|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Krem borny z hydrocortisonem
Witam. Na samym początku chciałam przeprosić, jeśli wątek założyłam w nieodpowiednim miejscu.
Od lat walczę z zaskórnikami. Ostatnio dermatolog przepisal mi oto taki robiony krem. Czy ma on coś w składzie co może zapychać? Czy może być pomocny w leczeniu trądziku (zaskórniki)? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() KREM BORNY z HYDROCORTISONEM 3%Sol.Ac.borici 1%Ung.Hydrocortisoni Eucerini ad100,0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Krem borny z hydrocortisonem
Hydrocortison to steryd, którego nie powinno stosować się przez dłuższy czas. Charakteryzuje się tym, że następuje szybka poprawa, ale często nawrót choroby skóry.
A to znalazłam na necie: "Krem borny wzbogacony o hydrokortyzon, który wspomaga leczenie łuszczycy" Nie wiem jak się mają zaskórniki do łuszczycy, ale jeśli przepisał Ci to lekarz, to należy zaufać, wykupić i zobaczyć jak będziesz reagowała.
"Baby, don't cry! Even when the road is hard... -never give up!" [2PAC] Edytowane przez newjersey1989 Czas edycji: 2010-08-25 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To znaczy, że to jest krem ze sterydami...:/ Nie wiem teraz sama czy mam jej używać czy nie... Naczytałam się, że poprzez stosowanie maści ze sterydami można nabawić się trądziku posterydowego i różnych skutków ubocznych... Jeśli miałby mi ten krem chwilowo pomóc, a później zaszkodzić to chyba z niego zrezygnuję. Chyba, że ten hydrocortison to jakiś słaby steryd.... Proszę o pomoc, bo już sama nie wiem co mam robić...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
hydrocortison to bardzo popularny steryd, uzywany tez w przypadku uczuleń (np. po ugryzieniach owadów).
jesli nic ci nie pomagało to spróbuj, ale poczytaj najpierw o tym jak dlugo mozna go stosowac i bądz ostrozna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hydrocortison jest też bardzo często stosowany w przypadku uczuleń na słońce, wyprysku alergicznego... Zazwyczaj na ulotce jest napisane ile dni maksymalnie można go stosować. Ja leczyłam wysypkę posłoneczną na ramionach, dekolcie i plecach jakieś 6 dni i ładnie zeszło. Nie ma nawrotu. Na Twoim miejscu bym spróbowała.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Niestety nie otrzymałam żadnej ulotki, gdyż to krem sobie robiony. Nawet nie zostałam poinformowana o tym jak długo mam ten krem stosować. Z tego co wyczytałam na necie, to kilka dni. Więc zaryzykuję i przetestuję go na własnej skórze i za kilka dni odstawię. W sumie to chyba niczego nie ryzykuję...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.