![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Masłowska -brrrr
Czytałyście może coś masłowskiej?? Ja się zabrałam za "Wojnę polsko ruską" i zdierżyć tego nie mogę
![]() Przeczuciałam się na "Władcę much" Goldwinaga- o wiele smaczniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Masłowska -brrrr
Władca Much - Goldinga oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Mrs Mrau
|
Nie lubię jej sposobu pisania...po prostu,taki styl "słyszy" się na ulicach
![]() Wolę górnolotne metafory nad których znaczeniem muszę się chwilę zastanawiać,"literackie poetyckie zawijasy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja czytalam "Wojne ..." jak pojawila sie co dopiero w ksiegarni i powiem ze wtedy ona mi sie nawet podobala pod tym wzgledem ze byla "taka inna" co mnie zaciekawilo,jesli lubisz czytac to przeczytaj ale mozna sie troche "zmeczyc" czytaniem Wojny (wiele niezrozumialych slow) pozdrawiam
![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wyrażając się bardzo oględnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zmęczę się i doczytam ta babe, zostało mi ledwie jakies 30 stron.
Ale później już nigdy więcej Małsowskiej!! A może któraś z was poleciałby mi coś dobrego do poczytania. Bo mój Golding to cieniutki...na jeden wieczorek taki... Juz wiecie że nic w stylu pani Masłowskiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a mi się bardzo podobała "Wojna...". Podobało mi się to, że Masłowska potrafi się bawić językiem i słowami, które są uznawane za nieliterackie. Łamie konwencje i ogólnie przyjęte ramy. fabuła mnie niezbyt wciągnęła, ale w tej książce nie chodzi o fabułę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja nie doczytałam do końca.
Bełkot (to bym przeżyła, gorsze chaosy usiłowałam przetrawić, czasem z sensem, czasem nie) - dla mnie - bezwartościowy - i nic poza tym. Dla mnie - powiedzenie o niej, że jest objawieniem, i takie tam - bardzo mocno przesadzone. I wisi mi to śpiącym nietoperzem, że pisze o społeczeństwie charakteryzującym się poziomem intelektualnym mojego lewego kapcia - a to przecież takie ważne socjologiczne zjawisko ![]() Natomiast jej drugą książeczkę, tą cudownie zrytmizowaną - już tylko kartkowałam. Ale - przykładowo - Szczuka (??) czy Leszczyński są w Masłowskiej zakochani - więc ja się zapewne nie znam ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie - to jej pisanie to coś, jak taki literacki dadaizm. Nie umiem znaleźć dobrego porównania. A ileś lat do tyłu artysta jak wysmarował jakiś ''biały kwadrat na białym tle'' - to też uważano go - za, przykładowo, wizjonera. Przypomina mi się scena z "Nie lubię poniedziałku'' - kiedy ten koleś znajduje te swoje treblinki (tak się nazywały te żółte części..?) w ''dziele'' pewnego młodego rzeźbiarza... Historia sztuki też już znała przypadki, kiedy artysta coś wypacykował jak dziecko świecówkami - a wszystkim kopary szły w dół ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-03-19 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jeśli ktoś lubi zabawę językiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaczęłam bo akurat wpadła mi w ręce jak tylko się ukazała. I nie dałam rady przebrnąć przez pierwszą stronę. Jak dla mnie to tragedia. A objawieniem prędzej będzie Majkel Dżekson (jak napisze książkę) niż ona ![]() Nie śmieszy mnie jej styl, nie bawi i nawet nie potrafię go określić :| A może jednak potrafię- tandeta ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Tak czy śmak - ja mam wrażenie, że mam do czynienia z ''nowymi szatami cesarza''. Mało kto powie, że król jest nagi (to samo widzę teraz z twórczością Lyncha - facet kręci ''ostatnio'' naprawdę - żenująco pokręcone filmy - i nikt z mądrych krytyków - nie ma pewności, co napisać: mądre toto, a ja za głupim na to - czy też - chała..? Hm..?)
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wartościowa pisanina, niewątpliwie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
A ja muszę przyznać, że gdy pierwszy raz sięgałam po "Wojnę..." odłozyłam po przeczytaniu 2 pierwszych stron. Później postanowiłam, mimo złego pierwszego wrażenia, jeszcze raz spróbować. Moej zdanie o niej diametralnie się zmieniło. Przyznaję rację panu Jerzemu Plichowi ,który recenzując "Wojnę..." uzył następujących słów:" Ta metrykalnie młodziutka dziewczyna ma w sobie tak niesłychaną dojrzałość pisarską i taki dar władania polszczyzną, dar rozpruwania nicowania, rozbijania na miazgę języka i tworzenia z tej miazgi języka swoistego, nieraz makabrycznego i karkołomnego, zawsze osobliwie poetyckiego, że możliwości dalszego rozwoju wydają się tu nie do zmierzenia".
