wyobrażam sobie nie zamknięcia drzwi na zamek wchodząc do mieszkania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pierwsze co robie za sobą to zamykam drzwi, tak samo maja moi rodzice. Nie wyobrażam sobie siedzieć w otwartym domu, Jesli wychodze i ktoś jest w domu to zamykam też dom na raz ![]() Ze złodziejem nigdy nie miałam sytuacji, szczerze mówiąc myślałam że takie coś, że ja siedze w domu a tu ktoś mi buszuje (po domu ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.