Treść może nie należy do tak bogatych jak wspomniany tu "Władca much" (genialny film powstał na podstawnie tej książki , chodzi mi jednak o tą wersję z 1990 roku, starszej nie widziałam) ale to w jaki sposób została ta książka napisana sprawia, że nie mogła po prostu przejść bez echa. Szczerze mówiąc to może i sama forma języka jest potoczna lecz jego zawartość nie jest aż tak prosta i oczywista. Niby główny bohater sprawia wrażenie prostaka, wręcz jaskiniowca, warto zwrócić jednak uwagę na to,że potrafi doskonale rozwijać swoje myśli. Nie oszukujmy się, ale ilu podobnych "ograniczonych ciemniaków" to potrafi? Ich monologi skupiły by się w 1 zdaniu nierozwiniętym, składającym się być może z 3-4 słów. Ale nie Silnego. On rozwija go w nieskończoność, np. "Ileż to takie małe ścierwko, chude nieszczęście może narzygać. Strasznie. Całe góry,całe morza, całe krajobrazy, wszystko utrzymane w tonacji jej drinka, niebieskawej, egzotycznej Bols Curacao. Plus jakieś niezobowiązujące jedzenie, wegetariańskie morderstwo na nieznanej roślinie. Lecz to zaledwie niewielki procent, a cała reszta to nękany burzą ocean niespokojny niebieskiej wódki. Natomiast jeśli chodzi o mnie, to bym sie nie zdziwił, żeby to co ona ustami z siebie wyprasza, to był czarny lakier do paznokci, czarny tusz, czarny pogryziony flamaster. Oraz czarne kredki świecówki,czarna farba do włosów włącznie z aplkatorem" Bardzo mi się podobne opisy spodobały, chociażby przez to, że większość była niezwykle zabawna. Bardziej uwiódł mnie jednak ich styl, to rozszerzanie ich w nieskończoność.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
mądre toto, a ja za głupim na to - czy też - chała..? Hm..?)[/quote]
No Artenko, ja czytając tą masłowską to też się zastanawiałam czy ja za durna na to objawienie czy co?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie Masłowska talentem pisarskim nie grzeszy. Ma jakiś pomysł na pisanie, zgodzę się - ale - już przy jej felietonach doszłam do wniosku - że - mówiąc oględnie - ja jej stylistyki nie kupię. Choć (szczerze) podoba mi się przykładowo zdanie: krew mnie boli. I rozumiem (co najmniej - dosyć) jej percepcję. I długo trwało, zanim wyrobiłam sobie o niej tak krytyczną (czy słuszną? to trudne do ustalenia tak naprawdę) opinię. Dziś natomiast uważam, że to niekoniecznie jej książka jest wspaniała - już raczej, że jej wielbiciele (nie zaczynając kłótni, i nie mylić z: spodobało mi się) - chyba są rzeczywiście (dla mnie) takim Wejherowem. Do tego - wg mnie - ta dziewczyna słabo posługuje się językiem polskim. Naprawdę - trudno mi powiedzieć, bo nie jestem Haniballem Lecterem i nie pozjadałam wbrew pozorom wszystkich rozumów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a i jeszcze coś. Do wątku na intymnym (mam nadzieję, że to ty pisałaś). Skąd wiesz, że Jagudin jest homosexualistą?
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
pczytałam kiedyś "wojne.." ale jakoś nie bardzo mi szła.chyba nawet nie doczytałam jej do końca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Z mamą zastanawiałyśmy się, czy tylko nam sie nie podobają książki Masłowskiej czy komuś jeszcze. Po prostu ona w pewnej chwili stała się trendi - wypadało czytać jej książki, czytać znią wywiady, etc. Dla mnie osobiście książka jest nie do przeczytania, żal mi by na nią było tych kilkudziesięciu złotych; miałam tą wątpliwą przyjemność czytać fragmenty jej książki w jakiejś gazecie...
Wolę wydać te pieniądze na coś innego.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przeczytałam to gdzieś (to, co tak strasznego podejrzewałam ![]() ![]() Ale - przerobiwszy juz swego czasu przesadnie silną szczeniacką angażację w medialną osobę tego Pana ![]() ![]() I nigdy nigdzie przez tyle lat - nie znalazłam żadnej wzmianki o jego dziewczynie. Głucha cisza. Nic. zero. Zauważ, że Plushenko ma 23 lata, jest - łagodnie określając pies na baby - dwa lata młodszy - i ma już żonę. Oni wszyscy się chajtają (ruscy) wcześnie - a Yags - nigdy, żadnej wpadki, żadnej fotki, z żadną dziewczyną. Kryształowy taki..? Bez seksu..? Rozumiem: chronić prywatność, lecz... Hm... A i poza tym - to straszny mazgaj jest. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Pamiętasz
![]() Ubolewam, u-bo-le-wam ![]() ![]() Oj. O Matko ![]() Że jest co najmniej metroseksualny - no to wiadomo - z tym dbaniem o siebie. Widać. Ale - moge tak masę sobie wystukiwać - zauważ, między innymi, że on sobie kupił Coocker Spaniela. A jego ulubiony film (program) - to był Lawrence z Arabii. Och, shit. I - nie ciekawiło Cię nigdy, czemu on tak traktuje tego biednego Morozowa (on to już jest bankowo gejem)..? ![]() Oj. Odmieniła go bardzo Tatiana Tarasowa. Strach się bać, jak bardzo ![]() Yagudin jest doskonały. Miał wczoraj urodzinki, o ile db pamiętam. I - dam się w nogę ugryźć - że interesują go świeczki i torty śmietankowe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
moj temat na prezentacje maturalna z polskiego brzmi "mlodziez i jej problemy. Omow temat na podstawie literatury wspolczesnej" i jedna z lektur przedmiotu jest u mnie wlsanie Maslowska i jej "Wojna...". Musialam to zmeczyc, bo bez tego nie daloby rady, ale naprawde bylo to w doslownym tego slowa znaczeniu "meczenie"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
KWC
|
nie mogłam zdzierzyć "Wojny.." przebrnęłam przez 10 stron i odpadłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Nie dałam rady przebrnąć przez Wojne... Toż to jakaś katastrofa.Nigdy więcej Masłowskiej!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ciekawostka. W moim teatrze bodaj maja wystawic "Wojnę...". Matulu, jak oni chcą toto zaadaptować?
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lalesia mnie też te zdania po trzy linijki z tymi "ażeby" "ponieważ" i "gdyż" nie olśniły...brrrr kto to do druku wogóle dpouścił?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.